תוכן עניינים
הלכות שבת מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א
פרק ה - עשיית פעולה המסייעת לבישול והוצאת אוכל מכלי המונח על האש . פרק ה - עשיית פעולה המסייעת לבישול והוצאת אוכל מכלי המונח על האש
יש סוברים שכשם שאסור לערבב תבשיל מבושל כל צרכו המונח על גבי האש, כך גם אסור להוציא אוכל מתבשיל המבושל כל צרכו המונח על גבי האש1, כיוון שהוצאת אוכל מתבשיל מערבבת מעט את התבשיל2; וכן נוהגים יוצאי אשכנז3 וחלק מיוצאי ספרד4. ויש חולקים וסוברים שמותר להוציא אוכל מתבשיל מבושל כל צרכו המונח על גבי האש5; וכן נוהגים חלק מיוצאי ספרד6.
למנהג יוצאי אשכנז וחלק מיוצאי ספרד המחמירים שלא להוציא אוכל מתבשיל מבושל כל צרכו המונח על האש, אדם הרוצה להוציא אוכל מסיר שמונח על גבי האש יוריד את הסיר מהאש, יוציא את האוכל ממנו, ולאחר מכן יחזיר את הסיר לאש, וזאת בתנאי שהאש מכוסה. ויש לעשות זאת בדרך המבוארת בפרק ח7.
מנהג יוצאי אשכנז וחלק מיוצאי ספרד שלא להוציא אוכל מתבשיל מבושל כל צרכו המונח על גבי האש הוא רק כאשר הוצאת האוכל גורמת לערבוב התבשיל, כגון בתבשיל שיש בו רוטב והוצאת חלק מהתבשיל גורמת לתנועת הרוטב ולערבובו. אך כאשר הוצאת האוכל אינה גורמת לערבוב התבשיל, מותר להוציא אוכל מהתבשיל. לכן סיר המונח על גבי האש ובו חתיכות עוף ללא רוטב, מותר להוציא ממנו חתיכת עוף, כיוון שהוצאתה אינה גורמת לערבוב התבשיל8.