תוכן עניינים
הלכות פסח מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א
חצי שעה לפני צאת הכוכבים, אסור לעשות דברים שעלולים להשכיח מהאדם את קיום מצוות בדיקת חמץ, כגון ללכת לישון, לאכול ולעשות מלאכה שעשויה להתמשך. האכילה האסורה היא אכילת קבע, אבל מותר לאכול אכילה קלה שלא תשכיח מהאדם את המצווה, כגון לחם או עוגה בשיעור כביצה (56 סמ"ק), או פירות וירקות ובשר ודגים, גם יותר משיעור כביצה1.
בהגיע צאת הכוכבים, יש לבדוק את החמץ מיד, ואין להשתהות ללא צורך, שכן השהייה עלולה להשכיח מהאדם את קיום המצווה1. ויש מוסיפים שעיקר זמן הבדיקה הוא בצאת הכוכבים, ולכן יש להסמיך את זמן הבדיקה לצאת הכוכבים עד כמה שניתן2. לכן משהגיע צאת הכוכבים, אין להשתהות הרבה באכילת פירות וכיוצא בזה, ואפילו ללמוד תורה אסור3.
אדם שהתחיל לעשות מלאכה או ללמוד תורה לפני צאת הכוכבים, והגיע זמן צאת הכוכבים, אינו צריך להפסיק ממעשיו כדי לבדוק חמץ, אלא יסיים את מעשיו, ויבדוק חמץ לאחר מכן. זאת כיוון שלא הטריחו חכמים את האדם להפסיק את מעשיו באמצע. זוהי דעת מרן השלחן ערוך, וכן נוהגים יוצאי ספרד. אמנם לדעת הרמ"א, בצאת הכוכבים על האדם להפסיק את מעשיו שהותחלו בהיתר, ולבדוק חמץ. ולדעתו אין לדחות את הבדיקה לאחר שיסיים מעשיו, מכיוון שעיקר זמן בדיקת חמץ הוא בצאת הכוכבים; וכן נוהגים יוצאי אשכנז1.
צאת הכוכבים זהו הזמן שמתחייבים בו לקרוא קריאת שמע, להתפלל תפילת ערבית, ולבדוק חמץ. מצב זה מעורר שאלה, איזו מצווה יש לקיים תחילה - תפילת ערבית וקריאת שמע או בדיקת חמץ? יש להבחין בעניין זה בין יחיד לציבור. ציבור אנשים הרגילים להתפלל תפילת ערבית בצאת הכוכבים, יתפללו ערבית תחילה, ולאחר מכן ילכו לבדוק חמץ, שכן אם יקדימו לבדוק חמץ, יהיה זה טורח להתקבץ לאחר הבדיקה, וישנו חשש שתפילת הציבור תתבטל1. אך יחיד המתפלל ללא מניין, נחלקו אחרונים בדינו: יש סוברים שעליו להקדים ולהתפלל תפילת ערבית, שכלל גדול בידינו: 'תדיר ושאינו תדיר, תדיר קודם'2. ויש סוברים שעליו להקדים ולבדוק חמץ, משום שעיקר זמן בדיקת חמץ הוא בצאת הכוכבים, ואילו קריאת שמע וערבית, זמנם כל הערב, ולא דווקא בצאת הכוכבים3. להלכה, יש להקדים את תפילת ערבית לבדיקת חמץ, כי בדיקת חמץ אורכת זמן רב, ויש חשש שאם אדם יקדים ויבדוק חמץ, הוא ישכח להתפלל ערבית לאחר הבדיקה. כאשר אין חשש שתפילת ערבית תישכח, ניתן לנהוג ככל אחת מהשיטות4.
אנשים הרגילים ללמוד בחבורה אחרי תפילת ערבית, יבטלו את לימודם וילכו לבדוק חמץ מיד אחרי התפילה, כיוון שעיקר זמן הבדיקה הוא בתחילת הלילה1. ויש סוברים שאנשים הרגילים ללמוד בחבורה אחרי ערבית רשאים לקיים את לימודם הקבוע. זאת משום שלימוד תורה של רבים הוא דבר גדול, ואף שיש סוברים שעיקר זמן בדיקת חמץ הוא בצאת הכוכבים, אין לבטל לימוד תורה של רבים משום כך. אך על הלומדים להזכיר זה לזה בסוף הלימוד לקיים את המצווה, וטוב שאחד הלומדים יזכיר בקול לכל הלומדים לבדוק חמץ. ואם ניתן לקיים את הלימוד לאחר בדיקת חמץ, ולא ייגרם מכך ביטול תורה, עדיף לדחות את הלימוד לאחר הבדיקה2.