logo-white

תוכן עניינים

הלכות פסח

הלכות פסח מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט

פרק א- הכשרת כלים. פרק א- הכשרת כלים

כלי שבלע חמץ על ידי כבישה או מדבר חריף

facebook email whatsapp

אף שחמץ קר אינו נותן טעם בכלי, ישנם כמה מצבים שבהם חמץ קר נותן טעם בכלי. מצב אחד הוא שהיית חמץ נוזלי קר בכלי עשרים וארבע שעות (כבישה). במצב זה, טעם החמץ חודר לדפנות הכלי, וכדי להוציאו יש להגעיל את הכלי1. לדוגמה: כלי שמאחסנים בו דייסת חמץ נוזלית קרה, טעם הדייסה נבלע בכלי, ואם רוצים להשתמש בכלי בפסח, יש להגעיל אותו

מצב נוסף שבו חמץ קר נותן טעם בכלי הוא כאשר החמץ חריף או מלוח. במצב זה, חריפות החמץ או מליחותו מבליעים טעם בכלי, וכדי להוציא את הטעם הבלוע בכלי, יש להגעיל אותו2. לדוגמה: גביע כסף שמזגו לתוכו ויסקי צריך הגעלה, אף שהוויסקי היה קר

כלי שבלע חמץ על ידי כבישה או מדבר חריף, הטוב ביותר הוא להכשירו על ידי הגעלה בכלי ראשון3, אך אפשר להכשיר אותו גם על ידי כבישתו במים שלושה ימים, וכך הוא סדר הכשרתו: מנקים את הכלי, מכניסים אותו לכלי אחר, מלא מים, כך שהכלי שאותו מכשירים יהיה שקוע כולו במים, ומשאירים אותו כך עשרים וארבע שעות. לאחר עשרים וארבע שעות, מחליפים מים, ושוב מכניסים את הכלי למים למשך עשרים וארבע שעות, ולאחר עשרים וארבע שעות מחליפים שוב את המים, ומכניסים את הכלי למים בפעם השלישית, למשך עשרים וארבע שעות4.

 

4 הערות

1.
שו"ע יורה דעה קה א, וסידור פסח כהלכתו פרק ו סעיף ה. ועיין פרי מגדים סימן תנא אשל אברהם ס"ק יז, וכף החיים תנא קג, שדי להגעילו בכלי ראשון שהוסר מהאש וחום מימיו הוא בשיעור שהיד סולדת בהם.
2.
שו"ע תנא כב, ומשנ"ב שם קכז, וסידור פסח כהלכתו פרק ו סעיף ה. ועיין דרכי תשובה יורה דעה סימן קה ס"ק מב, שיש סוברים שמשך הזמן שהדבר החריף צריך להיות בכלי כדי שהכלי יקבל את טעם הדבר החריף הוא שמונה עשרה דקות, ויש סוברים שדי בשש דקות. ועיין רמ"א יורה דעה צב ב, ויד יהודה שם בפירוש הקצר ס"ק כב, ולבושי עוז בשר בחלב עמ' שמה, שמאכל נחשב חריף רק כאשר החריפות מורגשת בו מאוד. ועיין שו"ע תנא יז, שכלים המיועדים לעריכת בצק ולישתו, בולעים טעם אף שהחמץ קר, ויש להכשירם על ידי הגעלה, ועיין רמ"א שם, ומשנ"ב שם צז, וביאור הלכה שם ד"ה בפסח, שלדעת הרמ"א לכתחילה יש להכשירם על ידי ליבון קל, ואם אי אפשר, יש להכשירם על ידי הגעלה, ועיין הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק ה סעיף פט, וקובץ מבית לוי פסח עמ' ל, בשם הגר"ש ווזנר, שנוהגים שלא להשתמש בכלים המיועדים לעריכת בצק ולישתו, אף על ידי הכשרתם.
3.
כן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א, ועיין לעיל הערה 44.
4.
עיין שו"ע תנא כא, ומשנ"ב שם קיח, וסידור פסח כהלכתו פרק ו סעיף ב.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ