logo-white

תוכן עניינים

הלכות שבת

הלכות שבת מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

פרק ג - בישול אחר בישול

facebook email whatsapp

כלל בידינו: אין בישול אחר בישול. כלומר, מאכל שהתבשל והתקרר מותר לחממו בשבת, ואין בכך משום איסור בישול1. לדוגמה, אטריות מבושלות, שקדי מרק וקניידלך (כופתאות), מותר להכניסם לסיר ובו מרק חם אף כאשר הם קרים2. וכן מותר לחמם על פלטה של שבת (באופן המבואר בפרק ח3) אורז, תפוחי אדמה או עוף שהתבשלו והתקררו. 

הטעם לכך שמותר לחמם תבשיל שהתקרר הוא שהשינוי שנעשה באוכל על ידי הבישול נשאר בו גם לאחר שהוא מתקרר, ולכן גם בעודו קר הוא נחשב מבושל, וחימומו מחדש אינו נחשב בישול4.

1.
שו"ע שיח ד, ומשנ"ב שם.
2.
עיין שמירת שבת כהלכתה פרק א הערה ריב, בשם הגרש"ז אוירבך, ואשרי האיש פרק כג סעיף נח, ששקדי מרק נחשבים מבושלים, כיוון שהם מטוגנים בשמן עמוק. ועיין שבט הלוי חלק י סימן סג, שמחמיר שלא לתת שקדי מרק בכלי ראשון ובכלי שני "היות והתעשייה משתנית מעת לעת, וקשה לבטל מה שכבר הותר".
3.
בכל מקום בפרק זה שכתוב שמותר להניח אוכל על הפלטה, הכוונה כפי המבואר בפרק ח.
4.
עיין משנ"ב שיח כט, וחזון איש אורח חיים סימן נז ד"ה ענין. ועיין אנציקלופדיה תלמודית ערך מבשל פרק ו.

מאכל שהתבשל ולאחר בישולו הוסיפו לו רכיבים שלא התבשלו, אין לחממו בשבת, כיוון שחימומו יבשל את הרכיבים שלא התבשלו1. לדוגמה, תפוחי אדמה שהתבשלו ולאחר הבישול תיבלו אותם בשמן זית, אסור לחממם על גבי פלטה של שבת, משום שחימומם על גבי הפלטה יבשל את השמן שעדיין לא התבשל. וכן גרגרי חומוס שהתבשלו ולאחר הבישול הוסיפו להם פלפל שחור, אסור לחממם על גבי פלטה של שבת, כיוון שחימומם יבשל את הפלפל השחור שעדיין לא התבשל. 

'מנה חמה' מכילה בדרך כלל רכיבים שאינם מבושלים, ודינה כדבר שאינו מבושל2.

1.
עיין שו"ע שיח יט, ארחות שבת פרק א סעיף יט. ועיין מנחת יצחק חלק ט סימן לא, ומאור השבת חלק ב עמ' תריב אות ג, בשם הגרש"ז אוירבך, ושמירת שבת כהלכתה פרק י סעיף י, וילקוט יוסף (תשע"ב) שבת כרך א חלק שלישי עמ' תתי, וארחות שבת פרק א סעיף יב, שאין להניח על הפלטה חלה או שניצל קפואים שיש עליהם פירורי קרח, כיוון שפירורי הקרח יתבשלו בחום הפלטה, ועיין אבן ישראל חלק ח סימן כט, ותורת המלאכות חלק ב מלאכת האופה עמ' נט, בשם הגר"ח קנייבסקי, והגר"א וייס שליט"א בתוך הלכה שלימה חלק א עמ' קצג, ושו"ת עטרת פז חלק ראשון כרך א סימן י עמ' רטז, שחולקים, כיוון שפירורי הקרח מתאדים ואין בהם שום צורך, ועיין אבן ישראל שם, והגר"א וייס שליט"א שם, טעמים נוספים, ועיין מאור השבת שם עמ' תריג, בשם הגרי"ש אלישיב, שמקל אם יש מעט קרח על המאכל, וכן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א, ועיין תורת המלאכות שם עמ' ס, בשם הגרב"י זילבר והגר"נ קרליץ, שכתבו כעין זה, ועיין אשרי האיש פרק כה אות מג, וארחות שבת שם, שהסרת הקרח מהחלה אסורה משום בורר, ועיין שמירת שבת כהלכתה שם, ותורת המלאכות שם, בשם הגרב"י זילבר, ועטרת פז שם עמ' ר, שחולקים.
2.
הלכה ברורה (אפיה ובישול) פרק יא סעיף קעה עמ' תפה, מדריך הכשרות של בד"ץ העדה החרדית (תשע"ו) עמ' 60. ועיין מאמר מרדכי פרק נג סעיף כג, ושו"ת דבר חברון אורח חיים חלק א סימן שמט, ומנוחת אהבה חלק ב פרק י סעיף מו, והלכה ברורה שם, שגם אם כל רכיביה מבושלים, אם היא אינה ראויה לאכילה מבלי שיערו עליה מים רותחים, דינה כמאכל שאינו מבושל, ועיין מאמר מרדכי שם סוף ס"ק כח, ומנוחת אהבה שם, והלכה ברורה שם, שדין מנה חמה כדין קלי הבישול, ועיין הלכה ברורה שם, שמותר לתת את תכולת המנה החמה לכלי שלישי, ועיין מאמר מרדכי שם סוף ס"ק כח, שחולק, והגר"י אריאל שליט"א כתב לנו שאם יש בה רכיבים שאינם מבושלים, אי אפשר להשתמש בה, אך אם כל רכיביה מבושלים אפשר להשתמש בה, כיוון שאין בישול אחר בישול. ועיין פרק כו, שישנם מצבים שהכנת מנה חמה אסורה גם משום מלאכת לישה.

ההיתר לחמם מאכל שהתבשל והתקרר הוא רק כאשר המאכל התבשל כל צרכו, אך אם המאכל לא התבשל כל צרכו, אסור לחממו בשבת, כיוון שהחימום מוסיף בו בישול1. לכן אדם שהניח על הפלטה ביום שישי סיר חמין (צ'ולנט) שלא התבשל כל צרכו, והוריד את הסיר מהפלטה, אינו רשאי להחזיר את הסיר לפלטה, כיוון שחום הפלטה יוסיף בו בישול. ואפילו אם הוא רק פתח את מכסה הסיר, או שהזיז את הסיר ממרכז הפלטה לקצותיה הרחוקים מגוף החימום, אין הוא רשאי להחזיר את המכסה על הסיר או להחזיר את הסיר למרכז הפלטה, כיוון שפעולות אלו תזרזנה את בישול החמין2.

1.
שו"ע שיח ד, ומשנ"ב שם. ועיין פרק ה הערה 1. ועיין שבות יצחק (בישול) עמ' ערה, בשם הגרי"ש אלישיב, שתבשיל המבושל כל צרכו הוא תבשיל שהגיע לרמת בישול כזו שאדם רגיל אוכל אותו כך, ועיין ציץ אליעזר חלק יח סימן לב, שכתב כעין זה.
2.
שו"ע רנד ד, ארחות שבת פרק א סעיף יג.

תבשיל שהתבשל במיקרוגל, יש סוברים שאסור לחממו על פלטה בשבת, כיוון שהבישול במיקרוגל אינו נעשה על ידי חום אש אלא על ידי קרינה, ואפשר שחימום התבשיל בחום אש (- גוף החימום של הפלטה) יוסיף באיכות בישולו1. ויש סוברים שמותר לחממו על הפלטה כיוון שהוא מבושל כל צרכו2. למעשה, מותר להניח על הפלטה תבשיל שהתבשל במיקרוגל, וזאת בתנאי שהנחתו על הפלטה רק תחמם אותו ולא תוסיף באיכות בישולו; והוא הדין לתבשיל שהתבשל בכיריים אינדוקציה3.

1.
שבט הלוי חלק י סימן סב. ועיין הליכות עולם חלק ד עמ' מב, שהסתפק בזה.
2.
מאורי אש השלם חלק ב עמ' תתנו הערה 35, בדעת הגרש"ז אוירבך, שבות יצחק (בדיני מיקרוגל) עמ' לח, בשם הגרי"ש אלישיב, שו"ת דבר חברון אורח חיים חלק ב סימן קצז, הלכה ברורה (אפיה ובישול) פרק ג סעיף עו.
3.
כן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א.

הראשונים נחלקו אם הכלל שאין בישול אחר בישול נאמר רק במאכלים מוצקים ('יבשים' - בלשון הפוסקים) או גם במאכלים נוזליים ('לחים' - בלשון הפוסקים). לדעת הרמב"ם והרשב"א, הכלל שאין בישול אחר בישול נאמר בין במאכלים מוצקים ובין במאכלים נוזליים1, ולדעת רש"י והרא"ש, הכלל שאין בישול אחר בישול נאמר רק במאכלים מוצקים, אך במאכלים נוזליים יש בישול אחר בישול2. לדוגמה, מרק שהתבשל והתקרר, לדעת הרמב"ם והרשב"א מותר לחממו על פלטה בשבת, ולדעת רש"י והרא"ש אסור לחממו על פלטה בשבת.

טעמם של רש"י והרא"ש, הסוברים שבמאכל נוזלי יש בישול אחר בישול, הוא שבמאכל נוזלי חום המאכל הוא מרכיב משמעותי מאוד, וכאשר המאכל מתקרר מתבטל הבישול הראשון, וחימום המאכל מחדש נחשב בישול3.

להלכה, אסור לחמם תבשיל נוזלי שהתקרר4, ולכן אסור לחמם בשבת מים, מרק, רוטב פטריות וכיוצא בהם, שהתבשלו והתקררו.

1.
רשב"א שבת מ ב, בית יוסף סימן שיח אות ד, בדעת הרמב"ם שבת ט ג.
2.
רש"י שבת לד א ד"ה משחשכה, ורא"ש שבת פרק ג סימן יא.
3.
עיין אנציקלופדיה תלמודית ערך מבשל פרק ו ד"ה דבר לח שנצטנן.
4.
שו"ע שיח ד, רמ"א שיח טו. ועיין אגרות משה אורח חיים חלק ד סימן עד בישול אות ה, שמאכל שכשמניחים אותו על משטח הוא מתפשט לצדדים נחשב נוזל. ועיין שלחן שלמה סימן שיח סעיף ט עמ' של אות מ סעיף ד, שקטשופ נחשב דבר יבש, ועיין אגרות משה שם, שחולק. ועיין חזון עובדיה חלק א עמ' צ, והגר"ש עמאר בהסכמה לספר בארו של אברהם חלק ב, שמותר להניח על פלטה כבויה שעתידה לדלוק על ידי שעון שבת תבשיל נוזל שהתקרר, כיוון שיש לצרף לסברת האומרים שאין בישול אחר בישול בלח, את סברת האומרים שמלאכה הנעשית בגרמא מותרת גם שלא במקום הפסד, ועיין הר צבי חלק א סימן קלו, וישכיל עבדי חלק ה סימן לד אות ח, וציץ אליעזר חלק ב סימן ו, ותבואות שמש חלק א סימן סד, ואור לציון חלק ב פרק ל שאלה יח, והגר"מ מזוז שליט"א באור תורה גיליון אלול תשמ"ג עמ' שכ, שחולקים.

מותר לחמם תבשיל מוצק קר שיש עליו מעט רוטב, כגון עוף שיש עליו מעט רוטב (תמונה 1)1, כיוון שהרוטב טפל לתבשיל המוצק2.

תבשיל קר שרובו מוצק ומיעוטו נוזל, והנוזל ניכר ועומד בפני עצמו (תמונה 2), אסור לחממו יחד עם הנוזל, כיוון שהנוזל אינו נטפל לרוב התבשיל המוצק, וחימומו אסור מדין בישול3. לדוגמה: חתיכות עוף השקועות במעט רוטב, אין לחממן יחד עם הרוטב, כיוון שהרוטב ניכר בפני עצמו, אלא יש להפרידן מהרוטב ולחממן בפני עצמן4. ויש מי שחולק וסובר שמותר לחמם את התבשיל המוצק יחד עם התבשיל הנוזל5, כיוון שמיעוט התבשיל הנוזל בטל לרוב התבשיל המוצק6, וכן נוהגים רבים7. 

1.
עיין שבט הלוי חלק יא סימן סז שאלה א, מאור השבת חלק ב סימן ז ס"ק לב עמ' נב, בשם הגרש"ז אוירבך והגרי"ש אלישיב, תשובות והנהגות חלק א סימן רז אזהרות בבישול אות ה. ועיין קצות השלחן סימן קכד בדי השלחן ס"ק לז, שחולק וסובר שלחלוחית שידו של אדם הנוגעת בה נרטבת במידה כזו שהיא מרטיבה חפצים אחרים שהיא נוגעת בהם ('טופח על מנת להטפיח') - אינה בטלה לתבשיל ואסור לחממה, ועיין אור לציון חלק ב פרק ל הערה יג.
2.
עיין תשובות והנהגות חלק א סימן רז אזהרות בבישול אות ה, ארחות שבת פרק א סעיף כב, שבות יצחק (בישול) עמ' שצט.
3.
אגרות משה אורח חיים חלק ד סימן עד מבשל אות ז, שבט הלוי חלק יא סימן סז אות א, מאמר מרדכי פרק נג סעיף א, מנוחת אהבה חלק ב פרק י סעיף מז. ועיין שו"ת דבר חברון אורח חיים חלק ב סימן קצח: "אם המאכל יבש וכמות הנוזלים בו כה קטנה שרק יכולה למנוע את חריכת המאכל אך לא ניתן להשתמש בה או ליהנות ממנה אזי המאכל נקרא מוצק ומותר לתנו על הפלטה בשבת גם אם יתחמם לשיעור חום שהיד סולדת בו". ועיין אור לציון חלק ב פרק ל הערה יג, שבעת הצורך מותר לחמם תבשיל שהתבשל והתקרר ורובו מוצק ומיעוטו נוזל, על דעת להפסיק את חימומו לפני שהנוזל יגיע לחום שהיד סולדת בו. ואמנם בדרך כלל אסור לחמם מאכל שאינו מבושל על דעת להפסיק את חימומו לפני שיגיע לחום שהיד סולדת בו, כיוון שיש לחשוש שהאדם ישכח להרחיק את המאכל ממקור החום, אבל בתבשיל שהתבשל והתקרר ויש בו מעט נוזל יש להקל, כיוון שלדעת הרמב"ם אין בישול אחר בישול בלח.
4.
עיין ארחות שבת פרק ג הקדמה לסעיף כה.
5.
כף החיים שיח סב, וחזון עובדיה חלק ד עמ' שלז, על פי פרי מגדים סימן רנג משבצות זהב ס"ק יג, ובית יוסף רנג ב: "כל שרובו רוטב וכו' הוי מבשל". ועיין אור לציון חלק ב פרק ל הערה יג, ומנוחת אהבה חלק ב פרק י הערה 148, שחולקים וסוברים שטעות סופר נפלה בדברי הבית יוסף, וצריך לומר: "כל שיש בו רוטב".
6.
שו"ת הר צבי חלק א ט"ל הרים מבשל סימן א ד"ה הנה לפי, בביאור דעה זו. ועיין חזון עובדיה חלק ד עמ' שלח ואילך, שכתב טעם אחר, שתבשיל לח שמצטמק ורע לו אין בו בישול אחר בישול, "ועל פי רוב כאשר יש רוטב מעט ורוב יבש, הוי מצטמק ורע לו, כיוון שהלחלוחית המועטת מתאדה ומתייבשת", ועיין אגרות משה אורח חיים חלק ד סימן עד מבשל אות ז, שחולק וסובר שאין לסמוך על הדעה שאין בישול אחר בישול בתבשיל נוזלי שמצטמק ורע לו.
7.
כן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א.

השלחן ערוך והרמ"א נחלקו עד כמה תבשיל נוזלי צריך להתקרר כדי שהבישול הראשון יתבטל ממנו ויהיה אסור לחזור ולחממו. לדעת שניהם, כל עוד התבשיל חם בשיעור שהיד סולדת בו, הוא נחשב מבושל ומותר להגביר את חומו. לדוגמה, סיר ובו מרק רותח שהיה על הפלטה, והורידו אותו מהפלטה עד שחומו ירד לשמונים וחמש מעלות, מותר להחזירו לפלטה לדעת כולם, אף שהפלטה תגביר את חומו. זאת כיוון שכל עוד המרק חם בשיעור שהיד סולדת בו, הבישול אינו מתבטל ממנו ותוספת החום שמוסיפים בו אינה משמעותית ואינה נחשבת בישול. כמו כן, שניהם מסכימים שתבשיל שהתקרר לגמרי, אסור לחזור ולחממו, כיוון שהבישול הראשון התבטל ממנו. 

המחלוקת בין השלחן ערוך לרמ"א היא רק במצב שבו התבשיל התקרר לשיעור חום שאין היד סולדת בו, אך הוא לא התקרר לגמרי. לדעת השלחן ערוך, משעה שהתבשיל התקרר לשיעור חום שאין היד סולדת בו, הבישול הראשון מתבטל ואסור לחזור ולחמם את התבשיל1; וכן נוהגים יוצאי ספרד2. ולדעת הרמ"א, כל עוד התבשיל לא התקרר לגמרי3, דהיינו שהוא חם בשיעור כזה שאנשים הרוצים לאכול תבשיל חם יאכלוהו4 (כשלושים וחמש מעלות5), מותר לחזור ולחמם את התבשיל; וכן נוהגים יוצאי אשכנז6

למנהג יוצאי ספרד, מידת החום שבהגיע התבשיל אליה אסור לחזור ולחממו היא שבעים מעלות7. ואף שלעניין איסור בישול כתבנו לעיל שחום שהיד סולדת בו הוא חום של ארבעים וחמש מעלות, זהו משום שישנו ספק אם חום שהיד סולדת בו הוא חום של ארבעים וחמש מעלות או חום של שבעים מעלות, ובכל דבר הולכים לחומרה. לכן מרק שהורד מהפלטה והתקרר למידת חום של שישים וחמש מעלות, לדעת השלחן ערוך אסור להחזיר אותו לפלטה, כיוון שאנו חוששים שחום של שישים וחמש מעלות הוא חום שאין היד סולדת בו והבישול הראשון התבטל, ולדעת הרמ"א מותר להחזיר אותו לפלטה, כיוון שכל עוד הוא חם בשיעור כזה שאנשים הרוצים לאכול מרק חם יאכלוהו, הבישול הראשון אינו מתבטל.

1.
שו"ע שיח ד, ומשנ"ב שם.
2.
חזון עובדיה חלק ד עמ' שצז, מאמר מרדכי פרק נג סעיף ב, אור לציון חלק ב פרק ל שאלה יג.
3.
רמ"א שיח טו. ועיין פרי מגדים סימן שיח אשל אברהם ס"ק לט, וחזון איש אורח חיים סימן לז סעיף יג ד"ה וכתב, ואגרות משה אורח חיים חלק ד סימן עד מבשל אות ב, ושבט הלוי חלק ה סימן לא אות א, שהרמ"א פוסק כרשב"א, שאין בישול אחר בישול בלח, ועיין פרי מגדים שם, שהטעם לכך שהרמ"א החמיר שלא לחמם תבשיל נוזלי שהתקרר לגמרי הוא משום שחימומו "נראה כתיקון קצת", ועיין חזון איש שם, שהטעם לכך הוא כדי שלא יבואו להקל ולהתיר חימום נוזל שלא התבשל כלל, ועיין אגלי טל מלאכת האופה באורים אות יד, שחולק וסובר שהרמ"א מחמיר שלא לחמם תבשיל נוזלי שהתקרר לגמרי, משום שיש לחשוש במצב זה לדעת רש"י והרא"ש, הסוברים שיש בישול אחר בישול בלח (וכן משמע מהמגן אברהם רנג לז), ועיין שם טעם החילוק בין תבשיל שהתקרר לגמרי לבין תבשיל שלא התקרר לגמרי, ועיין הגהות רבי עקיבא איגר על מגן אברהם רנג מא, שמשמע שכל עוד התבשיל לא התקרר לגמרי, אין הבישול הראשון מתבטל, וכאשר התבשיל מתקרר לגמרי, הבישול הראשון מתבטל.
4.
עיין שו"ע הרב שיח ט, אגרות משה אורח חיים חלק ד סימן עד מבשל אות ב, ושלחן שלמה סימן שיח עמ' שמז הערה נט.
5.
כן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א.
6.
שמירת שבת כהלכתה פרק א סעיף ז. ועיין ציץ אליעזר חלק יח סימן לב אות ד, ומאמר מרדכי פרק נג סעיף ד, שאסור ליוצא ספרד לומר ליוצא אשכנז שיחמם עבורו תבשיל שאסור ליוצאי ספרד לחממו ומותר ליוצאי אשכנז לחממו, ועיין חזון עובדיה שם, שחולק וסובר שבשעת הצורך, יש ליוצא ספרד המקל בזה על מי לסמוך.
7.
עיין אגרות משה אורח חיים חלק ד סימן עד מבשל אות ג, ושבות יצחק (בישול) עמ' רז, בשם הגרש"ז אוירבך והגרי"ש אלישיב, שחום של שבעים ואחת מעלות הוא חום שבוודאי היד סולדת בו, וכן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א. ועיין אגרות משה יורה דעה חלק ב סוף סימן נב, ואור לציון חלק ב פרק ל הערה ב, והלכה ברורה (אפיה ובישול) פרק ד סעיף פה: שמונים מעלות.

כאמור לעיל, מותר להגביר את חומו של תבשיל נוזלי שהיד סולדת בו. רבים מפוסקי ספרד סוברים שהיתר זה נאמר כאשר התבשיל נמצא בַּכּלי שהוא התבשל בו (כלי ראשון), אך משעה שהתבשיל הוצא מהכלי שהוא התבשל בו, אסור להגביר את חומו או לשפוך אותו לכלי ראשון, אף שהוא עדיין חם בשיעור שהיד סולדת בו, כיוון שנתינתו בכלי ראשון תגביר את עוצמת חומו1

לדוגמה, סיר מרק שהורד מהפלטה והוא חם בשיעור שהיד סולדת בו, מותר להחזירו לפלטה אף שהפלטה תגביר את חומו. אך מרק חם שניתן בצלחת והוא חם בשיעור שהיד סולדת בו, אסור להחזירו לפלטה או לסיר המרק (כלי ראשון), כיוון שאלו יגבירו את עוצמת חומו. 

הטעם לכך שאין חוששים להגברת חום תבשיל נוזלי כאשר הוא נתון בכלי ראשון, אך חוששים להגברת חום תבשיל נוזלי שהוצא מכלי ראשון - הוא שאין משמעות להגברת חום תבשיל הנתון בכלי ראשון, אך יש משמעות להגברת חום תבשיל שהוצא מכלי ראשון. כוח הרתיחה של תבשיל הנמצא בכלי ראשון הוא חזק עד שיש בכוחו לבשל מאכלים אחרים שניתנים בו. לעומת זאת, כוח הרתיחה של תבשיל שאינו נמצא בכלי ראשון חלש יותר, ואין בכוחו לבשל מאכלים אחרים שניתנים בו. נמצא שבהעברת התבשיל לכלי ראשון מגבירים את כוח רתיחתו משמעותית, ולכן העברתו לכלי ראשון אסורה2.

לדוגמה, אדם ששם לב שחסרים נוזלים בסיר החמין (צ'ולנט) והוא חושש שהחמין יישרף, אסור לו לשפוך מים חמים מהמֵחם של שבת לתוך סיר החמין. זאת כיוון שבשעה שהמים יוצאים מהמֵחם, הם אינם בכלי ראשון ואין בכוחם לבשל מאכלים אחרים, אך בהגיעם לסיר החמין, כוח רתיחתם מתגבר ובכוחם לבשל מאכלים אחרים3. כיוצא בזה, מרק שניתן בצלחת, אין להחזירו לסיר המרק גם אם הוא חם בשיעור שהיד סולדת בו, כיוון שבנתינת המרק לכלי שני כוח רתיחתו נחלש, ובהחזרתו לסיר, שהוא כלי ראשון, כוח רתיחתו מתגבר. 

דין זה נכון לדעת השלחן ערוך אך אינו נכון לדעת הרמ"א. כאמור לעיל, לדעת הרמ"א מותר להגביר את חומו של תבשיל נוזלי לשיעור שהיד סולדת בו, גם אם הוא חם במידה מועטה. נמצא שלדעת הרמ"א, מעבר של תבשיל מבושל כל צרכו מחום שאין היד סולדת בו לחום שהיד סולדת בו אינו נחשב בישול, וכל שכן מעבר של תבשיל חם מכלי שני לכלי ראשון אינו נחשב בישול. לכן לדעת הרמ"א, מותר לתת תבשיל נוזלי חם בכלי ראשון, אף שנתינתו בכלי ראשון תגביר את כוח רתיחתו, ובתנאי שהתבשיל מבושל כל צרכו והוא חם בשיעור כזה שאנשים הרוצים לאכול תבשיל חם יאכלוהו (כשלושים וחמש מעלות); וכן נוהגים יוצאי אשכנז4. לכן כאשר חסרים נוזלים בסיר החמין, מותר ליוצאי אשכנז למלא כוס במים חמים מהמֵחם, ולשפוך אותם לתוך סיר החמין כדי שהחמין לא יישרף5, וכן מותר ליוצאי אשכנז להחזיר מרק שניתן בצלחת לתוך סיר המרק, כל עוד המרק חם בשיעור כזה שאנשים הרוצים לאכול מרק חם יאכלוהו6.

יש מיוצאי ספרד הסוברים שהשלחן ערוך מודה לרמ"א, וגם הוא סובר שמותר לתת תבשיל חם בכלי ראשון, אף שבעקבות זאת כוח רתיחת התבשיל יתגבר. אך בשונה מהרמ"א, שמתיר לעשות כן גם כאשר התבשיל חם במידה מועטה, השלחן ערוך מתיר לעשות כן רק אם חום התבשיל הוא בשיעור שהיד סולדת בו. לפי דעה זו, מותר להחזיר מרק שניתן בצלחת לסיר המרק, אם חום המרק בצלחת הוא יותר משבעים מעלות, וכן מותר לשפוך מים חמים ממֵחם לתוך סיר חמין, כיוון שחום המים במֵחם הוא יותר משבעים מעלות; וכן נוהגים חלק מיוצאי ספרד7.

1.
חזון עובדיה חלק ד עמ' שפח, מאמר מרדכי פרק נג סעיף לו, אור לציון חלק ב פרק יז שאלה ח. ועיין הערה 36.
2.
ארחות שבת פרק א הערה מ, בשם הגר"ש אוירבך.
3.
חזון עובדיה עמ' שפח, מאמר מרדכי פרק נג סעיף לו, אור לציון חלק ב פרק יז שאלה ח. ועיין ילקוט יוסף (תשע"א) שבת חלק א עמ' תקנב, שאדם שחושש שלא יהיו מספיק מים בחמין (צ'ולנט), יכול להניח בערב שבת בתוך סיר החמין שקית ניילון עמידה בחום ובתוכה מים, ובמידת הצורך יעשה בשבת חור בשקית, והמים שבשקית יצאו לתוך החמין, ועיין מאמר מרדכי פרק נג סעיף לח, שאוסר, מפני שסביר להניח שהמים שבשקית אינם חמים כמו שאר התבשיל, וכשייכנסו לתבשיל יתחממו מעט יותר.
4.
משנ"ב רנג פד.
5.
עיין שמירת שבת כהלכתה פרק א הערה מט, ארחות שבת פרק ב סעיף עג. ועיין שמירת שבת כהלכתה פרק א סעיף יז, והערה מו, בשם הגרש"ז אוירבך, שכאשר מוסיפים מים לסיר הנמצא על גבי אש יש לשפוך את המים בנחת, באופן שהשפיכה לא תגרום לערבוב התבשיל, כיוון שאסור לערבב ('להגיס') תבשיל הנמצא על גבי האש, ועיין שבות יצחק (שהייה) עמ' קצט, בשם הגרי"ש אלישיב, שכתב כעין זה.
6.
עיין הערה 26, וארחות שבת פרק א סעיף כד.
7.
שמש ומגן חלק א אורח חיים סימן ח, אור לציון חלק ב פרק יז שאלה ח: המקל יש לו על מי לסמוך. ועיין שמש ומגן שם, שכן נהגו במרוקו. ועיין שו"ת פרחי כהונה (הכהן) סימן לג, ושו"ת מקוה המים חלק ג סימן מב, ומנוחת אהבה חלק א פרק ג סעיף טו. ועיין חזון עובדיה חלק ד, שיוצאי מרוקו שעלו לארץ צריכים לבטל מנהגם, ועיין שמש ומגן שם, שחולק. ביתר ביאור: מקור דין זה בדברי רבנו יונה, שכתב (עליות דרבינו יונה בבא בתרא יט א, והובאו דבריו בקצרה בב"י סימן רנג): "ומכשלה גדולה תחת יד קצת העם שטומנין קומקום של מים חמין ליתן לתוך הקדירה בשבת כשהתבשיל מצטמק, [א] ופעמים שהאחד אין היד סולדת בו, והאחד סולדת בו ומתבשל זה בזה, ונמצאו מבשלים בשבת. [ב] ואפילו אם שניהם היד סולדת בהם איכא למאן דאמר בירושלמי עירוי אינו ככלי ראשון, וכשמערין המים לאלתר שיצאו מן הכלי אף על פי שהן רותחין פסק כח רתיחתן מלבשל כדין כלי שני שאינו מבשל, ומתבשלין בתוך כלי ראשון". לפי הטעם הראשון של רבנו יונה, שפיכת המים לכלי ראשון אסורה רק כאשר חום המים הוא פחות משיעור חום שהיד סולדת בו, ולפי הטעם השני, היא אסורה גם כאשר חום המים הוא יותר משיעור חום שהיד סולדת בו. השלחן ערוך בסימן רנג סעיף ד פסק את דינו של רבנו יונה, אך לא כתב מאיזה טעם הדבר אסור. לדעת הגר"ע יוסף, השלחן ערוך אסר לעשות כן מחמת שני הטעמים, ולדעת הגר"ש משאש, השלחן ערוך אסר לעשות כן רק מחמת הטעם הראשון.

תבשיל מוצק שחימומו יהפוך אותו לנוזלי נחשב דבר מוצק ומותר לחממו בשבת1, כיוון שבזמן הנחתו על מקור החום הוא מוצק2. לכן מותר לחמם שומן קרוש, אף שהחימום יהפוך אותו לנוזלי, וכן מותר לחמם קרם שוקולד מבושל שהתקרר והתגבש, אף שהחימום יהפוך אותו לנוזלי3.

דין זה נכון ליוצאי ספרד, אבל יוצאי אשכנז נמנעים מחימום תבשיל מוצק שחימומו יהפוך אותו לנוזלי, מחמת איסור 'נולד'. איסור נולד הוא האיסור לרסק דבר מוצק, כגון שלג או קרח, ולהופכו לנוזלי4. הטעם לאיסור זה הוא שהפיכת דבר מוצק לנוזלי נחשבת יצירת ('הולדת') דבר חדש והיא דומה למלאכה5. למנהג יוצאי ספרד רק ריסוק בידיים אסור, אך המסה בחום מותרת, ולכן מותר ליוצאי ספרד להניח שומן קרוש מבושל על הפלטה, אף שחום הפלטה ימיס אותו ויהפוך אותו לנוזלי6. אך למנהג יוצאי אשכנז, לא רק ריסוק בידיים אסור אלא גם המסה בחום, ולכן אסור ליוצאי אשכנז להניח שומן קרוש על הפלטה, כיוון שחום הפלטה ימיס אותו ויהפוך אותו לנוזלי7. אמנם אם כמות השומן הקרוש מועטה, מותר להפשירהּ8, כיוון שאין לה חשיבות והפשרתה אינה נחשבת ליצירת דבר חדש9. לכן גם למנהג יוצאי אשכנז, מותר להניח על הפלטה עוף שיש עליו מעט שומן קרוש.

כאשר יש צורך, כגון כאשר המסת התבשיל נצרכת עבור ילדים קטנים או אורחים10, יוצאי אשכנז מקילים לחמם תבשיל מוצק ולהפוך אותו לנוזלי11. וכן הם מקילים (אף שלא במקום צורך) להניח תבשיל מוצק על הפלטה בעודה כבויה, אף שהפלטה עתידה להידלק מאוחר יותר והתבשיל המונח עליה יהפוך לנוזלי12.

האיסור ליוצאי אשכנז לחמם תבשיל מוצק ולהופכו לנוזלי נאמר רק בתבשיל שאין רגילים לאכול אותו בעודו מוצק, כגון שומן קרוש, אבל תבשיל מוצק שרגילים לאוכלו בעודו מוצק, כגון שוקולד שעבר בישול, מותר לחממו ולהופכו לנוזלי, כיוון שהפיכתו לנוזלי אינה משנה אותו משמעותית ואינה נחשבת יצירת דבר חדש13.

1.
שו"ע שיח טז, ומשנ"ב שם, חזון עובדיה חלק ד עמ' שעא. ועיין משיעורי מרן הראשון לציון שנה א שיעור כח עמ' רלב, וארחות שבת פרק א הערה נ, בשם הגר"ש אוירבך, שמרק קפוא נחשב נוזל, ועיין הלכה ברורה (אפיה ובישול) סימן שיח סעיף קעא עמ' תסז, שרוטב או משקה קפואים שנמסים בטמפרטורת החדר נחשבים נוזלים, ועיין שו"ת דבר חברון אורח חיים חלק א סימן שנג, שחולק וסובר שמרק קפוא נחשב מוצק.
2.
הגהות רבי עקיבא איגר על מג"א רנג מא, משנ"ב שיח ק, שו"ת מנחת שלמה חלק א סימן י אות ג וחלק ב (תנינא) סימן כ אות ג.
3.
שו"ת דבר חברון בד' חלקי שו"ע (תשע"ט) סימן פו.
4.
שו"ע שכ ט.
5.
משנ"ב שכ לג.
6.
שו"ע שיח טז, ומשנ"ב שם.
7.
רמ"א שיח טז.
8.
משנ"ב שיח קה, ארחות שבת פרק ד סעיף מז.
9.
שלחן ערוך הרב שיח כו.
10.
מאמר מרדכי פרק צז סעיפים יד-טז. ועיין פסקי תשובות שיח נה, שחימום מאכל עיקרי בסעודה נחשב צורך, כיוון שבאכילתו חם יש עונג שבת.
11.
רמ"א שיח טז.
12.
עיין משנ"ב שיח קו, ושו"ת דבר חברון בד' חלקי שו"ע (תשע"ט) סימן פו, והלכה ברורה (בישול ואפיה) פרק יא סעיף קסט עמ' תסג.
13.
שמירת שבת כהלכתה פרק א סעיף מג, והערה קכג, בשם הגרש"ז אוירבך, תשובות אביגדר הלוי עמ' שז, וכן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א. ועיין הלכות שבת בשבת חלק א פרק יא הערה 66 עמ' תרסח, בשם הגרי"ש אלישיב, ושו"ת דבר חברון בד' חלקי השו"ע (תשע"ט) סימן פו, שחולקים, ועיין פסקי תשובות סימן שכ הערה 138.

כשם שאין בישול אחר בישול, כך אין אפייה אחר אפייה1. כלומר דבר שנאפה והתקרר מותר לחממו בשבת, כיוון שהשינוי שהאפייה עשתה באוכל נשאר בו גם לאחר שהוא התקרר, ולכן גם בעודו קר הוא נחשב אפוי, וחימומו המחודש אינו נחשב אפייה. לדוגמה, מותר לחמם על פלטה של שבת חלות, עוגה ופשטידה, כיוון שהן נאפו בערב שבת.

1.
משנ"ב שיח מא.

יש סוברים שמותר להניח על פלטה של שבת פרוסות לחם כדי לעשותן צנימים ('טוסטים'), כיוון שפרוסות הלחם אפויות ואין אפייה אחר אפייה1. ויש חולקים וסוברים שאסור להניח פרוסות לחם על פלטה של שבת כדי לעשותן צנימים2, כיוון שטעם הצנים שונה משמעותית מטעם פרוסת לחם רגילה3, וכן הלכה, אך מותר לחמם על הפלטה פרוסות לחם גם אם הן יתקשו קצת4.

1.
חזון עובדיה חלק ד עמ' רצ, חוט שני חלק ב עמ' קצא, שבות יצחק (בישול) עמ' רפט.
2.
עיין שואל ומשיב מהדורה תליתאה חלק ב סימן כ, רב פעלים חלק ב אורח חיים סימן נב, כף החיים שיח עח, מאמר מרדכי פרק נג סעיף מט, אור לציון חלק ב פרק ל שאלה ו, שמירת שבת כהלכתה פרק א סעיף עא.
3.
כף החיים שיח עח, אור לציון חלק ב פרק ל שאלה ו. ועיין שואל ומשיב מהדורה תליתאה חלק ב סימן כ, שאוסר כיוון שההצנמה מקשה את הפרוסה, ועיין רב פעלים חלק ב אורח חיים סימן נב, שאוסר משום מכה בפטיש, ועיין באור הלכה שיח ד ד"ה והדחתן, שתיקון אוכל אינו אסור משום מכה בפטיש.
4.
כן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א.

כפי שהתבאר לעיל, אין בישול אחר בישול ואין אפייה אחר אפייה, אך מה דינם של בישול אחר אפייה ואפייה אחר בישול? נחלקו בדבר ראשונים: יש סוברים שאין בישול אחר אפייה ואין אפייה אחר בישול1, כיוון שהאפייה או הבישול הכשירו את המאכל, והבישול או האפייה שלאחריהם אינם מתקנים את המאכל משמעותית2. ויש חולקים וסוברים שיש בישול אחר אפייה ויש אפייה אחר בישול3, כיוון שאפייה נעשית ללא נוזלים, ובישול נעשה עם נוזלים, ובישול שנעשה אחר אפייה או אפייה שנעשית אחר בישול משנים את מרקם המאכל ואת טעמו4. לדוגמה: נתינת קרוטונים אפויים לתוך סיר מרק חם מותרת לסוברים שאין בישול אחר אפייה, כיוון שהקרוטונים אפויים; אך היא אסורה לסוברים שיש בישול אחר אפייה, כיוון שנתינתם בנוזל המרק משנה אותם. 

להלכה, יוצאי אשכנז נוהגים כדעה שיש בישול אחר אפייה ויש אפייה אחר בישול5, ובקרב יוצאי ספרד נחלקו המנהגים - יש מהם שמחמירים כדעה שיש בישול אחרי אפייה ויש אפייה אחר בישול6, ויש מהם שמקילים כדעה שאין בישול אחרי אפייה ואין אפייה אחר בישול7

שקדי מרק נחשבים דבר מבושל כיוון שהם מטוגנים בשמן עמוק, ומותר לתת אותם לתוך סיר מרק חם לדעת כולם, כיוון שאין בישול אחר בישול8.

1.
ראבי"ה (מהדורת דבליצקי) סימן קצז אות לא והערה יד.
2.
ארחות שבת פרק א הקדמה לסעיף כו.
3.
יראים סימן רעד.
4.
ארחות שבת פרק א הקדמה לסעיף כו.
5.
רמ"א שיח ה: נהגו להיזהר לכתחילה, שמירת שבת כהלכתה פרק א סעיף סח. ועיין שו"ע שיח ה, שדין צלייה כדין אפייה, ולסוברים שיש בישול אחר אפייה, יש בישול אחר צלייה. ועיין חזון איש אורח חיים סימן לז ס"ק יד ד"ה סט"ו דבר, והגרש"ז אוירבך במאור השבת חלק ב עמ' תקכח, ומאמר מרדכי פרק נג סעיף מא, ושבות יצחק (בישול) עמ' רפז, בשם הגרי"ש אלישיב, שחימום מאכל על פלטה אינו נחשב צלייה (האסורה אחרי בישול), כיוון שחימום מאכל על פלטה אינו נותן בו טעם צלי, ועיין פסקי תשובות שיח לט, שכן הוא מנהג העולם, ועיין באור הלכה שיח טו ד"ה והוא יבש, ושמירת שבת כהלכתה פרק א סעיף סט.
6.
עיין בן איש חי שנה שניה פרשת בא אות ו, עיין כף החיים שיח פה, מאמר מרדכי פרק נג סעיף לט, עיין שמש ומגן חלק ב סימן ח וחלק ג סימן יב, אור לציון חלק ב פרק ל הערה ד והערה ו, עיין קיצור שלחן ערוך (טולידאנו) סימן רצו סעיף לז: נהגו להיזהר.
7.
חזון עובדיה חלק ד עמ' שו, מנוחת אהבה חלק ב פרק י סעיף כו. ועיין שם ושם, שהמחמיר תבוא עליו ברכה. ביתר ביאור: עיין שו"ע שיח ה: "יש מי שאומר דדבר שנאפה או נצלה, אם בשלו אחר כך במשקה יש בו משום בישול, ואסור ליתן פת אפילו בכלי שני שהיד סולדת בו, ויש מתירין", ועיין חזון עובדיה עמ' שח ואילך, שהאחרונים נחלקו האם ה"יש מתירין" מתירים רק בכלי שני או גם בכלי ראשון, ועיין חזון עובדיה שם, שפסק כדעת הסוברים שה"יש מתירין" מתירים גם בכלי ראשון, ועיין שמש ומגן חלק ב סימן ח וחלק ג סימן יב, שחולק וסובר שיש לחשוש לדעה שה"יש מתירין" מתירים רק בכלי שני, ועיין אור לציון חלק ב פרק ל הערה ד והערה ו, שלכתחילה יש להחמיר משום שיש לחשוש לדעה הראשונה שהובאה בשלחן ערוך.
8.
שמירת שבת כהלכתה פרק א הערה ריב, בשם הגרש"ז אוירבך, מאור השבת חלק ב סימן ח עמ' פד ס"ק ה, בשם הגרי"ש אלישיב. ועיין שבט הלוי חלק י סימן סג, שנוטה להחמיר בזה "היות והתעשיה משתנית מעת לעת, וקשה לבטל מה שכבר הותר".

יוצאי אשכנז חוששים לכך שאפייה גורמת למאפה להיות קל לבישול, ובעקבותיה הוא מתבשל גם בכלי שני1, וכן חוששים לכך חלק מיוצאי ספרד2. לכן אסור ליוצאי אשכנז וליוצאי ספרד הנוהגים כן, לטבול ביסקוויט בכוס תה, כיוון שהביסקוויט אפוי ובהכנסתו לכוס תה הוא יתבשל. וכן אסור להם לשים בכלי שני אבקות נמסות כגון אבקת קקאו או אבקת סוכרזית, אם הן נאפו ולא התבשלו3. ויש מיוצאי ספרד שאינם חוששים לכך שדבר שנאפה יתבשל בכלי שני, ולמנהגם מותר לטבול ביסקוויט בכוס תה4.

1.
רמ"א שיח ה, שמירת שבת כהלכתה פרק א סעיף סח.
2.
בן איש חי שנה שניה פרשת בא אות ו, מאמר מרדכי פרק נג סעיף מז: לכתחילה ראוי להחמיר, קיצור שלחן ערוך (טולידאנו) סימן רצו סעיף לז: נהגו להיזהר.
3.
ארחות שבת פרק א סעיף כח.
4.
עיין כף החיים שיח פו, עיין שמש ומגן חלק ג סימן יב. ועיין כף החיים שם, שהמחמיר בזה תבוא עליו ברכה. ועיין הערה 60, שיש מיוצאי ספרד שסוברים שאין בישול אחר אפייה.

לדעת כולם, מותר לתת מאפה בכלי שלישי, ואין חוששים שהמאפה קל כל כך להתבשל עד שהוא יתבשל גם בכלי שלישי1. לכן מותר לטבול חלה בצלחת מרק או לשים בה קרוטונים אפויים, כיוון שהמצקת היא כלי שני, והצלחת היא כלי שלישי2.

1.
משנ"ב שיח מז.
2.
עיין משנ"ב שיח מה, שמירת שבת כהלכתה פרק א סעיף סח. ועיין שמירת שבת כהלכתה שם הערה רי, שבדין זה אין לחשוש לסוברים שמצקת היא כלי ראשון, כיוון שבדין זה יש לצרף להיתר את הסוברים שאין בישול אחרי אפייה, ועיין אשרי האיש פרק כג סעיף נה, שחולק ואוסר.

עוד בנושא ממכון התורה והארץ

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ