אסור לבשל בשבת בין מאכל חי שלא התבשל בכלל, ובין מאכל שהתחיל להתבשל אך לא התבשל כל צרכו1. מאכל שלא התבשל כל צרכו הוא מאכל שלא הגיע לרמת הבישול שרגילים לאוכלו בה2. לדוגמה: תפוחי אדמה או עוף שהתבשלו ברמה כזו שאדם שזמנו דחוק יאכלם אך אדם שזמנו אינו דחוק לא יאכלם אלא יוסיף לבשלם - נחשבים תבשיל שאינו מבושל כל צרכו. לכן אסור להניח בשבת על הפלטה תפוחי אדמה ועוף שלא הגיעו לרמת הבישול שרגילים לאוכלם בה, וכן אסור להניח בשבת על הפלטה חלה שנאפתה ולא הגיע לרמת האפייה שרגילים לאוכלה בה. ואפילו אם החלה בכללותה נאפתה כראוי אך חלקיה הפנימיים לא נאפו כראוי - אסור להניחה על הפלטה בשבת, כיוון שחום הפלטה יאפה את חלקיה הפנימיים. וכן אסור להניח על הפלטה סיר שרוב התבשיל שבו התבשל כל צרכו ומעט ממנו לא התבשל כל צרכו, כגון סיר חמין שרוב מרכיביו התבשלו כראוי אך השעועית שבו לא התבשלה כראוי3.
לא רק הנחת סיר על האש אסורה משום בישול, אלא גם כל פעולה המסייעת לבישול או מזרזת אותו1. לדוגמה, הנחת מכסה על סיר שיש בו תבשיל חם שאינו מבושל כל צרכו אסורה, כיוון שהיא מזרזת את הבישול. לכן אדם שפתח סיר חם ונוכח שהתבשיל שבסיר אינו מבושל כל צרכו, לא יסגור את הסיר, כיוון שסגירת הסיר תזרז את הבישול2. וכן סיר המונח בקצה הפלטה והתבשיל שבו אינו מבושל כל צרכו, אין לקרבו למרכז הפלטה, כיוון שמרכז הפלטה חם יותר מקצה הפלטה, וקירובו למרכז הפלטה יזרז את בישולו3. כמו כן סיר המונח על גבי הפלטה והתבשיל שבו אינו מבושל כל צרכו, אין להניח עליו כיסוי בד או שמיכה שישמרו על חום הסיר, כיוון שהנחתם תסייע לבישול4.
תבשיל מבושל כל צרכו, כלומר תבשיל שהגיע לרמת בישול כזו שאדם רגיל אוכל אותו כמו שהוא1, מותר להוסיף בבישולו גם אם תוספת הבישול תשביח אותו2. לדוגמה: מותר להניח על הפלטה בשבת (באופן המבואר בפרק ח) סיר חמין (צ'ולנט) מבושל כל צרכו, אף שהשהיית הסיר על הפלטה תשביח את החמין. וכל שכן שמותר לסגור את סיר החמין או לקרבו למרכז הפלטה. לכן כדאי שכל התבשילים שמניחים בערב שבת על הפלטה יהיו מבושלים כל צרכם, כיוון שרגילים להזיז את הסירים המונחים על הפלטה ממקום למקום, לפתוח אותם ולסוגרם, ואם התבשילים לא יהיו מבושלים כל צרכם, עלולים להיכשל באיסור3.
אסור לערבב תבשיל חם שאינו מבושל כל צרכו1, כיוון שערבוב התבשיל מפזר את חום התבשיל בכולו, ומזרז את בישולו2. איסור זה נקרא 'מגיס' ופירושו 'מערבב'3, והוא חל גם אם הסיר אינו על האש, כל עוד הוא חם בשיעור חום שהיד סולדת בו. זאת כיוון שכל עוד התבשיל חם, הוא מוסיף להתבשל מהחום שצבור בו4. לא רק ערבוב התבשיל אסור, אלא אסרו חכמים גם הוצאת חלק ממנו על ידי כף או כלי אחר5, שמא על ידי הוצאת חלק מהתבשיל, התבשיל יתערבב6.
מן התורה מותר לערבב תבשיל חם מבושל כל צרכו הנמצא על האש, כיוון שאין בישול אחר בישול1, אך חכמים אסרו לעשות זאת2, כיוון שאדם הרואה את חברו מערבב תבשיל המונח על האש עלול לחשוב שמותר לבשל בשבת, כיוון שערבוב תבשיל הוא פעולה שרגילים לעשותה בתהליך הבישול3. כאשר התבשיל אינו מונח על האש והוא מבושל כל צרכו מותר לערבב אותו4, כיוון שערבובו במקום שאין רגילים לבשל בו אינו נראה פעולת בישול5.
יש סוברים שכשם שאסור לערבב תבשיל מבושל כל צרכו המונח על גבי האש, כך גם אסור להוציא אוכל מתבשיל המבושל כל צרכו המונח על גבי האש1, כיוון שהוצאת אוכל מתבשיל מערבבת מעט את התבשיל2; וכן נוהגים יוצאי אשכנז3 וחלק מיוצאי ספרד4. ויש חולקים וסוברים שמותר להוציא אוכל מתבשיל מבושל כל צרכו המונח על גבי האש5; וכן נוהגים חלק מיוצאי ספרד6.
למנהג יוצאי אשכנז וחלק מיוצאי ספרד המחמירים שלא להוציא אוכל מתבשיל מבושל כל צרכו המונח על האש, אדם הרוצה להוציא אוכל מסיר שמונח על גבי האש יוריד את הסיר מהאש, יוציא את האוכל ממנו, ולאחר מכן יחזיר את הסיר לאש, וזאת בתנאי שהאש מכוסה. ויש לעשות זאת בדרך המבוארת בפרק ח7.
מנהג יוצאי אשכנז וחלק מיוצאי ספרד שלא להוציא אוכל מתבשיל מבושל כל צרכו המונח על גבי האש הוא רק כאשר הוצאת האוכל גורמת לערבוב התבשיל, כגון בתבשיל שיש בו רוטב והוצאת חלק מהתבשיל גורמת לתנועת הרוטב ולערבובו. אך כאשר הוצאת האוכל אינה גורמת לערבוב התבשיל, מותר להוציא אוכל מהתבשיל. לכן סיר המונח על גבי האש ובו חתיכות עוף ללא רוטב, מותר להוציא ממנו חתיכת עוף, כיוון שהוצאתה אינה גורמת לערבוב התבשיל8.
הפוסקים נחלקו אם מנהג יוצאי אשכנז וחלק מיוצאי ספרד להימנע מהוצאת אוכל מתבשיל המונח על גבי אש, כולל גם הוצאת אוכל מתבשיל המונח על גבי פלטה של שבת. יש סוברים שאין הבדל בין תבשיל המונח על גבי אש לתבשיל המונח על גבי פלטה, וכשם שאסור להוציא אוכל מתבשיל המונח על גבי אש, כך גם אסור להוציא אוכל מתבשיל המונח על גבי פלטה1. ויש חולקים וסוברים שמותר להוציא אוכל מתבשיל המונח על גבי פלטה, כיוון שאין חשש שהוצאת אוכל מכלי המונח על גבי פלטה תיראה כבישול, שכן אין רגילים לבשל על פלטה2. להלכה, מותר להוציא אוכל מתבשיל המונח על גבי פלטה, אך יש לעשות זאת בנחת, כך שהוצאת האוכל לא תגרום לערבוב התבשיל שבכלי3.
מותר להוציא מים חמים ממֵחם או מסיר הנמצא על גבי האש1, כיוון שגם ללא הוצאתם המים במֵחם מתערבבים מעצמם, מחמת חום האש2.