logo-white

תוכן עניינים

הלכות שבת

הלכות שבת מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

פרק ה - עשיית פעולה המסייעת לבישול והוצאת אוכל מכלי המונח על האש . פרק ה - עשיית פעולה המסייעת לבישול והוצאת אוכל מכלי המונח על האש

הוצאת אוכל מתבשיל מבושל כל צרכו המונח על האש

facebook email whatsapp

יש סוברים שכשם שאסור לערבב תבשיל מבושל כל צרכו המונח על גבי האש, כך גם אסור להוציא אוכל מתבשיל המבושל כל צרכו המונח על גבי האש1, כיוון שהוצאת אוכל מתבשיל מערבבת מעט את התבשיל2; וכן נוהגים יוצאי אשכנז3 וחלק מיוצאי ספרד4. ויש חולקים וסוברים שמותר להוציא אוכל מתבשיל מבושל כל צרכו המונח על גבי האש5; וכן נוהגים חלק מיוצאי ספרד6

למנהג יוצאי אשכנז וחלק מיוצאי ספרד המחמירים שלא להוציא אוכל מתבשיל מבושל כל צרכו המונח על האש, אדם הרוצה להוציא אוכל מסיר שמונח על גבי האש יוריד את הסיר מהאש, יוציא את האוכל ממנו, ולאחר מכן יחזיר את הסיר לאש, וזאת בתנאי שהאש מכוסה. ויש לעשות זאת בדרך המבוארת בפרק ח7

מנהג יוצאי אשכנז וחלק מיוצאי ספרד שלא להוציא אוכל מתבשיל מבושל כל צרכו המונח על גבי האש הוא רק כאשר הוצאת האוכל גורמת לערבוב התבשיל, כגון בתבשיל שיש בו רוטב והוצאת חלק מהתבשיל גורמת לתנועת הרוטב ולערבובו. אך כאשר הוצאת האוכל אינה גורמת לערבוב התבשיל, מותר להוציא אוכל מהתבשיל. לכן סיר המונח על גבי האש ובו חתיכות עוף ללא רוטב, מותר להוציא ממנו חתיכת עוף, כיוון שהוצאתה אינה גורמת לערבוב התבשיל8.

8 הערות

1.
רמ"א שיח יח.
2.
חוט שני חלק ב עמ' קצה. ועיין קצות השלחן סימן קכד בדי השלחן ס"ק י, שטעם האיסור הוא מחשש שתוך כדי הוצאת האוכל האדם יערבב את האוכל.
3.
משנ"ב שיח קיז, אגרות משה אורח חיים חלק ד סימן עד מבשל אות ט, שמירת שבת כהלכתה פרק א סעיף לח. ועיין חוט שני חלק ב עמ' קצו, שהאיסור להוציא אוכל מתבשיל המונח על גבי האש הוא על ידי כף, כיוון שרגילים להגיס בה, אך מותר להוציא אוכל מתבשיל על ידי מזלג, כיוון שאין רגילים להגיס בו, אך יש להיזהר שלא לערבב את התבשיל, ועיין שבת כהלכה פרק ה סעיף ז, שמתיר זאת רק אם חתיכת האוכל מונחת מעל התבשיל וניתן להוציאה מבלי לגעת בתבשיל שתחתיה, ועיין קצות השלחן סימן קכד בדי השלחן ס"ק י, שחולק ואוסר בכל מצב. ועיין שבות יצחק (בישול) עמ' תכו, בשם הגרי"ש אלישיב, שמותר להוציא בעזרת כף חתיכת אוכל המונחת מעל התבשיל, אם הוצאתה לא תגרום לערבוב התבשיל. ועיין ציץ אליעזר חלק ז סימן טו, ושבט הלוי חלק י סימן יא אות ב, ואז נדברו חלק ה סימן יג, שכאשר הסיר כבד ולא ניתן להורידו מהאש, ניתן לסמוך על דעת המקילים ולהוציא אוכל מהסיר בעודו על האש. ועיין שבות יצחק (בישול) עמ' תכט, בשם הגר"מ פיינשטיין והגרי"ש אלישיב, שהוצאת אוכל מתחתית הסיר נחשבת הגסה מבחינה הלכתית, ועיין אגרות משה אורח חיים חלק ד סימן עד מבשל אות ח.
4.
רב פעלים חלק ג אורח חיים סימן מד (בחלק מהדפוסים: סימן מה), מאמר מרדכי פרק נג סעיף לד, אור לציון חלק ב פרק ל שאלה טו. ועיין רב פעלים שם, ומאמר מרדכי שם, ואור לציון שם, שלצורך מצווה יש להקל, ועיין אור לציון שם, שהוצאת אוכל לצורך ילדים קטנים שלא אכלו נחשבת צורך מצווה.
5.
משנ"ב שיח קיג, בשם הבית יוסף.
6.
עיין חזון עובדיה חלק ד עמ' שסב: כשיש צורך להשאיר קדירת התבשיל על האש, ילקוט יוסף (תשנ"ג) שבת חלק ג עמ' קפז, הלכה ברורה (בישול ואפיה) פרק יב סעיף קעט עמ' תקא, מנוחת אהבה חלק ב פרק י סעיף כט.
7.
שמירת שבת כהלכתה פרק א סעיף לח.
8.
שבות יצחק (בישול) עמ' תל, בשם הגרי"ש אלישיב, עיין חוט שני חלק ב עמ' קצה, וכן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א. ועיין קצות השלחן סימן קכד בדי השלחן ס"ק י, שחולק.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ