logo-white

תוכן עניינים

הלכות פסח

הלכות פסח מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט

פרק ז - תערובת חמץ ו'חמץ נוקשה'. פרק ז - תערובת חמץ ו'חמץ נוקשה'

'חמץ נוקשה'

facebook email whatsapp

חמץ שאסרה תורה הוא חמץ שתהליך ההחמצה שלו הושלם והוא ראוי לאכילה. אך חמץ שתהליך ההחמצה שלו לא הושלם, או חמץ שמתחילת עשייתו הוא מאוס, נקרא 'חמץ נוקשה'1, כיוון שקשה לאוכלו2, והוא מותר באכילה ובהנאה מהתורה3. לדוגמה: עיסה שהתחילה להחמיץ, אך אין בה עדיין סדקים כפי שיש בעיסה שהחמיצה לגמרי, מותרת באכילה מהתורה, כיוון שאף אם יאפו אותה, היא לא תהיה ראויה לאכילה אלא על ידי הדחק. וכן דבק העשוי מקמח ומים הוא חמץ נוקשה, כיוון שהוא מאוס לאכילה, ואף אם יאפו אותו, הוא לא יהיה ראוי לאכילה אלא על ידי הדחק4

אף שחמץ נוקשה מותר באכילה מן התורה, חכמים אסרו לאכול אותו, ליהנות ממנו ולהשהות אותו בבית בפסח, כיוון שהוא דומה לחמץ גמור5.

יש להדגיש שחמץ נוקשה הוא חמץ שמתחילת עשייתו היה מאוס או שתהליך החמצתו לא הושלם, אך חמץ שתהליך החמצתו הושלם והיה ראוי לאכילה, ולאחר מכן נמאס ונפסל מאכילה, אינו חמץ נוקשה ודינו כחמץ רגיל6.

 

6 הערות

1.
משנ"ב תמב ב, ושו"ע הרב תמב כ. ועיין אנציקלופדיה תלמודית ערך חמץ נוקשה.
2.
עיין ספר מצוות גדול לאוין סימן עט סוף ד"ה תנן.
3.
משנ"ב סימן תמב ס"ק ב וסימן תמג ס"ק ג, ושו"ע הרב תמב כ. ועיין משנ"ב תמז טו, שהביא את דעת הרמב"ן שחמץ נוקשה אסור באכילה מהתורה, רק אין בו איסור כרת.
4.
משנ"ב תמב ב, ושער הציון שם יג, ושו"ע הרב תמב כ.
5.
עיין משנ"ב תמב ב, ושו"ע הרב תמב כ. עיין חזון איש מועד סימן קכד על דף מה ב ד"ה כופת וד"ה וכן, שדבק העשוי מקמח ומים אינו דומה לבצק שייעדו אותו לישיבה וציפו אותו בטיט, שמותר להשהותו (עיין הלכות חמץ סוף פרק ב). זאת משום שייעוד העיסה לדבק אינו ייעוד גמור, כיוון שפעמים אדם נותן דבק זה מאכל לכלבו, ועיין הערות הגרי"ש אלישיב פסחים מה ב ד"ה כופת שאור (השני), שחילק באופן אחר. ועיין משנ"ב סימן תמז ס"ק טו וס"ק קח, שהאחרונים נחלקו אם החוּמרה שחמץ אינו בטל אפילו באלף נאמרה גם בחמץ נוקשה, או שחמץ נוקשה בטל בשישים. ועיין שער הציון תמז קפד, ובדיקת חמץ וביעורו פרק ב סעיף כו, שמאכל שהתערב בו חמץ נוקשה, מותר להשהותו בבית אפילו אם אין במאכל פי שישים מן החמץ הנוקשה, אך אסור לאוכלו.
6.
משנ"ב תמב ב. ועיין שו"ע תמב ט, שאם החמץ נפסל מאכילת כלב קודם זמן איסורו, אין חובה לבערו.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ