תוכן עניינים
הלכות פסח מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א
בודקים את החמץ לאור הנר, כדי שניתן יהיה לראות אם יש חמץ במקומות מוסתרים וחשוכים1. חומר הבעירה של הנר צריך להיות נוקשה, כשעווה או פרפין, ולא נוזלי, כשמן, מכיוון שחומר בעירה נוזלי עלול לטפטף וללכלך חפצים, ויש חשש שבגלל זה הבדיקה לא תיעשה כראוי2.
אחד המקורות שהובאו בגמרא לכך שיש לבדוק את החמץ לאור הנר הוא הפסוק: "נֵר ה' נִשְׁמַת אָדָם חֹפֵשׂ כָּל חַדְרֵי בָטֶן"3. מפסוק זה הגמרא לומדת שהחיפוש נעשה באמצעות נר4. הזכרת פסוק זה בקשר לבדיקת חמץ רומזת לכך שיש לבדוק ולבער לא רק את החמץ שבבית, אלא גם את ה'חמץ' שבלב - את היצר הרע והמידות הרעות5. בדיקה וחיפוש אלו נעשים לאורה של תורה, שבסגולתה לטהר ולקדש את האדם, ולבער מליבו את המידות הרעות. מובא בספרים שיש זיקה בין בדיקת החמץ שבבית ל'בדיקת החמץ' שבלב, ובסגולתם של בדיקת החמץ וביעורו, לבער את יצר הרע מן הלב6.
כמבואר לעיל, אדם שלא בדק חמץ באור לי"ד בניסן, צריך לבדוק חמץ ביום י"ד בניסן. גם במקרה זה, שהבדיקה נעשית ביום, יש להיעזר בנר, שכן בעזרתו ניתן לבדוק אחר החמץ גם במקומות מוסתרים וחשוכים. מקום מואר מאוד, כמרפסת, מכונית או חדר שיש בו חלונות גדולים ורחבים, אפשר לבודקו לאור השמש, ואין צריך לבודקו לאור הנר1.
אין לבדוק את החמץ לאור אבוקה, דהיינו לאור נר שיש לו שתי פתילות או יותר, מכיוון שלא ניתן להכניס את האבוקה בחורים ובסדקים. וטעם נוסף הוא ששלהבת האבוקה גדולה, והבודק עם אבוקה ירא שמא האבוקה תשרוף חפצים, ומתוך כך אין הבדיקה נעשית כראוי1.
עם המצאת הפנס החשמלי, התעוררה שאלה אם ניתן לבדוק חמץ לאור פנס חשמלי. יש סוברים שאין לבדוק חמץ לאורו, מכיוון שמבואר בגמרא שיש לבדוק חמץ לאור הנר, ופנס אינו נר1. אך דעת רוב הפוסקים שניתן לבדוק חמץ לאורו2 וזאת משני טעמים. טעם אחד שפנס נחשב נר, שכן הסוללה נחשבת כשמן, וחוט הלהט כאש3 וטעם שני, שאין חובה לבדוק דווקא לאור הנר. ראיה לכך, שהבודק ביום במקום מואר, אינו צריך לבדוק לאור הנר. ומה שאמרו בגמרא שיש לבדוק לאור נר, זהו משום שהוא אמצעי התאורה שהיה מצוי בזמן חז"ל, אך ניתן לבדוק גם בכל אמצעי תאורה אחר, ובלבד שיהיה דומה לנר, שמאיר יפה, וניתן להכניסו למקומות קטנים וצרים4; וכן הלכה5. על אף זאת, ראוי שלא לשנות מהמנהג ולבדוק לאור נר6, ובמקומות שהנר עלול לגרום לנזק או לסכנה, יש להעדיף פנס7.
אין צורך לכבות את אור החשמל בשעת בדיקת חמץ, כיוון שאור החשמל אינו מפריע לבדיקה אלא מסייע לה1.