logo-white

תוכן עניינים

הלכות שבת

הלכות שבת מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

פרק ט - . כיסוי תבשילים בשבת ובערב שבת (איסור הטמנה)

כיסוי כלי העומד על גבי הפלטה

facebook email whatsapp

בזמננו אין רגילים לשמור על חום תבשילים על ידי כִּיסוּיָם בחומרים הדומים לגפת, אך רגילים לכסות את הסירים הנתונים על הפלטה בכיסוי בד. לדעת חלק מהפוסקים, הטמנה של תבשיל המונח על גבי פלטה נחשבת להטמנה המוסיפה חום, כפי שיתבאר להלן.

תבשיל העומד על גבי מקור חום, כאש או פלטה, נחלקו הראשונים אם כיסויו בחומר שאינו מוסיף חום נחשב הטמנה המוסיפה חום. לדעת הרשב"א, כיסוי תבשיל העומד על מקור חום נחשב הטמנה המוסיפה חום, כיוון שהאש או הפלטה מוסיפים חום בתבשיל והכיסוי מסייע לכך1. ולדעת הרמב"ן, כיסוי תבשיל העומד על מקור חום נחשב הטמנה שאינה מוסיפה חום, כיוון שהכיסוי עצמו אינו מוסיף חום2. אף שהשלחן ערוך פסק כדעה המחמירה, שכיסוי תבשיל העומד על מקור חום נחשב הטמנה המוסיפה חום3, יוצאי ספרד נוהגים להקל ולכסות בערב שבת תבשילים העומדים על גבי מקור חום4, וזאת משום שהם נהגו כן לפני חיבור השלחן ערוך, וגם לאחר שהשלחן ערוך פסק לאסור זאת הם המשיכו במנהג שהיה מקובל בידם5. לכן מותר ליוצאי ספרד לכסות בבד בערב שבת תבשילים המונחים על הפלטה6. אך יוצאי אשכנז נוהגים כפי שנפסק בשלחן ערוך, שאסור לכסות בערב שבת תבשילים המונחים על מקור חום7, ולמנהגם אין לכסות את הסירים המונחים על הפלטה מכל צדדיהם, וכן אין לעטוף מֵחם בבגד מיוחד המותאם למידת המֵחם8. אך מותר ליוצאי אשכנז לכסות חלקית סיר הנתון על גבי פלטה של שבת, כיוון שהטמנת מקצת כלי מותרת למנהג יוצאי אשכנז9.

9 הערות

1.
רשב"א שבת מז ב ד"ה גמ'.
2.
רמב"ן שבת מז ב ד"ה הא. ועיין רמב"ן שם, שהיתר זה מותנה בכך שהסיר אינו מונח ישירות על מקור החום, ועיין חזון עובדיה חלק א עמ' ס, שסיר המונח על גבי פלטה נחשב שאינו מונח ישירות על מקור חום, כיוון שמשטח הפלטה והאוויר שתחתיו חוצצים בין הסיר לבין גוף החימום.
3.
שו"ע רנז ח.
4.
זכור ליצחק (הררי) סימן עד ד"ה והנה, ארץ חיים (סתהון) רנז ח, חזון עובדיה חלק א עמ' נו, שמש ומגן חלק ג סימן נ, קיצור שלחן ערוך (טולידאנו) סימן רמא סעיף ח, נתיבי עם סימן רנג סוף ס"ק א, ילקוט יוסף שבת א (תשע"א) סימן רנז סעיף ד עמ' תרלד. ועיין מאמר מרדכי פרק נ סעיף יב, שהמנהג להקל הוא רק בכיסוי חלקי של הכלי ('הטמנה במקצת'), ועיין אור לציון חלק ב פרק יז הערה י, שכתב כן בדרך אפשר, ועיין ילקוט יוסף (תשע"א) עמ' תרמה, שמסתימת הפוסקים שהובאו בתחילת הערה זו משמע שהמנהג להקל הוא גם בהטמנה מלאה.
5.
זכור ליצחק (הררי) סימן עד ד"ה והנה, ארץ חיים (סתהון) רנז ח, חזון עובדיה חלק א עמ' נו, שמש ומגן חלק ג סימן נ, קיצור שלחן ערוך (טולידאנו) סימן רמא סעיף ח, נתיבי עם סימן רנג סוף ס"ק א, ילקוט יוסף שבת א (תשע"א) סימן רנז סעיף ד עמ' תרלד.
6.
חזון עובדיה חלק א עמ' נו. ועיין אור לציון חלק ב פרק יז הערה י, שטוב להשאיר חלק מהסיר מגולה, כיוון שיש סוברים שכיסוי מקצת כלי אינו נחשב הטמנה. ועיין ילקוט יוסף שם עמ' תרלה, שהמחמיר שלא לכסות סיר הנמצא על הפלטה תבוא עליו ברכה.
7.
שמירת שבת כהלכתה פרק א סעיף עה, ארחות שבת פרק ב סעיף עה.
8.
ארחות שבת פרק ב סעיף עה. ועיין שו"ע רנז א, שאדם שהטמין תבשיל בדבר המוסיף הבל, התבשיל נאסר, ועיין הלכות שבת בשבת חלק א עמ' רסב הערה 126, ומגילת ספר (איזנטל) שבת סימן ד אות י, שיוצא אשכנז שכיסה סיר הנתון על גבי הפלטה, התבשיל אינו נאסר, כיוון שלדעת הרמב"ן הטמנה על גבי פלטה נחשבת הטמנה שאינה מוסיפה הבל, ובפרט אם התבשיל בושל כל צרכו, כיוון שיש סוברים שמותר לטמון תבשיל המבושל כל צרכו. ועיין ארחות שבת פרק ב הערה קפז.
9.
קצות השלחן סימן עא סעיף יג, שמירת שבת כהלכתה פרק א סעיף עז.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ