logo-white

תוכן עניינים

הלכות פסח

הלכות פסח מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט

פרק ז - תערובת חמץ ו'חמץ נוקשה'. פרק ז - תערובת חמץ ו'חמץ נוקשה'

שתיית מי הכנרת

facebook email whatsapp

לאור זאת, נשאלת השאלה אם מותר לאדם לשתות בפסח מים שנשאבו מן הכינרת, שכן השוהים בחופי הכינרת עשויים לשפוך משקים של חמץ למי הכינרת, וחמץ אינו בטל אפילו באלף. התשובה היא שמותר לשתות בפסח מים שנשאבו מהכנרת, ומי הכנרת אינם נאסרים1. זאת כיוון שכאשר אדם שותה מים שנשאבו מן הכינרת, כמות החמץ המעורבת במים אלו היא כה זעירה, עד שגם אם נקבץ אותה למקום אחד היא לא תירָאה ולא תורגש על ידי אחד החושים, וכמות זעירה כזו בטלה2.

 

2 הערות

1.
הליכות שלמה פרק ד סעיף ה ודבר הלכה שם אות ו, ציץ אליעזר חלק יז סימן כג, חזון עובדיה פסח עמ' קד, מנחת אשר הגדה של פסח עמ' שסא ואילך. ועיין חזון עובדיה שם, שהרוצים להחמיר ישאבו מים לפני לפסח, ויסננו אותם, ועיין פסקי תשובות תסז הערה 128, שבזמננו המים מסוננים על ידי חברת מקורות, ואין חשש שיימצא בהם חמץ.
2.
הליכות שלמה פרק ד סעיף ה, ודבר הלכה אות ו. ועיין שו"ת אבני נזר אורח חיים סימן שעד אות ח, שגזרת חכמים שחמץ לא יתבטל בשישים, לא נאמרה בנוגע למים המחוברים לקרקע, ועיין שו"ת שערי דעה סימן כא, שחכמים גזרו שחמץ לא יתבטל בשישים רק כאשר החמץ התערב בכמות כזו שאפשר לתת בה הרבה חמץ והחמץ ייתן בה טעם, אך באגם גדול, שאין אפשרות לתת בו כמות כה גדולה של חמץ עד שתיתן בו טעם, חכמים לא גזרו שהחמץ שבו לא יתבטל בשישים.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ