logo-white

תוכן עניינים

הלכות שבת

הלכות שבת מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

פרק ז - הנחת מאכלים על אש בערב שבת והשארתם שם בשבת (איסור שהייה)

facebook email whatsapp

מנהג ישראל לאכול בשבת מאכלים חמים. הטעם העיקרי לכך הוא שמאכלים חמים הם טעימים וערֵבים, ויש בכך קיום של מצוות עונג שבת1. אך יש לכך טעם נוסף, הקשור למנהג הקראים. לפי אמונתם המוטעית, אסור לעשות בשבת שום פעולה שתגרום לחימום אוכל או לשמירת חומו, ולכן הם אוכלים בשבת אוכל קר. כדי להוציא זאת מליבם ולהדגיש שמותר לעשות בשבת פעולות שתגרומנה לחימום אוכל מבושל ולשמירת חומו, נהגו ישראל להקפיד לאכול תבשילים חמים בשבת2. וכך כתב על כך רבינו זרחיה הלוי (אחד מגדולי הראשונים): "תקנת רבותינו היא לענג את השבת בחמין. וכל מי שאינו אוכל חמין צריך בדיקה אחריו אם הוא מין (-קראי), ומצווה לבשל ולהטמין, ולענג את השבת ולהשמין, והעושה כן הוא המאמין וזוכה לקץ הימין"3.

חימום מאכלים לשבת עלול לגרום לתקלות שונות בשמירת ההלכה, כגון ליבוי האש וזירוז הבישול של תבשילים שאינם מבושלים כל צרכם, לכן אסרו חכמים שלושה איסורים שמטרתם למנוע תקלות אלו: איסור שהייה, איסור החזרה ואיסור הטמנה. בפרק זה יבוארו דיני איסור שהייה, ובפרקים הבאים יבוארו דיני איסורי חזרה והטמנה.

1.
רמ"א רנז ח, ומשנ"ב שם.
2.
שו"ת באר משה חלק א סימן א אות ב, ופסקי תשובות רנז יד.
3.
בעל המאור שבת טז ב (בדפי הרי"ף), משנ"ב רנז מט.

בדרך כלל מותר לעשות בערב שבת מלאכה האסורה בשבת, אף שהמלאכה תימשך ותיעשה מאליה בשבת1. לדוגמה: מותר להדליק נר בערב שבת, אף שהנר ימשיך לדלוק בשבת. וכן מותר להניח בגד מלוכלך בתוך גיגית עם חומר ניקוי בערב שבת, כדי שהוא יתכבס מאליו במשך השבת. וכן מותר מן התורה להניח אוכל שאינו מבושל על גבי אש בערב שבת, כדי שהאוכל יתבשל בשבת. אמנם אף שדבר זה מותר מן התורה, חכמים אסרו לעשות זאת מחשש שמא אדם ייווכח שהתבשיל לא יספיק להתבשל עד סעודת שבת, ויגביר את עוצמת האש בשבת כדי לזרז את הבישול2. איסור זה נקרא איסור שהייה, כיוון שהגדרת האיסור היא השהיית (-השארת) תבשיל שאינו מבושל על גבי האש בשבת. לכן אין להניח בערב שבת אוכל שאינו מבושל על גבי גחלים, כיריים של גז או כיריים חשמליות, על דעת שהוא יתבשל בשבת. וכן אין לתת בתנור אפייה אוכל שאינו אפוי, על דעת שהוא ייאפה בשבת3.

1.
שו"ע רנב א.
2.
שו"ע רנג א, ומשנ"ב רנג יב. ועיין שו"ע שם, ומשנ"ב שם, שאף שחכמים אסרו להשהות מאכל שאינו מבושל על גבי כירה, הם התירו לעשות זאת אם הכירה מוסקת בקש, כיוון שבערת קש אינה יוצרת גחלים, ואין חשש שאדם יחתה בהם כדי להגביר את עוצמת האש. כמו כן חכמים התירו להשהות תבשיל על גבי כירה גרופה או קטומה. כירה גרופה היא כירה שגרפו (הוציאו) ממנה את הגחלים, וגם בה אין חשש שאדם יחתה בגחלים. כירה קטומה היא כירה שפיזרו על הגחלים שבה אפר הממעט את חומם, וגם בה אין חשש שאדם יחתה בגחלים, כיוון שאין חוששים שאדם יחזור ויגביה את חום הכירה לאחר שמיעט את חומה. ועיין שו"ע רנג א, ומשנ"ב שם ט, שמותר להשהות תבשיל חי שדורש זמן בישול רב ואין אפשרות שיספיק להתבשל עד סעודת ליל שבת, כיוון שאין חשש שהאדם ינסה לזרז את בישולו, ועיין חוט שני חלק ב עמ' קט, וארחות שבת פרק ב סעיף כג, ופסקי תשובות רנג ד, שבזמננו, שמשתמשים בכירי גז ובכיריים חשמליות, היתר זה אינו מצוי, כיוון שרוב ככול התבשילים יכולים להיות מוכנים עד זמן סעודת ליל שבת.
3.
שו"ע רנג א, ואגרות משה אורח חיים חלק א סימן צג, ומאמר מרדכי פרק מט סעיף יב, ושמירת שבת כהלכתה פרק א סעיף כט, ואור לציון חלק ב שאלות א-ב ושאלה ד. ועיין משנה תורה לרמב"ם מהדורת הגר"י קאפח שבת פרק ג הלכה ג עמ' עד הערה יב, שמותר להשהות תבשיל על כיריים של גז, כיוון שגזרת שהייה נגזרה באש שהולכת ודועכת ואין אדם יכול לעמוד מראש על מידת דעיכתה, אך בכיריים של גז האש יציבה ואינה דועכת, ועיין אגרות משה אורח חיים סימן צג ד"ה והנה יש, וחזון עובדיה חלק א עמ' נד, ואור לציון חלק ב פרק יז הערה א ד"ה וכן מוכח, שהזכירו סברה זו, אך לא סמכו עליה להתיר שהייה על כיריים של גז, וכן דעת רוב הפוסקים (עיין הלכה ברורה סימן רנג סעיף ג), וכן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א, שאין לסמוך על סברה זו, ועיין חוט שני חלק ב עמ' קטו שער הציון ס"ק נא, שביאר מדוע גזרת שהייה שייכת בכיריים של גז. 

אף שאסור להניח בערב שבת מאכלים שאינם מבושלים על כיריים של גז וכיוצא בהם כדי שהמאכלים יתבשלו בשבת, מותר להניח בערב שבת מאכלים שאינם מבושלים על פלטה של שבת1. זאת כיוון שגם אם האדם יגלה שהמאכלים לא יספיקו להתבשל עד הסעודה, אין חשש שהוא יגביר את עוצמת החום, כיוון שלא ניתן להגביר את עוצמת החום של הפלטה2.

1.
שו"ת הר צבי אורח חיים סימן קלו על פי באור הלכה שיח ג ד"ה ואפילו, עיין ישכיל עבדי חלק ז אורח חיים סימן כח אות ח, עיין אגרות משה אורח חיים חלק ד סימן עד מבשל אות לה, ציץ אליעזר חלק ח סימן כו אות ה, שמירת שבת כהלכתה פרק א הערה פג, בשם הגרש"ז אוירבך, חזון עובדיה חלק ד עמ' שדמ, אור לציון חלק ב פרק יז שאלה א, תשובות והנהגות חלק א סימן רז אות ו. ועיין מאמר מרדכי פרק מט סעיף ח, ואשרי האיש חלק ב סעיף י, ושמש ומגן חלק ג סימן נד אות ג, וחוט שני חלק ב עמ' קיד, שחולקים וסוברים שדין פלטה של שבת כדין כיריים של גז.
2.
שו"ת הר צבי אורח חיים סימן קלו, שמירת שבת כהלכתה פרק א הערה פג, בשם הגרש"ז אוירבך, אור לציון חלק ב פרק יז שאלה א, תשובות והנהגות חלק א סימן רז אות ו. ועיין ציץ אליעזר חלק ח סימן כו אות ה, וחזון עובדיה חלק ד עמ' שדמ, שכתבו טעמים נוספים להיתר.

דוגמה מצויה לאיסור שהייה בימינו היא הפעלת מֵחם חשמלי שהמים בו לא הספיקו להתחמם לפני שבת. בשימוש רגיל במֵחם חשמלי, מרתיחים את המים על ידי כפתור ההרתחה, ולאחר מכן מעבירים את המחם למצב שבת, כדי שהמים יישארו חמים במשך השבת. כאשר אין מספיק זמן להרתיח את המים בערב שבת, אין להשאיר את המחם על מצב שבת על דעת שהמים יתחממו לאיטם במשך השבת, כיוון שיש לחשוש שהאדם ירצה למהר את חימום המים ויפעיל את כפתור ההרתחה בשבת1. כמו כן, אדם שלא הספיק להכין אוכל לשבת והוא מעוניין להפעיל את התנור באמצעות שעון עצר ('טיימר') ולאפות בו מאכלים לשבת, אינו רשאי לעשות כן, כיוון שיש לחשוש שבשבת הוא ייווכח שהאוכל לא יספיק להיאפות כראוי עד סעודת שבת, ויגביר את עוצמת החום של התנור2.

1.
פסקי תשובות רנד ו, ארחות שבת פרק ב סעיף כח, הלכה ברורה חלק יד סימן רנד עמ' רמט סעיף מא. ועיין ארחות שבת שם הערה לט, והלכה ברורה שם עמ' רנא, שיש להקפיד שהמים ירתחו לפני שבת, ולא די בכך שיגיעו לחום שהיד סולדת בו, כיוון שאם המים לא ירתחו, יהיה אסור להוציא בשבת מים מן המחם, שכן הוצאתם תזרז את בישול המים שיישארו במחם (ועיין הלכה ברורה בישול ואפיה פרק ד סעיף פ), ועיין פסקי תשובות שם, ועיין מאור השבת חלק ב עמ' תרכב, בשם הגרש"ז אוירבך, שמים שהגיעו למידת חום שרגילים לשתות בה תה נחשבים כמבושלים כל צרכם, ולפי דבריו די בכך שהמים יגיעו בערב שבת למידת חום זו, ואין צריך שירתחו לגמרי.
2.
אור לציון חלק ב פרק יז שאלה ד, ארחות שבת פרק ב סעיף טו. ועיין שם ושם, שדבר זה אסור גם בתנור שיש בו אפשרות הפעלה בחום קבוע שאינו משתנה ('מצב שבת'). ועיין שבט הלוי חלק ט סימן נג סוף אות א, וחזון עובדיה חלק א עמ' סה סוף הערה ה (ועיין יחוה דעת חלק ז סימנים מג-מד), ושמש ומגן חלק ב סימן סב, ומנוחת אהבה חלק א פרק ג סעיף א, וילקוט יוסף (תשע"א) שבת חלק א עמ' תפט, וארחות שבת פרק ב סעיף טו, שמותר להפעיל את התנור באמצעות שעון עצר ('טיימר') ולהדביק את כפתור הגברת החום בסרט דביק ('סלוטייפ') באופן שמונע את השימוש בו, כיוון שבמצב זה אין חשש שאדם יגביר את עוצמת החום בשבת, ועיין אור לציון חלק ב פרק יז שאלה ב, ושבות יצחק (שהייה) עמ' קכב, בשם הגרי"ש אלישיב, שחולקים. ועיין אור לציון חלק ב פרק יז שאלה ד, ושמירת שבת כהלכתה פרק א סעיף לה, שאין לפתוח את התנור כאשר פתיחתו עלולה לגרום להפעלת גוף החימום, ועיין אגרות משה חלק ד סימן עד מבשל אות כח, שחולק וסובר שמותר לפתוח את דלת התנור, כיוון שאין כוונת האדם להפעיל את גוף החימום ('אינו מתכוון'), ואפשר שפתיחת הדלת לא תגרום להדלקת גוף החימום ('אינו פסיק רישיה') והגר"י אריאל שליט"א כתב לנו: מומלץ להימנע משימוש בתנור עם תרמוסטט (הפעלת תנור חמורה יותר מהפעלת מקרר כיוון שהפעלת גוף חימום נחשבת הבערה והיא אסורה מהתורה), ואם יש חשש שפתיחת התנור תפעיל מיד את גוף החימום, אסור לפתחו.

מותר להשהות על כיריים של גז וכיוצא בהם תבשיל שהגיע לרמת בישול כזו שהוא ראוי לאכילה בשעת הדחק1, כיוון שאין לחשוש שאדם יגביר את עוצמת האש כדי לזרז את בישולו2. ויש סוברים שאין להשהות על כיריים של גז וכיוצא בהם תבשיל שראוי לאכילה רק בשעת הדחק, או תבשיל שמבושל כל צרכו אך תוספת הבישול משביחה אותו ('מצטמק ויפה לו')3, כיוון שיש לחשוש שהאדם יגביר את עוצמת האש כדי להשביח את התבשיל4; וטוב להחמיר כדעה זו5.

1.
רמ"א רנג א, וכף החיים רנג כח. ביתר ביאור: עיין רמ"א שם, שפסק כתנא חנניה, שמותר להשהות תבשיל שהגיע לשיעור בישול הנקרא 'מאכל בן דרוסאי'. בן דרוסאי היה לסטים שנהג לאכול את התבשילים בעודם מבושלים רק קצת. ועיין משנ"ב רנג לח, שיש סוברים ששיעור מאכל בן דרוסאי הוא שליש בישול, ויש סוברים שהוא חצי בישול, ועיין כף החיים רנג כח, ומאמר מרדכי פרק מט הערה ד, וארחות שבת פרק א הערה ז, בשם הגר"ש ווזנר, ופסקי תשובות רנג א, והלכה ברורה סימן רנג ברור הלכה ס"ק צד, שקשה לשער זאת, ולכן יש לשער אם התבשיל ראוי לאכילה על ידי הדחק. ועיין שו"ע רנג א, שהלכה כדעת חכמים החולקים על חנניה, ואוסרים להשהות על כיריים של גז וכיוצא בהם מאכל שהתבשל בשיעור בן דרוסאי, או מאכל שהתבשל כל צרכו אך תוספת הבישול משביחה אותו, ועיין כף החיים רנג כג, וחזון עובדיה חלק א עמ' נו, ואור לציון חלק ב פרק יז הערה ה, ושמש ומגן חלק ג סימן נ ד"ה שם בסימן לא, שיוצאי ספרד נוהגים בעניין זה כדעת הרמ"א, ועיין חזון עובדיה חלק א סוף עמ' מט, שראוי לחשוש לדעת השלחן ערוך. ועיין מאמר מרדכי פרק מט סעיף ד, שחולק וסובר שיוצאי ספרד אינם רשאים להקל בדין זה כדעת הרמ"א, ועליהם להחמיר ולנהוג כדעת השלחן ערוך. ועיין שו"ת מנחת שלמה תנינא סימן יב אות ד ד"ה מצד הסברא, וארחות שבת פרק ב סעיף ה, שלפי שיטת הרמ"א הזמן שבו המאכל צריך להיות ראוי לאכילה על ידי הדחק הוא שקיעת החמה.
2.
משנ"ב רנג לז.
3.
שו"ע רנג א.
4.
עיין משנ"ב רנג ז.
5.
באור הלכה רנג א ד"ה ונהגו להקל, חזון עובדיה חלק א סוף עמ' מט: ראוי לחוש ולהחמיר כסברת מרן.

מותר להשהות מאכל שאינו מבושל על אש, אם מכסים את האש1. היתר זה נלמד מדין 'כירה קטומה'. כירה קטומה היא כירה שמיעטו את חומה על ידי פיזור אפר על הגחלים שבה, ומותר להשהות עליה מאכל שאינו מבושל כיוון שאין חוששים שאדם יחזור ויגביר את חום הכירה לאחר שהוא מיעט את חומה2. לכן אדם הרוצה להשהות מאכל שאינו מבושל על כירי גז, ישים לוח מתכת על הכיריים, ועליו יניח את הסיר3.

1.
עיין שו"ע רנג א, ומשנ"ב שם פא.
2.
שו"ע רנג א, ומשנ"ב שם יד.
3.
ציץ אליעזר חלק כב סימן כב, אור לציון חלק ב פרק יז שאלה א, אשרי האיש פרק ב סעיף כו, עיין חזון עובדיה חלק א עמ' עח, שו"ת אוצרות יוסף (בתוך הלכה ברורה בישול ואפיה) סימן י אות ט. ועיין ארחות שבת פרק ג סעיף ט והערה יד, בשם הגרש"ז אוירבך והגרי"ש אלישיב, וחזון עובדיה חלק א עמ' נ, ואור לציון חלק ב פרק יז שאלה ב, ושמירת שבת כהלכתה פרק א סעיף עב, שדי בכיסוי להבת האש, ואין צורך בכיסוי הכפתורים שעל ידם מדליקים את הגז, ועיין שמירת שבת כהלכתה פרק א הערה סג, שכן הוא המנהג בירושלים, ועיין שבט הלוי חלק א סימן צא, ומאמר מרדכי פרק מט סעיף ז, שחולקים וסוברים שיש לכסות גם את הכפתורים, ועיין אגרות משה חלק א סימן צג ד"ה ולפ"ז: "יש להחמיר ולכסות גם את הכפתורים, ואין למחות בנוהגים לכסות רק את האש", והגר"י אריאל שליט"א כתב לנו שיש לסמוך על הפוסקים הסוברים שדי בכיסוי האש, אך לכתחילה רצוי לכסות גם את הכפתורים או להדביק עליהם משהו להיכר. עיין אור לציון חלק ב פרק יז שאלה ג, שמותר להשהות מאכל על להבת גז כאשר הלהבה דלוקה על חומה המירבי, כיוון שאין חשש שאדם יגביר את עוצמתה, ועיין אגרות משה אורח חיים חלק ד סימן עד מבשל אות כה, שחולק, כיוון שחכמים גזרו גזרה כללית שלא להשהות על אש גלויה, ועוד שיש לחשוש שינמיך את עוצמת הלהבה.

עוד בנושא ממכון התורה והארץ

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ