logo-white

תוכן עניינים

הלכות פסח

הלכות פסח מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט

פרק ד - אכילת מצה בערב פסח, ואכילה ברבע האחרון של היום. פרק ד - אכילת מצה בערב פסח, ואכילה ברבע האחרון של היום

אכילה ברבע האחרון של היום

facebook email whatsapp

מתחילת הרבע האחרון של היום, דהיינו מתחילת השעה הזמנית העשירית, אסור לאכול מאכלים שיש בהם קמח מצה, כגון עוגות, עוגיות, כופתאות ('קניידלך'), או מצה עשירה (ליוצאי ספרד הנוהגים לאוכלהּ). זאת מכיוון שמאכלים אלו משביעים, ואכילתם עלולה לגרום לכך שמצת המצווה לא תיאכל לתיאבון. מותר לאכול פירות, ירקות, בשר ודגים, אך רק בכמות מועטה, שלא תגרום לכך שהמצה לא תיאכל לתיאבון1

כמבואר לעיל, כדי לדעת מתי מתחילה השעה העשירית, מחלקים את היום לשנים עשר חלקים שווים, וכל חלק הוא שעה זמנית. שלוש שעות זמניות לפני סוף היום, זהו הזמן שמתחילה בו השעה העשירית. בדרך כלל, שעה זו יוצאת סביב השעה שלוש וחצי אחר הצהריים (שעון קיץ)2

לסיכום, המותר והאסור באכילה בערב פסח: אסור לאכול מצה כל היום, מעלות השחר. מותר לאכול חמץ, עד סוף השעה הרביעית של היום. מצה עשירה (ליוצאי ספרד הנוהגים לאוכלהּ) ומאכלים מבושלים שיש בהם קמח מצה, מותר לאוכלם עד תחילת השעה העשירית. עוגות ועוגיות שיש בהן קמח מצה, יש האוסרים לאוכלן כל היום, ויש המתירים לאוכלן עד תחילת השעה העשירית. פירות, ירקות, בשר ודגים, מותר לאוכלם כל היום, אך מתחילת השעה העשירית, יש לאכול מהם רק כמות מועטה, שלא תגרום לכך שמצת המצווה לא תיאכל לתיאבון.

 

 

2 הערות

1.
שו"ע תעא א, ומשנ"ב שם. ועיין חזון עובדיה חלק א עמ' קצט, שבמקום הצורך מותר לאכול לאחר שעה עשירית מאכלים שיש בהם קמח מצה עד שיעור כביצה, ועיין שו"ת יהודה יעלה (אסאד) חלק א סימן קו, וכף החיים תעא ב, שחולקים, ועיין קובץ אור תורה גיליון תפט (אייר תשס"ח) עמ' תרפא. ועיין שו"ע תעא ג, ומשנ"ב שם ט, שאדם שהתחיל לאכול מאכל שיש בו קמח מצה לפני שעה עשירית, רשאי לגמור את אכילתו לאחר שעה עשירית, אבל לכתחילה, אין לאדם להתחיל לאכול, אם הוא יודע שלא יספיק לסיים את אכילתו עד תחילת השעה העשירית. ועיין הליכות שלמה פרק ח דבר הלכה ה, שתבשיל שעירבו בו מעט קמח מצה, כל שאין מברכים עליו "מזונות", מותר לאוכלו לאחר שעה עשירית.
2.
עיין חזון עובדיה פסח חלק א עמ' קצט, שלעניין זה יש לחשב את השעות שבין עלות השחר לצאת הכוכבים. ויש הנוהגים לחשב את השעות שבין הזריחה לשקיעה (עיין לעיל הלכות ערב פסח פרק ב). יש לציין שהפער בין שתי השיטות איננו גדול.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ