logo-white

תוכן עניינים

הלכות שבת

הלכות שבת מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

פרק ז - הנחת מאכלים על אש בערב שבת והשארתם שם בשבת (איסור שהייה). פרק ז - הנחת מאכלים על אש בערב שבת והשארתם שם בשבת (איסור שהייה)

מֵחם חשמלי ותנור אפייה

facebook email whatsapp

דוגמה מצויה לאיסור שהייה בימינו היא הפעלת מֵחם חשמלי שהמים בו לא הספיקו להתחמם לפני שבת. בשימוש רגיל במֵחם חשמלי, מרתיחים את המים על ידי כפתור ההרתחה, ולאחר מכן מעבירים את המחם למצב שבת, כדי שהמים יישארו חמים במשך השבת. כאשר אין מספיק זמן להרתיח את המים בערב שבת, אין להשאיר את המחם על מצב שבת על דעת שהמים יתחממו לאיטם במשך השבת, כיוון שיש לחשוש שהאדם ירצה למהר את חימום המים ויפעיל את כפתור ההרתחה בשבת1. כמו כן, אדם שלא הספיק להכין אוכל לשבת והוא מעוניין להפעיל את התנור באמצעות שעון עצר ('טיימר') ולאפות בו מאכלים לשבת, אינו רשאי לעשות כן, כיוון שיש לחשוש שבשבת הוא ייווכח שהאוכל לא יספיק להיאפות כראוי עד סעודת שבת, ויגביר את עוצמת החום של התנור2.

2 הערות

1.
פסקי תשובות רנד ו, ארחות שבת פרק ב סעיף כח, הלכה ברורה חלק יד סימן רנד עמ' רמט סעיף מא. ועיין ארחות שבת שם הערה לט, והלכה ברורה שם עמ' רנא, שיש להקפיד שהמים ירתחו לפני שבת, ולא די בכך שיגיעו לחום שהיד סולדת בו, כיוון שאם המים לא ירתחו, יהיה אסור להוציא בשבת מים מן המחם, שכן הוצאתם תזרז את בישול המים שיישארו במחם (ועיין הלכה ברורה בישול ואפיה פרק ד סעיף פ), ועיין פסקי תשובות שם, ועיין מאור השבת חלק ב עמ' תרכב, בשם הגרש"ז אוירבך, שמים שהגיעו למידת חום שרגילים לשתות בה תה נחשבים כמבושלים כל צרכם, ולפי דבריו די בכך שהמים יגיעו בערב שבת למידת חום זו, ואין צריך שירתחו לגמרי.
2.
אור לציון חלק ב פרק יז שאלה ד, ארחות שבת פרק ב סעיף טו. ועיין שם ושם, שדבר זה אסור גם בתנור שיש בו אפשרות הפעלה בחום קבוע שאינו משתנה ('מצב שבת'). ועיין שבט הלוי חלק ט סימן נג סוף אות א, וחזון עובדיה חלק א עמ' סה סוף הערה ה (ועיין יחוה דעת חלק ז סימנים מג-מד), ושמש ומגן חלק ב סימן סב, ומנוחת אהבה חלק א פרק ג סעיף א, וילקוט יוסף (תשע"א) שבת חלק א עמ' תפט, וארחות שבת פרק ב סעיף טו, שמותר להפעיל את התנור באמצעות שעון עצר ('טיימר') ולהדביק את כפתור הגברת החום בסרט דביק ('סלוטייפ') באופן שמונע את השימוש בו, כיוון שבמצב זה אין חשש שאדם יגביר את עוצמת החום בשבת, ועיין אור לציון חלק ב פרק יז שאלה ב, ושבות יצחק (שהייה) עמ' קכב, בשם הגרי"ש אלישיב, שחולקים. ועיין אור לציון חלק ב פרק יז שאלה ד, ושמירת שבת כהלכתה פרק א סעיף לה, שאין לפתוח את התנור כאשר פתיחתו עלולה לגרום להפעלת גוף החימום, ועיין אגרות משה חלק ד סימן עד מבשל אות כח, שחולק וסובר שמותר לפתוח את דלת התנור, כיוון שאין כוונת האדם להפעיל את גוף החימום ('אינו מתכוון'), ואפשר שפתיחת הדלת לא תגרום להדלקת גוף החימום ('אינו פסיק רישיה') והגר"י אריאל שליט"א כתב לנו: מומלץ להימנע משימוש בתנור עם תרמוסטט (הפעלת תנור חמורה יותר מהפעלת מקרר כיוון שהפעלת גוף חימום נחשבת הבערה והיא אסורה מהתורה), ואם יש חשש שפתיחת התנור תפעיל מיד את גוף החימום, אסור לפתחו.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ