logo-white

תוכן עניינים

הלכות שבת

הלכות שבת מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

פרק יא - ברירה בדרך אכילה . פרק יא - ברירה בדרך אכילה

ברירה באמצעות כף או מזלג

facebook email whatsapp

אף שאין לברור באמצעות כלי, מותר להפריד את האוכל מהפסולת על ידי כף או מזלג בזמן האכילה1. זאת כיוון שהם נחשבים כיד האדם, שכן הם אינם מסייעים לברירה ומשתמשים בהם רק כדי שהידיים לא תתלכלכנה2. אמנם אם הם מסייעים לברירה, אסור להפריד על ידם את האוכל מהפסולת, כיוון שבמצב זה הם אינם נחשבים כיד האדם והברירה על ידם היא ברירה בכלי3. לדוגמה, אין להשתמש במזלג כדי לברור אטריות ממרק, כיוון שהמזלג מסייע לברירה4. וכן כאשר יש במרק ירקות רבים בכמות כזו שהנוזל אינו ניכר בפני עצמו, אין ללחוץ עם מצקת על הירקות ולדחוק אותם מטה כדי שייכנסו נוזלים למצקת, כיוון שהמצקת מסייעת לברירה5. ויש חולקים וסוברים שמותר לברור על ידי כף או מזלג גם כאשר הם מסייעים לברירה, כיוון שלפי דבריהם, האיסור לברור בכלי הוא רק בכלי שעומד לברירה, וכף ומזלג אינם עומדים לברירה6.

6 הערות

1.
עיין משנ"ב שיט סו, אגרות משה אורח חיים חלק א סימן קכד, מנחת יצחק חלק א סימן עו, חזון עובדיה חלק ד עמ' קעג, מאמר מרדכי פרק צד סעיף יח, שמירת שבת כהלכתה פרק ג סעיף מט.
2.
אגרות משה אורח חיים חלק א סימן קכד, מנחת יצחק חלק א סימן עו, שמירת שבת כהלכתה פרק ג סעיף מט.
3.
אגרות משה אורח חיים חלק א סימן קכד, עיין מנחת יצחק חלק א סימן עו, אור לציון חלק א סימן כז ד"ה וע"כ נלע"ד, שמירת שבת כהלכתה פרק ג הערה קמא ושמע שלמה חלק א אורח חיים סימן ה אות ב, בדעת משנ"ב סימן שיט ס"ק נה וס"ק סו, דרך אכילה עמ' נז, בשם הגר"ח קנייבסקי, וכן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א.
4.
שלחן שלמה סימן שיט ס"ק כח: אפשר, עיין חוט שני חלק ב עמ' קצו.
5.
מנוחת אהבה חלק ב פרק ז סעיף לד, פסקי תשובות סימן שיט הערה 341. ועיין אגרות משה אורח חיים חלק ד סימן עד בורר אות א, ושמירת שבת כהלכתה פרק ג הערה קעו, בשם הגרש"ז אוירבך, וחוט שני חלק ב עמ' סח, שאסור להצמיד את מכסה הסיר לסיר, ולסנן בדרך זו את הנוזלים מן הסיר, ועיין הליכות אבן ישראל פרק עג סעיף מח, וארחות שבת פרק ג הערה פג, בשם הגר"ש אוירבך, שחולקים וסוברים שברירה על ידי מכסה הסיר נחשבת ברירה ביד, ועיין הערה הבאה. ועיין חזון עובדיה חלק ד עמ' רטז, ומאמר מרדכי פרק צה סעיף קיב, ושבות יצחק (בורר) עמ' רנח, בשם הגרי"ש אלישיב, וחוט שני חלק ב עמ' צז, ואז נדברו חלק ד סימן כג, שמותר להשתמש במלחייה ששמו בה מעט גרגרי אורז לספוג את הלחות שבמלח, ואין לחשוש לברירת המלח מהאורז, כיוון שהמלחייה אינה מיועדת לברירה, ועיין אז נדברו חלק ד סימן כג, ופרדס יצחק (בורר) חלק א עמ' 238, שאין זה דומה לברירה על ידי מזלג המסייע לברירה, כיוון שבברירה על ידי מזלג, מטרת הפעולה היא הפרדת האוכל מהפסולת, אך במלחייה מטרת הפעולה היא פיזור המלח, ועיין חזון עובדיה שם, טעמים נוספים להיתר, ועיין הלכות שבת (איידר) חלק א עמ' 196 הערה קג, בשם הגר"מ פיינשטיין והגר"א קוטלר, שחולקים ואוסרים להשתמש במלחייה שיש בה אורז, ועיין שמירת שבת כהלכתה פרק ג סעיף סו: "טוב לא להוציא מלח ממלחיה שיש בה אורז", והגר"י אריאל שליט"א כתב לנו שמותר להשתמש במלחייה שיש בה אורז ובלבד שיש במלחייה הרבה מלח וכוונת המשתמש במלחייה היא להוציא מלח ולא לברור את המלח מהאורז.
6.
חזון עובדיה חלק ד עמ' קעו. ועיין שמע שלמה חלק א אורח חיים סוף סימן ה: "טוב ליזהר שלא לברור בכף ומזלג כאשר הם מסייעים לברירה, אך בשעת הדחק או בדבר שהוא מסופק אם הכף או המזלג מסייעים לברירה, יש להקל".

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ