תוכן עניינים
הלכות פסח מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א
כיריים אינדוקציה פועלות על ידי השראה מגנטית. בכיריים אלו ישנו אלקטרו-מגנט המייצר שדה מגנטי משתנה. כאשר מניחים בתחום אזור ההשפעה של השדה המגנטי סיר עם בסיס מתכתי שמתאים לפעולת האינדוקציה, משרה השדה המגנטי זרם חשמלי, הידוע בתור זרם מערבולת, בבסיס המתכתי המיוחד של הסיר, ומחמת תנועת האלקטרונים המואצת והתנגדות המתכת אליהם, מתחמם הסיר ומעביר את החום לאוכל המתבשל בו. כיריים אלו יכולות לגרום אך ורק לחימום של מוצרי מתכת מסוימים, ולא של כל חומר אחר, ולכן משטח הזכוכית המפריד בין האלקטרו-מגנט לבין סיר הבישול אינו מתחמם על ידי הכיריים, אלא רק על ידי הסיר, שמחמם אותו. לכן בשונה מכיריים רגילות, שחמץ שנשפך עליהן נשרף על ידי חום האש, בכיריים אינדוקציה החמץ שנשפך עליהן אינו נשרף1.
כמבואר לעיל, השלחן ערוך והרמ"א נחלקו בדין כלי זכוכית. לדעת השלחן ערוך, כלי זכוכית אינם בולעים טעם, כיוון שזכוכית הוא חומר חלק וקשה, וכן מנהג יוצאי ספרד, ולדעת הרמ"א כלי זכוכית בולעים טעם, ואי אפשר להוציא טעם זה על ידי הגעלה, וכן מנהג יוצאי אשכנז. לכן יוצאי ספרד אינם צריכים להכשיר את משטח הזכוכית של כיריים אינדוקציה, והם יכולים להסתפק בניקיונו2, אך יוצאי אשכנז אינם יכולים להשתמש בכיריים אינדוקציה, כיוון שלפי מנהגם, לא ניתן להוציא את טעם החמץ הבלוע במשטח הזכוכית3.
פתרון אפשרי ליוצאי אשכנז הוא להפריד בין הסיר לבין הכיריים במשטחים כשרים לפסח שאינם חוסמים את פעילות האינדוקציה. לשם כך אפשר להשתמש במשטחי סיליקון, המשמשים בדרך כלל כמשטחי הנחת סירים חמים על השיש. משטחים אלו אינם חוסמים את פעילות האינדוקציה כאשר עוביים אינו עולה על חמישה מילימטר, וניתן להניחם על משטח הכיריים ולבשל עליהם בסירי אינדוקציה. דרך נוספת היא להשתמש ב'תואמי אינדוקציה', שהם סירי מתכת בעלי דפנות נמוכות, שבסיס המתכת שבתחתיתם מתאים לפעילות אינדוקציה. סירים אלו נועדו מלכתחילה לאפשר בישול על הכיריים גם בסירים רגילים, שאין להם את התחתית המיוחדת שעליה פועלת האינדוקציה. בתוך תואמי האינדוקציה מניחים את הסירים הרגילים, והם מתחממים כיאות דרך תואמי האינדוקציה ומבשלים את האוכל. לקראת פסח יש להניח את כל סירי הפסח המיוחדים, בתוך תואמי אינדוקציה חדשים כשרים לפסח4.
כאשר פתרונות אלו מורכבים, יוצאי אשכנז יכולים להכשיר את הכיריים על ידי עירוי מים רותחים מכלי ראשון, כיוון שבשעת הדחק יוצאי אשכנז נוהגים להכשיר כלי זכוכית5.