תוכן עניינים
הלכות שבת מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א
כאשר רוצים לחמם אוכל בשבת, ראשית כל יש לבדוק אם האוכל מבושל כל צרכו. אוכל שאינו מבושל כל צרכו - אסור לחממו, שכן חימום האוכל יוסיף בו בישול1. לכן בכל מקום בפרק זה שכתוב שמותר לחמם אוכל, הכוונה היא לאוכל שמבושל כל צרכו.
כמבואר לעיל, תבשיל מוצק שהתבשל והתקרר נחשב מבושל, כיוון שהשינוי שנעשה באוכל על ידי הבישול נשאר בו גם לאחר שהוא מתקרר, ולכן גם בעודו קר הוא נחשב מבושל וחימומו מחדש אינו נחשב בישול ('אין בישול אחר בישול'). אך תבשיל נוזלי שהתבשל והתקרר אינו נחשב מבושל. זאת כיוון שבמאכל נוזלי, חום המאכל הוא מרכיב משמעותי, וכאשר המאכל מתקרר, מתבטל הבישול הראשון, וחימום המאכל מחדש נחשב בישול. לכן מותר לחמם בשבת עוף, אורז ותפוחי אדמה מבושלים, אף אם הם קרים, אך אסור לחמם מרק או רוטב קרים, גם אם הם התבשלו בערב שבת2.
מן התורה, מותר לחמם בשבת מאכל מבושל על גבי אש או על גבי כיריים, כיוון שהמאכל כבר התבשל ואין בישול אחר בישול. אך חכמים אסרו לעשות זאת, כיוון שבימות החול רגילים לבשל על גבי האש או על גבי הכיריים, וחימום אוכל במקום שרגילים לבשל בו נראה כפעולת בישול1, ואנשים הרואים זאת עלולים לחשוב שמותר לבשל בשבת2.
חימום מאכל מבושל במקום שאין רגילים לבשל בו מותר, כיוון שהחימום אינו נראה כפעולת בישול1. לכן מותר לחמם בשבת מאכל מבושל על ידי הנחתו על גבי סיר שיש בו תבשיל העומד על האש2, או על גבי מֵחם חשמלי, כיוון שאין רגילים לבשל כך3. וכן מותר לחמם מאכל מבושל על ידי הנחתו על גבי רדיאטור (תנור לחימום הבית), כיוון שאין רגילים לבשל עליו4.
אסור לחמם בשבת תבשיל על ידי נתינתו על פלטה של שבת1, כיוון שהנחת תבשיל על פלטה של שבת עלולה להראות כבישול, שכן לפעמים מבשלים על הפלטה, כגון כאשר מניחים עליה בערב שבת תבשיל שאינו מבושל כל צרכו, והוא הולך ומתבשל בשבת2. אמנם מותר לחמם תבשיל על ידי נתינתו על הפלטה, אם מניחים בינו לבין הפלטה כלי עם חלל שיחצוץ ביניהם3, כגון תבנית הפוכה4, או רשת מתכת עבה (תמונות 3-4)5. הטעם לכך הוא שעל ידי זה ניכר שנתינת התבשיל על הפלטה אינה לצורך בישול6, שכן אדם הרוצה לבשל מניח את הסיר ישירות על מקור החום ואין הוא מניח כלי עם חלל שיחצוץ בין הסיר לבין מקור החום. ויש סוברים שמותר לחמם תבשיל על פלטה של שבת, כיוון שאין רגילים לבשל על פלטה ולכן חימום תבשיל עליה אינו נראה כבישול7.
כאשר סיר נמצא על הפלטה ואדם רוצה להורידו מהפלטה ולהחזירו אליה לאחר מכן, כגון כאשר אישה רוצה להוריד את הסיר מהפלטה כדי להאכיל את ילדיה הקטנים1 ולהחזיר אותו לפלטה לאחר מכן, כדי שהתבשיל יישאר חם לסעודה - הדין תלוי במחלוקת הפוסקים. לדעת הפוסקים הסוברים שמותר להניח בשבת סיר ישירות על הפלטה, ניתן להחזיר את הסיר לפלטה ללא כל חשש. אך לדעת הפוסקים הסוברים שאסור להניח סיר ישירות על הפלטה, אין להחזיר את הסיר ישירות לפלטה אלא יש להניח עליה כלי עם חלל שיחצוץ בינה לבין הסיר, כגון תבנית הפוכה או רשת מתכת עבה, ולהניח את הסיר עליו, כמבואר לעיל. ואם ברצון האדם להניח את הסיר ישירות על הפלטה ללא כל חציצה, עליו להקפיד להניח את הסיר במקום שיהיה ניכר בו שהורדת הסיר מהפלטה היא זמנית, והחזרתו לפלטה אינה הנחה חדשה אלא המשך ההנחה שהחלה לפני שבת, כגון על כיסא, על שולחן או על מגבת הפרוסה על השיש; אך אין להניחו על הרצפה או ישירות על השיש2. ולמנהג יוצאי אשכנז, נוסף על כך יש להתכוון בשעת הורדת הסיר מהפלטה להחזירו לפלטה3, ולהחזיק בסיר בכל משך הזמן שהוא איננו על הפלטה4. כל זאת כדי שיהיה ניכר שהורדת הסיר מהפלטה היא זמנית, והחזרת הסיר לפלטה אינה הנחה חדשה אלא המשך ההנחה שהחלה לפני שבת5.