logo-white

תוכן עניינים

הלכות שבת

הלכות שבת מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

פרק ב- יסודות מלאכת מבשל. פרק ב- יסודות מלאכת מבשל

דין תבשיל מוצק ('גוש') בכלי שני

facebook email whatsapp

כמבואר לעיל, אין בכוח תבשיל חם הנתון בכלי שני לבשל מאכל רגיל שאינו מקלי הבישול, כיוון שדפנות הכלי קרות והן מקררות את התבשיל. אמנם יש סוברים שדין זה נכון רק בתבשיל נוזלי הנתון בכלי שני, אך אין הוא נכון בתבשיל מוצק ('גוש') הנתון בו. ולכן דינו של תבשיל מוצק הנתון בכלי שני הוא כתבשיל הנתון בכלי ראשון, שבכוחו לבשל גם מאכלים שבוודאי אינם מקלי הבישול, כשמן, מים ותבלינים1. החילוק בין תבשיל מוצק לתבשיל נוזלי נובע משוני בין תכונת הנוזל לתכונת המוצק: הנוזל מתפשט בכלי שהוא נתון בו, מתקרר מדפנותיו וחוזר ומתערב ביתר התבשיל ומקררו. אך מאכל מוצק כתפוח אדמה או בשר חם אינו מתפשט בכלי, ודפנות הכלי מצננות רק את החלק הקטן הבא עימן במגע, והחלק שמתקרר אינו שב ומתערב ביתר התבשיל ואינו מקררו. לכן תבשיל מוצק שניתן בכלי שני שומר על חומו זמן רב, ויש בכוחו לבשל2. לסוברים שמאכל מוצק בכלי שני דינו כמאכל הנתון בכלי ראשון, אין לפזר תבלין על בשר, חומוס, שעועית או אורז הנתונים בכלי שני, כל עוד הם חמים בשיעור שהיד סולדת בהם, כיוון שהתבלין יתבשל, וכן אין לשפוך שמן על תפוח אדמה חם הנתון בכלי שני, כיוון שהשמן יתבשל3; וכן נוהגים יוצאי אשכנז4. ויש חולקים וסוברים שאין בכוח תבשיל חם הנתון בכלי שני לבשל מאכל שאינו מקלי הבישול, בין שהתבשיל מוצק ובין שהוא נוזלי5, ולשיטתם מותר לפזר תבלין על בשר, חומוס, שעועית או אורז הנתונים בכלי שני, וכן מותר לשפוך שמן על תפוח אדמה חם הנתון בכלי שני; וכן נוהגים יוצאי ספרד6.

6 הערות

1.
ים של שלמה חולין פרק ז סימן מד.
2.
עיין ים של שלמה חולין פרק ז סימן מד, ושבות יצחק (בישול) עמ' קמה.
3.
שמירת שבת כהלכתה פרק א סעיף סד, וארחות שבת פרק א סעיף נט. ועיין שמירת שבת כהלכתה פרק א סעיף סד, שיחידה אחת של שעועית נחשבת גוש, ועיין חוט שני חלק ב עמ' קפג, שהסתפק בזה. ועיין פתחי תשובה יורה דעה סימן צד ס"ק ז, שדין תבשיל מוצק הנתון ברוטב כגון תפוח אדמה הנתון במרק, כתבשיל נוזל, ועיין שו"ת מגדנות אליהו חלק ב סימן פב, ומאור השבת חלק א עמ' רעב ד"ה ולמעשה, בשם הגרי"ש אלישיב, שתבשיל מוצק הנתון ברוטב נחשב כתבשיל נוזל רק אם הרוטב מכסה את כל התבשיל המוצק. ועיין ארחות שבת פרק א הערה קמד.
4.
משנ"ב סימן שיח ס"ק מה, ס"ק סה וס"ק קיח, שמירת שבת כהלכתה פרק א סעיף סד. ועיין שמירת שבת כהלכתה שם, וחוט שני חלק ב עמ' קפג, שיש בכוח דבר מוצק (גוש) לבשל גם כשהוא נתון בכלי שלישי. ועיין שמירת שבת כהלכתה פרק א סעיף ס הערה קצט, בשם הגרש"ז אוירבך, שמותר לתת מלח שולחן על דבר גוש הנתון בכלי שני, כיוון שמלח שולחן עובר קלייה. ועיין משנ"ב שיח עח, ושמירת שבת כהלכתה פרק א הערה קצו והערה ר, שאסור לתת על גוש, דבר לח שהתבשל והתקרר, ועיין אגרות משה אורח חיים חלק ד סימן עד מבשל אות ה, שחולק כיוון שיש סוברים שדבר גוש אינו נחשב ככלי ראשון ויש לצרף לכך את הסוברים שאין בישול אחר בישול בלח. ועיין שמירת שבת כהלכתה פרק א סעיף סה, ומאור השבת חלק א עמ' רנט, בשם הגרי"ש אלישיב, הגר"ש ווזנר והגרי"י פישר, שכאשר מגישים קוגל חם עם מלפפון חמוץ, יש להיזהר שהמלפפון לא יגע בקוגל כדי שלא יתבשל על ידו, ועיין שמירת שבת כהלכתה פרק א הערה רא, בשם הגרש"ז אוירבך שחולק ומתיר, כיוון שהאדם אינו מתכוון לחמם את המלפפון החמוץ, וחימומו מקלקל אותו, ועיין שם, סברות נוספות להקל בזה, ועיין ארחות שבת פרק א הערה קמז, שלפי הגרש"ז אוירבך, מותר גם שסלט חי יגע בחתיכת בשר או בחמין המונחים בצלחת, והגר"י אריאל שליט"א כתב לנו שניתן לסמוך על דעת הגרש"ז אוירבך כאשר האדם אינו מתכוון לחמם את המלפפון החמוץ או את הסלט.
5.
רמ"א יורה דעה קה ג.
6.
עיין חזון עובדיה חלק ד עמ' שסז, אור לציון חלק ב פרק ל שאלה טז, מאמר מרדכי פרק נב סעיף נג.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ