logo-white

תוכן עניינים

הלכות פסח

הלכות פסח מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט

פרק ב - הכשרת המטבח וכליו. פרק ב - הכשרת המטבח וכליו

שיש

facebook email whatsapp

על השיש מניחים חמץ וסירים עם חמץ. בדרך כלל, החמץ והסירים קרים, ואז השיש אינו בולע טעם של חמץ, אך לפעמים מניחים על השיש חמץ חם, כצנימים ועוגות חמות, או סירים חמים, ונשפך מהם חמץ על השיש, ובמקרים אלו השיש בולע טעם של חמץ1

לדעת השלחן ערוך, מעיקר הדין די לנקות את השיש כדי להכשירו לפסח, כיוון שהכשרת כלי נעשית על פי השימוש הרגיל בו, והשימוש הרגיל בשיש הוא בצונן2. עם זאת, יוצאי ספרד נוהגים להחמיר ולהכשיר את השיש גם על ידי שפיכת מים חמים הנתונים בכלי ראשון עליו ('עירוי מכלי ראשון'), כדי להפליט את טעם החמץ שנבלע בשיש3. כדי להכשיר את השיש בעירוי, יש להימנע מהנחת חמץ חם עליו בעשרים וארבע השעות שלפני ההכשרה, ולשפוך עליו מים חמים מכלי ראשון שאינו בן יומו4. לפני ששופכים מים חמים על השיש, יש לוודא שהשיש יבש, כיוון שאם השיש יהיה רטוב, המים שעליו יקררו את המים החמים5.

יוצאי אשכנז נוהגים כדעת הרמ"א, שהכשרת כלי נקבעת על פי השימוש החמור בכלי, ולכן הכשרת השיש בעירוי מכלי ראשון הכרחית לדעתם. יתרה מכך, יוצאי אשכנז מחמירים שחתיכת מאכל חמה ('דבר גוש', בלשון הפוסקים) נחשבת מבחינה הלכתית ככלי ראשון, כיוון שחתיכת המאכל אוצרת בתוכה את חומהּ, ולכן שפיכת מים חמים מכלי ראשון לא תועיל להפליט מהשיש את הטעם שנבלע בו מדבר גוש שהונח עליו. כדי להפליט טעם זה, יש להגביר את חום המים לפני שהם פוגעים בשיש, ולשפוך את המים על אבן מלובנת. כך המים יתחממו מהאבן, ויישפכו על השיש כאשר הם רותחים6. חימום אבן ושפיכת מים עליה מורכבים מבחינה מעשית, ואפשר להמיר אותם בשפיכת מים חמים מתוך קומקום רותח7

כדי לחסוך את הטורח בהכשרת השיש, ומתוך חשש שההכשרה לא תיעשה כראוי, יש שמעדיפים לכסות את השיש בנייר כסף עבה או בכיסוי פלסטיק לכל ימי הפסח, ואז אין צורך להכשיר את השיש על ידי עירוי8. סיבה נוספת להעדיף את כיסוי השיש על פני הכשרתו היא שישנם סוגי שיש ששפיכת מים רותחים עליהם עלולה לגרום להם נזק9

יש שמחמירים ומכשירים את השיש גם על ידי שפיכת מים חמים עליו, וגם על ידי כיסויו10. טעמם של הנוהגים כן הוא שעל העירוי לבד אין סומכים, שמא הוא אינו נעשה כראוי, ועל הכיסוי לבד אין סומכים, שמא הכיסוי ייקרע או יזוז ממקומו11.

 

11 הערות

1.
עיין רמ"א יורה דעה צב ח, שכלים הנוגעים זה בזה ללא נוזל ביניהם, אינם מעבירים טעם מזה לזה, ולכן סיר חם שהונח על שיש כאשר השיש יבש, אינו מבליע טעם בשיש. ועיין הליכות שלמה פרק ג סעיף ד, שדין שַיִש ככלי אדמה שאפשר להגעיל אותם, ועיין שם שגם 'שיש קיסר' (שיש המורכב מתשעים ושלושה אחוזים אבן שחוקה העשויה כחול, ושבעה אחוזים דבק כימי - קובץ פעמי יעקב גיליון ניסן תשס"ג עמ' נ) נחשב ככלי אדמה ואפשר להכשירו, וכן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א, ועיין הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק ה סעיף עא, שחולק וסובר ששיש קיסר נחשב ככלי חרס שלא ניתן להכשירו, ועיין קובץ פעמי יעקב גיליון ניסן תשס"ג עמ' מז ואילך, שהאריך בזה. ועיין קובץ מוריה גיליון תלג-תלה (ניסן תשע"ט) עמ' שסח ואילך, וקובץ מכון הוראה ומשפט גיליון ו עמ' פו ואילך, שהאריכו בעניין הדרכים שבהן השיש בולע חמץ ודרך הכשרתו.
2.
אור לציון חלק ג פרק י שאלה יא.
3.
עיין חזון עובדיה פסח חלק א עמ' קס, עיין הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק ה סעיף סט, אור לציון חלק ג פרק י שאלה יא. ועיין אור לציון שם, שיוצאי ספרד מחמירים כן, על פי המבואר בשולחן ערוך בסימן תנא סעיף כ, שנוהגים להחמיר ולהכשיר שולחן על ידי שפיכת מים חמים עליו, כיוון שלפעמים נשפך עליו חמץ, ועיין קובץ בנתיבות ההוראה גיליון ב עמ' קפז, שהקשה למה דווקא בדין זה נהגו להחמיר ולחשוש למיעוט השימוש, ועיין שם מה שכתב בזה.
4.
קובץ מבית לוי פסח עמ' כו. ועיין שער הציון תמד ד, שהכלי שממנו שופכים את המים לא יהיה כלי שעתידים להשתמש בו בפסח, כדי שכלי זה לא יבלע את טעם החמץ שבשיש.
5.
עיין משנ"ב תנא נ, ואור לציון חלק ג פרק י הערה יא ד"ה וכשמכשירים.
6.
עיין משנ"ב תנא קיד, והליכות שלמה פרק ג סעיף ט ודבר הלכה יח (ועיין להלן הערה 10), וחוט שני עמ' קלד, ופסקי תשובות תנא הערה 273, בשם הגרי"י פישר. ועיין משנ"ב עם הערות איש מצליח על משנ"ב תנא קיד, שיוצאי ספרד אינם חוששים לכך, כיוון שיש סוברים שמאכלים חמים אינם נחשבים מבחינה הלכתית ככלי ראשון. ועיין חוט שני שם, שמעיקר הדין די להכשיר את השיש בעירוי מכלי ראשון ללא אבן מלובנת, והצורך באבן מלובנת הוא חומרה.
7.
עיין הליכות שלמה פרק ג דבר הלכה יח, עיין אשרי האיש פרק נג אות לז. והגר"י אריאל שליט"א כתב לנו שאפשר להיעזר במגהץ חם להכשרת השיש, אך יש להקפיד שהוא יהיה מנותק מזרם החשמל, למנוע סכנת התחשמלות. ועיין שמעתא עמיקתא גיליון רס עמ' 1, בדעת הליכות שלמה שם, שאפשר להכשיר את השיש על ידי שפיכת מים מקומקום רותח גם לאחר שהקומקום נותק מהחשמל, כל עוד גוף החימום שלו רותח, ועיין אשרי האיש פרק נג אות לז, שאפשר לעשות כן רק כל עוד המים מבעבעים מהרתיחה. ועיין שו"ת שבט הלוי חלק יא סימן קצ. ועיין הליכות שלמה פרק ג דבר הלכה יח, שיש להקפיד לשפוך את המים ברציפות, כך שבשעה שהמים יפגעו בשיש, ראש הקילוח יהיה מחובר למים החמים שבקומקום, כדי שחום המים יישמר.
8.
עיין חוט שני עמ' קלב, עיין אשרי האיש פרק נג אות לז: אם הכיסוי עבה. ועיין מגילת ספר (איזנטל) בשר וחלב ותערובות סימן קה סעיף א עמ' ר, שאף אם מצטברת מעט רטיבות בין השיש לכיסוי, אין לחשוש שהשיש נחשב כבוש באותה רטיבות ויפליט טעם לכיסוי, כיוון שמצטברת רק מעט רטיבות בין הכיסוי לשיש, ועוד שהכיסוי הוא מחוץ לרטיבות, וכבישה אוסרת רק מה שבתוכה.
9.
עיין שמעתא עמיקתא גיליון רנט עמ' 2, ששיש גרניט ושיש קיסר אינם ניזוקים משפיכת מים רותחים עליהם (ועדיף לשפוך עליהם מים פושרים לפני העירוי כדי להקטין את הסיכוי שיינזקו, ואז לייבש אותם ולערות עליהם מים רותחים), אך הם עלולים להינזק ממים שנשפכו עליהם מאבן מלובנת, ושיש העשוי מאבן חברון (שיש חברון) עלול להינזק גם משפיכת מים רותחים עליו.
10.
הליכות שלמה פרק ג סעיף ט, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק ה סעיף סט: טוב לכסותו, קובץ מבית לוי פסח עמ' כו אות ב. ועיין מבית לוי שם, שהנוהגים לכסות את השיש יכולים להסתפק בהכשרת השיש בשפיכת מים על השיש מכלי ראשון, ואין הם צריכים להחמיר ולשפוך את המים על אבן מלובנת.
11.
ועיין קובץ מכון הוראה ומשפט גיליון ו עמ' צד-צה.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ