logo-white

תוכן עניינים

הלכות שבת

הלכות שבת מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

כיסוי תבשילים בשבת ובערב שבת (איסור הטמנה)

facebook email whatsapp

בזמן חז"ל נהגו לשמור על חום התבשילים על ידי כִּיסוּיָם בעודם חמים בבד או בחומר אחר. כיסוי התבשיל היה מבודד את התבשיל החם מאוויר החדר, וכך חום התבשיל היה נשמר. מן התורה, מותר לכסות בשבת תבשיל חם המבושל כל צרכו כדי לשמור על חומו, אך חכמים אסרו לעשות זאת בשבת, כיוון שבזמן חז"ל היו רגילים להרתיח את התבשילים לפני כִּיסוּיָם כדי שהם יישארו חמים למשך זמן רב, וחכמים חששו שבבוא אדם לכסות תבשיל בשבת, הוא ייווכח שהתבשיל אינו חם מספיק, וירתיח אותו כפי שהוא רגיל לעשות בימות החול, ויעבור על איסור מבעיר1. לכן אין לכסות בשמיכה או במגבת, חלה או סיר הנמצאים על הפלטה (תמונות 5-6). וכן אין לכסות את האוכל בכיסוי שישמור על חומו כאשר יש הפסקת חשמל או כאשר שעון השבת כיבה את הפלטה מוקדם מהצפוי. איסור זה נקרא איסור הטמנה, שכן פירוש המילה הטמנה הוא כיסוי והסתרה2.

1.
עיין שו"ע רנז א, ומשנ"ב שם.
2.
עיין מצודת ציון איוב ג טז. עיין שמירת שבת כהלכתה פרק א סעיף פו, שנתינת אוכל באוכל אינה נחשבת הטמנה, ולכן מותר להניח שניצל קר בתוך חמין (צ'ולנט) כדי שיתחמם, אף אם מכסים אותו בחמין מכל צדדיו.

למנהג חלק מיוצאי ספרד, כיסוי חלק מן הכלי או מהתבשיל ('הטמנה במקצת') נחשב הטמנה והוא אסור (תמונה 7)(תמונה 8)1 . אך למנהג יוצאי אשכנז וחלק מיוצאי ספרד, רק כיסוי מלא של הכלי או של התבשיל נחשב הטמנה אך כיסוי חלק מהכלי או חלק מהתבשיל מותר2. אמנם גם למנהגם, לא די להשאיר חלק מזערי של הכלי או של התבשיל מגולה (תמונה 5)(תמונה 6), אלא יש להקפיד שכשליש מהסיר או מהתבשיל יהיה מגולה (תמונה 8)(תמונה 9)3. לכן למנהג יוצאי אשכנז וחלק מיוצאי ספרד המקילים בדין הטמנה במקצת, מותר לכסות סיר הנתון על הפלטה בשמיכה או במגבת, כל עוד שליש מהסיר נשאר מגולה. ולמנהג חלק מיוצאי ספרד המחמירים בדין הטמנה במקצת, אסור לעשות כן.

כיסוי חלקו העליון של הסיר תוך הקפדה שהכיסוי לא ישתלשל לצדדי הסיר אינו נחשב הטמנה במקצת, והוא מותר למנהג כולם (תמונה 11)4.

יש להדגיש שההיתר לכסות חלק מתבשיל הוא רק כאשר התבשיל מבושל כל צרכו, אך אם התבשיל אינו מבושל כל צרכו, אסור לכסות אפילו חלק ממנו, כיוון שכיסויו מסייע לבישול5. וכן בכל מקום שכתוב בפרק זה שמותר לכסות תבשיל, הכוונה לתבשיל מבושל כל צרכו.

1.
עיין שו"ע רנג א, וילקוט יוסף (תשע"א) שבת חלק א סימן רנז סעיף ד עמ' תרלה, והלכה ברורה חלק יד סימן רנז סעיף כז וסימן רנח בירור הלכה ס"ק ב עמ' שעט, ומנוחת אהבה חלק א פרק ג סעיף יט. ביתר ביאור: עיין שו"ע שם, שהטמנת מקצת סיר בגחלים ('הטמנה במקצת') נחשבת הטמנה, ועיין משנ"ב מהדורת איש מצליח על משנ"ב רנג סט הערה 6, שדברי השלחן ערוך אמורים גם בנוגע לאיסור הטמנה בדבר שאינו מוסיף הבל (-חום), ועיין פסקי תשובות רנז הערה 85, והלכה ברורה חלק יד סימן רנח בירור הלכה ס"ק ב עמ' שעט, שכן משמע מבאר היטב רנג יז, וממחצית השקל רנג כה, ומתוספת שבת רנג לב, וממשנ"ב רנג סט, ומחזון איש אורח חיים סימן לז ס"ק יט ד"ה כתב במ"ב, ועיין אור לציון חלק ב פרק יז הערה יב ד"ה ומוכח, ומעשה השבת פרק ב הערה קד, בשם הגר"ע יוסף, שחולקים וסוברים שדברי השלחן ערוך אמורים רק בנוגע לאיסור הטמנה בדבר המוסיף הבל (עיין להלן בסוף פרק זה), אך בדבר שאינו מוסיף הבל, הטמנה במקצת אינה הטמנה, ועיין לקראת שבת (ברוך) חלק ג פרק ג סעיף ו.
2.
רמ"א רנג א, ושמירת שבת כהלכתה פרק א סעיף עז, וארחות שבת פרק ב סעיף עח, ואור לציון חלק ב פרק יז הערה יב ד"ה ומוכח, ומעשה השבת פרק ב הערה קד, בשם הגר"ע יוסף.
3.
שבות יצחק (שהייה) עמ' רמז, בשם הגרי"ש אלישיב, וכן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א. ועיין תורת שבת סימן רנג ס"ק ח: "חלק גדול מן הכלי אינו מוטמן", ועיין פסקי תשובות רנז ב, על פי הגרש"ז אוירבך: "נשאר מקום מגולה ברוב הקיפה של הקדירה אשר ניכר לעיני כל אדם", ועיין ארחות שבת פרק ב סעיף עט: "צריך שחלק חשוב מהכלי יהיה מגולה כך שייגרם הפסד משמעותי לשמירת החום", ועיין חוט שני חלק ב עמ' קלט, שצריך שרוב הכלי יהיה מגולה, ועיין משנ"ב סימן רנז סוף ס"ק מג, ופסקי תשובות רנז הערה 5. ועיין הליכות אבן ישראל שבת חלק א פרק לב סעיפים יב-יג, וחוט שני חלק ב עמ' קלט, ושבות יצחק (שהייה) עמ' רמח, בשם הגרש"ז אוירבך, שהטמנת חלק מכלי מותרת גם אם חלק הכלי שכנגד האוכל מכוסה לגמרי, ועיין אגרות משה אורח חיים חלק ד סימן עד דיני הטמנה אות ד, שחולק.
4.
מאמר מרדכי פרק נ סעיף יג, אשרי האיש פרק ד סעיף ז, וילקוט יוסף (תשע"א) שבת חלק א עמ' תרמד, בשם הגר"ע יוסף, וכן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א. ועיין הלכה ברורה חלק יד סימן רנז סעיף ל עמ' שנג, שחולק.
5.
עיין שו"ע רנז ד, ובאור הלכה שם ד"ה גורם.

הטמנה אסורה היא עטיפת כלי בכיסוי הצמוד לו, אך עטיפת כלי בכיסוי שאינו צמוד לו אינה נחשבת הטמנה והיא מותרת. לכן מותר להניח על סיר לוח רחב שבולט החוצה מעבר לדפנות הסיר, ולפרוס על הלוח מגבת או שמיכה שישתלשלו לצדדים ויכסו את הסיר, כיוון שהן אינן צמודות לסיר (תמונה 12)1.

1.
שו"ע רנז ח, ומשנ"ב שם מב. ועיין מאמר מרדכי פרק נ סעיף יג, שמותר ליוצאי אשכנז לעטוף סיר עם ידיות, כיוון שבמקום הידיות הכיסוי אינו צמוד לסיר, וכן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א, ועיין שבת כהלכה חלק ב פרק יא סעיף ה, ופסקי תשובות רנז הערה 14, שחולקים, כיוון שזו דרך ההטמנה הרגילה בכלי זה. ועיין ארחות שבת פרק ב הערה קמד, בשם הגר"נ קרליץ, ואדני פז (אבידר) חלק ד סוף סימן כג, בשם הגר"ח קנייבסקי, שאסור לכסות בכיסוי אחד כמה סירים העומדים סמוכים זה לזה, אף שכל סיר בפני עצמו אינו עטוף מכל צדדיו, ועיין קצות השלחן סימן עא בדי השלחן ס"ק מח, שהסתפק בזה, ושמענו מהגר"י אריאל שליט"א שהדבר מותר, כיוון שכל סיר בפני עצמו אינו עטוף מכל צדדיו (תמונה 13).

מותר לכסות כלי בכיסוי לשם מטרה אחרת שאינה שמירת חומו, ואין כיסוי זה נחשב להטמנה, אף שהוא מסייע לתבשיל לשמור על חומו1. לדוגמה, מותר לכסות במגבת או בנייר כסף מאכל הנתון על גבי הפלטה כדי שלא יתלכלך או כדי שלא יגיעו אליו זבובים2.

1.
שו"ע רנז ב.
2.
אשרי האיש פרק ד סעיף ח, ארחות שבת פרק ב סעיף עז.

תבשיל שהעבירוהו מהכלי שהוא התחמם בו לכלי אחר ('כלי שני'), מותר להטמינו בשבת כדי לשמור על חומו1, כיוון שחכמים אסרו רק הטמנה הנעשית בדרך מצויה ורגילה, והטמנת מאכל הנתון בכלי שני אינה הדרך הרגילה2. יתרה מכך, לאחר העברת התבשיל לכלי שני, מותר להחזיר אותו לכלי שהוא התחמם בו אף שדפנותיו חמות, ולהטמין אותו3. לכן כאשר יש צורך לשמור על חום התבשילים בשבת, כגון בזמן הפסקת חשמל או כאשר שעון השבת כיבה את הפלטה מוקדם מהמתוכנן, ניתן להעביר את התבשילים לכלי שני, להחזירם לכלי שהם התחממו בו, שדפנותיו חמות, ולכסותו.

1.
שו"ע רנז ה, ומשנ"ב שם. ועיין חזון איש אורח חיים סימן לז ס"ק לב ד"ה והר"ן, ואגרות משה אורח חיים חלק א סימן צה, וציץ אליעזר חלק יא סימן כט, וחזון עובדיה חלק א עמ' ע, ואור לציון חלק ב פרק יז שאלה יא, ושמירת שבת כהלכתה פרק א סעיף פג, שמותר בשבת למלא תרמוס במים חמים מן המֵחם, ואין זה נחשב הטמנה, כיוון שהתרמוס הוא כלי שני, ועיין שבט הלוי חלק א סימן צג, שנוטה לאסור.
2.
רמב"ן שבת נא א ד"ה אמר רב, מרכבת המשנה (חעלמא) שבת פרק ד הלכות ד-ה. ועיין קובץ בחצרות החיים גיליון מז עמ' סט ואילך, טעמים נוספים.
3.
משנ"ב רנז כח.

תבשיל שהיה מכוסה מערב שבת, מותר בשבת להסיר ממנו את הכיסוי ולהחזירו לאחר מכן, וכן מותר להחליף את הכיסוי בכיסוי אחר או לכסות את התבשיל בכיסויים נוספים1. זאת כיוון שכיסוי התבשיל בשבת הוא המשך ההטמנה שנעשתה בערב שבת2.

1.
שו"ע רנז ד.
2.
רא"ש שבת פרק ד סימן יב, וקרבן נתנאל שם ס"ק ב.

האיסור לכסות מאכל בשבת הוא דווקא אם המאכל חם בשיעור חום שהיד סולדת בו, אך מאכל קר או מאכל שאינו חם בשיעור חום שהיד סולדת בו - מותר במקום הצורך לכסותו כדי לשמור על החום המועט שעדיין יש בו1. זאת כיוון שחכמים אסרו רק הטמנה הנעשית בדרך רגילה, והטמנת מאכל קר או מאכל שאינו חם בשיעור חום שהיד סולדת בו אינה הדרך הרגילה2. לכן, אם שעון השבת כיבה את הפלטה מוקדם מהצפוי והאוכל שהיה על הפלטה לא הספיק להתחמם בשיעור חום שהיד סולדת בו, מותר לכסותו מכל צדדיו כדי לשמור על החום המועט שיש בו לצורך סעודת השבת. 

ההיתר לכסות מאכל קר הוא רק בכיסוי בד או בכיסוי הדומה לו, שכן בכוחם לשמור על הטמפרטורה של המאכל אך אין בכוחם להוסיף בו חום. אך כיסוי שבכוחו להוסיף חום במאכל, אין לכסות בו אף מאכל קר (וכל שכן מאכל חם)3. לדוגמה, בזמן חז"ל היו עוטפים תבשילים בשאריות הזיתים הנותרות אחר כתישתם ('גפת'). הגפת לא רק שמרה על חום התבשיל, אלא הוסיפה בו חום4, וזאת על ידי תהליך שנקרא בעירה ביולוגית. בתהליך זה חיידקים ופטריות הנמצאים בגפת מחמצנים את הסוכרים והשומנים המצויים בה, ומתוך כך משתחרר חום המחמם את הסיר. לכן הטמנה בגפת אסורה אף במאכל קר.

1.
שו"ע רנז ו, ומשנ"ב שם כח. ועיין משנ"ב שם, ושער הציון שם כט, ושמירת שבת כהלכתה פרק א סעיף פב, שבשונה מתבשיל קר, שמותר לטמון אותו בכל מצב, ההיתר לטמון דבר חם שאין היד סולדת בו הוא רק במקום צורך, ועיין חזון איש אורח חיים סימן לז ס"ק לא, ושבט הלוי חלק ח סימן קסו אות ד, שחולקים וסוברים שההיתר לטמון דבר חם שאין היד סולדת בו נאמר בכל מצב.
2.
רמב"ן שבת נא א ד"ה אמר רב, מרכבת המשנה (חעלמא) שבת פרק ד הלכות ד-ה. ועיין קובץ בחצרות החיים גיליון מז עמ' סט ואילך, טעמים נוספים.
3.
שו"ע רנז ו.
4.
שו"ע רנז ג.

בימינו אין משתמשים בגפת ובחומרים הדומים לה כדי לחמם תבשילים, אך משתמשים במים חמים כדי לעשות זאת. דוגמה מצויה לכך היא חימום בקבוק חלב של תינוק על ידי נתינתו בתוך נטלה או קערה עם מים חמים. אף שהחלב בבקבוק הוא קר, אין לתת את הבקבוק לתוך נטלה או קערה כאשר הבקבוק שקוע כולו בתוך המים החמים, כיוון שהמים החמים מחממים את החלב, ואין לכסות מכל צדדיו אף מאכל קר (וכל שכן מאכל חם) בכיסוי שמוסיף בו חום1. ויש מחכמי ספרד שחולקים וסוברים שמותר לכסות בקבוק ובו חלב קר במים חמים אף אם הבקבוק שקוע כולו בתוך המים. זאת כיוון שהאיסור לחמם מאכל קר על ידי הטמנתו הוא רק בחומרים הדומים לגפת, שמתחממים על ידי עצמם, אך מים וכיוצא בהם אינם מתחממים על ידי עצמם, והם גם נתונים בכלי שני, שאין בכוחו לשמור על חומם זמן רב, ולכן מותר לכסות בהם מאכל קר2.

1.
משנ"ב רנח ב, כף החיים רנח ב, מאמר מרדכי פרק נ סעיף ל, אור לציון חלק ב פרק יז שאלה יב, שמירת שבת כהלכתה פרק א סעיף נו. ועיין ארחות שבת פרק ב הקדמה לסעיף פט. ועיין שמירת שבת כהלכתה שם, שאם חלק ניכר מהבקבוק נמצא מחוץ למים, הרי זו הטמנת מקצת כלי והיא מותרת, ועיין הערה הבאה.
2.
חזון עובדיה חלק א עמ' סו, מנוחת אהבה חלק א פרק ג סעיף כה. ביתר ביאור: עיין להלן בסוף הפרק שאסור לטמון מאכל צונן בכיסוי המוסיף בו חום ('דבר המוסיף הבל') אפילו בערב שבת, וכל שכן בשבת. ועיין משנ"ב רנח ב, ושער הציון שם ו, וארחות שבת פרק ב הקדמה לסעיף פט, שמותר לטמון מאכל במים חמים בערב שבת, כיוון שהטמנה במים חמים נחשבת הטמנה בדבר שאינו מוסיף הבל, כיוון שמים חמים מתחממים על ידי דבר אחר ואינם דומים לגחלים, שהחום שלהם הוא מעצמם, אך בשבת אסור לטמון מאכל קר במים חמים, כיוון שבשבת אסור להוסיף חום במאכל על ידי הטמנתו אף אם החומר שמטמינים בו מוגדר מבחינה הלכתית דבר שאינו מוסיף הבל. ועיין חזון עובדיה חלק א עמ' סו, שחולק וסובר שמותר לטמון מאכל קר במים חמים הנתונים בכלי שני, כיוון שהם מוגדרים מבחינה הלכתית דבר שאינו מוסיף הבל, ומותר לטמון מאכל קר בדבר שאינו מוסיף הבל. ועיין מאמר מרדכי פרק נ סעיף ל, שפוסק כמשנ"ב, אך מתיר (גם ליוצאי ספרד) לתת בקבוק ובו חלב קר במים חמים אם חלק מהבקבוק נמצא מחוץ למים ('הטמנה במקצת'), ועיין אור לציון חלק ב פרק יז שאלה יב.

בערב שבת מותר להטמין תבשילים בכיסוי השומר על חומם. זאת כיוון שטעם איסור הטמנה הוא שמא אדם יגלה שהתבשיל אינו חם מספיק לפני הטמנתו ויבעיר אש כדי לחממו עוד, ובערב שבת מותר להבעיר אש ולחמם תבשילים, לכן גזרה זו אינה שייכת. אמנם חכמים אסרו להטמין בערב שבת (וכל שכן בשבת) תבשילים באפר המעורב בגחלים ('רמץ'), שמא בשבת אדם יחתה בגחלים כדי להגביר את חומם, ויעבור על מלאכת מבעיר. ואסרו להטמין אף בכל חומר הפולט חום (כגון גפת), משום שהוא דומה להטמנה באפר המעורב בגחלים1. הטמנה זו נקראת 'הטמנה בדבר המוסיף הבל' (-חום).

1.
שו"ע סימן רנז סעיף א סעיף ג וסעיף ו, ומשנ"ב רנז ה. ועיין שו"ע רנג א, שבדבר המוסיף הבל אסור להטמין אף חלק מהסיר ('הטמנה במקצת'), ועיין רמ"א שם, שחולק. ועיין שו"ע שם, שהנחת סיר על גבי גחלים נחשבת הטמנה, כיוון שהחלק התחתון של הכלי מכוסה בגחלים, ועיין אור לציון חלק ב פרק יז הערה א, ושבות יצחק (שהייה) עמ' רמא, בשם הגרי"ש אלישיב, שהנחת סיר על פלטה אינה דומה להנחת סיר על גבי גחלים והיא אינה נחשבת הטמנה, כיוון שבהנחת סיר על גחלים הסיר שוקע מעט, והגחלים מקיפות אותו גם מצדדיו, אך בהנחת סיר על פלטה רק השוליים התחתונים של הסיר מכוסים, אך צדדיו אינם מכוסים, ועיין שו"ת מנחת שלמה תניינא סימן יב אות י, ומנוחת אהבה פרק ג הערה 60, שכתבו טעם אחר, שמִשְׁטָח הפלטה הוא דבר שלא ניתן לעטוף בו כלים, וכל דבר שלא ניתן לעטוף בו כלים לא גזרו בו את גזרת ההטמנה, ועיין חזון עובדיה חלק א עמ' ס, שכתב טעם אחר, שבפלטה, האוויר שבין גוף החימום ללוח המתכת של הפלטה חוצץ בין הסיר לגוף החימום של הפלטה, ועיין מאמר מרדכי פרק נ סעיפים ד-ה, שחולק וסובר שהנחת סיר על פלטה נחשבת הטמנה והיא אסורה, אלא אם כן מניחים חפץ שיפריד בין הפלטה לכלי, ועיין שם, שישנן פלטות המיוצרות בצורה מיוחדת ('פלטה ירושלמית') שיש בהן לוח מתכת מעל גוף החימום, ובין לוח המתכת למשטח הפלטה ישנו רווח אויר בגובה של כשני סנטימטר, והנחת סיר על פלטה זו אינה נחשבת הטמנה, ועיין פסקי תשובות רנז הערה 71. ועיין אור לציון חלק ב פרק יז שאלה יג, שנתינת מאכל הנמצא בתוך שקית עמידה בחום ('שקית קוקי') לתוך סיר העומד על גבי האש ובו מאכל אחר, אינה נחשבת הטמנה, כיוון שהטמנה באוכל מותרת, ועיין מאמר מרדכי פרק נ סעיף כג, ושמירת שבת כהלכתה פרק א סעיף פז, שכתבו כעין זה, ועיין מנחת יצחק חלק ח סימן יז, ושבט הלוי חלק ג סימן מז, שחולקים, ועיין פסקי תשובות רנח ג, שמנהג העולם להקל בזה. ועיין מנחת שלמה תניינא סימן יב אות ט, וארחות שבת פרק ב הערה קמט, בשם הגרי"ש אלישיב, ומאמר מרדכי פרק נ סעיף י, שאסור להשתמש בסיר לבישול איטי (crockpot) כיוון שהנחת סיר החרס בתוך מכשיר החימום העוטף אותו היא הטמנה המוסיפה חום, ועיין שבט הלוי חלק ט סימן נב, ותשובות והנהגות חלק ג סימן קו ד"ה ומה, שחולקים וסוברים שמותר ליוצאי אשכנז להשתמש בסיר לבישול איטי כיוון שהחלק העליון של סיר החרס אינו מכוסה, ועיין חזון עובדיה חלק א עמ' סד, שמתיר את השימוש בו גם ליוצאי ספרד, כיוון שיש לצרף בעניין זה שתי סברות היתר - סברה אחת שהטמנה של מקצת כלי מותרת, וסברה שנייה שהטמנה לצורך סעודת היום מותרת, והגר"י אריאל שליט"א כתב לנו: "אפשר לסמוך על המקילים. והמהדרים מניחים פקק של בקבוק בירה מתחת לכלי החרס", ועיין שמירת שבת כהלכתה פרק א הערה רנה, בשם הגרי"ש אלישיב, שהגבהת הסיר הפנימי בצורה שיבלוט החוצה מעל הסיר החיצוני תתיר את השימוש בכלי זה לדעת כולם. ועיין ארחות שבת שם, שגם לדעת המתירים את השימוש בסיר זה, יש להקפיד שבזמן כניסת שבת יהיה התבשיל מבושל לפחות ברמה שאפשר לאוכלו בשעת הדחק ('בן דרוסאי'), שאם לא כן השימוש בסיר אסור כיוון שיש לחשוש שאדם יגביר בשבת את עוצמת החום של הסיר כדי לזרז את בישול התבשיל (עיין פרק ז), ועיין שבט הלוי חלק ט סימן נג אות א, וחזון עובדיה חלק א עמ' סה סוף הערה ה, שניתן גם לכסות את הכפתור שמגבירים על ידו את עוצמת החום, ועיין פרק ז הערה 18.

בזמננו אין רגילים לשמור על חום תבשילים על ידי כִּיסוּיָם בחומרים הדומים לגפת, אך רגילים לכסות את הסירים הנתונים על הפלטה בכיסוי בד. לדעת חלק מהפוסקים, הטמנה של תבשיל המונח על גבי פלטה נחשבת להטמנה המוסיפה חום, כפי שיתבאר להלן.

תבשיל העומד על גבי מקור חום, כאש או פלטה, נחלקו הראשונים אם כיסויו בחומר שאינו מוסיף חום נחשב הטמנה המוסיפה חום. לדעת הרשב"א, כיסוי תבשיל העומד על מקור חום נחשב הטמנה המוסיפה חום, כיוון שהאש או הפלטה מוסיפים חום בתבשיל והכיסוי מסייע לכך1. ולדעת הרמב"ן, כיסוי תבשיל העומד על מקור חום נחשב הטמנה שאינה מוסיפה חום, כיוון שהכיסוי עצמו אינו מוסיף חום2. אף שהשלחן ערוך פסק כדעה המחמירה, שכיסוי תבשיל העומד על מקור חום נחשב הטמנה המוסיפה חום3, יוצאי ספרד נוהגים להקל ולכסות בערב שבת תבשילים העומדים על גבי מקור חום4, וזאת משום שהם נהגו כן לפני חיבור השלחן ערוך, וגם לאחר שהשלחן ערוך פסק לאסור זאת הם המשיכו במנהג שהיה מקובל בידם5. לכן מותר ליוצאי ספרד לכסות בבד בערב שבת תבשילים המונחים על הפלטה6. אך יוצאי אשכנז נוהגים כפי שנפסק בשלחן ערוך, שאסור לכסות בערב שבת תבשילים המונחים על מקור חום7, ולמנהגם אין לכסות את הסירים המונחים על הפלטה מכל צדדיהם, וכן אין לעטוף מֵחם בבגד מיוחד המותאם למידת המֵחם8. אך מותר ליוצאי אשכנז לכסות חלקית סיר הנתון על גבי פלטה של שבת, כיוון שהטמנת מקצת כלי מותרת למנהג יוצאי אשכנז9.

1.
רשב"א שבת מז ב ד"ה גמ'.
2.
רמב"ן שבת מז ב ד"ה הא. ועיין רמב"ן שם, שהיתר זה מותנה בכך שהסיר אינו מונח ישירות על מקור החום, ועיין חזון עובדיה חלק א עמ' ס, שסיר המונח על גבי פלטה נחשב שאינו מונח ישירות על מקור חום, כיוון שמשטח הפלטה והאוויר שתחתיו חוצצים בין הסיר לבין גוף החימום.
3.
שו"ע רנז ח.
4.
זכור ליצחק (הררי) סימן עד ד"ה והנה, ארץ חיים (סתהון) רנז ח, חזון עובדיה חלק א עמ' נו, שמש ומגן חלק ג סימן נ, קיצור שלחן ערוך (טולידאנו) סימן רמא סעיף ח, נתיבי עם סימן רנג סוף ס"ק א, ילקוט יוסף שבת א (תשע"א) סימן רנז סעיף ד עמ' תרלד. ועיין מאמר מרדכי פרק נ סעיף יב, שהמנהג להקל הוא רק בכיסוי חלקי של הכלי ('הטמנה במקצת'), ועיין אור לציון חלק ב פרק יז הערה י, שכתב כן בדרך אפשר, ועיין ילקוט יוסף (תשע"א) עמ' תרמה, שמסתימת הפוסקים שהובאו בתחילת הערה זו משמע שהמנהג להקל הוא גם בהטמנה מלאה.
5.
זכור ליצחק (הררי) סימן עד ד"ה והנה, ארץ חיים (סתהון) רנז ח, חזון עובדיה חלק א עמ' נו, שמש ומגן חלק ג סימן נ, קיצור שלחן ערוך (טולידאנו) סימן רמא סעיף ח, נתיבי עם סימן רנג סוף ס"ק א, ילקוט יוסף שבת א (תשע"א) סימן רנז סעיף ד עמ' תרלד.
6.
חזון עובדיה חלק א עמ' נו. ועיין אור לציון חלק ב פרק יז הערה י, שטוב להשאיר חלק מהסיר מגולה, כיוון שיש סוברים שכיסוי מקצת כלי אינו נחשב הטמנה. ועיין ילקוט יוסף שם עמ' תרלה, שהמחמיר שלא לכסות סיר הנמצא על הפלטה תבוא עליו ברכה.
7.
שמירת שבת כהלכתה פרק א סעיף עה, ארחות שבת פרק ב סעיף עה.
8.
ארחות שבת פרק ב סעיף עה. ועיין שו"ע רנז א, שאדם שהטמין תבשיל בדבר המוסיף הבל, התבשיל נאסר, ועיין הלכות שבת בשבת חלק א עמ' רסב הערה 126, ומגילת ספר (איזנטל) שבת סימן ד אות י, שיוצא אשכנז שכיסה סיר הנתון על גבי הפלטה, התבשיל אינו נאסר, כיוון שלדעת הרמב"ן הטמנה על גבי פלטה נחשבת הטמנה שאינה מוסיפה הבל, ובפרט אם התבשיל בושל כל צרכו, כיוון שיש סוברים שמותר לטמון תבשיל המבושל כל צרכו. ועיין ארחות שבת פרק ב הערה קפז.
9.
קצות השלחן סימן עא סעיף יג, שמירת שבת כהלכתה פרק א סעיף עז.

לסיכום, בערב שבת מותר להטמין תבשילים בכל חומר שהוא, מלבד בחומרים שמוסיפים חום. למנהג יוצאי ספרד, כיסוי סיר המונח על פלטה של שבת נחשב הטמנה בדבר שאינו מוסיף חום והוא מותר; אך למנהג יוצאי אשכנז, כיסוי סיר המונח על פלטה של שבת נחשב הטמנה בדבר המוסיף חום והוא אסור. עם זאת מותר ליוצאי אשכנז לכסות מקצת מהסיר, כיוון שלמנהגם כיסוי מקצת הסיר אינו נחשב הטמנה. 

בשבת אסור להטמין את התבשילים בכל חומר שהוא. למנהג חלק מיוצאי ספרד, כיסוי מקצת הסיר נחשב הטמנה והוא אסור, ולמנהג יוצאי אשכנז וחלק מיוצאי ספרד רק כיסוי מלא של הסיר נחשב הטמנה, אך כיסוי מקצת הסיר אינו נחשב הטמנה והוא מותר.

עוד בנושא ממכון התורה והארץ

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ