logo-white

תוכן עניינים

הלכות פסח

הלכות פסח מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט

פרק ב - הכשרת המטבח וכליו. פרק ב - הכשרת המטבח וכליו

שולחן מטבח

facebook email whatsapp

שולחן מטבח שמקפידים לאכול עליו רק כאשר הוא מכוסה במפה, די לנקותו היטב ואין צורך להכשירו, כיוון שהחמץ אינו נוגע בו1

שולחן מטבח שאוכלים עליו בלי מפה, מניחים עליו חמץ, ופעמים שנשפך עליו חמץ חם. לדעת יוצאי ספרד די לנקותו, כיוון שהשימוש הרגיל בשולחן הוא בחמץ קר, והכשרת כלי היא לפי רוב שימושו. אמנם גם יוצאי ספרד נוהגים להחמיר, ולהכשיר אותו על ידי עירוי מכלי ראשון, כדי להפליט את הטעם הבלוע בו2. ואם יש חשש ששפיכת מים חמים על השולחן תקלקל אותו, די לכסות את השולחן במפה אטומה3

כאמור לעיל, יוצאי אשכנז נוהגים כדעת הרמ"א, שהכשרת כלי נקבעת על פי השימוש החמור בכלי, ולכן שפיכת מים חמים על השולחן הכרחית לדעתם. יתרה מכך, יוצאי אשכנז חוששים לדעת הפוסקים שחתיכת מאכל חמה ('דבר גוש') נחשבת ככלי ראשון, כיוון שחתיכת המאכל אוצרת בתוכה את חומהּ, ולכן לדעתם שפיכת מים חמים מכלי ראשון לא תועיל להפליט מהשולחן את הטעם שנבלע בו מדבר גוש שהונח עליו. כדי להפליט טעם זה, יש להגביר את חום המים לפני שהם פוגעים בשולחן, ולשפוך את המים על אבן מלובנת. כך יתחממו המים מהאבן ויישפכו על השולחן כאשר הם רותחים4. כאמור לעיל, אפשר להמיר את שפיכת המים על אבן מלובנת בשפיכת מים חמים מתוך קומקום רותח5

יש הנוהגים לצפות את השולחן ולפרוש מפה מעל הציפוי, והנוהגים כן אינם צריכים להכשיר את השולחן על ידי עירוי6.

6 הערות

1.
כף החיים תנא רלג, עיין חזון עובדיה פסח חלק א עמ' קנט.
2.
שו"ע תנא כ, וכף החיים תנא רלג, וחזון עובדיה פסח חלק א עמ' קנט. ועיין הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק ה סעיף ס, שנוסף לעירוי, טוב לכסות את השולחן בכיסוי. ועיין אגרות הראשון לציון פסח עמ' רלב, שדין מגש של כיסא תינוק כדין שולחן.
3.
חזון עובדיה פסח חלק א עמ' קנט, אור לציון חלק ג פרק י שאלה י. ועיין קובץ מבית לוי פסח עמ' ל, שהמפה צריכה להיות אטומה, שרטיבות לא תעבור דרכה.
4.
עיין משנ"ב תנא קיד. ועיין משנ"ב עם הערות איש מצליח על משנ"ב תנא קיד, שיוצאי ספרד אינם חוששים לכך, כיוון שיש סוברים שמאכלים חמים אינם נחשבים ככלי ראשון מבחינה הלכתית.
5.
עיין הליכות שלמה פרק ג דבר הלכה יח, עיין אשרי האיש פרק נג אות לז.
6.
כן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א. ועיין לבושי עז עמ' תרנז, שכעין זה נהגו בביתם של הגרש"ז אוירבך ושל הגרי"ש אלישיב.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ