logo-white

תוכן עניינים

הלכות פסח

הלכות פסח מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט

פרק ט - מצה שרויה

facebook email whatsapp

מצה שנילושה ונאפתה כראוי, אינה יכולה להחמיץ לאחר אפייתה. ואפילו אם יפוררו אותה לקמח וילושו אותה שוב במים והעיסה תשהה כך זמן רב, העיסה לא תחמיץ1. לכן מותר להניח שברי מצה בתוך מרק או לערבב קמח מצה ומים, ולהשהות אותם כך זמן רב, ואין חשש שהמצה או קמח המצה יחמיצו

אף על פי כן נהגו בכמה קהילות, בעיקר בקהילות חסידים, שלא לשרות מצה או קמח מצה במים. זאת מחשש שהבצק שממנו הכינו את המצה לא נילוש כראוי, ונשאר בו מעט קמח שלא התערב בעיסה, וכאשר אותו קמח יבוא במגע עם מים, הוא יחמיץ2. ואף שמעט הקמח שלא התערב בעיסה נאפה בתנור, וקמח שנאפה אינו מחמיץ3, יש לחשוש שהקמח נבלע בלב המצה, והבצק שסביבו מנע ממנו להיאפות כראוי4

בזמננו, החשש שמעט קמח נבלע בלב המצה ולא נאפה כראוי הוא חשש רחוק, כיוון שנוהגים לעשות את המצות דקות מאוד5. נוסף על כך, כיום רוב המצות נילושות היטב על ידי מכונות, והחשש שמעט קמח לא התערב כראוי בעיסה, קטן יותר6. למרות זאת החשש עדיין ישנו, ולכן הנוהגים להחמיר בכך ממשיכים במנהגם גם כיום7. ומי שמסורת אבותיו להימנע מאכילת מצה שרויה, צריך לנהוג כפי מסורת אבותיו8.

1.
שו"ע סימן תסא סעיף ד, ולבוש תסג ג.
2.
שו"ת האדמו"ר הזקן (נדפס בשו"ע הרב אחרי הלכות פסח) סימן ו, משנ"ב תנח ד, חזון עובדיה פסח חלק א עמ' ריח, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק ד סעיף יז. ועיין גליוני הש"ס לרבי יוסף ענגיל פסחים מ ב ד"ה בחסיסי, שישנו טעם נוסף שלא לשרות קמח מצה במים, שמא יחליפו בין קמח מצה לקמח רגיל. ועיין נהרי אש אות נד, שהיו לבעל שם טוב ותלמידיו טעמים על פי הסוד, שלא לאכול מצה שרויה.
3.
עיין משנ"ב תסג ח.
4.
מחצית השקל סימן תנח ס"ק א ד"ה ודברי.
5.
משנ"ב תנח ד, חזון עובדיה פסח חלק א עמ' רכ, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק ד סעיף יז, אשרי האיש פרק ס אות כא.
6.
חזון עובדיה פסח חלק א עמ' רכ. ועיין אור לציון חלק ג פרק יא שאלה יג, שחולק וסובר שבמצות מכונה, החשש לקמח שלא התערב בעיסה כראוי גדול יותר, כיוון שבמקום הלישה של המצות מצוי מאוד שאבק קמח מתפזר באוויר בגלל תנודות המכונה, ולאחר שהעיסה נילושה, הוא שוקע ונח על העיסה, ועיין שם, שלכן יש מקום להחמיר שלא לשרות מצות מכונה במים.
7.
עיין אגרות משה אורח חיים חלק ג סימן סד ד"ה ואם, עיין חוט שני עמ' קס, פסקי תשובות סימן תנח אות ו.
8.
הליכות שלמה פרק ד סעיף יט, חוט שני עמ' קס, עיין מכתב הגר"א וייס שליט"א בסוף ספר מצוותיך אמונה עמ' תצד. ועיין להלן אם אפשר להתיר מנהג זה על ידי התרת נדרים. ועיין הליכות שלמה פרק ד דבר הלכה ל, שמנהג אבות מחייב רק אם הוא מנהג שנהגו בו כל בית אביו או בני עירו, אך מנהג פרטי של אב אינו מחייב את בנו. ועיין מכתב הגר"א וייס שליט"א שם, שבנים שאביהם שייך לקהילה חסידית שנהגו בה שלא לאכול שרויה, אך הם לא התחנכו על ברכי החסידות ואינם נוהגים במנהגיה, רשאים לאכול שרויה.

הנוהגים שלא לאכול מצה שרויה - וקשה להם ללעוס את המצה כמות שהיא1 - יכולים לשרות את המצה ביין או במיץ ענבים, או למרוח עליה דבש או גבינה, כיוון שכל אלו נחשבים למי פירות, שאינם מחמיצים, ולכן גם אם יש במצה קמח שלא נאפה, הוא לא יחמיץ2. וכן מותר להם להרטיב את המצה במים ולאוכלה מיד, כיוון שבזמן מועט זה, הקמח אינו מחמיץ3.

 

1.
כן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א. ועיין פסקי תשובות סימן תנח הערה 33.
2.
שערי תשובה תס י, שו"ת אדמו"ר הזקן (נדפס בשו"ע הרב אחרי הלכות פסח) סימן ו ד"ה ומ"מ, מקראי קודש לגרצ"פ פראנק (מהדורת תשנ"ט) חלק ב סימן טו, חוט שני עמ' קס. ועיין הלכות חג בחג עמ' רכג, שיש המקילים באכילת מצה שרויה על ידי חליטה (שפיכת מים חמים על המצה או על קמח המצה), כיוון שהחליטה מונעת החמצה.
3.
שערי תשובה תס י, חוט שני עמ' קס.

אדם שמסורת אבותיו שלא לאכול מצה שרויה, וברצונו להתיר לעצמו את אכילתה על ידי התרת נדרים, נחלקו אחרונים בדינו. יש סוברים שאין בידו להתיר את מנהגו על ידי התרת נדרים, כיוון שהתרת נדרים מועילה להתיר הנהגות טובות שאדם קיבל על עצמו אישית, אך המנהג שלא לאכול שרויה הוא מנהג של קהילה, והתרת נדרים אינה מתירה מנהג כזה1. ויש חולקים וסוברים שהמנהג שלא לאכול שרויה הוא כמנהג אישי, ואפשר להתירו על ידי התרת נדרים2. וכל אחד יתייעץ בעניין זה עם רבו3.

1.
חוט שני עמ' קסא אות ב. ועיין אגרות משה אורח חיים חלק ג סימן סד ד"ה בדבר.
2.
הליכות שלמה פרק ד סעיף יט, חזון עובדיה פסח חלק א עמ' רכ, עיין הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק ד סעיף יח, עיין אשרי האיש פרק ס אותיות כ-כא. ועיין הליכות שלמה שם, שיש להתיר את המנהג שלא לאכול מצה שרויה רק במקום צורך חשוב. ועיין אשרי האיש שם, שאפשר להתיר מנהג זה, כיוון שבזמננו המצות דקות, והחשש שמעט קמח לא נאפה הוא חשש מועט.
3.
כן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א.

עוד בנושא ממכון התורה והארץ

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ