logo-white

תוכן עניינים

הלכות שבת

הלכות שבת מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

פרק ח - חימום תבשילים בשבת ודיני החזרה. פרק ח - חימום תבשילים בשבת ודיני החזרה

איסור החזרה

facebook email whatsapp

כאשר סיר נמצא על הפלטה ואדם רוצה להורידו מהפלטה ולהחזירו אליה לאחר מכן, כגון כאשר אישה רוצה להוריד את הסיר מהפלטה כדי להאכיל את ילדיה הקטנים1 ולהחזיר אותו לפלטה לאחר מכן, כדי שהתבשיל יישאר חם לסעודה - הדין תלוי במחלוקת הפוסקים. לדעת הפוסקים הסוברים שמותר להניח בשבת סיר ישירות על הפלטה, ניתן להחזיר את הסיר לפלטה ללא כל חשש. אך לדעת הפוסקים הסוברים שאסור להניח סיר ישירות על הפלטה, אין להחזיר את הסיר ישירות לפלטה אלא יש להניח עליה כלי עם חלל שיחצוץ בינה לבין הסיר, כגון תבנית הפוכה או רשת מתכת עבה, ולהניח את הסיר עליו, כמבואר לעיל. ואם ברצון האדם להניח את הסיר ישירות על הפלטה ללא כל חציצה, עליו להקפיד להניח את הסיר במקום שיהיה ניכר בו שהורדת הסיר מהפלטה היא זמנית, והחזרתו לפלטה אינה הנחה חדשה אלא המשך ההנחה שהחלה לפני שבת, כגון על כיסא, על שולחן או על מגבת הפרוסה על השיש; אך אין להניחו על הרצפה או ישירות על השיש2. ולמנהג יוצאי אשכנז, נוסף על כך יש להתכוון בשעת הורדת הסיר מהפלטה להחזירו לפלטה3, ולהחזיק בסיר בכל משך הזמן שהוא איננו על הפלטה4. כל זאת כדי שיהיה ניכר שהורדת הסיר מהפלטה היא זמנית, והחזרת הסיר לפלטה אינה הנחה חדשה אלא המשך ההנחה שהחלה לפני שבת5.

5 הערות

1.
עיין פרק ה, שישנם פוסקים הסוברים שאסור להוציא אוכל מסיר הנמצא על גבי הפלטה.
2.
עיין שו"ע רנג ב, ואור לציון חלק ב פרק יז שאלה ו, ודברי הגר"י אריאל שליט"א להלן. ביתר ביאור: עיין הערה 3 שאסור להניח בשבת סיר על אש מכוסה (כירה קטומה), ועיין שו"ע רנג ב, שאם הסיר הונח בערב שבת על אש מכוסה, מותר בשבת להורידו ולהחזירו אם לא הניחו אותו על גבי הקרקע, ועיין רמ"א שם, שחולק וסובר שנוסף על כך יש גם להתכוון בשעת הורדת הסיר להחזירו על גבי האש המכוסה, ולהימנע מהנחתו על חפץ כלשהו, ומכאן למדו הפוסקים הסוברים שאסור להניח סיר על פלטה בשבת, באלו תנאים אפשר להחזיר לפלטה סיר שהונח עליה בערב שבת והורד ממנה במשך השבת. ועיין שבט הלוי חלק יא סימן סז אות ג, ומאמר מרדכי פרק נא סעיף ד, ואור לציון חלק ב פרק יז שאלה ו, שדין השיש שבמטבח כדין קרקע (ועיין אור לציון שם, שאם מניחים מגבת על השיש, השיש אינו כקרקע), ועיין משנ"ב מהדורת ביצחק יקרא על שו"ע רנג ב, ופסקי תשובות רנג טז, שדין שולחן כדין קרקע, ועיין שבות יצחק (שהייה) עמ' קנה, בשם הגרש"ז אוירבך והגרי"ש אלישיב, וחוט שני חלק ב עמ' קכג, שחולקים וסוברים ששיש ושולחן אינם נחשבים כקרקע, והגר"י אריאל שליט"א כתב לנו ששיש הוא כקרקע ושלחן אינו כקרקע. ועיין שמירת שבת כהלכתה פרק א הערה פג, בשם הגרש"ז אוירבך, שאדם שהניח את הסיר על הקרקע, יכול להחזירו לפלטה, כיוון שבדיעבד אפשר לסמוך על הסוברים שמותר להניח סיר ישירות על הפלטה. ועיין משנ"ב רנג סח, שההיתר להחזיר בשבת סיר על גבי אש מכוסה מותנה בכך שהתבשיל לא יצטנן לגמרי (אף אם הוא מוצק), ועיין באור הלכה רנג ה ד"ה ובלבד, שמפקפק בזה. ועיין אגרות משה אורח חיים חלק ד סימן עד מבשל אות לח, וציץ אליעזר חלק יב סימן צא אות ב, ושמירת שבת כהלכתה פרק א סעיף כז, שסיר שניתן על גבי פלטה והפלטה כבתה, מותר לתנו על גבי פלטה אחרת, ועיין חזון עובדיה חלק א עמ' פט, שכתב כעין זה, ועיין שבות יצחק (שהייה) עמ' קעח, בשם הגרי"ש אלישיב, וחוט שני חלק ב עמ' קכז, שחולקים ואוסרים להניחו על פלטה אחרת אם בשעה שהסירו אותו מהפלטה היא הייתה קרה.
3.
עיין רמ"א רנג ב.
4.
רמ"א רנג ב, ואגרות משה אורח חיים חלק ד סימן עד מבשל אות לג, ושמירת שבת כהלכתה פרק א הערה ס, בשם הגרש"ז אוירבך. ביתר ביאור: עיין רמ"א רנג ב, ומשנ"ב שם נה, שמעיקר הדין יש לאחוז את הסיר באוויר ולא להניחו על חפץ כלשהו, ועיין אגרות משה שם, ושמירת שבת כהלכתה שם, שאם מניחים את הסיר על שולחן או על השיש ומקפידים לאחוז בו כל משך הזמן שהוא מונח עליהם, הדבר נחשב כאילו הסיר נשאר באוויר. ועיין חוט שני חלק ב עמ' קכג, ושמירת שבת כהלכתה פרק א הערה סא, שאין להניח את הסיר על הקרקע אף אם אוחזים אותו ביד, ועיין אגרות משה אורח חיים חלק ד סימן עד מבשל אות לג, שחולק.
5.
משנ"ב רנג נה-נו.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ