logo-white

תוכן עניינים

הלכות פסח

הלכות פסח מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט

פרק א- הכשרת כלים. פרק א- הכשרת כלים

כלי זכוכית

facebook email whatsapp

כלי זכוכית, נחלקו הפוסקים בדינם. יש סוברים שכיוון שזכוכית היא חומר חלק וקשה, כלי זכוכית אינם בולעים את טעם האוכל הניתן בהם, גם אם הוא חם, ומספיק לנקות אותם היטב וניתן להשתמש בהם בפסח1. ויש חולקים וסוברים שכלי זכוכית בולעים את טעם האוכל הניתן בהם, ואי אפשר להכשירם בהגעלה, כיוון שאחד המרכיבים שמהם מייצרים זכוכית הוא חול, ולכן דינם ככלי חרס, שאין בכוח הגעלה להפליט את הטעם הבלוע בהם2. להלכה, נחלקו בכך השלחן ערוך והרמ"א. השלחן ערוך פסק כדעה המקלה, שכלי זכוכית אינם בולעים את טעם האוכל הניתן בהם, ודי להכשירם בשטיפה3, וכן נוהגים חלק מיוצאי ספרד4. והרמ"א פסק כדעה המחמירה, שכלי זכוכית בולעים את טעם האוכל הניתן בהם, ולא ניתן להכשירם בהגעלה5, וכן נוהגים יוצאי אשכנז וחלק מיוצאי ספרד6.

 

6 הערות

1.
עיין שו"ת הרשב"א חלק א סימן רלג.
2.
מרדכי עבודה זרה סימן תתכו בשם רבנו יחיאל מפריז.
3.
שו"ע תנא כו.
4.
חזון עובדיה פסח חלק א עמ' קנב, שמ"ש ומגן חלק ד סימן סא, אור לציון חלק ג פרק י שאלה יב, קיצור שלחן ערוך (טולידאנו) סימן ת סעיף קה.
5.
שו"ע תנא כו.
6.
עיין שיירי כנסת הגדולה סימן תנא הגהות בית יוסף אות כט, ושדי חמד חלק ה מערכת ה"א אות כט: גם מבני הספרדים ראיתי מן המהדרין נזהרים בזה, עיין בן איש חי שנה ראשונה פרשת צו אות ד, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק ה סעיף נג, הגדה של פסח כה לחי (חזן) עמ' לה בהערה, נר ציון פסח פרק ג סעיף ח. ועיין משנ"ב תנא קנד, שגם כלי זכוכית שבלעו טעם חמץ על ידי כבישה, אי אפשר להכשירם על ידי הגעלה, ועיין בן איש חי שם, וערוך השלחן תנא נ, והלכות חגים לגר"מ אליהו שם, שחולקים וסוברים שכלי זכוכית שבלעו טעם חמץ על ידי כבישה, אפשר להכשירם על ידי הגעלה או על ידי שרייתם במים שלוש פעמים מעת לעת.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ