logo-white

תוכן עניינים

הלכות פסח

הלכות פסח מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט

פרק א- הכשרת כלים. פרק א- הכשרת כלים

הכשרה על פי רוב השימוש

facebook email whatsapp

ישנם כלים שמשתמשים בהם לכמה שימושים, ובכל שימוש, רמת הבליעה שלהם שונה, כגון כלי שלפעמים משתמשים בו ככלי ראשון ולפעמים משתמשים בו ככלי שני. דוגמה מצויה לזה היא כף אכילה. בדרך כלל, משתמשים בה לאכילה, ואז היא בולעת טעם מחמץ הנמצא בכלי שני, אך לפעמים מערבבים בה תבשילים הנמצאים על האש, ואז היא בולעת טעם מחמץ הנמצא בכלי ראשון. לדעת הראבי"ה, יש להכשיר כלים אלו לפי השימוש החמור יותר, כיוון שהבליעה שנבלעה תוך כדי השימוש החמור, לא תצא על ידי רמת ההגעלה הקלה יותר1. כדעה זו פסק הרמ"א, וכן הוא מנהג יוצאי אשכנז2. אך לדעת הרשב"א, יש להכשיר את הכלים כפי רוב השימוש בהם. אם רוב שימושם הוא ככלי ראשון, יש להגעיל אותם בכלי ראשון, ואם רוב שימושם ככלי שני, אפשר להגעיל אותם בכלי שני. וכן כלים שעיקר שימושם לאוכל צונן, ולעתים משתמשים בהם לאוכל חם, לדעת הרשב"א אין צורך להגעיל אותם, ודי לשטוף אותם במים קרים3. כדעה זו פסק השלחן ערוך, וכן הוא מנהג יוצאי ספרד4

דעת הרשב"א דורשת הסבר: איך הכשרת הכלי לפי רוב שימושו תכשיר אותו, כאשר רמת הבליעה במיעוט השימוש חמורה יותר, הרי טעם החמץ הבלוע מהשימוש המועט יישאר בכלי, והוא ייבלע בתבשילים? התשובה לכך היא שדין זה נאמר רק בנוגע לכלי שאינו בן יומו. כמבואר לעיל, מהתורה אפשר להשתמש בכלי שאינו בן יומו ללא כל הכשרה, כיוון ש"נותן טעם לפגם - מותר", כלומר טעם של חמץ שנבלע בכלי ונפגם אינו אוסר את המאכלים שבושלו בכלי. הצורך להכשיר כלי שאינו בן יומו הוא מדברי חכמים, וזאת מתוך חשש שאם יהיה מותר להשתמש בכלי שאינו בן יומו ללא הכשרה, אנשים יטעו וישתמשו גם בכלי שהוא בן יומו ללא הכשרה. למניעת חשש זה, די להכשיר את הכלי לפי רוב שימושו, ואין צורך לדקדק ולחשוש לשימוש המועט5

כאמור לעיל, לדעת הרמ"א, כלי שמשתמשים בו לכמה שימושים, יש להכשיר אותו לפי רמת הבליעה החמורה ביותר. על כך יש להוסיף שלדעת הרמ"א, יש להכשיר את הכלי לפי רמת הבליעה החמורה לא רק כאשר ידוע בוודאות שהשתמשו בו באופן זה, אלא גם כאשר ישנו חשש שהשתמשו בו באופן זה. לדוגמה: כוס שתייה ששימושה הרגיל הוא לשתייה קרה, אך אפשר שהשתמשו בה פעם כמצקת, והכניסו אותה לכלי ראשון, יש להגעילה בכלי ראשון, גם אם לא ידוע שהשתמשו בה אי פעם כמצקת6

6 הערות

1.
ראבי"ה פסחים סימן תסד ד"ה וקערות, הובאו דבריו בטור בסימן תנא. ועיין ב"י סימן תנא אות ו, שכן היא דעת התוספות והמרדכי.
2.
רמ"א סימן תנא סעיף ו וסעיף כה. ועיין שו"ע הרב תנא כח, ומשנ"ב תנא מז, שאם נהגו כדעת השלחן ערוך המובאת בסמוך, והכשירו את הכלי לפי רוב שימושו ובישלו בו, מותר לאכול את התבשיל. ועיין שער הציון תנא נא, על פי ספר בית מאיר, וכף החיים תנא קח, שבשעת הדחק, כאשר לא ניתן להכשיר את הכלי לפי שימושו החמור, ואין לאדם כלי אחר, אפשר לסמוך על דעת השלחן ערוך המובאת בסמוך, ולהכשיר את הכלי לפי רוב שימושו.
3.
עיין שו"ת הרשב"א חלק א סימן שעב. ועיין בית יוסף סימן תנא אות ו ד"ה ומה שכתב, שכן היא דעת הרי"ף והרמב"ם. ועיין חזון איש אורח חיים סימן קיט ס"ק טו, ומנחת שלמה חלק ב (מהדורת אוצרות שלמה) סימן צז אות ד, שרוב השימוש נקבע על פי שימושי הכלי למאכלי חמץ, ואין מתחשבים בשימושי הכלי למאכלים שאינם חמץ, לדוגמה: כוס המשמשת בדרך כלל לשתיית מים קרים, ולפעמים נותנים בה דייסת חמץ חמה, רוב שימושה הוא בחם, ועיין שו"ת רב פעלים חלק ג סימן כח ד"ה הנה כי כן, שחולק.
4.
שו"ע סימן תנא סעיף ו וסעיף כה, חזון עובדיה פסח חלק א עמ' קמב. ועיין הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק ה סעיף יג, שטוב שיוצאי ספרד יחמירו וינהגו כדעת הרמ"א.
5.
שו"ת הרמ"ע מפאנו סימן צו ד"ה וכבר, גן המלך סימן נג, אגרות משה אורח חיים חלק ה סימן לא סעיף ו ד"ה בטעם. ועיין אור לציון חלק ג פרק י הערה יא, והגעלת כלים פרק ד הערה יג.
6.
עיין רמ"א סימן תנא סעיף ו וסעיף כה. ועיין הגהות חתם סופר לשו"ע על מגן אברהם תנא ו, ותבואות שמש (שפירא) סוף סימן כג, שאם הסיכוי לכך שהכלי בלע בליעה חמורה יותר משימושו הרגיל הוא נמוך מאוד, אין צריך לחשוש לכך, ואפשר להכשירו לפי שימושו הרגיל.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ