logo-white

תוכן עניינים

הלכות שבת

הלכות שבת מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

פרק ז - הנחת מאכלים על אש בערב שבת והשארתם שם בשבת (איסור שהייה). פרק ז - הנחת מאכלים על אש בערב שבת והשארתם שם בשבת (איסור שהייה)

איסור שהייה

facebook email whatsapp

בדרך כלל מותר לעשות בערב שבת מלאכה האסורה בשבת, אף שהמלאכה תימשך ותיעשה מאליה בשבת1. לדוגמה: מותר להדליק נר בערב שבת, אף שהנר ימשיך לדלוק בשבת. וכן מותר להניח בגד מלוכלך בתוך גיגית עם חומר ניקוי בערב שבת, כדי שהוא יתכבס מאליו במשך השבת. וכן מותר מן התורה להניח אוכל שאינו מבושל על גבי אש בערב שבת, כדי שהאוכל יתבשל בשבת. אמנם אף שדבר זה מותר מן התורה, חכמים אסרו לעשות זאת מחשש שמא אדם ייווכח שהתבשיל לא יספיק להתבשל עד סעודת שבת, ויגביר את עוצמת האש בשבת כדי לזרז את הבישול2. איסור זה נקרא איסור שהייה, כיוון שהגדרת האיסור היא השהיית (-השארת) תבשיל שאינו מבושל על גבי האש בשבת. לכן אין להניח בערב שבת אוכל שאינו מבושל על גבי גחלים, כיריים של גז או כיריים חשמליות, על דעת שהוא יתבשל בשבת. וכן אין לתת בתנור אפייה אוכל שאינו אפוי, על דעת שהוא ייאפה בשבת3.

3 הערות

1.
שו"ע רנב א.
2.
שו"ע רנג א, ומשנ"ב רנג יב. ועיין שו"ע שם, ומשנ"ב שם, שאף שחכמים אסרו להשהות מאכל שאינו מבושל על גבי כירה, הם התירו לעשות זאת אם הכירה מוסקת בקש, כיוון שבערת קש אינה יוצרת גחלים, ואין חשש שאדם יחתה בהם כדי להגביר את עוצמת האש. כמו כן חכמים התירו להשהות תבשיל על גבי כירה גרופה או קטומה. כירה גרופה היא כירה שגרפו (הוציאו) ממנה את הגחלים, וגם בה אין חשש שאדם יחתה בגחלים. כירה קטומה היא כירה שפיזרו על הגחלים שבה אפר הממעט את חומם, וגם בה אין חשש שאדם יחתה בגחלים, כיוון שאין חוששים שאדם יחזור ויגביה את חום הכירה לאחר שמיעט את חומה. ועיין שו"ע רנג א, ומשנ"ב שם ט, שמותר להשהות תבשיל חי שדורש זמן בישול רב ואין אפשרות שיספיק להתבשל עד סעודת ליל שבת, כיוון שאין חשש שהאדם ינסה לזרז את בישולו, ועיין חוט שני חלק ב עמ' קט, וארחות שבת פרק ב סעיף כג, ופסקי תשובות רנג ד, שבזמננו, שמשתמשים בכירי גז ובכיריים חשמליות, היתר זה אינו מצוי, כיוון שרוב ככול התבשילים יכולים להיות מוכנים עד זמן סעודת ליל שבת.
3.
שו"ע רנג א, ואגרות משה אורח חיים חלק א סימן צג, ומאמר מרדכי פרק מט סעיף יב, ושמירת שבת כהלכתה פרק א סעיף כט, ואור לציון חלק ב שאלות א-ב ושאלה ד. ועיין משנה תורה לרמב"ם מהדורת הגר"י קאפח שבת פרק ג הלכה ג עמ' עד הערה יב, שמותר להשהות תבשיל על כיריים של גז, כיוון שגזרת שהייה נגזרה באש שהולכת ודועכת ואין אדם יכול לעמוד מראש על מידת דעיכתה, אך בכיריים של גז האש יציבה ואינה דועכת, ועיין אגרות משה אורח חיים סימן צג ד"ה והנה יש, וחזון עובדיה חלק א עמ' נד, ואור לציון חלק ב פרק יז הערה א ד"ה וכן מוכח, שהזכירו סברה זו, אך לא סמכו עליה להתיר שהייה על כיריים של גז, וכן דעת רוב הפוסקים (עיין הלכה ברורה סימן רנג סעיף ג), וכן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א, שאין לסמוך על סברה זו, ועיין חוט שני חלק ב עמ' קטו שער הציון ס"ק נא, שביאר מדוע גזרת שהייה שייכת בכיריים של גז. 

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ