logo-white

תוכן עניינים

הלכות פסח

הלכות פסח מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט

פרק ב - הכשרת המטבח וכליו. פרק ב - הכשרת המטבח וכליו

מֵחם

facebook email whatsapp

מחם המשמש לחימום מים, יש להכשירו על ידי הגעלה, כיוון שלפעמים מניחים על גביו חמץ, וטעם החמץ נבלע במכסה, והוא עובר על ידי האדים שבמחם, למים שבמחם ולדפנות המחם1. ואף שמכסה המחם בולע טעם ישירות מהחמץ ללא נוזלים, די להכשירו בהגעלה כיוון שהמכסה מתחמם על ידי הנוזלים שבתוך המחם2. כאשר מכשירים את המחם יש למלא אותו במים עד שפתו העליונה ולהרתיח אותם, ואין צורך שהמים יגלשו על חלקו החיצוני של המחם, כיוון שכאשר משתמשים במחם אין ממלאים בו כל כך הרבה מים עד כדי כך שהם גולשים החוצה3.

3 הערות

1.
כן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א, והוסיף שגם אם בדרך כלל אין מניחים על המכסה חמץ, לפעמים מניחים על המכסה חמץ ולא זוכרים, וכמו כן לפעמים יוצקים מים חמים לתוך תבשיל חמץ, ועיין אור לציון חלק ג פרק י שאלה ה, ושו"ת דבר חברון אורח חיים סימן תפח, שנראה מדבריהם שאם ידוע שלא שמו על המחם חמץ, אין צריך לחשוש שמא שמו על המכסה חמץ והדבר נשכח. ועיין הליכות שלמה פרק ג דבר הלכה כא, והגעלת כלים פרק יג הערה שפה, בשם הגר"י וייס בעל המנחת יצחק והגר"ש ווזנר, שאין צורך להסיר את האבנית לפני הגעלת המחם, כיוון שגם אם ישנו פירור מתחת האבנית, הוא נפגם.
2.
אור לציון חלק ג פרק י הערה ה, אהל יעקב הגעלת כלים (סקוצילס) עמ' תלב הערה סז, בשם הגר"א נבנצל והגר"ע אוירבך, וכן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א. ועיין אהל יעקב הגעלת כלים (סקוצילס) עמ' תלב הערה סז, בשם בעל שו"ת שבט הקהתי והגרמ"ש קליין, שחולקים וסוברים שיש להכשיר את המכסה על ידי ליבון.
3.
כן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ