תוכן עניינים
הלכות פסח מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א
כדי להכשיר מיקסר לפסח, יש לשים לב לשני עניינים העשויים למנוע את השימוש במיקסר בפסח: עניין ראשון הוא בליעת טעם חמץ בקערת הלישה ובמערבלים, ועניין שני הוא החשש שפירורי חמץ יעופו מתוך המנוע לתוך האוכל בפסח.
במיקסר לשים בצק, ומערבבים עיסות לעוגות. הבצקים והעיסות שלשים במיקסר קרים, אך כלים המיועדים לעריכת בצק ולישתו, בולעים טעם אף שהחמץ קר1. לכן לא מספיק לנקות היטב את קערת המיקסר והמערבלים, אלא יש להוציא את טעם החמץ הבלוע בהם. לדעת השלחן ערוך יש להכשירם על ידי הגעלה2, ולדעת הרמ"א, לכתחילה יש להכשירם על ידי ליבון קל, ואם אי אפשר להכשירם על ידי ליבון, יש להכשירם על ידי הגעלה3. הכשרת קערת המיקסר והמערבלים על יד ליבון עלולה לקלקל אותם, לכן גם לדעת הרמ"א, אפשר להכשירם על ידי הגעלה4.
העניין השני שמונע את השימוש במיקסר הוא החשש שפירורי חמץ יעופו מהמנוע של המיקסר לתוך האוכל. כאשר מערבלים קמח במיקסר, פירורי קמח ובצק מתעופפים ונכנסים למָנוע. פירורים אלו עלולים לעוף החוצה מהמנוע, וליפול לתוך האוכל שמכינים בפסח. לכן יש להבחין בין שני סוגים של מיקסר - סוג אחד שבו המנוע ממוקם מתחת לקערת הלישה, וסוג אחר שבו המנוע ממוקם מעל קערת הלישה. בסוג האחד, החשש שחמץ יעוף לתוך האוכל רחוק, ולכן סוג זה של מיקסר מותר בשימוש בפסח, ובלבד שינקו את המנוע עד כמה שניתן. בסוג האחר, החשש שפירורים יעופו לתוך האוכל גדול יותר, ולכן רצוי שלא להשתמש במיקסר מסוג זה בפסח. והרוצה להקל, רשאי להשתמש גם בסוג זה של מיקסר, ובלבד שינקה אותו היטב5.