logo-white

תוכן עניינים

הלכות שבת

הלכות שבת מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

פרק י - יסודות מלאכת בורר . פרק י - יסודות מלאכת בורר

פסולת שאינה מונעת את השימוש באוכל

facebook email whatsapp

פסולת המעורבת באוכל ורוב האנשים אוכלים את האוכל מבלי לטרוח להוציאהּ, מותר להוציאה מהאוכל1, כיוון שהוצאתה אינה מתקנת את האוכל והוא ראוי לאכילה גם בעודה מעורבת בו2. לדוגמה, מֵי שתייה המכילים חלקיקים זעירים של אבנית או חלודה, מותר לסנן אותם במערכת לטיהור מים, כיוון שרוב האנשים אינם מקפידים לסנן את המים לפני שתייתם3. וכן מיצי פירות שיש בהם חתיכות קטנות של בשר פרי, מותר לסננם במסננת ולהוציא מהם את החתיכות הקטנות של בשר הפרי, כיוון שרוב בני האדם רגילים לשתות מיצים אלו כמות שהם, מבלי לסננם4.

4 הערות

1.
שו"ע שיט י, ומשנ"ב שם, ואור לציון חלק ב פרק לא הערה י ד"ה אבל. ועיין אור לציון שם, שעיקרון זה נאמר רק בתערובת של פסולת ואוכל, אבל בתערובת של שני מיני אוכל, כגון סלט, אסור לברור מין אחד גם אם רוב האנשים אוכלים את התערובת כפי שהיא. זאת כיוון שפסולת שאין מקפידים להסיר אותה בטלה לאוכל, אך שני מיני אוכל אינם בטלים זה לזה, ועיין שמירת שבת כהלכתה פרק ג הערה קסד, וארחות שבת פרק ג הערה לה, שכתבו כעין זה.
2.
עיין רש"י שבת קלט ב ד"ה בין הגתות, ואיל משולש פרק טז הערה ט.
3.
מאמר מרדכי פרק צה סעיף קא, שמירת שבת כהלכתה פרק ג סעיף ס, ארחות שבת פרק ג סעיף לח. ועיין הגרי"מ רובין (מחבר הספר ארחות שבת) בתוך קובץ אור ישראל (מאנסי) גיליון סח עמ' סג ואילך, שאסור להשתמש במסנני מים ביתיים המצויים כיום ומבוססים על גרגרי פחם, כיוון שהמים מתערבים בגרגרי הפחם ושוהים בהם, ובאותו זמן הם אינם ראויים לשתייה, ועיין הגר"א וויס שליט"א בקובץ אור ישראל שם עמ' מח ואילך, שחולק וסובר שמותר להשתמש בהם, כיוון שבעת כניסת המים למסנן הם ראויים לשתייה (עיין שו"ע שיט ט), וכן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א.
4.
אגרות משה אורח חיים חלק ד סימן עד בורר אות ג, חזון עובדיה חלק ד עמ' רכב, שמירת שבת כהלכתה פרק ג סעיף נג.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ