תוכן עניינים
הלכות פסח מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א
פרק ד - אכילת מצה בערב פסח, ואכילה ברבע האחרון של היום. פרק ד - אכילת מצה בערב פסח, ואכילה ברבע האחרון של היום
מתחילת הרבע האחרון של היום, דהיינו מתחילת השעה הזמנית העשירית, אסור לאכול מאכלים שיש בהם קמח מצה, כגון עוגות, עוגיות, כופתאות ('קניידלך'), או מצה עשירה (ליוצאי ספרד הנוהגים לאוכלהּ). זאת מכיוון שמאכלים אלו משביעים, ואכילתם עלולה לגרום לכך שמצת המצווה לא תיאכל לתיאבון. מותר לאכול פירות, ירקות, בשר ודגים, אך רק בכמות מועטה, שלא תגרום לכך שהמצה לא תיאכל לתיאבון1.
כמבואר לעיל, כדי לדעת מתי מתחילה השעה העשירית, מחלקים את היום לשנים עשר חלקים שווים, וכל חלק הוא שעה זמנית. שלוש שעות זמניות לפני סוף היום, זהו הזמן שמתחילה בו השעה העשירית. בדרך כלל, שעה זו יוצאת סביב השעה שלוש וחצי אחר הצהריים (שעון קיץ)2.
לסיכום, המותר והאסור באכילה בערב פסח: אסור לאכול מצה כל היום, מעלות השחר. מותר לאכול חמץ, עד סוף השעה הרביעית של היום. מצה עשירה (ליוצאי ספרד הנוהגים לאוכלהּ) ומאכלים מבושלים שיש בהם קמח מצה, מותר לאוכלם עד תחילת השעה העשירית. עוגות ועוגיות שיש בהן קמח מצה, יש האוסרים לאוכלן כל היום, ויש המתירים לאוכלן עד תחילת השעה העשירית. פירות, ירקות, בשר ודגים, מותר לאוכלם כל היום, אך מתחילת השעה העשירית, יש לאכול מהם רק כמות מועטה, שלא תגרום לכך שמצת המצווה לא תיאכל לתיאבון.