logo-white

תוכן עניינים

הלכות פסח

הלכות פסח מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט

פרק ח - קטניות. פרק ח - קטניות

קטניות שלא באו במגע עם מים

facebook email whatsapp

קטניות שלא באו במגע עם מים, נחלקו הפוסקים בדינן. יש סוברים שמותר לאוכלן בפסח, כיוון שלא יתכן שדין הקטניות, שאסורות רק מכוח מנהג, יהיה חמור יותר מדין הדגן, שאסור מהתורה; וכשם שמותר לאכול גרגרי דגן שלא באו במגע עם מים, כך גם מותר לאכול קטניות שלא באו במגע עם מים1. ויש מחמירים אפילו בזה2, כיוון שאיסור קטניות קל בעיני ההמון, ואם יתירו לאכול קטניות שלא החמיצו, יתירו ההמון לאוכלן גם כאשר באו במגע עם מים, בטענה שגם במצב זה הן אינן מחמיצות3. למעשה, דין קטניות כדין מיני דגן, וכיוון שהמנהג בפועל הוא שלא לאכול גרגרי דגן שלא באו במגע עם מים, כך גם אין לאכול קטניות יבשות שלא באו במגע עם מים4.

 

4 הערות

1.
שו"ע הרב תנג ה, חיי אדם קכז א, שו"ת באר יצחק סימן יא, מרחשת סימן ג, אורח משפט למרן הרב קוק זצ"ל סימנים קט-קיא, שו"ת מהרש"ם חלק א סימן קפג, שו"ת דבר חברון אורח חיים סימן תצט.
2.
שו"ת שואל ומשיב מהדורה קמא חלק א סימן קעה ד"ה והנה מדברי, שו"ת מאמר מרדכי (איטינגא) סוף סימן לב (דף מו ב), כף החיים תנג יח.
3.
עיין שו"ת מאמר מרדכי (איטינגא) סוף סימן לב (דף מו ב), דיני קטניות בפסח (פויפר) סימן ג סעיף ג.
4.
כן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א, והוסיף שמצוֹת שתעשינה מקטניות ויאפו אותן בדומה לאופן שבו אופים מצות, תהיינה מותרות באכילה מעיקר הדין, אך צריך לוודא שיקפידו בעשייתן באותה רמת הקפדה שמקפידים בעשיית מצות.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ