logo-white

תוכן עניינים

הלכות פסח

הלכות פסח מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט

פרק ז - תערובת חמץ ו'חמץ נוקשה'. פרק ז - תערובת חמץ ו'חמץ נוקשה'

טעם פגום של חמץ שהתערב במאכל

facebook email whatsapp

כאמור לעיל, טעם של חמץ שהתערב במאכל אחר, אוסר את המאכל. אמנם טעם של חמץ שהתערב במאכל והוא פוגם את טעמו, נחלקו הפוסקים אם גם הוא אוסר את המאכל

כדי להבין דין זה כראוי, יש להקדים שכלל בידינו: 'נותן טעם לפגם מותר'. כלומר, טעם של דבר אסור שהתערב במאכל ופגם את טעמו, אינו אוסר את המאכל. לדוגמה: סיר שבישלו בו בשר טרף, טעם הבשר נבלע בדפנות הסיר, ואם ניקו את הסיר ובישלו בו מאכל אחר, המאכל נאסר באכילה, כיוון שהטעם הבלוע בדפנות עבר מדפנות הכלי למאכל. אך אם עברו עשרים וארבע שעות מבישול הבשר הטרף, טעם הבשר הטרף הבלוע בדפנות נפגם, ואם ניקו את הסיר ובישלו בסיר מאכל, טעם הבשר אינו אוסר את המאכל, כיוון שהוא פגום, וטעם פגום אינו אוסר1

הפוסקים נחלקו אם כלל זה נאמר גם לגבי טעם חמץ שהתערב במאכל בפסח. לדעת הרא"ש, גם בטעם חמץ בפסח, 'נותן טעם לפגם מותר'2. לדעה זו, אם בפסח בישלו בטעות בסיר חמץ שלא השתמשו בו עשרים וארבע שעות לפני הבישול, התבשיל מותר, כיוון שטעם החמץ הבלוע בדפנות פגום3. כדעה זו פסק השלחן ערוך, וכן נוהגים יוצאי ספרד4. הרשב"א חולק על כך, וסובר שבטעם חמץ בפסח, 'נותן טעם לפגם אסור'. לדבריו, הכלל 'נותן טעם לפגם מותר', נאמר רק במצבים שבהם הטעם הוא זה שאוסר את המאכל המותר, אך בפסח, לא הטעם הוא זה שאוסר, אלא מציאוּת האיסור במאכל אוסרת אותו, ולכן אין זה משנה אם הטעם משביח את המאכל או פוגם אותו. עיקרון זה, שמציאוּת החמץ במאכל היא שאוסרת אותו, ולא טעם החמץ הוא האוסר, למד הרשב"א מהדין שחמץ אינו בטל אפילו באלף. ברור הדבר שכאשר כמות המאכל הכשר גדולה פי אלף מכמות החמץ, אין החמץ נותן טעם במאכל הכשר, ואף על פי כן המאכל הכשר נאסר. מוכח מכך שלא הטעם הוא זה שאוסר את המאכל, אלא מציאוּת החמץ במאכל אוסרת אותו, ולכן אין זה משנה אם הטעם משביח את המאכל או פוגם אותו5. הרמ"א פסק כדעת הרשב"א, וכן נוהגים יוצאי אשכנז6. לכן, לפי יוצאי אשכנז, אם בישלו בפסח בטעות בסיר חמץ שלא השתמשו בו עשרים וארבע שעות לפני הבישול, התבשיל נאסר, אף שטעם החמץ שנבלע באוכל פגום7.

 

7 הערות

1.
שו"ע יורה דעה סימן קג סעיף א וסעיף ה.
2.
רא"ש עבודה זרה פרק ה סימן ו.
3.
חזון עובדיה פסח חלק א עמ' קיד, אור לציון חלק ג פרק ח שאלה יג.
4.
שו"ע תמז י, חזון עובדיה פסח חלק א עמ' קיד, אור לציון חלק ג פרק ח שאלה יג. ועיין אור לציון שם, שאם אפשר לשמור את המאכל לאחר הפסח מבלי שיתקלקל, ראוי שלא לאוכלו בפסח. ועיין כף החיים תמז רכח, שיש מיוצאי ספרד שמחמירים בדין זה כדעת הרמ"א, שמובאת בסמוך.
5.
עיין שו"ת הרשב"א חלק א סימן תצט.
6.
רמ"א תמז י, ומשנ"ב שם.
7.
משנ"ב תמז סב. ועיין משנ"ב סימן תמז ס"ק נח וס"ק סה, שאם הטעם הפגום ניתן בתבשיל לפני פסח, התבשיל מותר באכילה בפסח, כיוון שהחומרה שנותן טעם לפגם אוסר נאמרה רק בפסח ולא בערב פסח, לכן מאכל שבושל לפני פסח בטעות בכלי חמץ נקי שלא השתמשו בו עשרים וארבע שעות קודם לכן, יהיה מותר באכילה בפסח, כיוון שטעם החמץ שהיה בלוע בכלי היה פגום, וטעם פגום אינו אוסר לפני פסח. ועיין משנ"ב תמז כא, שטעם בלוע שהתבטל בערב פסח אינו חוזר וניעור בפסח.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ