logo-white

תוכן עניינים

הלכות פסח

הלכות פסח מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט

פרק ב - הכשרת המטבח וכליו. פרק ב - הכשרת המטבח וכליו

מחבת

facebook email whatsapp

הכשרת מחבת לפסח תלויה בסוג השימוש במחבת. מחבת שמטגנים בה חמץ בשמן עמוק, יש להכשירה בהגעלה, כיוון שבליעת החמץ היא על ידי נוזל1. אך מחבת שמטגנים בה חמץ ומורחים עליה מעט שמן רק כדי שהאוכל לא יידבק למחבת, יש להכשירה על ידי ליבון חמור, כיוון שכמות שמן כה מועטה אינה מחשיבה את הבליעה כבליעה על ידי נוזלים2. מחבת שמטגנים בה חמץ בשמן בשיעור שהשמן רוחש, נחלקו בדינה הראשונים3. יש סוברים שיש להכשירה על ידי ליבון, כיוון שמצוי הדבר שהשמן מתאדה ונשרף, והמחבת בולעת חמץ ללא כל נוזל4. ואף לסוברים שבדרך כלל הכשרת כלי היא לפי שימושו הרגיל, והשימוש הרגיל במחבת הוא בטיגון עם שמן, אידוי השמן הוא דבר מצוי, ויש לחשוש לו5. ויש חולקים וסוברים שאפשר להכשיר את המחבת על ידי הגעלה, כיוון שגם אם השמן שעל המחבת מתאדה, השמן הספוג באוכל אינו מתאדה והוא מרכך את הבליעה6

להלכה, נחלקו בדבר השלחן ערוך והרמ"א. לדעת השלחן ערוך, הלכה כדעה המקילה, ואפשר להכשיר מחבת על ידי הגעלה7, וכן נוהגים יוצאי ספרד8. אך הרמ"א חולק וסובר שאף שמעיקר הדין הכרעת השלחן ערוך נכונה, נוהגים לכתחילה להחמיר ולהכשיר את המחבת על ידי ליבון. עם זאת, כיוון שהצורך ללבן את המחבת הוא חומרה שאינה מעיקר הדין, בעניין זה אפשר לסמוך על הדעה הסוברת שליבון קל נחשב כליבון, ודי ללבן את המחבת בליבון קל9. ויש מיוצאי ספרד הנוהגים בעניין זה כרמ"א, ומכשירים מחבת בליבון קל10

מחבת טפלון לא ניתן להכשיר, כיוון שהכשרתה היא על ידי ליבון חמור, שכן משתמשים בה ללא נוזלים, אך ליבון חמור עלול לקלקל את ציפוי המחבת; וכלל בידינו שאין להכשיר כלי שהכשרתו עלולה לקלקל אותו, שמא יחוסו עליו ולא יכשירו אותו כראוי11.

 

11 הערות

1.
עיין משנ"ב תנא סה, והכשרות (פוקס) פרק ו הערה קיח.
2.
משנ"ב תנא סה. ועיין חזון עובדיה פסח חלק א עמ' קלד.
3.
עיין שו"ע הרב תנא לו.
4.
תורת הבית הארוך בית ד שער ד דף לה עמוד א.
5.
פרי מגדים סימן תנא אשל אברהם ס"ק כב.
6.
רא"ש פסחים פרק ב סימן ז.
7.
שו"ע תנא יא. ועיין שו"ע יורה דעה קכא ד, שמחבת שבלעה איסור, הכשרתה היא על ידי ליבון, ועיין ביאור הגר"א שם ס"ק ט, שהטעם לכך שבהלכות פסח השלחן ערוך הקל שאפשר להכשיר מחבת על ידי הגעלה, הוא משום שיש ראשונים הסוברים שגם כלים שבלעו חמץ ללא נוזל, אינם צריכים הכשרה על ידי ליבון אלא על ידי הגעלה (עיין לעיל הכשרת המטבח וכליו פרק א הערה 51). ואף שאין הלכה כדבריהם, יש לצרף את סברתם לדעת הרא"ש, הסובר שהכשרת מחבת בהגעלה.
8.
חזון עובדיה פסח חלק א עמ' קלח, אור לציון חלק ג פרק י שאלה ח.
9.
רמ"א תנא יא, ופרי מגדים סימן תנא אשל אברהם ס"ק כב. ועיין רמ"א שם, שבדיעבד די בהגעלה.
10.
הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק ה סעיף מה, קיצור שלחן ערוך (טולידאנו) סימן ת סעיף מא. ועיין בן איש חי שנה ראשונה פרשת צו אות יד, שהמחמיר להכשיר מחבת בליבון, תבוא עליו ברכה.
11.
הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק ה סעיף מ, עיין קובץ מבית לוי חלק ז עמ' כג, סידור פסח כהלכתו פרק ח סעיף יב, בשם הגרי"ש אלישיב, הגעלת כלים (סקוצילס) עמ' תלז.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ