logo-white

תוכן עניינים

הלכות שבת

הלכות שבת מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

פרק ג - בישול אחר בישול. פרק ג - בישול אחר בישול

נתינת תבשיל נוזלי חם בכלי ראשון

facebook email whatsapp

כאמור לעיל, מותר להגביר את חומו של תבשיל נוזלי שהיד סולדת בו. רבים מפוסקי ספרד סוברים שהיתר זה נאמר כאשר התבשיל נמצא בַּכּלי שהוא התבשל בו (כלי ראשון), אך משעה שהתבשיל הוצא מהכלי שהוא התבשל בו, אסור להגביר את חומו או לשפוך אותו לכלי ראשון, אף שהוא עדיין חם בשיעור שהיד סולדת בו, כיוון שנתינתו בכלי ראשון תגביר את עוצמת חומו1

לדוגמה, סיר מרק שהורד מהפלטה והוא חם בשיעור שהיד סולדת בו, מותר להחזירו לפלטה אף שהפלטה תגביר את חומו. אך מרק חם שניתן בצלחת והוא חם בשיעור שהיד סולדת בו, אסור להחזירו לפלטה או לסיר המרק (כלי ראשון), כיוון שאלו יגבירו את עוצמת חומו. 

הטעם לכך שאין חוששים להגברת חום תבשיל נוזלי כאשר הוא נתון בכלי ראשון, אך חוששים להגברת חום תבשיל נוזלי שהוצא מכלי ראשון - הוא שאין משמעות להגברת חום תבשיל הנתון בכלי ראשון, אך יש משמעות להגברת חום תבשיל שהוצא מכלי ראשון. כוח הרתיחה של תבשיל הנמצא בכלי ראשון הוא חזק עד שיש בכוחו לבשל מאכלים אחרים שניתנים בו. לעומת זאת, כוח הרתיחה של תבשיל שאינו נמצא בכלי ראשון חלש יותר, ואין בכוחו לבשל מאכלים אחרים שניתנים בו. נמצא שבהעברת התבשיל לכלי ראשון מגבירים את כוח רתיחתו משמעותית, ולכן העברתו לכלי ראשון אסורה2.

לדוגמה, אדם ששם לב שחסרים נוזלים בסיר החמין (צ'ולנט) והוא חושש שהחמין יישרף, אסור לו לשפוך מים חמים מהמֵחם של שבת לתוך סיר החמין. זאת כיוון שבשעה שהמים יוצאים מהמֵחם, הם אינם בכלי ראשון ואין בכוחם לבשל מאכלים אחרים, אך בהגיעם לסיר החמין, כוח רתיחתם מתגבר ובכוחם לבשל מאכלים אחרים3. כיוצא בזה, מרק שניתן בצלחת, אין להחזירו לסיר המרק גם אם הוא חם בשיעור שהיד סולדת בו, כיוון שבנתינת המרק לכלי שני כוח רתיחתו נחלש, ובהחזרתו לסיר, שהוא כלי ראשון, כוח רתיחתו מתגבר. 

דין זה נכון לדעת השלחן ערוך אך אינו נכון לדעת הרמ"א. כאמור לעיל, לדעת הרמ"א מותר להגביר את חומו של תבשיל נוזלי לשיעור שהיד סולדת בו, גם אם הוא חם במידה מועטה. נמצא שלדעת הרמ"א, מעבר של תבשיל מבושל כל צרכו מחום שאין היד סולדת בו לחום שהיד סולדת בו אינו נחשב בישול, וכל שכן מעבר של תבשיל חם מכלי שני לכלי ראשון אינו נחשב בישול. לכן לדעת הרמ"א, מותר לתת תבשיל נוזלי חם בכלי ראשון, אף שנתינתו בכלי ראשון תגביר את כוח רתיחתו, ובתנאי שהתבשיל מבושל כל צרכו והוא חם בשיעור כזה שאנשים הרוצים לאכול תבשיל חם יאכלוהו (כשלושים וחמש מעלות); וכן נוהגים יוצאי אשכנז4. לכן כאשר חסרים נוזלים בסיר החמין, מותר ליוצאי אשכנז למלא כוס במים חמים מהמֵחם, ולשפוך אותם לתוך סיר החמין כדי שהחמין לא יישרף5, וכן מותר ליוצאי אשכנז להחזיר מרק שניתן בצלחת לתוך סיר המרק, כל עוד המרק חם בשיעור כזה שאנשים הרוצים לאכול מרק חם יאכלוהו6.

יש מיוצאי ספרד הסוברים שהשלחן ערוך מודה לרמ"א, וגם הוא סובר שמותר לתת תבשיל חם בכלי ראשון, אף שבעקבות זאת כוח רתיחת התבשיל יתגבר. אך בשונה מהרמ"א, שמתיר לעשות כן גם כאשר התבשיל חם במידה מועטה, השלחן ערוך מתיר לעשות כן רק אם חום התבשיל הוא בשיעור שהיד סולדת בו. לפי דעה זו, מותר להחזיר מרק שניתן בצלחת לסיר המרק, אם חום המרק בצלחת הוא יותר משבעים מעלות, וכן מותר לשפוך מים חמים ממֵחם לתוך סיר חמין, כיוון שחום המים במֵחם הוא יותר משבעים מעלות; וכן נוהגים חלק מיוצאי ספרד7.

7 הערות

1.
חזון עובדיה חלק ד עמ' שפח, מאמר מרדכי פרק נג סעיף לו, אור לציון חלק ב פרק יז שאלה ח. ועיין הערה 36.
2.
ארחות שבת פרק א הערה מ, בשם הגר"ש אוירבך.
3.
חזון עובדיה עמ' שפח, מאמר מרדכי פרק נג סעיף לו, אור לציון חלק ב פרק יז שאלה ח. ועיין ילקוט יוסף (תשע"א) שבת חלק א עמ' תקנב, שאדם שחושש שלא יהיו מספיק מים בחמין (צ'ולנט), יכול להניח בערב שבת בתוך סיר החמין שקית ניילון עמידה בחום ובתוכה מים, ובמידת הצורך יעשה בשבת חור בשקית, והמים שבשקית יצאו לתוך החמין, ועיין מאמר מרדכי פרק נג סעיף לח, שאוסר, מפני שסביר להניח שהמים שבשקית אינם חמים כמו שאר התבשיל, וכשייכנסו לתבשיל יתחממו מעט יותר.
4.
משנ"ב רנג פד.
5.
עיין שמירת שבת כהלכתה פרק א הערה מט, ארחות שבת פרק ב סעיף עג. ועיין שמירת שבת כהלכתה פרק א סעיף יז, והערה מו, בשם הגרש"ז אוירבך, שכאשר מוסיפים מים לסיר הנמצא על גבי אש יש לשפוך את המים בנחת, באופן שהשפיכה לא תגרום לערבוב התבשיל, כיוון שאסור לערבב ('להגיס') תבשיל הנמצא על גבי האש, ועיין שבות יצחק (שהייה) עמ' קצט, בשם הגרי"ש אלישיב, שכתב כעין זה.
6.
עיין הערה 26, וארחות שבת פרק א סעיף כד.
7.
שמש ומגן חלק א אורח חיים סימן ח, אור לציון חלק ב פרק יז שאלה ח: המקל יש לו על מי לסמוך. ועיין שמש ומגן שם, שכן נהגו במרוקו. ועיין שו"ת פרחי כהונה (הכהן) סימן לג, ושו"ת מקוה המים חלק ג סימן מב, ומנוחת אהבה חלק א פרק ג סעיף טו. ועיין חזון עובדיה חלק ד, שיוצאי מרוקו שעלו לארץ צריכים לבטל מנהגם, ועיין שמש ומגן שם, שחולק. ביתר ביאור: מקור דין זה בדברי רבנו יונה, שכתב (עליות דרבינו יונה בבא בתרא יט א, והובאו דבריו בקצרה בב"י סימן רנג): "ומכשלה גדולה תחת יד קצת העם שטומנין קומקום של מים חמין ליתן לתוך הקדירה בשבת כשהתבשיל מצטמק, [א] ופעמים שהאחד אין היד סולדת בו, והאחד סולדת בו ומתבשל זה בזה, ונמצאו מבשלים בשבת. [ב] ואפילו אם שניהם היד סולדת בהם איכא למאן דאמר בירושלמי עירוי אינו ככלי ראשון, וכשמערין המים לאלתר שיצאו מן הכלי אף על פי שהן רותחין פסק כח רתיחתן מלבשל כדין כלי שני שאינו מבשל, ומתבשלין בתוך כלי ראשון". לפי הטעם הראשון של רבנו יונה, שפיכת המים לכלי ראשון אסורה רק כאשר חום המים הוא פחות משיעור חום שהיד סולדת בו, ולפי הטעם השני, היא אסורה גם כאשר חום המים הוא יותר משיעור חום שהיד סולדת בו. השלחן ערוך בסימן רנג סעיף ד פסק את דינו של רבנו יונה, אך לא כתב מאיזה טעם הדבר אסור. לדעת הגר"ע יוסף, השלחן ערוך אסר לעשות כן מחמת שני הטעמים, ולדעת הגר"ש משאש, השלחן ערוך אסר לעשות כן רק מחמת הטעם הראשון.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ