logo-white

תוכן עניינים

הלכות שבת

הלכות שבת מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

פרק יא - ברירה בדרך אכילה

facebook email whatsapp

פעמים רבות כאשר אדם אוכל, הוא נצרך להפריד בין האוכל שברצונו לאכול לבין פסולת המעורבת בו. לדוגמא, בעוף ובדג ישנן עצמות, והאוכלם צריך להפריד את האוכל מהעצמות, ובערמת בוטנים ישנן קליפות, והאוכלם צריך להפריד בין הבוטנים לבין הקליפות, וכיוצא באלו. כיוון שהפרדת אוכל מפסולת היא פעולה שמתלווה לאכילה לעתים קרובות, היא מותרת בתנאים מסוימים, כיוון שהתורה לא אסרה על האדם לאכול כדרכו1. היתר זה נקרא 'דרך אכילה'. 

חכמים אפיינו את הברירה הנעשית תוך כדי אכילה, והגדירו שלושה תנאים שבהתקיימותם נחשבת הברירה לדרך אכילה והיא מותרת, ובהיעדרם היא נחשבת למלאכה והיא אסורה: ראשית, הברירה המותרת נעשית בידיים, ולא על ידי כלים או מכשירים המסייעים לה כגון נפה או מסננת. שנית, בברירה המותרת האדם נוטל את האוכל שהוא מעוניין בו מתוך הפסולת, ולא את הפסולת מתוך האוכל. ולבסוף, ברירה זו נעשית בסמיכות לאכילה ('לאלתר'), ולא פרק זמן ניכר קודם לכך. רק כאשר מתקיימים שלושה תנאים אלו, נחשבת הברירה לדרך אכילה והיא מותרת, אך אם אחד מן התנאים אינו מתקיים, נחשבת הברירה למלאכה והיא אסורה מהתורה. 

לדוגמה: הבורר באמצעות כלי עובר על איסור בורר, אף אם עושה זאת בסמיכות לאכילה ונוטל את האוכל מהפסולת. וכן הבורר פסולת מן האוכל עובר על איסור בורר, אף אם עושה זאת בידו ובסמיכות לאכילה. וכן עובר על האיסור מי שבורר לא בסמיכות לאכילה, אף אם הוא בורר את האוכל מהפסולת בידו. בכל אלו הברירה אסורה מהתורה, משום שהיתר הברירה בדרך אכילה מותנה בקיומם של כל שלושת התנאים המאפיינים אותה, ודי בחסרונו של אחד מהם כדי להחשיב את הברירה לברירה רגילה, האסורה מהתורה2. יסודות אלו יתבארו ביתר הרחבה להלן.

1.
עיין שו"ת הרשב"א חלק ד סימן עה, עיין שו"ע הרב שכא י. ועיין חזון איש אורח חיים סימן סא אות א ד"ה ומש"כ הט"ז: "אכילה התמידית היא דרך ברירה וכו' ולא חייל עליה שם עובדא ועמל מלאכה והלכך אף במכין סמוך לסעודה וכו' לאו בורר הוא אלא נטפל לאכילתו", ועיין בנתיבות העיון שבת חלק א עמ' שמז ואילך, שהאריכו בביאור היתר זה, ועיין ארחות שבת פרק ג הערה א.
2.
שו"ע שיט א-ד, הקדמת המשנה ברורה לסימן שיט.

כפי שהתבאר, ההיתר לברור בדרך אכילה הוא רק כאשר נוטלים את האוכל מן הפסולת. בתערובת של אוכל ופסולת ברור מהו האוכל ומהי הפסולת, אך בתערובת של שני מיני מאכלים עולה השאלה מהו האוכל ומהי הפסולת, ואיזה מין יש ליטול מתוך המין האחר? התשובה לכך היא שהמין שהאדם מעוניין לאוכלו נחשב אוכל, ואילו המין האחר נחשב פסולת. לכן על האדם לקחת את האוכל שהוא מעוניין בו ולא את האוכל שאינו מעוניין בו1. לדוגמה, אדם שהגישו לפניו סלט עגבניות עם בצל והוא אינו מעוניין בחתיכות הבצל - העגבניות נחשבות אוכל והבצל נחשב פסולת, ועליו ליטול את העגבניות ולהשאיר את חתיכות הבצל; ואין הוא רשאי להוציא את חתיכות הבצל מהסלט. וכן אדם שהגישו לפניו צלחת פיצוחים שיש בה גרעינים שחורים וגרעינים לבנים מעורבים, והוא מעונין בגרעינים השחורים - עליו ליטול את הגרעינים השחורים, ואין הוא רשאי להוציא מהצלחת את הגרעינים הלבנים2.

1.
רמ"א שיט ג, ומשנ"ב שם, חזון עובדיה חלק ד עמ' קפ, שמירת שבת כהלכתה פרק ג סעיף כד.
2.
ועיין חזון עובדיה חלק ד עמ' קפח, ומאמר מרדכי פרק צה סעיף מו, ושמירת שבת כהלכתה פרק ג סעיף כד, והערה יד, שאם אחד מהיושבים בסעודה מעוניין בחתיכות הבצל או בגרעינים הלבנים, מותר לאדם להוציאם כדי לתנם לחברו, כיוון שהם נחשבים לאוכל עבור חברו.

כאשר מפרידים בין נוזל ומוצק שמוחזקים יחדיו בכלי על ידי שפיכת הנוזל החוצה, הנוזל הוא הדבר שמוציאים מהתערובת. לכן אם הנוזל רצוי והמוצק אינו רצוי, מותר לשפוך את הנוזל החוצה. אך אם הנוזל אינו רצוי והמוצק רצוי, אסור לשפוך את הנוזל החוצה, כיוון ששפיכתו היא ברירת פסולת מאוכל1. לדוגמה, מותר לשפוך יין מבקבוק המכיל יין ושמרים, כיוון ששפיכת היין היא ברירת אוכל מפסולת. אך אסור לשפוך שמן מקופסת שימורי טונה, כיוון ששפיכתו היא ברירת פסולת מאוכל2.

1.
משנ"ב שיט נה, כף החיים שיט קיא, עיין ילקוט יוסף (תשנ"ג) שבת חלק ג עמ' שיג הערה נו, פסקי תשובות שיט מ, ארחות שבת פרק ג הקדמה לסעיף סב, איל משולש פרק ז סעיף כז. ועיין סידור רבינו הזקן הלכתא רבתא לשבתא, שחולק. ועיין חזון עובדיה חלק ד עמ' רכט, ואור לציון חלק ב פרק לא הערה י.
2.
שמירת שבת כהלכתה פרק ג סעיף כ, ארחות שבת פרק ג סעיף מב. ועיין איל משולש פרק ו סעיף עט, שהשמן שנמצא בין נתחי הטונה נחשב מעורב בה ואסור לשפוך אותו, אך השמן שצף מעל נתחי הטונה אינו נחשב מעורב בה ומותר לשפוך אותו. ועיין ארחות שבת פרק ג סעיף מב, שאם כמות השמן מועטה עד שהשמן טפל למאכל ובני אדם רגילים לאוכלו כך, מותר לסחוט את חתיכות הטונה מהשמן המעורב בהן, כיוון שחתיכות הטונה והשמן נחשבים מין אחד, ועיין אשרי האיש פרק כה סעיף כז.

כפי שהתבאר, אחד מתנאי ההיתר של ברירה בדרך אכילה הוא עשייתה סמוך לאכילה או לשימוש ('לאלתר')1. הפוסקים נחלקו עד כמה ניתן להקדים את הברירה לאכילה או לשימוש ועדיין להחשיב את הברירה לברירה לאלתר, ונאמרו בכך באחרונים שלוש דעות: יש סוברים שניתן להקדים את הברירה עד שעה לפני האכילה או השימוש2, יש סוברים שניתן להקדים את הברירה עד חצי שעה לפני האכילה או השימוש3; ויש סוברים שאין שיעור קבוע של זמן שניתן להתחיל בו את הברירה כדי שתיחשב ברירה לאלתר, אלא יש לעשותהּ בזמן שבו רגילים לברור את הדבר לקראת השימוש בו, כל דבר לפי עניינו4. לדוגמה, מיון קלפים כדי לשחק בהם נעשה בדרך כלל סמוך מאוד למשחק, לכן יש לעשותו סמוך מאוד למשחק כפי שרגילים, ולא קודם לכן. לעומת זאת, ברירת ירקות לצורך הכנת סלט לסעודה רבת משתתפים נעשית זמן רב לפני הארוחה, כיוון שהכנת סלט לאנשים רבים לוקחת זמן רב, וניתן לעשותהּ זמן רב לפני הסעודה כפי שרגילים5. ויש לנהוג למעשה כדעה זו6.

מותר לברור מאכלים סמוך לסעודה, גם אם עתידים לאכול אותם בסוף הסעודה והיא תימשך כמה שעות7, כיוון שרגילים להכין את כל צרכי הסעודה לפני הסעודה, כדי שלא לטרוח בהכנתם באמצע הסעודה, ולכן ברירה בזמן הסמוך לסעודה כבר נחשבת ברירה בדרך אכילה8.

1.
שו"ע שיט א. ועיין קובץ מבית לוי גיליון ו עמ' מב, בשם הגר"ש ווזנר, שהיוצא לטייל עם בנו, רשאי לברור אוכל עבור בנו לפני צאתו, אף שהבן יאכל את האוכל לאחר זמן, ועיין שמירת שבת כהלכתה פרק ג הערה ריט, בשם הגרש"ז אוירבך, וחוט שני חלק ב עמ' עח, שחולקים, וכן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א. ועיין שבות יצחק (בורר) עמ' קצה, בשם הגרי"ש אלישיב, וחוט שני חלק ב עמ' עח, וירושלים במועדיה שבת חלק ב עמ' רכב, בשם הגרש"ז אוירבך, שאסור לברור אוכל כדי לחמם אותו ולאוכלו לאחר שיתחמם, כיוון שהברירה אינה סמוכה לאכילה (ובמשך הזמן שבין הברירה לאכילה, האדם אינו עסוק בהכנת האוכל - עיין פרדס יצחק בורר חלק ב עמ' 1144), ועיין שמירת שבת כהלכתה פרק ג סעיף עט וסעיף פא, שחולק, וכן משמע משו"ת אבני ישפה חלק ד סימן נד ענף א, ושו"ת מחזה אליהו חלק א סימן לז אות ח, וכן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א. ועיין שמירת שבת כהלכתה פרק ג הערה רו, שמותר לברור כלי כדי להשאילו לחבר, אף שהחבר ישתמש בו לאחר זמן, כיוון שהשאלת כלי נחשבת שימוש בו, וכן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א, ועיין איל משולש פרק ח סעיף טז, בשם הגר"נ קרליץ, שחולק. ועיין בן איש חי שנה שניה פרשת בשלח אות ג, ומאמר מרדכי פרק צד סעיף לד, ושמירת שבת כהלכתה פרק ג סעיף מד, וחוט שני חלק ב עמ' עח, ושבות יצחק (בורר) עמ' רכט, בשם הגרי"ש אלישיב, שמותר לברור פירות כדי לכבד אורח, אף שידוע שהאורח לא יאכל את כל הפירות, כיוון שהפירות שאינם נאכלים משמשים לכבד את האורח, ועיין חזון עובדיה חלק ד עמ' קפה, שחולק. ועיין חוט שני חלק ב עמ' עט, והגרש"ק גרוס בתוך בצילו חימדתי עמ' קטז, שאישה שאינה יודעת מתי בעלה יגיע מבית הכנסת, והוא עשוי להגיע בכל רגע, רשאית לברור עבורו סמוך לזמן שהוא עשוי להגיע, ועיין חוט שני שם, שאם ישנה אפשרות שייקח זמן רב עד שהבעל יגיע, הדבר צריך עיון, ועיין איל משולש פרק ח סעיף לא, שמתיר גם כאשר ישנה אפשרות שייקח זמן רב עד שהבעל יגיע, ועיין שבות יצחק (בורר) עמ' ריב-ריג, בשם הגרי"ש אלישיב, שחולק ואוסר לברור כאשר ישנו ספק אם הברירה היא לאלתר, והגר"י אריאל שליט"א כתב לנו: "האישה רשאית לברור לפני הזמן שהוא מגיע. היא יכולה לסמוך על רוב הפעמים שהוא מגיע".
2.
אגלי טל מלאכת בורר ס"ק ט, בן איש חי שנה שניה פרשת בשלח אותיות א-ב, הליכות עולם חלק ד פרשת בשלח אות ב, הליכות אבן ישראל שבת פרק עג סעיף יט, בדעת המשנ"ב שכא מה, ילקוט יוסף (תשנ"ג) שבת חלק ג סימן שיט עמ' רסט סוף הערה יד.
3.
אז נדברו חלק ו סימן עב אות ה, קובץ מבית לוי גיליון ו עמ' מא הערה ב, בשם הגר"ש ווזנר, תשובות והנהגות חלק ב סימן קפה אות ג, בשם החזון איש (ועיין חוט שני חלק ב עמ' עז, שפירש דברי החזון איש באופן אחר).
4.
עיין אגרות משה אורח חיים חלק ד סימן עד בורר אות יג. ועיין חוט שני חלק ב עמ' עז: "גדר לאלתר אינו תלוי בזמן מסוים קודם הסעודה, אלא כל שיש הרגשה שהוא סמוך לסעודה מיקרי לאלתר".
5.
עיין משנ"ב תריא ז, ושער הציון שם, ומאמר מרדכי פרק צד הערה יז, ושמירת שבת כהלכתה פרק ג סעיף סט, ואיל משולש פרק ח הערה מה, בשם הגרי"ש אלישיב. ועיין חוט שני חלק ב עמ' עז, בשם החזון איש, שחולק וסובר שלעולם אין להקדים את הברירה יותר מחצי שעה לפני הסעודה, (ועיין תשובות והנהגות חלק ב סימן קפה אות ג, שפירש דברי החזון איש באופן אחר, ועיין שבות יצחק בורר עמ' ריט, בשם הגר"ח קנייבסקי). ועיין חזון עובדיה חלק ד עמ' קפ.
6.
כן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א.
7.
רמ"א שיט א, ומשנ"ב שם. ועיין הליכות עולם חלק ד פרשת בשלח אות ב, וילקוט יוסף (תשנ"ג) סימן שיט עמ' רסח-רסט, שאם עתידים לאכול את המאכלים שבררו יותר משעה לאחר ברירתם, יש להקפיד לברור אותם סמוך ממש לסעודה, ולא ניתן להקל ולברור אותם זמן מה לפני הסעודה.
8.
פרדס יצחק בורר חלק א עמ' 802.

כפי שהתבאר, אחד מתנאי ההיתר של ברירה בדרך אכילה הוא עשייתה בידיים, ולא באמצעות כלי1. לכן אדם שהכין תה מעלי תה נגועים בתולעים, והוא חושש שישנן תולעים בכוס התה, לא יסנן את התה במסננת אף אם הוא עושה זאת סמוך לאכילה2. וכן אסור להפריד ירקות ממרק או קציצות מרוטב בעזרת כף מחוררת3, או להפריד את גרעיני הזיתים מהזיתים על ידי מכשיר מיוחד המיועד לכך4

1.
שו"ע שיט א.
2.
עיין שמירת שבת כהלכתה פרק ג סעיף נו.
3.
עיין שבט הלוי חלק ח סימן נח ד"ה מכל, מאמר מרדכי פרק צה סעיף קו, אשרי האיש פרק כה אות לז, חוט שני חלק ב עמ' סט, שמירת שבת כהלכתה פרק ג סעיף נח, דור המלקטים (תשע"ו) חלק ד עמ' 2578, בשם הגר"מ פיינשטיין, מנוחת אהבה חלק ב פרק ז סעיף לו, וכן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א. ועיין אור לציון חלק ב פרק לא שאלה י, וילקוט יוסף (תשנ"ג) שבת חלק ג עמ' שו, בשם הגר"ע יוסף, שחולקים ומתירים להפריד ירקות ממרק בעזרת כף מחוררת כדי לאוכלם לאלתר, כיוון שיש סוברים שחתיכות מוצקות הנתונות בתוך נוזל אינן נחשבות מעורבות בנוזל, ועיין שם ושם, שהמחמיר תבוא עליו ברכה, ועיין באור הלכה שיט טז ד"ה אלא, שחתיכות מוצקות הנתונות בתוך נוזל נחשבות מעורבות בנוזל. ועיין שמירת שבת כהלכתה פרק ג סעיף נח, שמותר ליטול אוכל הנתון בנוזל בכף מחוררת, אם כוונת האדם היא לנטילת האוכל ולא להפרדתו מן הנוזל, ובלבד שלא ישהה את האוכל באוויר אלא יטלנו מן הקערה ויניחנו ישירות בצלחתו.
4.
מאמר מרדכי פרק צה סעיף נ, שמירת שבת כהלכתה פרק ג סעיף נט, אור לציון חלק ב פרק לא שאלה יא. ועיין אבני ישפה חלק ז סימן מד, ושו"ת דבר חברון בד' חלקי שו"ע (תשע"ט) סימן צג, שמותר לסחוט לימון לתוך כף היד מעל קערת סלט, על דעת שמיץ הלימון יישפך לתוך הסלט וגרעיני הלימון יישארו ביד, ועיין איל משולש פרק ז הערה קד, בשם הגרי"ש אלישיב, שחולק וסובר שברירה בדרך זו נחשבת ברירה בכלי והיא אסורה.

אף שאין לברור באמצעות כלי, מותר להפריד את האוכל מהפסולת על ידי כף או מזלג בזמן האכילה1. זאת כיוון שהם נחשבים כיד האדם, שכן הם אינם מסייעים לברירה ומשתמשים בהם רק כדי שהידיים לא תתלכלכנה2. אמנם אם הם מסייעים לברירה, אסור להפריד על ידם את האוכל מהפסולת, כיוון שבמצב זה הם אינם נחשבים כיד האדם והברירה על ידם היא ברירה בכלי3. לדוגמה, אין להשתמש במזלג כדי לברור אטריות ממרק, כיוון שהמזלג מסייע לברירה4. וכן כאשר יש במרק ירקות רבים בכמות כזו שהנוזל אינו ניכר בפני עצמו, אין ללחוץ עם מצקת על הירקות ולדחוק אותם מטה כדי שייכנסו נוזלים למצקת, כיוון שהמצקת מסייעת לברירה5. ויש חולקים וסוברים שמותר לברור על ידי כף או מזלג גם כאשר הם מסייעים לברירה, כיוון שלפי דבריהם, האיסור לברור בכלי הוא רק בכלי שעומד לברירה, וכף ומזלג אינם עומדים לברירה6.

1.
עיין משנ"ב שיט סו, אגרות משה אורח חיים חלק א סימן קכד, מנחת יצחק חלק א סימן עו, חזון עובדיה חלק ד עמ' קעג, מאמר מרדכי פרק צד סעיף יח, שמירת שבת כהלכתה פרק ג סעיף מט.
2.
אגרות משה אורח חיים חלק א סימן קכד, מנחת יצחק חלק א סימן עו, שמירת שבת כהלכתה פרק ג סעיף מט.
3.
אגרות משה אורח חיים חלק א סימן קכד, עיין מנחת יצחק חלק א סימן עו, אור לציון חלק א סימן כז ד"ה וע"כ נלע"ד, שמירת שבת כהלכתה פרק ג הערה קמא ושמע שלמה חלק א אורח חיים סימן ה אות ב, בדעת משנ"ב סימן שיט ס"ק נה וס"ק סו, דרך אכילה עמ' נז, בשם הגר"ח קנייבסקי, וכן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א.
4.
שלחן שלמה סימן שיט ס"ק כח: אפשר, עיין חוט שני חלק ב עמ' קצו.
5.
מנוחת אהבה חלק ב פרק ז סעיף לד, פסקי תשובות סימן שיט הערה 341. ועיין אגרות משה אורח חיים חלק ד סימן עד בורר אות א, ושמירת שבת כהלכתה פרק ג הערה קעו, בשם הגרש"ז אוירבך, וחוט שני חלק ב עמ' סח, שאסור להצמיד את מכסה הסיר לסיר, ולסנן בדרך זו את הנוזלים מן הסיר, ועיין הליכות אבן ישראל פרק עג סעיף מח, וארחות שבת פרק ג הערה פג, בשם הגר"ש אוירבך, שחולקים וסוברים שברירה על ידי מכסה הסיר נחשבת ברירה ביד, ועיין הערה הבאה. ועיין חזון עובדיה חלק ד עמ' רטז, ומאמר מרדכי פרק צה סעיף קיב, ושבות יצחק (בורר) עמ' רנח, בשם הגרי"ש אלישיב, וחוט שני חלק ב עמ' צז, ואז נדברו חלק ד סימן כג, שמותר להשתמש במלחייה ששמו בה מעט גרגרי אורז לספוג את הלחות שבמלח, ואין לחשוש לברירת המלח מהאורז, כיוון שהמלחייה אינה מיועדת לברירה, ועיין אז נדברו חלק ד סימן כג, ופרדס יצחק (בורר) חלק א עמ' 238, שאין זה דומה לברירה על ידי מזלג המסייע לברירה, כיוון שבברירה על ידי מזלג, מטרת הפעולה היא הפרדת האוכל מהפסולת, אך במלחייה מטרת הפעולה היא פיזור המלח, ועיין חזון עובדיה שם, טעמים נוספים להיתר, ועיין הלכות שבת (איידר) חלק א עמ' 196 הערה קג, בשם הגר"מ פיינשטיין והגר"א קוטלר, שחולקים ואוסרים להשתמש במלחייה שיש בה אורז, ועיין שמירת שבת כהלכתה פרק ג סעיף סו: "טוב לא להוציא מלח ממלחיה שיש בה אורז", והגר"י אריאל שליט"א כתב לנו שמותר להשתמש במלחייה שיש בה אורז ובלבד שיש במלחייה הרבה מלח וכוונת המשתמש במלחייה היא להוציא מלח ולא לברור את המלח מהאורז.
6.
חזון עובדיה חלק ד עמ' קעו. ועיין שמע שלמה חלק א אורח חיים סוף סימן ה: "טוב ליזהר שלא לברור בכף ומזלג כאשר הם מסייעים לברירה, אך בשעת הדחק או בדבר שהוא מסופק אם הכף או המזלג מסייעים לברירה, יש להקל".

שקית תה הנתונה בכוס תה, יש סוברים שאין למושכה החוצה מהכוס ביד אלא יש להוציאהּ על ידי כף. הטעם לכך הוא שכאשר מושכים החוצה את שקית התה, מטפטפות ממנה טיפות מים. טיפות אלו היו מעורבות בעלי התה שבשקית, והפרדתן מהם בעזרת שקית התה העשויה מבד מחורר היא ברירה על ידי כלי1. ויש חולקים וסוברים שמותר להוציא את שקית התה מהכוס ביד2, כיוון ששקית התה אינה כלי שמיועד לברירה, וכאשר ברור שאין כוונת האדם לברור ואין לו תועלת בכך, אין איסור לברור על ידה3. למעשה מותר להוציא את שקית התה מהכוס ביד, כיוון שאין כוונת המוציא לברירת המים מתוך השקית. אך אסור לנענע את השקית כדי להוציא ממנה את המים, כיוון שנענוע השקית נעשה מתוך כוונה להוציא את המים מהשקית4.  

1.
מנחת יצחק חלק ד סימן צט אות ב ס"ק ה, שבט הלוי חלק ח סימן נח ד"ה והשתא, חוט שני חלק ב עמ' צו, עם מקדשי שביעי חלק א עמ' רכג, בשם הגר"ח קנייבסקי. ועיין שמירת שבת כהלכתה פרק ג סעיף סד: "נכון להוציא את השקית בעזרת כף ולא ביד, מפני שאם ישהה את השקית, אחרי שהוציאה, מעל גבי המים שבכוס, הרי תטפנה טיפות מן התמצית שנוצרה חזרה לתוך הכוס, ויש בזה חשש איסור ברירה". ועיין מאמר מרדכי פרק צה הערה צד.
2.
חזון עובדיה חלק ד עמ' שפב, מנוחת אהבה חלק ב סימן ז אות מד, קובץ אליבא דהלכתא גיליון סב סוף עמ' לו, בשם בעל שו"ת משנה הלכות ובעל שו"ת רבבות אפרים, הגר"א וייס שליט"א בתוך הלכה שלימה (סודרי) מלאכות שבת חלק א עמ' מ. ועיין שמירת שבת כהלכתה פרק ג הערה קמ, בשם הגרש"ז אוירבך, שאפשר שמותר לברור לאלתר בעזרת כלי שהשימוש בו הוא תמיד סמוך לאכילה, ולפי זה מותר להוציא את שקית התה מהכוס ואין לחשוש לברירת טיפות המים מעלי התה שבשקית.
3.
הגר"א וייס שליט"א שם. ועיין חזון עובדיה שם, ומנוחת אהבה שם, שכתבו טעמים אחרים.
4.
כן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א.

קנקן תה ובו תה מעורב בעלי תה, ויש בשפתו מסננת, אין לשפוך ממנו תה, כיוון שהפרדת התה מעלי התה נעשית על ידי המסננת, ואסור לברור על ידי כלי1. ויש חולקים וסוברים שמותר לשפוך ממנו תה2, כיוון שרבים מהאנשים אינם מקפידים אם עלי התה ייכנסו לתוך הכוס, ולכן עלי התה אינם נחשבים פסולת ומותר לסננם3.

1.
בן איש חי שנה שנייה פרשת בשלח אות יח, כף החיים שיט קיג, שבט הלוי חלק א סימן פד, מאמר מרדכי פרק צה סעיף עח, אור לציון חלק ב פרק לא שאלה יא, אשרי האיש חלק ב פרק כה סעיף מא. והגר"י אריאל שליט"א כתב לנו שאם מעורבים בתה רק מעט עלים, מותר לשפוך תה מהקנקן. ועיין שמירת שבת כהלכתה פרק ג סעיף סב, על פי שו"ע שיט יד, שמותר לשפוך תה מהקנקן אם עלי התה נמצאים בתחתית הכלי והתה הנשפך אינו מעורב בהם. ועיין מאמר מרדכי פרק צה סעיף קז, שאין לשפוך מים מקנקן המכיל מים וקוביות קרח שיש במכסהו רשת המונעת מקוביות הקרח להישפך החוצה, ועיין שמירת שבת כהלכתה פרק ג סעיף סג, שאם הקוביות גדולות אין זו תערובת, ומותר, ועיין עזרת אליעזר (קרביץ) בורר עמ' 37, בשם הגרי"ש אלישיב, והגר"ש דבליצקי, ומלאכת שבת (שטרן) עמ' מ, שגם אם הקוביות קטנות הדבר מותר, כיוון שקרח ומים נחשבים מין אחד ואין זו תערובת.
2.
קצות השולחן סימן קכה בדי השולחן ס"ק כא, ציץ אליעזר חלק יד סימן מו, הליכות אבן ישראל פרק עג סעיף נא, חזון עובדיה חלק ד עמ' רכו, מנוחת אהבה חלק ב פרק ז סעיף מג.
3.
קצות השולחן סימן קכה בדי השולחן ס"ק כא, ציץ אליעזר חלק יד סימן מו, חזון עובדיה חלק ד עמ' רכו, מנוחת אהבה חלק ב פרק ז סעיף מג. ועיין אשרי האיש פרק כה אות מא, שחולק על טעם זה כיוון שאף שאנשים אינם מקפידים שעלים מועטים ייכנסו לכוס, הם מקפידים שלא ייכנסו לכוס עלים רבים. ועיין חזון איש סימן נג ד"ה מן האמור, שמותר להשתמש בקנקן תה שיש בפיו מסננת (ועיין טעמא דקרא עמ' תכו, שכן נהג החזון איש למעשה), ועיין מאמר מרדכי פרק צה הערה צא, שביאר כוונתו שהרשת היא חלק מהכלי, והכלי אינו מיועד לברירה, ועיין מחזה אליהו חלק א סימן נא אות ד ס"ק ח, שביאר כוונתו שמותר לעשות פעולה רגילה לצורך אכילה אף שנעשית אגב כך פעולת ברירה, אם אין כוונת האדם לברירה, ועיין שמירת שבת כהלכתה פרק ג הערה קפח, וארחות שבת פרק ג הערה עט.

האוכל דג שיש בו עצמות לא ייטול את העצמות מהדג, כיוון שאסור לברור פסולת מאוכל גם כאשר הברירה היא לצורך אכילה מידית, אלא ייטול את בשר הדג וישאיר את העצמות בצלחתו1. ויש חולקים וסוברים שהאוכל דג שיש בו עצמות רשאי להוציא את העצמות מהדג בשעת האכילה2, וכן נוהגים יוצאי ספרד3 וחלק מיוצאי אשכנז4. ואף שאסור לברור פסולת מאוכל גם כאשר הברירה היא לצורך אכילה מידית, ברירת העצמות מהדג מותרת לדעה זו, כיוון שיש בעניין זה כמה סברות היתר שניתן לצרפן5: ראשית, יש הסוברים שבשעת האכילה עצמה מותר לברור פסולת מאוכל6. שנית, יש הסוברים שמותר ליטול פסולת מתוך אוכל כאשר הפסולת מחוברת לאוכל, כיוון שחיבורם זה לזה מחשיב אותם דבר אחד7. ולבסוף, יש הסוברים שנטילת העצמות מהדג נחשבת דרך אכילה, כיוון שרגילים להוציא את העצמות מהדג תוך כדי אכילתו8

אדם שהכניס חתיכת דג ובה עצם לתוך פיו, רשאי לדעת כולם להוציא את העצם מפיו, כיוון שהוצאת פסולת מהפה נחשבת ברירה בדרך אכילה לדעת כולם9

יש הנוהגים לאכול בשבת דג טחון שאין בו עצמות ('געפילטע פיש'), לצאת מידי ספקות וחששות שישנם באכילת דגים עם עצמות, ותבוא עליהם ברכה10.

1.
באור הלכה שיט ד ד"ה מתוך, חזון איש אורח חיים סימן נד ס"ק ד, שמירת שבת כהלכתה פרק ג סעיף יב. ועיין חזון איש אורח חיים סימן נד ס"ק ג, ושמירת שבת כהלכתה שם, שמשיכת בשר הדג ביד אחת מן העצם המוחזקת ביד השנייה - נחשבת ברירת אוכל מפסולת.
2.
הליכות אבן ישראל פרק עג סעיף ד, חזון עובדיה חלק ד עמ' קצו, מאמר מרדכי פרק צה סעיפים כה-כו, אור לציון חלק ב פרק לא שאלה ה, מנוחת אהבה חלק ב פרק ז סעיף טו. ועין באור הלכה שיט ד ד"ה מתוך, ושמירת שבת כהלכתה פרק ג סעיף יג, שהנוהג כן יש לו על מי לסמוך.
3.
מאמר מרדכי פרק צה סעיף כה, אור לציון חלק ב פרק לא הערה ה.
4.
עיין באור הלכה שיט ד ד"ה מתוך: אין העולם נזהרים לדקדק בזה, ושמירת שבת כהלכתה פרק ג סעיף יד: יש הנוהגים להקל.
5.
חזון עובדיה חלק ד עמ' קצו.
6.
באור הלכה שיט ד ד"ה הבורר, בשם הרמב"ן.
7.
באור הלכה שיט ד ד"ה מתוך, בשם הים של שלמה.
8.
בן איש חי שנה שניה פרשת בשלח אות י.
9.
עיין משנ"ב שכ יב, עיין חזון איש אורח חיים סימן נד ס"ק א, שמירת שבת כהלכתה פרק ג סעיף יב, חוט שני חלק ב עמ' צג.
10.
מאמר מרדכי פרק צה סעיף כט, שמירת שבת כהלכתה פרק ג סעיף טו.

היתר הברירה בדרך אכילה נאמר בברירה לכל מטרה ולא רק בברירה לצורך אכילה. לכן מותר לברור בגד מתוך ערמת בגדים אם מוציאים את הבגד הרצוי, עושים זאת ביד וסמוך ללבישת הבגד. כמו כן, מותר לברור משחק מתוך ערמת משחקים אם מוציאים את המשחק הרצוי, עושים זאת ביד וסמוך לשימוש במשחק1. במקרים אלו, החפץ שרוצים להשתמש בו נחשב 'אוכל', והחפצים שאין רוצים להשתמש בהם נחשבים 'פסולת'2. לדוגמה, ילד המשחק בלגו, ובתוך אבני הלגו מעורבים חלקי משחק אחרים, חלקי הלגו נחשבים 'אוכל' ומותר להוציא אותם מהתערובת כדי לשחק בהם, וחלקי המשחק האחרים נחשבים 'פסולת', ואין להוציא אותם מתוך התערובת.

1.
משנ"ב שיט טו.
2.
שו"ע הרב שיט ח, בן איש חי שנה שניה פרשת בשלח סעיף יג.

אסור לאדם לקחת חפצים מתוך תערובת כדי למיין אותם, גם אם בשעת הלקיחה הוא אינו מדקדק לקחת חפצים מסוימים מתוך התערובת אלא הוא לוקח חפצים ללא הבחנה, ולא משנה לו אלו חפצים יעלו בידו. אך מותר לקחת ללא הבחנה חפצים מתוך תערובת לשם מטרה אחרת שאינה מיונם, ולאחר השלמת המטרה להניחם במקומם1. לדוגמה, אדם שיש לפניו תערובת של סכינים ומזלגות אינו רשאי להוציא מהתערובת פריט כלשהו ללא הבחנה כדי להניחו במקומו, אך הוא רשאי להוציא מתוך התערובת פריט כלשהו ללא הבחנה כדי לשטוף אותו או לנגבו, ולאחר מכן להניחו במקומו2. וכן בגדים הנתונים בערמה, אסור לקחת בגד כלשהו ללא הבחנה כדי להניחו במקומו, אך מותר לקחת בגד כלשהו ללא הבחנה כדי לקפלו, ולאחר מכן להניחו במקומו3.

1.
עיין מאמר מרדכי פרק צה סעיף קטו, שמירת שבת כהלכתה פרק ג סעיף פה, וכן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א.
2.
שמירת שבת כהלכתה פרק ג הערות רלב-רלג, בשם הגרש"ז אוירבך, עיין מאמר מרדכי פרק צה סעיף קטו, פסקי תשובות שיט כב, ארחות שבת פרק ג הערה קלז, בשם הגר"נ קרליץ, וכן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א.
3.
שמירת שבת כהלכתה פרק ג סעיף פט. ועיין ארחות שבת פרק ג הערה קמ, בשם הגר"נ קרליץ, שחולק.

לאור כל מה שהתבאר בפרק זה, אנו למדים כי מיוחדת היא מלאכת בורר בכך שהמרחק בין ברירה האסורה מהתורה לברירה מותרת הוא קטן ולא ניכר, ובקלות אפשר להיכשל בה. למשל, יכולים להיות שני אנשים שבוררים בידם אוכל מתוך פסולת, אחד עובר בכך על איסור תורה, כיוון שהוא בורר את האוכל כדי להשתמש בו לאחר זמן, והשני עושה פעולה מותרת, כיוון שהוא בורר את האוכל כדי להשתמש בו סמוך לברירתו. לכן מלאכה זו דורשת תשומת לב מיוחדת בלימוד הלכותיה ובקיומן במשך השבת1.

1.
עיין הקדמת המשנ"ב להלכות שבת ד"ה וכן באיסור בורר, בן איש חי שנה שניה פרשת בשלח הקדמה: "ונודע כי הלכות בורר בשבת רבים המה, וצריך שמירה גדולה לאדם שלא ישגה בהם, מפני שהאדם רגיל בזה בימי החול", איל משולש פרק א סעיף יד. ועיין ספר הזכרונות (אבוהב) זכרון תשיעי פרק א ד"ה הבורר: "מלאכה זו היא מן הקשות שבשבת להזהר בכל דקדוקיה וחלקיה, שרובם יש בהם איסור גמור מן התורה וכו' וקשה לעם לעמוד עליהם כראוי, כי צריך זריזות גדולה וזכרון הפרטים על מתכונתם, ולא ניתנה שמירתן ביחוד אלא למעיין וחוזר עליהם תמיד ועדיין יהא לבו נוקפו". ועיין מאמר מרדכי הקדמה לפרק צד, שבזכות לימוד הלכות בורר אדם זוכה לשמירה רוחנית שלא יכשל במלאכה זו.

עוד בנושא ממכון התורה והארץ

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ