logo-white

תוכן עניינים

הלכות פסח

הלכות פסח מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט

פרק ז - תערובת חמץ ו'חמץ נוקשה'. פרק ז - תערובת חמץ ו'חמץ נוקשה'

דין 'חוזר ונֵיעוֹר'

facebook email whatsapp

כמבואר לעיל, בערב פסח החמץ בטל בשישים, ובפסח הוא אינו מתבטל אפילו באלף. מה דינו של מאכל שהתערב בו חמץ בערב פסח והתבטל בשישים, ולאחר מכן הגיע חג הפסח והמאכל עדיין לא נאכל - האם עדיין הוא מותר באכילה, כיוון שהחמץ כבר התבטל, או שהוא נאסר באכילה עם כניסת החג, כיוון שבפסח חמץ אינו מתבטל אפילו באלף? נחלקו בכך הרא"ש והרמב"ם. לדעת הרא"ש, המאכל מותר באכילה בפסח, כיוון שפקע ממנו האיסור כאשר החמץ התבטל, וכאילו אין חמץ בתערובת1. לדבריו, מה שאמרו חכמים שחמץ אינו בטל אפילו באלף, הכוונה לחמץ שהתערב במאכל תוך כדי חג הפסח, אך חמץ שהתבטל בשישים לפני הפסח, מותר באכילה גם בפסח. הרמב"ם חולק על הרא"ש, וסובר שמאכל שהתערב בו חמץ בערב פסח והתבטל בשישים, אסור באכילה בפסח. זאת כיוון שעם כניסת החג, החמץ 'מתעורר לחיים' ואוסר את כל התערובת, שכן בפסח חמץ אינו מתבטל בשישים. דין זה נקרא בלשון הפוסקים: 'חוזר ונֵיעוֹר', כלומר החמץ חוזר ומתעורר ואוסר את התערובת2.

השלחן ערוך פוסק כדעת הרא"ש, שחמץ אינו חוזר וניעור. לכן מאכל או משקה שהתערב בהם חמץ בערב פסח והתבטל בשישים, מותרים באכילה גם בפסח לדעת השלחן ערוך, וכך נוהגים רוב יוצאי ספרד3. לעומת זאת, הרמ"א מחלק בעניין זה בין תערובת של נוזלים ('לח בלח'), לבין תערובת של מוצקים ('יבש ביבש'). בתערובת של נוזלים, הרמ"א פוסק כדעת הרא"ש, שהחמץ אינו חוזר וניעור, ובתערובת של מוצקים, הוא פוסק כדעת הרמב"ם, שהחמץ חוזר וניעור; וכן נוהגים יוצאי אשכנז וחלק מיוצאי ספרד4. לדוגמה: יין שנשפכה לתוכו כמות מועטה של בירה בערב פסח ובטלה בשישים (-תערובת לח בלח), יהיה מותר בשתייה בפסח, כיוון שהחמץ התבטל בערב הפסח, ואינו חוזר וניעור בכניסת החג. אך שקדי מרק כשרים לפסח, שנפל לתוכם שקד מרק חמץ בערב פסח והתבטל בשישים (-תערובת יבש ביבש), ייאסרו באכילה עם כניסת החג, אף שהותרו באכילה בערב פסח; כיוון שהחמץ חוזר וניעור בתערובת כזו. 

הטעם לחלוקה בין תערובת של לח בלח לבין תערובת של יבש ביבש הוא שבתערובת לח בלח, החמץ נבלל במאכל המותר והופך להיות חלק ממנו, ולכן החמץ נחשב כמי שאינו בעולם, ואינו חוזר וניעור; אך בתערובת יבש ביבש, החמץ נשאר כמות שהוא ולא חל בו שינוי, לכן הוא חוזר וניעור כאשר פסח מגיע5

לדין זה יש משמעות בנוגע לכשרותן של מצות מכונה. המכונות שמשתמשים בהן לאפיית מצות עשויות מחלקים רבים, שקשה לנקות את כולם כל שמונה עשרה דקות. ופעמים שמצטבר מעט בצק בין חלקי המכונה, ולאחר שהוא מחמיץ, הוא חוזר ומתערב בבצק. ישנן מצות עם כשרות מהודרת, שבמשך אפייתן מקפידים לנקות את המכונות כל שמונה עשרה דקות, אך באפיית רוב המצות המצויות בשוק, אין מקפידים על כך, וגם מצות אלו כשרות. ואף שחמץ אינו בטל אפילו באלף, מעט החמץ שמתערב בבצק אינו אוסר את המצות, כיוון שהן נאפות לפני הפסח, ובזמן זה החמץ בטל בשישים. וגם לדעת הרמ"א, שחמץ שהתבטל לפני פסח חוזר וניעור בפסח, זהו רק בתערובת של יבש ביבש, ותערובת של בצק בבצק נחשבת כתערובת לח בלח, ולכן המצות כשרות לאכילה6

6 הערות

1.
רא"ש פסחים פרק ב סימן ה.
2.
עיין רמב"ם חמץ ומצה ד יב, ובית יוסף סימן תמז ד"ה אבל מדברי הרמב"ם. ועיין משנ"ב תמז כא, שגם לדעה זו, אם אין בתערובת ממשות חמץ אלא רק טעם של חמץ, וטעם זה התבטל בשישים לפני הפסח, הטעם אינו חוזר וניעור בפסח, ועיין כף החיים תמז נט, שיש סוברים שגם טעם של חמץ חוזר וניעור.
3.
עיין שו"ע תמז ד, וחזון עובדיה פסח חלק א עמ' ק-קא. ועיין שו"ת שמע שלמה חלק ה סימן ד שבתעשיית התבלינים, מצוי הדבר שמעט גרעיני חיטה מעורבים בגרגרי התבלין וכולם נטחנים יחד. במצב זה, הקמח שמעורב בתבלין אינו בטל בשישים בערב פסח, כיוון שרק דבר איסור בטל בשישים, וקמח שאינו בא במגע עם מים, אינו דבר איסור, ולכן כאשר תבלין זה יבוא במגע עם מים בפסח, הקמח שבתבלין יחמיץ ויאסור את כל התבלין, כי חמץ בפסח אוסר במשהו, ועיין שם שהגר"ע יוסף הסכים לדבריו, ועיין הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק ג סעיף י, שכתב כעין זה, ועיין שמע שלמה שם, שבעיה זו קיימת במיוחד בָּתבלין כָּמוּן, כיוון שבין גרגרי הכמון מצויים לפעמים גרעיני שיבולת שועל, וקשה מאוד להפריד ביניהם, שכן גרעיני שיבולת שועל דומים מאוד לגרגירי הכמון, ועיין מקראי קודש לגרצ"פ פראנק פסח חלק א סימן קז (תשע"א), שחולק וסובר שקמח שלא בא במגע עם מים, בטל בשישים לפני פסח, ואינו חוזר וניעור בפסח, וכן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א, שמכיוון שמדובר בתבלינים טחונים לאבקה, דינם כלח בלח, וחשש החמץ שבהם אינו חוזר וניעור, אך ישראל קדושים ולכתחילה אין סומכים על היתרים אלו, אלא משתמשים רק בתבלינים כשרים לגמרי, ועיין שו"ת בנין אב חלק ד סימן כג.
4.
רמ"א תמז ד, ומשנ"ב שם, וכף החיים תמז אות עו ואות עח ואות פא. ועיין כף החיים שם, שיש מיוצאי ספרד המחמירים בדין חוזר וניעור גם בתערובת של לח בלח, ועיין קיצור שלחן ערוך (טולידאנו) סימן שצז סעיף לה, שמנהג מרוקו להחמיר לכתחילה בדין חוזר וניעור, ולסמוך בדיעבד על הכרעת השלחן ערוך, ועיין שו"ת שמ"ש ומגן לגר"ש משאש חלק ד סימן ס אות א, שחולק וסובר שמנהג מרוקו בעניין דין חוזר וניעור הוא כדעת השלחן ערוך, שחמץ בפסח אינו חוזר וניעור. ועיין מנוחת שלום לגרי"ח סופר חלק ז סימן ו אות כח עמ' פא, שהאריך להוכיח שבקהילות שונות של יוצאי ספרד החמירו בדין חוזר וניעור. ועיין אור לציון חלק ב מבוא בעניין יסודות בדרכי ההוראה ענף א ד"ה וכן לענין חוזר ונעור, שאף שהשלחן ערוך הביא את דעת הרא"ש בסתם, כיוון שהביא גם את דעת הרמב"ם בשם יש אומרים, יוצאי ספרד צריכים לכתחילה להחמיר כמותו, ועיין חזון עובדיה פסח חלק א עמ' ק, שחולק, ועיין ילקוט יוסף פסח חלק ב (תש"פ) עמ' קמט, שהאריך בזה.
5.
שו"ע הרב תמז כב. ועיין לבוש תמז ב, ומשנ"ב תמז לב, שתערובת של קמח בקמח נחשבת תערובת של לח בלח, כיוון שחלקיקי הקמח כה קטנים עד שאין רואים כל גרגיר כעומד בפני עצמו, אלא רואים את כל הקמח כדבר אחד.
6.
עיין יביע אומר חלק ב סימן כג אות טז, ושו"ת הראשון לציון חלק ב סימן סח עמ' רמא. והגר"י אריאל שליט"א כתב לנו שהמהדרים מקפידים לאכול כל הפסח מצות מהודרות, המכוּנות מצות שמורות, כיוון שבאפיית מצות אלו מקפידים לנקות את חלקי המכונה כל שמונה עשרה דקות, ובליל הסדר כולם צריכים להקפיד לאכול מצות שמורות, שהן שמורות משעת קצירה, כדי לקיים כראוי את מצוות אכילת מצה.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ