logo-white

תוכן עניינים

הלכות פסח

הלכות פסח מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט

פרק א - בדיקת חמץ

facebook email whatsapp

מהתורה, יש שתי דרכים אפשריות להימנע מאיסור 'בל ייראה ובל יימצא'. דרך אחת היא לבער את החמץ מהבית בפועל, כלומר לרכז את כל החמץ הנמצא בבית, לבדוק שאין חמץ נוסף שמוסתר באיזה מקום, ולכלות את החמץ על ידי שרפתו. דרך שנייה היא לבטל את החמץ בלב, ולהפקירו. הפקרת החמץ מוציאה אותו מרשות האדם, וחמץ שאינו ברשותו של האדם, אין עוברים עליו ב'בל ייראה ובל יימצא'. חכמים תיקנו שלא להסתפק בדרך אחת, אלא להימנע מן האיסור בשתי הדרכים: גם לבדוק ולבער, וגם לבטל

הטעם לכך שחכמים לא הסתפקו בביטול החמץ בלב ובהפקרתו, הוא משום שהביטול אינו מוחשי אלא תלוי בדעת האדם, וייתכן שאדם לא יבטל את החמץ בכל ליבו. ועוד, שאם החמץ יישאר ברשותו של האדם בפסח, יש חשש שיבואו לאכלו בטעות. וכן הטעם לכך שחכמים לא הסתפקו בבדיקה ובביעור והצריכו גם לבטל את החמץ, הוא משום שהם חששו שאדם לא יבדוק כראוי, ותוך כדי הפסח ימצא חמץ, וישתהה מלבערו, ויעבור על איסור 'בל ייראה ובל יימצא'1.

 

1.
משנ"ב סימן תלא ס"ק ב וסימן תלד ס"ק ו.

בודקים את החמץ באור לארבעה עשר בניסן, כלומר בלילה שבין י"ג לי"ד בניסן. הטעם לכך שבודקים את החמץ בלילה ולא ביום הוא משום שבלילה אנשים מצויים בבתיהם; וגם משום שיש לבדוק את החמץ לאור הנר, כדי שניתן יהיה לראות אם יש חמץ במקומות מוסתרים וחשוכים, ואור הנר מאיר יפה יותר בלילה מאשר ביום1. כדי שהבדיקה תוכל להיעשות כראוי וניתן יהיה להבחין בחמץ, יש לנקות את הבית לפני הבדיקה2.

1.
משנ"ב תלא ג.
2.
עיין רמ"א תלג יא, ומשנ"ב שם.

בדיקת החמץ צריכה להיות מקיפה ויסודית, כדי לוודא שלא נשאר בבית שום חמץ. לכן, אין להסתפק במציאת פתיתי החמץ שנוהגים לשים בפינות הבית, ולהסתובב בחדרי הבית עם הנר רק באופן סמלי, אלא יש לבדוק ביסודיות את כל המקומות שעלול להיות בהם חמץ. בכלל זה: ארונות מטבח, מקרר, מקפיא, כיסי בגדים ומעילים שלעתים מניחים בהם חמץ, מיטות, תיקים וילקוטים. פעמים שבמשך הבדיקה, מחפשים חתיכות קטנות של חמץ, ואין נותנים את הדעת לבדוק שלא נשארו בבית מוצרים שמכילים חמץ גמור, כבקבוקי בירה וויסקי

ארונות ומגרות שניגשים אליהם תוך כדי הארוחה, ואפשר שהניחו בהם חמץ, גם הם צריכים בדיקה. וכן יש לבדוק את הרכב, כי פעמים רבות מכניסים בו חמץ. מחסן שמאכסנים בו דברי חמץ או שנכנסים אליו עם חמץ, גם הוא צריך בדיקה. בבית שיש בו ילדים קטנים, יש לבדוק מחמץ בכל מקום שהילדים עלולים להניח בו חמץ

הצורך לבדוק אחר החמץ ביסודיות, כפי שמבואר כאן, הוא בבית שלא ניקו אותו ביסודיות לפני ליל בדיקת חמץ. בית שניקו אותו ביסודיות לפני ליל בדיקת חמץ, כפי שמקובל לעשות בדרך כלל, בדיקתו שונה היא מן המבואר כאן, והיא תתבאר להלן

לא רק את הבית יש לבדוק, אלא גם כל מקום שברשותו של האדם ויש חשש שהכניסו בו חמץ. לכן, אדם שיש לו משרד, חנות, מפעל, מרפאה וכיוצא בזה, צריך לבדוק אותם מחמץ. גם מקום ששייך לכמה אנשים חייב בבדיקה. לכן יש לבדוק חמץ בחדרי מדרגות של בניינים משותפים, בבתי כנסיות, במבני ציבור, בבתי ספר, בגנים ובמעונות1.

 

1.
עיין שו"ע תלג י. ועיין משנ"ב תלג מג, שיש לברך על בדיקת חמץ בבתי כנסיות ובבתי מדרשות. ועיין ערוך השלחן תלג יב, וחזון עובדיה פסח חלק א עמ' מט, והלכות חגים לגר"מ אליהו פרק ו סעיף כז, שאין לברך על בדיקת חמץ בבתי כנסיות ובתי מדרשות, משום שיש סוברים שתכלית הבדיקה היא שלא לעבור על איסור 'בל ייראה', ומכיוון שבית הכנסת אינו שייך לאדם מסוים, אין מי שיעבור ב'בל ייראה' על חמץ שנמצא בבית הכנסת.

מרפסת פתוחה, חצר וגינה, פטורים מבדיקת חמץ, מכיוון שגם אם היה בהם חמץ, סביר שעופות אכלו אותו. ואם יש בחצר מקומות מוסתרים שעופות אינם מגיעים לשם, יש לבדוק את המקומות הללו. אמנם אם ידוע שהיה חמץ בחצר, בגינה או במרפסת בליל י"ד בניסן, יש לבודקם, משום שכאשר ידוע בוודאות שהיה חמץ במקום, אין סומכים על כך שהעופות אכלו אותו, שכן 'אין ספק מוציא מידי ודאי'1.

 

1.
שו"ע תלג ו, ומשנ"ב שם. ועיין משנ"ב שם כז, שלדעת המגן אברהם, אם ידוע שהיה במקום חמץ שלושים יום לפני הפסח, יש לבודקו, ולדעת המקור חיים, הזמן הקובע הוא ליל י"ד בניסן. ועיין בדיקת חמץ וביעור פרק ג הערה צ, שהוכיח מהמשנה ברורה בסימן תמג ס"ק ה ומדבריו בשער הציון שם ו, שהמשנה ברורה נקט להלכה כדעת המקור חיים.

חמץ שאין בו שיעור כזית אך יש חשש שמא אדם יבוא לאוכלו, יש לבדוק אחריו, מכיוון שיש חשש שמא אדם ימצא אותו במהלך הפסח, וייכשל באכילתו חלילה. לכן יש לבדוק למשל, אחר יחידת כַּעַךְ אפוי ('ביגלה') קטנה, או אחר קוביית שוקולד עם עוגיות, וכיוצא בזה1

1.
עיין חיי אדם כלל קיט סעיף ו, ומחנה ישראל חלק א פרק לד, שיש לבדוק אחר פירורים, ועיין סידור פסח כהלכתו חלק א פרק יג סעיף יב, ובדיקת חמץ ובִּעורו פרק ב סעיפים א-ד, שכן דעת הרבה פוסקים, ועיין הליכות שלמה פרק ה סעיף ו, שהכוונה היא לפירורים שיש חשש שאדם יבוא לאוכלם. ועיין סידור פסח כהלכתו שם, שיש חולקים וסוברים שאין לבדוק אחר חתיכות הפחותות מכזית.

פירורים קטנים שאין חשש שמא יבואו לאוכלם, כגון פירורים שעלולים להימצא בתוך ספר שלמדו בו על שולחן שהיה בו חמץ, אין צריך לבדוק אחריהם. זאת משום שכאמור, אין חשש שמא אדם יבוא לאוכלם, וגם אין עוברים עליהם ב'בל ייראה', שכן אין לפירורים אלו חשיבות, והם בטלים מאליהם. וכל שכן שאין צריך לבדוק אחרי פירורים הנמצאים בין המרצפות או בין חריצי הכיסא, כיוון שהם מאוסים1.

 

1.
עיין משנ"ב תמב לג, והליכות שלמה פרק ה סעיף ו. לדעת החזון איש (מועד סימן קטז אותיות יג, יח) יש לבדוק גם אחר פירורים הנמצאים בספרים, או למכור את הספרים במכירת חמץ. פירורים מאוסים, אין צריך לבדוק אחריהם, גם לדעת החזון איש.

אמנם יש לנקות היטב שלא יישאר שום פירור חמץ, במקומות שיש בהם פירורים ויש חשש שפירורים אלו יגיעו לאוכל, כגון בארונות שמניחים בהם אוכל בפסח, ובמדפים הסמוכים לשולחן האוכל או למשטח עבודה שמכינים בו אוכל. הטעם לכך הוא שאמנם אין עוברים על פירורים ב'בל ייראה', אבל אסור לאכול בפסח אפילו פירור קטן של חמץ. אסור לאכול לא רק את הפירור עצמו, אלא גם מאכל אחר שהפירור התערב בו. לכן יש לדאוג שלא יהיו פירורי חמץ במקומות שבהם הפירורים עלולים ליפול לתוך האוכל1. מחשש זה, גם ראוי להיזהר שלא להביא לשולחן האוכל בפסח ספרים שייתכן שיש בהם פירורי חמץ, שמא ייפלו פירורים מתוך הספר לאוכל, וייכשלו באכילתם חלילה2.

1.
עיין בדיקת חמץ וביעורו פרק ג סעיף ג.
2.
עיין אור לציון חלק ג פרק ז הערה י.

חמץ שצריך לפרק חפצים או רהיטים כדי להגיע אליו, כגון חמץ שנמצא מאחורי ארון, ואי אפשר להגיע אליו בלא לפרק את הארון, אפשר להשאירו מונח במקומו ואין צורך להוציאו משם, משום שאין חשש שמא יבוא לאוכלו בפסח. אבל יש לבטלו, כדי שלא לעבור על ידו על איסור 'בל ייראה ובל יימצא'1.

 

1.
עיין שו"ע הרב תלג יט.

בדרך כלל, בדיקת החמץ נעשית לאחר שכבר ניקו את הבית מחמץ ביסודיות. למרות זאת, יש לקיים את בדיקת החמץ, מכיוון שחכמים חייבו לבדוק מחמץ בכל המקומות, גם במקומות שנוקו לפני כן, כדי לחזק את תקנת בדיקת חמץ1. אך דרך הבדיקה בבית שנוקה לפני ליל בדיקת חמץ, שונה היא מדרך הבדיקה בבית שלא נוקה לפני ליל בדיקת חמץ. כמבואר לעיל, בית שלא נוקה מחמץ, יש לבודקו היטב; לפשפש בכל מקום ופינה, ולוודא שאין בהם חמץ. אך בית שנוקה היטב, אין צורך לבודקו ביסודיות, אלא יש לעבור בכל המקומות ולבחון היטב אם כבר ניקו אותם, ואם התברר שמקום מסוים לא נוקה כראוי, או שלאחר שהמקום נוקה, הכניסו בו שוב חמץ, יש לבדוק אותו ביסודיות, ולוודא שאין בו חמץ2.

 

1.
עיין שו"ע תלג יא, ומשנ"ב שם.
2.
הליכות שלמה פרק סעיף א.

אדם המאושפז בבית חולים, יבדוק חמץ בארון שניתן לשימושו ובחפצים השייכים לו, אך לא יברך על בדיקה זו. על בדיקת החדר אין מברכים, מכיוון שחדר בית החולים אינו שייך לו, וחובת בדיקתו אינה חלה עליו. ועל הבדיקה בחפציו אין מברכים, מכיוון שעיקר תקנת בדיקת חמץ היא על בית, ולא על חפצים1.

 

1.
עיין תורת היולדת (מהדורת תשע"ו) פרק מו סעיף א, ועיין הליכות שלמה פרק ה דבר הלכה ט.

מצווה על האדם לבדוק את החמץ בעצמו, שכן כלל בידינו: 'מצווה בו יותר מבשלוחו'1. זאת כיוון שעל ידי קיום המצווה בגופו, האדם מתקן את גופו ונעשה כלי מוכן לקבלת אור וקדושה2. כאשר יש לבעל הבית קושי לבדוק חמץ בעצמו, הוא יכול לבדוק רק מקום אחד או חדר אחד, כדי לקיים בעצמו לפחות חלק מהמצווה; ולמנות שליח שיבדוק את שאר המקומות והחדרים, שכן 'שלוחו של אדם כמותו'. במקרה זה, בעל הבית יברך על הבדיקה, והשליח יעמוד לידו וישמע את הברכה, ויבדוק את שאר החדרים על סמך הברכה ששמע מבעל הבית3. כאשר בעל הבית אינו בודק מחמץ כלל, והשליח בודק הכול במקומו, על השליח לברך את הברכה לפני הבדיקה, מכיוון שהשליח הוא זה שעושה את מעשה המצווה4.

1.
מגן אברהם תלב ה, משנ"ב תלב ח.
2.
בית ישראל (למגיד מקוז'ניץ) קידושין מא א.
3.
עיין שו"ע תלב ב. עיין פרי מגדים סימן תלב אשל אברהם ס"ק ה, שדי בקיום קצת מהמצווה בעצמו, כדי לצאת ידי הכלל של 'מצווה בו יותר מבשלוחו', ועיין שו"ע הרב תלב ח, שמצווה לקיים את כל הבדיקה בעצמו, ולא רק קצת ממנה. עיין משנ"ב תלב יא, שלכתחילה אין להשתמש בשליח שלא שמע את הברכה מבעל הבית, מכיוון שבדיקתו תהיה בדיקה ללא ברכה לפניה. אם בעל הבית אינו יכול לסיים את הבדיקה בעצמו, ימנה שליח שיסיים את הבדיקה אף שלא שמע את ברכת בעל הבית, שכן בדיעבד, הברכה שבירך בעל הבית פוטרת את כל הבית.
4.
משנ"ב תלב י. ועיין שו"ת באהלה של תורה חלק ב סימן נו, שמכיוון שנוסח הברכה הוא "על ביעור חמץ" ותכלית הבדיקה היא הביעור, מן הראוי שהשליח גם יבער את החמץ.

ניתן למנות אישה או נער גדול מגיל בר מצווה, לשליחים לבדיקת חמץ. בעבר, הפוסקים הסתייגו מלסמוך על אישה בבדיקת חמץ, מכיוון שבדיקת חמץ כרוכה בטרחה רבה, וחששו שהאישה לא תבצע את הבדיקה כראוי. בזמן הזה אין לחוש לכך, שכן נשים מדקדקות בענייני הבדיקה אף יותר מגברים1.

 

1.
ערוך השלחן תלז ז, שו"ת תשובות והנהגות חלק ב סימן ריד.

ילד קטן שהגיע לגיל חינוך (גיל שש בערך), כשר מעיקר הדין לבדיקת חמץ. אך לכתחילה נכון שלא לסמוך עליו, מכיוון שהבדיקה כרוכה בטרחה רבה, ויש לחוש שלא יבדוק כראוי1.

 

1.
שו"ע תלז ד, ומשנ"ב שם.

מקומות החייבים בבדיקה וטורח רב לבודקם, אפשר להשכירם לגוי ולמכור לו את כל התכולה שבהם, ועל ידי זה להיפטר מהבדיקה. למשל, חדר משחקים שיש בו משחקים רבים וטורח רב הוא לבדוק כל משחק ומשחק, אפשר לסוגרו לכל ימי הפסח, ולהיפטר מבדיקת החדר על ידי השכרתו לגוי ומכירת תכולתו, ובמשך הפסח אין להיכנס לחדר זה. וכן ארון ובו חפצים רבים שטורח הוא לבודקם, אפשר למכור את הארון ותכולתו לגוי, לנעול את דלתות הארון או להדביקם בצורה שלא ניתן יהיה לטעות ולפתוח אותם בפסח, ולהיפטר בזה מחובת הבדיקה1.

 

1.
עיין משנ"ב סימן תלג ס"ק כג וסימן תלו ס"ק לב, בדיקת חמץ וביעורו פרק ג סעיף מא.

נוהגים להניח לפני בדיקת חמץ כמה חתיכות קטנות של חמץ במקומות שעתידים לבדוק בהם את החמץ, כדי שהבודק לא יתרשל בבדיקה1. ויש שכתבו שהטעם להנחת חתיכות החמץ הוא כדי למנוע מצב שבו הבודק לא ימצא חמץ, ונמצא שברכתו הייתה ברכה לבטלה2. אך רבים חולקים על טעם זה, שכן אף אם הבודק לא ימצא חמץ, אין ברכתו לבטלה, כיוון שהמצווה היא לבדוק אחר החמץ, וכל שבדק, קיים את המצווה, בין מצא חמץ בין לא מצאו. ועוד, שנוסח הברכה לפני הבדיקה הוא "על ביעור חמץ", והיא כוללת גם את הביעור שייעשה למחרת3

יש להניח חתיכות של חמץ שאינו מתפורר, או לעטוף את החמץ בשקית, כדי שלא יישארו פירורי חמץ בבית4. רצוי שכל חתיכה תהיה קטנה משיעור כזית, כדי שלא יצטרך לבדוק את ביתו שנית אם לא ימצא חתיכה אחת5. כדאי לרשום את כל המקומות שהונחו בהם חתיכות החמץ, כדי למנוע מלכתחילה מצב זה6. על פי הקבלה, יש להניח עשר חתיכות, כנגד עשר ספירות טמאות, ועל ידי ביטולן ושרפתן, מחלישים את כוח הטומאה בעולם7.

1.
רמ"א תלב ב, וחק יעקב שם יד, וחזון עובדיה פסח חלק א עמ' לו. ועיין כף החיים תלב לא, שהביא טעמים נוספים למנהג.
2.
דעה א ברמ"א תלב ב.
3.
עיין דעה ב ברמ"א תלב ב, ומשנ"ב שם.
4.
עיין משנ"ב תלב יב-יג.
5.
שערי תשובה תלב ז, בשם שו"ת זרע אמת, חזון עובדיה פסח חלק א עמ' לח.
6.
עיין הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק ו סעיף יא.
7.
משנ"ב תלב יג, וכף החיים תלב לא.

טוב ליטול ידיים בלא ברכה לפני הבדיקה, מכיוון שבדיקת חמץ היא מצווה חשובה וחלק מתהליך ההיטהרות שלנו לקראת חג הפסח, וראוי שתיעשה מתוך נקיות1.

 

1.
שו"ת מהרש"ל סוף סימן פו, ומשנ"ב תלב ב.

בליל בדיקת חמץ, בדרך כלל משאירים קצת חמץ כדי לאוכלו למחרת בבוקר. יש להניח חמץ זה במקום מוצנע, רחוק ממגע ידם של ילדים קטנים, כדי שלא יפזרו את החמץ במשך הבדיקה או אחריה, ויהיה צורך לחזור ולבדוק את הבית מחמץ1.1 

1.
שו"ע תלד א, ומשנ"ב שם.

אדם ששכח ולא בדק חמץ בליל ארבעה עשר בניסן, יבדוק למחרת לאור הנר, מיד כשנזכר, ויברך לפני הבדיקה. ואם לא בדק למחרת, יבדוק חמץ בפסח בברכה1. לכן, אדם המתארח בבית מלון בפסח, ונודע לו שלא בדקו את החמץ בחדרו לפני פסח, צריך לבדוק חמץ בחדרו, בברכה2

אדם שלא בדק חמץ לפני פסח ובמשך הפסח, יבדוק חמץ לאחר הפסח, שמא היה ברשותו חמץ, וחמץ שהיה ברשות ישראל בפסח אסור בהנאה. על בדיקה זו אין מברכים, מכיוון שהברכה שלפני הבדיקה תוקנה רק על בדיקת חמץ שאסור להשהותו ומצווה לבערו3.

1.
שו"ע תלה א. ועיין משנ"ב שם, שיש לברך על בדיקת חמץ בפסח, גם כשאדם ביטל את החמץ לפני הפסח. ועיין הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק ו סעיף כט, שחשש לדעת החולקים. ועיין בספר דברי הגאונים סימן תלה דין קכח, שהמוכר חמצו לגוי אינו צריך לברך על בדיקת חמץ הנעשית בפסח, משום שהחמץ שבביתו מכור לגוי, ועיין פסקי תשובות סימן תלה הערה 18, שפקפק בדבריו, והכרעת הגר"י אריאל שליט"א היא שיש לברך, מכיוון שהחמץ המכור מרוכז במקום אחד.
2.
סידור פסח כהלכתו חלק א פרק יב סעיף ח.
3.
שו"ע תלה א, ומשנ"ב שם.

עוד בנושא ממכון התורה והארץ

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ