תוכן עניינים
הלכות פסח מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א
ברוב ארצות ספרד לא נהגו במנהג זה, והיו רגילים לאכול קטניות בפסח. לכן יוצאי ספרד רשאים לאכול קטניות1, אך יקפידו לברור את האורז היטב, לוודא שלא התערבו בו גרגרי חיטה2. ויש תלמידי חכמים יראי ה' מיוצאי ספרד שנהגו להימנע מאכילת אורז בפסח, כיוון שגרגרי חיטה עלולים להתערב בו3.
רוב יהודי מרוקו נהגו שלא לאכול קטניות בפסח4, מהם שנמנעו מאכילת אורז בלבד5, ומהם שנמנעו מאכילת קטניות יבשות, ובקטניות לחות נהגו להקל6, וכל אחד ינהג כמנהג אבותיו7.
גם את מנהג יוצאי מרוקו אי אפשר להתיר על ידי התרת נדרים, כיוון שיוצאי מרוקו נחשבים עדה שלמה, וכאמור, התרת נדרים אינה מועילה להתיר מנהגים שעדה שלמה קיבלה על עצמה8. ויש מי שכתב שיוצא מרוקו שקשה לו לנהוג כמנהג אבותיו, יכול לעשות התרת נדרים, ועל ידי זה יוכל לשנות את מנהגו ולאכול קטניות9. ואף שיוצא אשכנז אינו יכול לשנות את מנהגו על ידי התרת נדרים, יוצא מרוקו יכול לעשות כן. זאת כיוון שהמנהג שלא לאכול קטניות, לא התקבל על ידי רוב קהילות ספרד אלא רק על ידי מיעוטן, ובבוא אותן קהילות לארץ ישראל, הן הצטרפו לקהילה המרכזית של יוצאי ספרד בארץ, שנוהגת לאכול קטניות; ולכן ההימנעות מאכילת קטניות בארץ ישראל היא כמנהג יחידים, שאפשר להתיר על ידי התרת נדרים10.