logo-white

תוכן עניינים

הלכות פסח

הלכות פסח מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט

הכשרת המטבח וכליו | פרק א- הכשרת כלים

facebook email whatsapp

כאשר מבשלים אוכל לפסח, לא ניתן להשתמש בכלים שבישלו בהם חמץ כל השנה, כיוון שטעם החמץ שבישלו בכלים אלו נבלע בדפנותיהם, וכאשר יבשלו בכלים אלו אוכל לפסח, טעם החמץ שבלוע בדפנות ייפלט וייבלע באוכל. לכן יש לקנות כלים חדשים לפסח, או להכשיר את כלי החמץ ולהוציא את טעם החמץ הבלוע בהם. הדרך המומלצת היא לקנות כלים חדשים לפסח, כיוון שהלכות הכשרת כלים רבות ומפורטות, ויש חשש שהכשרת הכלי לא תיעשה כראוי. אך מעיקר הדין אפשר להכשיר את הכלים, כפי שיבואר1.

 

1.
עיין יסוד ושורש העבודה שער תשיעי (שער הצאן) פרק ד ד"ה הגעלת כלים, עיין הליכות שלמה פרק ג הערה 63, קובץ מבית לוי גיליון ג עמ' כ, בשם הגר"ש ווזנר, ירושלים במועדיה עמ' כח, הגדה של פסח מנחת אשר עמ' ו.

הכלל המרכזי בהלכות הכשרת כלים הוא 'כבולעו כך פולטו', כלומר הדרך להוצאת טעם החמץ הבלוע בכלי היא כפי הדרך שבה טעם החמץ נבלע בו. כלי שבלע טעם חמץ על ידי בישול החמץ במים או בנוזל אחר, כגון סיר שבישלו בו פסטה או סיר שטיגנו בו סופגניות, הכשרתו היא על ידי הכנסתו לכלי ובו מים רותחים. וכלי שבלע טעם חמץ ישירות מהמאכל ללא מים, כגון תבנית אפייה שאפו בה עוגה, הכשרתו היא על ידי חימום הכלי באש1. הכנסת הכלי למים רותחים נקראת הגעלה, וחימום הכלי באש נקרא ליבון. פירוש המילה הגעלה הוא 'הַפְלָטָה'2, ופירוש המילה ליבון הוא 'שרֵפה'3. הכנסת הסיר למים רותחים נקראת הגעלה, כיוון שעל ידי פעולה זו מפליטים את טעם החמץ הבלוע בכלי, וחימום הכלי באש נקרא ליבון, כיוון שעל ידי פעולה זו שורפים את טעם החמץ הבלוע בכלי.

 

1.
שו"ע תנא סעיפים ד-ה.
2.
רש"י פסחים מד ב ד"ה גיעולי.
3.
עיין ערוך השלם ערך לִבֵּן.

כדי להגעיל כלי, יש להרתיח מים בדוד או בסיר עד שכל המים יבעבעו, להכניס לתוכו את כל הכלי שרוצים להכשיר, בעוד המים מבעבעים1, לחכות כשתיים-שלוש שניות, שהכלי יתחמם וטעם החמץ ייפלט ממנו, ולהוציא את הכלי מהמים2

הכנסת כלי קר לתוך מים רותחים מקררת קצת את המים, ולכן יש לשים לב שהמים ממשיכים לבעבע גם לאחר הכנסת הכלי למים. אם המים הפסיקו לבעבע, יש להמתין מעט עד שהמים יחזרו ויבעבעו, ורק לאחר מכן, להוציא את הכלי מהמים3

1.
רמ"א תנב א, ומשנ"ב שם ז. ועיין משנ"ב שם ח, שהכשרת כלי במים שאינם מבעבעים אינה מועילה. ועיין שו"ת שבט הקהתי חלק ה סימן רסד אות ג, שדי בכך שהמים יבעבעו במקום אחד, ואין צורך שכל המים יבעבעו, ועיין מועדים וזמנים חלק ד סימן רפא, שחולק וסובר שלכתחילה יש להיזהר שכל המים יעלו בועות, וכן משמע מהלבוש תנב א, ומכף החיים תנב א, וכן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א, שלכתחילה ראוי שכל המים יעלו בועות. ועיין הליכות שלמה פרק ג סעיף ה, שאפשר להגעיל סיר לחץ במים שמעלים בועות, אף שכאשר מבשלים בסיר לחץ, טמפרטורת המים היא גבוהה יותר. ועיין רמ"א תנב ה, שאם מרקם מי ההגעלה הפך לסמיך מרוב הגעלות, יש להחליף את המים. ועיין שו"ע תנא יב, ומשנ"ב שם, שיש להגעיל גם את ידיות הכלי, משום שהידיות מקבלות טעם מהחמץ שמתבשל בכלי, ומשום שניתז על הידיות חמץ מהכלי.
2.
עיין משנ"ב תנב ד, ופתחי מגדים (מייזליס) הלכות בשר וחלב פרק יט הלכה כו, וארחות אמת (אייכנבום) הגעלת כלים עמ' מז. ועיין דרכי תשובה יורה דעה סימן קה ס"ק סה, ומשנ"ב תנב ד, ושער הציון שם ג, שדין זה אינו מעכב, ואם אדם הוציא את הכלי מדוּד ההגעלה מיד, מבלי להמתין כמה שניות, הכלי הוכשר.
3.
משנ"ב תנב ח.

לכאורה יש לשאול, כיצד מועילה הגעלה להכשיר כלי שיש בו טעם חמץ, הרי טעם החמץ שהיה בכלי ונפלט לתוך המים, חוזר ונבלע בכלי, ומה הועילה ההגעלה? התשובה לשאלה זו היא על פי הכלל 'נותן טעם לפגם - מותר'. משמעות כלל זה היא שטעם פגום שניתן בכלי או באוכל, אינו אוסר אותם. לדוגמה: בשר לא כשר שנפל לתוך יין ונתן בו טעם, אינו אוסר את היין, כיוון שטעם הבשר פוגם את היין1. עוד יש להוסיף, שטעם שנבלע בכלי הולך ומתקלקל עם הזמן, ולאחר שעברו עשרים וארבע שעות מזמן בליעתו, הוא נחשב טעם פגום. נמצא שכלי שבלע טעם של דבר איסור, לאחר עשרים וארבע שעות הטעם הבלוע בו הוא טעם פגום, ואם טעם זה ייפלט וייבָּלע בכלי אחר, הוא לא יאסור את השימוש באותו כלי2. על סמך זה, מקפידים להגעיל רק כלים שאינם בני יומם, כלומר כלים שלא השתמשו בהם לחמץ בעשרים וארבע השעות הסמוכות להגעלה. וכך ניתן לדעת שטעם החמץ הבלוע בכלים הוא פגום, וגם אם טעם זה יחזור וייבלע בכלים, הוא לא יאסור את השימוש בהם, כיוון שבשעת בליעתו בכלים הוא היה פגום3

אמנם נשאלת השאלה, אם אחר שעברו עשרים וארבע שעות הטעם נפגם ממילא, מדוע בכל זאת נצרכת הגעלת הכלי? זאת כיוון שמדברי חכמים הכלל 'נותן טעם לפגם - מותר' הוא רק אם ניתן בכלי מלכתחילה טעם פגום, אך אם הטעם היה משובח בשעה שהוא נבלע בכלי, ורק לאחר כך הוא נפגם, הוא אוסר את השימוש בכלי4. לכן, אם לא יגעילו את כלי החמץ, אסור יהיה לבשל בהם לפסח, אף אם ימתינו עשרים וארבע שעות מהבישול האחרון, והטעם הבלוע בהם יהיה פגום, כיוון שבשעה שהטעם נכנס לכלי הוא היה טעם משובח, ורק לאחר מכן הוא נפגם.

 

1.
שו"ע יורה דעה קג ד.
2.
שו"ע יורה דעה קג ה.
3.
משנ"ב תנב א. ועיין שם, שדרך נוספת להגעיל כלי מבלי לחשוש שטעם החמץ שנפלט ממנו יחזור וייבלע בו היא שכמות מי ההגעלה תהיה פי שישים מנפח דפנות הכלי, ואז טעם החמץ שיצא מדפנות הכלי, יתבטל בשישים במי ההגעלה. ועיין שו"ע תנב א, שאם מגעילים כלי לפני השעה שחל בה איסור אכילת חמץ, לא צריך שטעם החמץ הבלוע בדפנות הכלי יהיה פגום, ולא צריך שכמות מי ההגעלה תהיה פי שישים מנפח דפנות הכלי, כיוון שטעם החמץ שייבלע בדפנות הכלי הוא טעם קלוש, וכשיגיע פסח, איסור חמץ לא יחול עליו, כיוון שאיסורים אינם חלים על טעם קלוש. טעם החמץ שייבלע בדפנות הכלי נחשב טעם קלוש כיוון שהוא לא ניתן ישירות מהחמץ לכלי אלא דרך אמצעים: הוא ניתן בכלי, מהכלי הוא יוצא למֵי ההגעלה, וממֵי ההגעלה הוא ניתן חזרה בכלי. בלשון הפוסקים טעם קלוש נקרא נ"ט בר נ"ט (נותן טעם בר נותן טעם). ועיין משנ"ב תנב א ובאור הלכה סימן תנב סעיף א ד"ה שאין, שדברי השלחן ערוך שאיסור חמץ לא יחול על טעם קלוש, מבוססים על ההנחה שאיסור חמץ אינו חל על החמץ לפני זמן איסורו, אך יש פוסקים שחולקים על השלחן ערוך וסוברים שהאיסור לאכול את החמץ בפסח, חל על החמץ מיד עם היווצרותו, ולכן העובדה שטעם החמץ הוקלש אינה מפקיעה את האיסור שכבר חל עליו, ולכן לא ניתן להגעיל כלי שהוא בן יומו, כיוון שטעם החמץ יחזור וייבלע בכלי. ועיין רמ"א תנב ב, שיוצאי אשכנז מקפידים להגעיל רק כלים שאינם בני יומם, ועיין בן איש חי שנה ראשונה פרשת צו אות יב, ונר ציון פרק ג סעיף נד, שגם יוצאי ספרד ינהגו כן, ועיין הוראה ברורה סימן קכא ס"ק כב, שכן הוא מנהג יוצאי ספרד, ועיין חזון עובדיה פסח חלק א עמ' קסב, שיש מיוצאי ספרד שנזהרים בזה, אך אין מנהג קבוע שלא להגעיל כלי בן יומו בקרב יוצאי ספרד.
4.
שו"ע יורה דעה קכב ב, ופרי תואר שם ס"ק ז. הטעם שחכמים אסרו להשתמש בכלי שבלע טעם משובח ולאחר מכן הטעם שבו נפגם (כלי שאינו בן יומו) הוא משום שאם אנשים ישתמשו בכלים שאינם בני יומם שבלעו איסור, יש חשש שיטעו וישתמשו בכלים אלו גם בעודם בני יומם, כיוון שקשה לעקוב אחר כל כלי במטבח ולדעת אם הוא בן יומו או שהוא אינו בן יומו.

כאשר עושים הגעלה ציבורית, קשה לוודא שכל הכלים שמגעילים אינם בני יומם, ולכן נוהגים לפגום את מי ההגעלה, על ידי נתינת אקונומיקה בכמות כזו שהמים לא יהיו ראויים לשתייה, וזאת כדי שגם אם ישנם כלים בני יומם שהטעם הבלוע בהם אינו פגום, הוא ייפגם על ידי האקונומיקה מיד כאשר הוא ייפלט למים1.

 

1.
הליכות שלמה פרק ג הערה 33, ירושלים במועדיה עמ' כח. ועיין מנחת שלמה חלק ב (מהדורת אוצרות שלמה) סימן צז אות ד, שבשעת הדחק, שאי אפשר לחכות יממה להגעלת כלי, אפשר לפגום את מי ההגעלה באקונומיקה ולהגעיל את הכלי.

דוּד ההגעלה יכול להיות דוּד שאינו כשר לפסח, אך אין להשתמש בו לחמץ ביממה הסמוכה להגעלה, כדי שהטעם הבלוע בו יהיה טעם פגום, ולא יאסור את הכלים שמגעילים בתוכו1. כיוון שמקפידים שדוּד ההגעלה יהיה כלי שאינו בן יומו, אפשר לקחת בתור דוּד הגעלה סיר בשרי או חלבי, ואפשר להכשיר בו כלים חלביים ובשריים יחד, כיוון שגם הכלים שמגעילים אותם, הם כלים שאינם בני יומם, והטעם הנפלט מהם הוא טעם פגום, שאינו אוסר את הכלים מהמין ההפכי2.

 

1.
סידור פסח כהלכתו פרק ז סעיף יח. ועיין משנ"ב תנב יג, ושער הציון שם טו, וכף החיים תנב כא, שלפני שמתחילים להגעיל את הכלים, טוב להחמיר ולהגעיל את דוּד ההגעלה (עיין להלן איך מגעילים כלי מבלי להטביל אותו בכלי אחר), כדי להוציא מתוכו את טעם החמץ הפגום הבלוע בו, וכך הכלים שעתידים להגעילם בדוּד, לא יבלעו כל טעם חמץ, אף לא טעם פגום, ולאחר שמגעילים את דוד ההגעלה, ממלאים אותו שוב במים, ובהם מגעילים את הכלים, ועיין שו"ע הרב תנב כב, שביאר מדוע כשמגעילים את דוּד ההגעלה, אין חוששים שהטעם שנפלט מדוּד ההגעלה למים, יחזור וייבָּלע בדוּד ההגעלה, ועיין סידור פסח כהלכתו חלק א עמ' קו, והגעלת כלים פרק ט הערה ח, שאם דוּד ההגעלה משמש רק להגעלת כלים, אין צורך להגעיל אותו לפני שמתחילים את סדר ההגעלה.
2.
שו"ע תנב ב, חזון עובדיה פסח חלק א עמ' קסב.

כאמור, כאשר מגעילים כלי, אין חשש שהכלי יחזור ויבלע את טעם החמץ שנבלע במֵי ההגעלה, כיוון שטעם זה הוא טעם פגום. אף על פי כן, טוב להיזהר שגם אותו הטעם הפגום לא יחזור וייבלע בכלי, כדי שכלי פסח יהיו נקיים מכל טעם של חמץ. לשם כך, טוב להיזהר שלא להשהות את הכלי בתוך דוד ההגעלה יותר מכשלוש שניות, וזאת משום שמשך זמן זה הוא משך הזמן שבו טעם החמץ יוצא מהכלי, ובשעה שהכלי פולט את טעם החמץ הבלוע בו, נמנעת בליעת הטעם חזרה לתוך הכליר; אך לאחר זמן זה, כבר גמר הכלי לפלוט את הטעם, וממילא בליעת הטעם חזרה בכלי נעשית אפשרית. ואף שכאמור, טעם זה אינו אוסר את השימוש בכלי, טוב להיזהר שלא יהיה בכלי שום טעם של חמץ1.

 

1.
עיין משנ"ב תנב יג, ושונה הלכות תנב יג. ועיין הליכות עולם פרשת צו אות ח, שחולק וסובר שאין צורך לדקדק בזה, ועיין בן איש חי שנה ראשונה פרשת צו אות יב, שמשמע מדבריו שיש לדקדק בזה, ועיין הליכות עולם שם, שפירש דברי הבן איש חי בדרך אחרת.

כדי שטעם החמץ הפגום לא ישוב וייבלע בסיר, גם נוהגים לשטוף את הכלי במים קרים מיד לאחר ההגעלה, כדי שמי ההגעלה החמים שבלוע בהם טעם חמץ, לא יחזרו ויתנו טעם בכלי1. שטיפה זו היא מנהג ראוי שנוהגים בו לכתחילה, אך היא אינה מעכבת את הכשרת הכלי, כיוון שכאמור, טעם החמץ הבלוע במים הוא טעם פגום, ואף אם הוא ייבלע בכלי, הוא לא יאסור אותו2. לכן כלי פיירקס ודורלקס פטורים משטיפה מיד לאחר הגעלתם, כיוון ששטיפתם במים קרים לאחר שהתחממו על ידי מֵי ההגעלה עלולה לגרום לשבירתם3.

 

1.
שו"ע תנב ז, ומשנ"ב שם, על פי שו"ת רש"י סימן רנט. ועיין ערוך השלחן תנב כ, על פי רא"ש ע"ז פרק ה סימן לו, שחולק וסובר שמטרת שטיפה זו אינה להסיר את המים שיש בהם טעם חמץ, אלא טעמהּ הוא זכר לשטיפת כלים שבלעו טעם של קודשים, שמצווה לשוטפם במים קרים לאחר הגעלתם, ועיין חזון עובדיה פסח חלק א עמ' קנז, שכתב כעין זה.
2.
עיין משנ"ב תנב לד. ועיין משנ"ב שם, ולעיל פרק זה הערה 10, שגם לדעת השלחן ערוך, שאפשר להגעיל כלי שהשתמשו בו בחמץ בעשרים וארבע השעות הסמוכות להגעלה, מי ההגעלה שבלוע בהם חמץ אינם חוזרים ואוסרים את הכלי, כיוון שטעם החמץ הבלוע בהם הוא טעם קלוש.
3.
כן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א. ועיין ירושלים במועדיה עמ' כט, שיש לשוטפם לאחר שהתקררו, ועיין חזון עובדיה פסח חלק א עמ' קנז.

כדי שהכלי יוגעל, צריך שהמים הרותחים יגיעו לכל חלקי הכלי. עם זאת, אין צורך שכל הכלי ייכנס למים בבת אחת, כמו שנעשה בטבילת כלים, אלא אפשר להגעיל חצי כלי, ולאחר מכן להגעיל את חציו האחר. הטעם לכך הוא שהמים הרותחים מוציאים את טעם החמץ מחלק הכלי שהוכנס לתוכם, גם אם חלקו האחר של הכלי נמצא מחוץ למים. לכן כאשר מגעילים כלי, אפשר לאחוז אותו בצבת, להכניס אותו למים, ולאחר מכן לשנות את מקום אחיזת הצבת, ולהגעיל את המקום שאחזו בו בתחילה בצבת, כדי שגם מקום זה יוכשר, וכך כל הכלי יוכשר, אף שלא הוכנס למים בבת אחת1

אף שמן הדין, אין צורך להגעיל את כל הכלי בבת אחת, טוב יותר לעשות כן, וזאת כדי שטעם החמץ הבלוע במים, לא יחזור וייבלע בכלי. כאשר מגעילים חלק אחד של כלי ולאחר מכן מגעילים את חלקו האחר, לא ניתן לדייק ולהכניס לדוד ההגעלה רק את החלק שלא הוגעל, וכך טעם החמץ הבלוע במים נבלע בחלק הכלי שהוגעל והוכנס שוב לדוד ההגעלה. זאת כיוון שכמבואר לעיל, כלי שפולט טעם מונע כניסת טעם חדש לתוכו, אך חלקי הכלי שהוגעלו כבר, אינם פולטים טעם, וממילא לא נמנעת כניסת טעם חדש לתוכם, ולכן בהגעלתם החוזרת, הם בולעים את טעם החמץ הבלוע במים2.

 

1.
שו"ע סימן תנא סעיף יא וסימן תנב סעיף ד.
2.
משנ"ב תנב כג, ושער הציון שם כח.

אין להגעיל יחד כמה כלים המונחים זה על זה, כיוון שמגע הכלים אלו באלו אינו מאפשר לחום המים להגיע למקום המגע ולהפליט משם את טעם החמץ1. לכן כאשר מגעילים כמה פריטי סכו"ם יחד בתוך סל אחד, יש לנער את הסל היטב בתוך המים, כדי שפריטי הסכו"ם יופרדו זה מזה, וחום המים יגיע לכל אחד מהם2.

 

1.
שו"ע תנב ג.
2.
קובץ מבית לוי פסח (תשע"ט) עמ' לד, בשם הגר"ש ווזנר. ועיין הגדה של פסח עם פסקי הגרי"ש אלישיב עמ' 15, שאפשר להטביל יחד כחמישה עשר פריטי סכו"ם מבלי לנער את הסל, כיוון שמשקל יחידות הסכו"ם מועט, והן לא מונעות מחום המים להגיע לכל חלקי הסכו"ם.

בכוח ההגעלה להוציא את הטעם הבלוע בדפנות הכלי, אבל אין בכוחה לסלק או לשרוף חמץ ממש. לכן לפני ההגעלה, יש לנקות את הסיר ולוודא שאין פירורי חמץ שמסתתרים בין חיבורי הכלי וקפליו1. במיוחד יש לשים לב שאין פירורי חמץ בקפלי המכסה של הכלי, ובין ידיות המחוברות לכלי בעזרת ברגים לבין דופן הכלי, כיוון שלפעמים ההברגה מתרופפת, ונוצר חלל בין הידית לדופן הכלי, ופירורי חמץ חבויים שם. כאשר קשה להסיר את הפירורים המצויים בין חיבורי הכלי וקפליו, אפשר לשרוף אותם בעזרת מבער2, או לשרות אותם בחומר כימי חריף, שיפסול אותם מאכילת כלב3

כלי שדבוק בו לכלוך ויש חשש שתחת הלכלוך ישנו פירור חמץ הראוי לאכילת כלב, יש להסיר את הלכלוך לפני ההגעלה ולוודא שאין חמץ תחתיו, אך אין צורך לנקות את הכלי מכתמים שאין בהם ממשות, ככתמים שחורים מעשן, כיוון שאין חשש שפירורי חמץ מסתתרים תחתם4

לסיכום: אדם הרוצה להגעיל כלי לפסח, ימָנע משימוש בו ביממה שלפני ההגעלה, ינקה אותו היטב, יטבול אותו בתוך דוד הגעלה בעוד המים מבעבעים, ולאחר מכן ישטוף אותו במים קרים.

 

1.
שו"ע תנא ג, ומשנ"ב שם, רמ"א תנא ה, ומשנ"ב שם.
2.
רמ"א תנא ה.
3.
אשרי האיש פרק נג אות יב. ועיין שם, שניתן להשתמש בסודה קאוסטית לפגום את החמץ. ועיין חוט שני עמ' קיח, שאין להשתמש בחומר כימי, שכן לאחר שהוא מתנדף, החמץ חוזר להיות ראוי לאכילת כלב. ועיין אשרי האיש שם, שהסתפק אם אקונומיקה פוגמת את החמץ לצמיתות, או שלאחר שהיא מתנדפת, החמץ חוזר להיות ראוי לאכילת כלב, ועיין ירושלים במועדיה עמ' כט אות יב, שאפשר לפגום את החמץ על ידי אקונומיקה, ועיין שם אות יג, שמותר להשתמש באקונומיקה רק כאשר לא ניתן לנקות את הכלי מפירורי החמץ או לשרוף אותם.
4.
שו"ע תנא ג, ומשנ"ב שם כב, והליכות שלמה פרק ג דבר הלכה כא. ועיין משנ"ב שם, שלכלוך שמתפורר לפירורים כאשר משפשפים אותו, הוא לכלוך שיש בו ממשות ויש חשש שיש חמץ תחתיו. ועיין סידור פסח כהלכתו חלק א פרק ז סעיף ז, שכלי שצבעו אותו מבחוץ, כגון שכתבו עליו 'בשרי' או 'חלבי', אין צורך להסיר את הצבע לפני ההגעלה, כיוון שלא מצוי שיהיה פירור חמץ שמוסתר תחת הצבע בדופן החיצונית של הסיר.

לדעת הרמ"א, לא ניתן להגעיל כלים בתוך חג הפסח, כיוון שלא תהיה תועלת בהגעלה. כמבואר לעיל, הסיבה לכך שאין חוששים שטעם החמץ שיוצא מהכלי בהגעלה יחזור וייבלע בכלי, היא ש'נותן טעם לפגם - מותר'; אך לדעתו, בפסח 'נותן טעם לפגם - אסור', ולכן טעם החמץ שיֵצֵא מהכלי, יחזור וייבלע בו ויאסור את השימוש בכלי. כאמור, זוהי דעת הרמ"א, וכך נוהגים יוצאי אשכנז1. אך לפי השלחן ערוך, 'נותן טעם לפגם - מותר' גם בפסח, ולכן לדעתו אפשר להגעיל כלים שאינם בני יומם בפסח2, וכך נוהגים יוצאי ספרד3.

 

1.
רמ"א תנב א, ומשנ"ב שם.
2.
שו"ע תנב א, ומאמר מרדכי תנב ד.
3.
שלחן גבוה תנב י, חזון עובדיה פסח חלק א עמ' צא ד"ה ודע. ועיין כף החיים תמז רכח, שיש מיוצאי ספרד שמחמירים בעניין זה כדעת הרמ"א. ועיין שו"ע תקט ה, ומשנ"ב שם, שהכשרת כלי ביום טוב נחשבת לתיקון הכלי והיא אסורה.

אדם שרוצה להגעיל סיר גדול, אך אין באפשרותו להכניסו לתוך דוּד ההגעלה מחמת גודלו, ימלא את הסיר שהוא רוצה להגעיל במים, וירתיח את המים עד שהמים יבעבעו. פעולה זו תועיל להוצאת הטעם הבלוע בדפנות הסיר, אך לא די בה, כיוון שהמים שבתוך הסיר אינם מגיעים לשפה העליונה של הסיר, וטעם החמץ שבשפה העליונה יישאר בלוע בסיר. כדי שגם השפה העליונה תוכשר, יש לגרום למים הרותחים שבסיר לעלות על גדותיהם ולהישפך החוצה. לשם כך יש לקחת חפץ ולהכניס אותו לתוך הסיר, ועל ידי זה, המים יעלו על גדות הסיר, יישפכו החוצה ויכשירו את שפת הסיר. אמנם אם החפץ שיוכנס לתוך הסיר יהיה חפץ קר, הוא יקרר קצת את המים, ולכן יש להכניס לסיר חפץ רותח, כגון מוט ברזל או אבן שהורתחו באש1. במקום אבן רותחת, אפשר גם לשפוך מים מבעבעים ישירות מקומקום רותח לתוך הסיר2, או להכניס לתוך הסיר חומרים הגורמים למים לגעוש ולעלות מעלה, כגון אבקת סודה, חומץ או מלח לימון, ולחכות שהמים יעלו על גדות הסיר ויכשירו את שפת הסיר3. פעמים שהמים הגולשים מהסיר מכבים את האש, ויש לשים לב לסגור את ברז הגז של הכירה ולמנוע סכנה.

 

1.
שו"ע תנב ו. עיין חזון איש מועד סימן קכ אות ה, שאין צורך שהמים יגלשו על כל הדופן החיצונית של הסיר, כיוון שאף אם תבשיל חמץ גלש על הדופן החיצונית של הסיר, הדופן החיצונית מוכשרת על ידי המים החמים שבתוך הסיר, שבכוחם להוציא את הטעם הבלוע בכל עובי הדופן. ועיין משנ"ב תנב לא, שאם הדופן החיצונית הוכנסה לתוך סיר ובו חמץ, כדוגמת מצקת שמכניסים לתוך סיר, בליעת הדופן החיצונית חזקה יותר, ולא ניתן להוציא את הטעם הבלוע בה על ידי גלישת המים עליה, ויש להכשירה על ידי הכנסתה לסיר עם מים מבעבעים.
2.
כן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א.
3.
הכשרות (פוקס) פרק ג הערה צ, בשם הגר"י זילברשטיין ראב"ד בודפסט לפני כמאה שנה, וכן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א, והוסיף שזה אפשרי בתנאי שמרקם המים אינו משתנה.

הכלל 'כבולעו כך פולטו' קובע לא רק את דרך ההכשרה - ליבון או הגעלה, אלא גם את דרך ההגעלה המדויקת, שהיא לפי הדרך שבה בלע כלי הבישול את החמץ, ולכן יש הבדל בין הגעלת 'כלי ראשון' להגעלת 'כלי שני'. 'כלי ראשון' הוא הכלי שבו התבשל התבשיל, ו'כלי שני' הוא כלי שלתוכו הועבר התבשיל מהכלי הראשון. כלי ראשון, שבלע חמץ על ידי בישול החמץ בו או על ידי הכנסתו לחמץ המתבשל על האש, כגון סיר שבישלו בו חמץ או כף שערבבו בה את תבשיל החמץ בעודו על האש, הכשרתו היא על ידי כלי ראשון - על ידי הכנסתו למים מבעבעים הנמצאים על האש, כפי שהתבאר לעיל. אך כלי שבלע טעם של חמץ מחמץ חם שהיה נתון בכלי שני, כגון כף שהוכנסה לצלחת ובה דייסת חמץ חמה - די להכניסו למים רותחים הנמצאים בכלי שני כדי להכשירו. זאת כיוון שבליעת החמץ בכלי חלשה יותר, ואין צורך להכניסו למים מבעבעים הנמצאים בכלי ראשון1.

 

1.
שו"ע תנא ה, ומשנ"ב שם. ועיין חזון איש אורח חיים סימן קכב ס"ק ה, שכלי ראשון שבלע חמץ לאחר שהסירו אותו מהאש, אפשר להגעילו בכלי ראשון שהוסר מהאש, וכל שכן שאפשר להגעילו בכלי ראשון שעל האש, שאינו מעלה בועות, ועיין סידור פסח כהלכתו פרק א סעיף ד, שחום המים שמגעילים בהם צריך להיות כחום החמץ בשעה שנבלע בכלי, ועיין שם שכיוון שקשה לאמוד זאת, יש להגעיל את הכלי בכלי ראשון שמעלה בועות. ועיין משנ"ב תמז כד, וכף החיים תמז ע, ואור לציון חלק ג פרק י הערה ו, שגוש אוכל שניתן בכלי שני (לדוגמה: חתיכת שניצל), דינו ככלי ראשון, כיוון שהוא אוצר בתוכו את חומו, ואם נעצו בו מזלג, המזלג צריך הכשרה בכלי ראשון, ועיין משנ"ב שם, שהסתפק אם דבר גוש נחשב ככלי ראשון לאחר שהועבר לכלי שלישי, ועיין ערוך השלחן תמז כג, ואור לציון שם, שאף שיש חולקים וסוברים שגוש אוכל אינו נחשב ככלי ראשון, בפסח מחמירים.

כמו כן, כלי שבלע חמץ על ידי 'עירוי מכלי ראשון', כלומר כלי ששפכו לתוכו חמץ חם מכלי ראשון, כגון צלחת ששפכו לתוכה דייסת חמץ ישירות מהסיר, די להכשירו על ידי עירוי, דהיינו לשפוך עליו מים חמים מכלי ראשון1. וכך הוא סדר ההכשרה על ידי עירוי: לוקחים כלי נקי שאינו בן יומו, מחממים בו מים, ושופכים ממנו מים על הכלי שאותו מכשירים2. יש להקפיד לשפוך את המים ברציפות, כך שבשעה שהמים יישפכו על הכלי, ראש הקילוח יהיה מחובר למים החמים בכלי שממנו מערים, כדי שחום המים יישמר3

כלי שצריך להכשירו בהכשרה קלה, כגון בכלי שני, מותר להכשירו בהכשרה חמורה, כגון בכלי ראשון או בעירוי מכלי ראשון4.

 

1.
שו"ע תנא ה. ועיין קיצור שלחן ערוך (פויפר) הלכות בשר וחלב חלק ב פרק ט הערה 9, והליכות פסח (טוקצינסקי) פרק ג הערה 15, שבהכשרה על ידי עירוי, די שהמים יהיו בחום שהיד סולדת בו, ועיין סידור פסח כהלכתו פרק ב הערה 2, שחולק וסובר שבהכשרה על ידי עירוי, חום המים צריך להיות זהה לחום החמץ שנבלע בכלי, ועיין משנ"ב תנב ח.
2.
עיין שער הציון תמד ד, שהכלי שממנו שופכים את המים לא יהיה כלי שעתידים להשתמש בו בפסח, כדי שכלי זה לא יבלע טעם חמץ, ועיין לעיל סמוך להערה 13, שאפשר שכלי זה יהיה כלי שבלוע בו חמץ, ובלבד שלא ישתמשו בכלי זה עשרים וארבע שעות לפני ההכשרה.
3.
משנ"ב תנא מא.
4.
עיין רמ"א תנא ו, וסידור פסח כהלכתו פרק ד סעיף א.

ישנם כלים שמשתמשים בהם לכמה שימושים, ובכל שימוש, רמת הבליעה שלהם שונה, כגון כלי שלפעמים משתמשים בו ככלי ראשון ולפעמים משתמשים בו ככלי שני. דוגמה מצויה לזה היא כף אכילה. בדרך כלל, משתמשים בה לאכילה, ואז היא בולעת טעם מחמץ הנמצא בכלי שני, אך לפעמים מערבבים בה תבשילים הנמצאים על האש, ואז היא בולעת טעם מחמץ הנמצא בכלי ראשון. לדעת הראבי"ה, יש להכשיר כלים אלו לפי השימוש החמור יותר, כיוון שהבליעה שנבלעה תוך כדי השימוש החמור, לא תצא על ידי רמת ההגעלה הקלה יותר1. כדעה זו פסק הרמ"א, וכן הוא מנהג יוצאי אשכנז2. אך לדעת הרשב"א, יש להכשיר את הכלים כפי רוב השימוש בהם. אם רוב שימושם הוא ככלי ראשון, יש להגעיל אותם בכלי ראשון, ואם רוב שימושם ככלי שני, אפשר להגעיל אותם בכלי שני. וכן כלים שעיקר שימושם לאוכל צונן, ולעתים משתמשים בהם לאוכל חם, לדעת הרשב"א אין צורך להגעיל אותם, ודי לשטוף אותם במים קרים3. כדעה זו פסק השלחן ערוך, וכן הוא מנהג יוצאי ספרד4

דעת הרשב"א דורשת הסבר: איך הכשרת הכלי לפי רוב שימושו תכשיר אותו, כאשר רמת הבליעה במיעוט השימוש חמורה יותר, הרי טעם החמץ הבלוע מהשימוש המועט יישאר בכלי, והוא ייבלע בתבשילים? התשובה לכך היא שדין זה נאמר רק בנוגע לכלי שאינו בן יומו. כמבואר לעיל, מהתורה אפשר להשתמש בכלי שאינו בן יומו ללא כל הכשרה, כיוון ש"נותן טעם לפגם - מותר", כלומר טעם של חמץ שנבלע בכלי ונפגם אינו אוסר את המאכלים שבושלו בכלי. הצורך להכשיר כלי שאינו בן יומו הוא מדברי חכמים, וזאת מתוך חשש שאם יהיה מותר להשתמש בכלי שאינו בן יומו ללא הכשרה, אנשים יטעו וישתמשו גם בכלי שהוא בן יומו ללא הכשרה. למניעת חשש זה, די להכשיר את הכלי לפי רוב שימושו, ואין צורך לדקדק ולחשוש לשימוש המועט5

כאמור לעיל, לדעת הרמ"א, כלי שמשתמשים בו לכמה שימושים, יש להכשיר אותו לפי רמת הבליעה החמורה ביותר. על כך יש להוסיף שלדעת הרמ"א, יש להכשיר את הכלי לפי רמת הבליעה החמורה לא רק כאשר ידוע בוודאות שהשתמשו בו באופן זה, אלא גם כאשר ישנו חשש שהשתמשו בו באופן זה. לדוגמה: כוס שתייה ששימושה הרגיל הוא לשתייה קרה, אך אפשר שהשתמשו בה פעם כמצקת, והכניסו אותה לכלי ראשון, יש להגעילה בכלי ראשון, גם אם לא ידוע שהשתמשו בה אי פעם כמצקת6

1.
ראבי"ה פסחים סימן תסד ד"ה וקערות, הובאו דבריו בטור בסימן תנא. ועיין ב"י סימן תנא אות ו, שכן היא דעת התוספות והמרדכי.
2.
רמ"א סימן תנא סעיף ו וסעיף כה. ועיין שו"ע הרב תנא כח, ומשנ"ב תנא מז, שאם נהגו כדעת השלחן ערוך המובאת בסמוך, והכשירו את הכלי לפי רוב שימושו ובישלו בו, מותר לאכול את התבשיל. ועיין שער הציון תנא נא, על פי ספר בית מאיר, וכף החיים תנא קח, שבשעת הדחק, כאשר לא ניתן להכשיר את הכלי לפי שימושו החמור, ואין לאדם כלי אחר, אפשר לסמוך על דעת השלחן ערוך המובאת בסמוך, ולהכשיר את הכלי לפי רוב שימושו.
3.
עיין שו"ת הרשב"א חלק א סימן שעב. ועיין בית יוסף סימן תנא אות ו ד"ה ומה שכתב, שכן היא דעת הרי"ף והרמב"ם. ועיין חזון איש אורח חיים סימן קיט ס"ק טו, ומנחת שלמה חלק ב (מהדורת אוצרות שלמה) סימן צז אות ד, שרוב השימוש נקבע על פי שימושי הכלי למאכלי חמץ, ואין מתחשבים בשימושי הכלי למאכלים שאינם חמץ, לדוגמה: כוס המשמשת בדרך כלל לשתיית מים קרים, ולפעמים נותנים בה דייסת חמץ חמה, רוב שימושה הוא בחם, ועיין שו"ת רב פעלים חלק ג סימן כח ד"ה הנה כי כן, שחולק.
4.
שו"ע סימן תנא סעיף ו וסעיף כה, חזון עובדיה פסח חלק א עמ' קמב. ועיין הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק ה סעיף יג, שטוב שיוצאי ספרד יחמירו וינהגו כדעת הרמ"א.
5.
שו"ת הרמ"ע מפאנו סימן צו ד"ה וכבר, גן המלך סימן נג, אגרות משה אורח חיים חלק ה סימן לא סעיף ו ד"ה בטעם. ועיין אור לציון חלק ג פרק י הערה יא, והגעלת כלים פרק ד הערה יג.
6.
עיין רמ"א סימן תנא סעיף ו וסעיף כה. ועיין הגהות חתם סופר לשו"ע על מגן אברהם תנא ו, ותבואות שמש (שפירא) סוף סימן כג, שאם הסיכוי לכך שהכלי בלע בליעה חמורה יותר משימושו הרגיל הוא נמוך מאוד, אין צריך לחשוש לכך, ואפשר להכשירו לפי שימושו הרגיל.

אף שישנם כלים שאפשר להכשיר אותם בכלי שני או על ידי עירוי מכלי ראשון, נוהגים לכתחילה להחמיר ולהכשיר את כל הכלים בכלי ראשון שנמצא על האש, ומימיו מעלים בועות1.

 

1.
עיין פרי מגדים סימן תנא משבצות זהב ס"ק ט, ונטעי גבריאל פסח חלק ג עמ' תה, וכן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א, והוסיף שכמדומה שגם יוצאי ספרד נוהגים כך למעשה.

כלי שצריך להכשירו על ידי הגעלה, אפשר להכשירו גם על ידי ליבון קל1, כיוון שכוחו של ליבון קל גדול יותר מכוחה של הגעלה2. ליבון קל הוא חימום הכלי על אש, עד שאם יניחו קש - או נייר טישו3 - על הצד שכנגד האש, הוא יישרף4. שיעור חום זה במעלות הוא כמאתיים וחמישים מעלות צלזיוס5. אפשר גם להכניס את הכלי לתנור, ולחמם אותו עד שיגיע לחום של מאתיים וחמישים מעלות6.

 

1.
רמ"א תנא ד. ועיין שו"ע הרב תנא י, שליבון קל שורף את החמץ, ועיין רביד הזהב (רוזנברג) סימן תנב ס"ק ז, והגעלת כלים עמ' רפד, שלכן מותר להכשיר כלי בפסח על ידי ליבון קל, כיוון שאין חשש שהחמץ יחזור וייבלע בכלי, וכן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א, ועיין פרי מגדים אורח חיים סימן תנב משבצות זהב ס"ק ד, שחולק וסובר שליבון קל אינו שורף את החמץ אלא מפליט אותו, ולכן אין להכשיר כלי בפסח על ידי ליבון קל, כי יש לחשוש שטעם החמץ יחזור וייבלע בכלי, ועיין פסקי תשובות סימן תנב הערה 83, שלפי דברי הפרי מגדים, יש לשטוף את הכלי במים קרים לאחר ליבונו, כדי שטעם החמץ שיצא לא יחזור וייבלע בכלי, ועיין סידור פסח כהלכתו פרק ה הערה 12, שלפי דברי הפרי מגדים, אין ללבן כלי שהוא בן יומו, שמא טעם החמץ יחזור וייבלע בו, ועיין מגילת ספר (איזנטל) על עניינים שונים באורח חיים ויורה דעה סימן כא אות ד, שחולק וסובר שגם לדעת הפרי מגדים אפשר להכשיר כלי בן יומו על ידי ליבון קל.
2.
באור הגר"א תנא ד ס"ק כב.
3.
הכשרות כהלכה (אדרעי) חלק ב פרק ס הערה 6, וקובץ משכנותיך ניסן תשס"ז עמ' ט, בשם הגרי"ש אלישיב, ועיין שם ושם, שדי שהנייר ישחיר מחמת החום.
4.
רמ"א תנא ד. ועיין ט"ז תנא ח, שחולק וסובר שדי שדפנות הכלי משני צדדיו יגיעו לחום שהיד סולדת בו. ועיין קיצור שלחן ערוך (פויפר) בשר וחלב חלק ב פרק יב סעיף ג, שכאשר מכשירים כלי בליבון קל, אין צורך לנקות לכלוכים או חריצים מחמץ אם הם בצד החיצוני של הסיר, כיוון שחום האש ישרוף אותם, אך אם הם בצד הפנימי של הסיר, יש לנקותם, כיוון שאין בכוח חום האש לשורפם.
5.
קיצור שלחן ערוך (פויפר) הלכות בשר בחלב חלק ב קונטרס הביאורים סימן ג, שו"ת מעשה חושב חלק ה עמ' קנח, וכן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א, שחום זה עדיף מהגעלה.
6.
קיצור שלחן ערוך (פויפר) בשר וחלב חלק ב פרק יב הערה 7, בשם הגר"ש ווזנר, ועיין שם סעיף ו, שכאשר מכשירים כלי בתנור, יש לנקות את הכלי מלכלוכים ופירורי חמץ, כיוון שלא ניתן לדעת בוודאות שחום התנור ישרוף את החמץ.

כלי שבלע טעם חמץ ישירות מהמאכל ללא מים, כגון תבנית אפייה שאפו בה עוגה, רשת של מנגל, שיפודי ברזל וכיוצא בזה, הכשרתו היא בליבון, דהיינו חימום הכלי באש עד שניצוצות יהיו ניתזים ממנו1. כדי להבחין בין ליבון זה לליבון קל, נוהגים לכנות ליבון זה 'ליבון חמור'.

המתכות בזמננו שונות מהמתכות שהיו בזמן חז"ל, וגם כשמחממים אותן בחום גבוה, לא ניתזים מהן ניצוצות2, לכן בזמננו, די לחמם את הכלי עד שהכלי יאדים3, או עד שיגיע לחום של כחמש-מאות מעלות4.

 

1.
שו"ע תנא סעיפים ד-ה. עיין משנ"ב תנא כח, שרבנו תם והראב"ד חולקים על דין זה וסוברים שגם כלי שבלע חמץ ללא נוזל, הכשרתו בהגעלה (עיין תוספות פסחים ל ב ופירוש הראב"ד למסכת עבודה זרה עו א). דעתם מבוססת על הכלל ההלכתי שנקרא "הֵתירא בלע". משמעותו של כלל זה היא שכלי שבלע טעם של דבר המותר באכילה, אפשר להכשירו על ידי הגעלה. לדוגמה: תבנית שאפו בה פשטידת בשר, ורוצים לשנות את ייעודה ולאפות בה מאכלים חלביים, אפשר להכשירה בהגעלה, אף שהיא בלעה טעם בשר ללא נוזל. הלכה זו מבוססת על שתי הנחות. הנחה ראשונה היא שכלי שבלע טעם ללא נוזל, בכוחה של הגעלה להוציא את רוב הטעם ממנו, ורק רושם מועט מהטעם נשאר בכלי לאחר ההגעלה. הנחה שנייה היא שאיסור שחל על טעם אינו פוקע גם כאשר נשאר מהטעם רק רושם מועט, אבל איסור אינו יכול לחול מתחילה על רושם מועט של טעם, כיוון שרושם מועט זה בטל לכלי ונחשב חלק ממנו. לפי הנחות אלו, מובן מדוע כלי שבלע טעם איסור ללא נוזל צריך הכשרה על ידי ליבון, והכשרתו על ידי הגעלה לא תועיל, כיוון שאם יכשירו אותו על ידי הגעלה, יישאר רושם מועט של הטעם האסור, ורושם זה יתערב באוכל שיבשלו בסיר. אך כלי שבלע טעם היתר ללא נוזל, הגעלה תועיל להכשיר אותו, כיוון שההגעלה תפליט את רוב הטעם, ועל הרושם המועט לא יכול לחול איסור (עיין רשב"א עבודה זרה עו א). לכן תבנית בשרית שבלעה טעם ללא נוזל, אפשר להופכה לתבנית חלבית על ידי הגעלה, כיוון שרוב טעם הבשר שהיה בלוע בכלי ייפלט, ויישאר ממנו רק רושם מועט, ועל רושם מועט זה לא יחול איסור גם אם הוא יתערב בחלב, כיוון שאיסור אינו יכול לחול על רושם של טעם. לאור זאת סוברים ר"ת והראב"ד, שחמץ לפני זמן איסורו נחשב כדבר היתר ('התירא בלע'), ולכן אפשר להכשיר על ידי הגעלה כלים שבלעו חמץ ללא נוזל. אך ההלכה היא כדעת הרמב"ן ועוד ראשונים, שחמץ נחשב דבר איסור ('איסורא בלע'), כיוון ששם חמץ עליו גם לפני פסח, ולגבי פסח הוא נחשב דבר איסור גם לפני בוא החג (עיין שו"ע תנא ד). אף שההלכה היא שחמץ נחשב דבר איסור, פעמים שמצרפים את דעת הסוברים שחמץ נחשב דבר היתר, כפי שיבואר להלן בעניין הכשרת מחבת. ועיין משנ"ב תנא סח, שכלי מתכת שרק חלק ממנו בא במגע עם חמץ, צריך ללבן את כולו. ועיין פרי מגדים סימן תנא אשל אברהם ס"ק ל, ואגרות משה יורה דעה חלק א סימן ס ד"ה ולכן ניחא, ואור לציון חלק ג פרק י הערה ב ד"ה ויש שרצו, שכלי שבלע טעם חמץ בשיעור חום הפחוּת מחום שבו ניצוצות ניתזים מהכלי, צריך ליבון בשיעור שניצוצות ניתזים מהכלי, כיוון שחום בשיעור פחוּת אינו שורף את טעם החמץ הבלוע בכלי, והכלל "כבולעו כך פולטו" נאמר לעניין סוג ההכשרה, אם על ידי ליבון או על ידי הגעלה, אך לא לעניין שיעור החום, וכן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א, ועיין מנחת יצחק חלק ג סימן סו, שחולק וסובר שכלי שבלע טעם חמץ בשיעור חום הפחות מחום שניצוצות ניתזים מהכלי, אפשר להכשירו על ידי החום המדויק שבו הוא בלע.
2.
שו"ת בית אב"י (פויפר) סימן כז, הובאו דבריו בספר אהל יעקב הגעלת כלים (סקוצילס) עמ' תיח, חוט שני פסח עמ' קיז.
3.
קובץ מבית לוי גיליון א עמ' לד סעיף ה, בשם הגר"ש ווזנר.
4.
כן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א, ועיין פתחי תשובות סימן צב הערה 144, שכתב כעין זה בשם גדולי ההוראה, ועיין מעדני אשר איסור והיתר (לונצר) סימן קנט עמ' שז, בשם הגאון רבי לוי יצחק הלפרין, ששיעור ליבון חמור הוא חום של כארבע-מאות ושמונים מעלות, ועיין שמעתתא דמשה פסח קונטרס שמועות משה סימן תנא סעיף ד, בשם הגר"מ פיינשטיין, ששיעור ליבון חמור הוא חום של כשלוש-מאות ושבעים מעלות.

הגעלה רק מפליטה את טעם החמץ, אבל ליבון חמור שורף את החמץ ומכלה אותו. לכן אין צורך לנקות את הכלי לפני שמלבנים אותו, כיוון שגם אם ישנם פירורי חמץ שמסתתרים מתחת ללכלוך או בין חלקי הכלי, הם יישרפו בליבון1. כמו כן, ההלכות שתכליתן למנוע בליעה חוזרת של טעם החמץ בכלי לאחר ההגעלה לא נאמרו בליבון, כיוון שלאחר הליבון לא נותר שום חמץ שעלול להיבלע בחזרה בכלי. לכן מותר ללבן כלי שהוא בן יומו2, מותר ללבן כלי בפסח3, אין צורך ללבן את כל הכלי בבת אחת4, ואין צורך לשטוף את הכלי לאחר הליבון5

הכשרת כלים על ידי ליבון רומזת לכך שכשם שבכוח האש להכשיר את כל הכלים, גם אלו שבליעת החמץ חזקה בהם והם מלוכלכים ומטונפים מבחוץ, כך גם בכוח התורה, שנמשלה לאש, לטהר את האדם מכל המעשים המקולקלים שדבקו בו, ולהוציא ממנו את טומאת העוונות שנבלעו בגופו6.

 

1.
משנ"ב תנא כד.
2.
דרכי משה יורה דעה סימן קכא ס"ק טו.
3.
רמ"א תנב א.
4.
טור יורה דעה סימן קכא.
5.
חוט שני פסח עמ' קמג.
6.
ליקוטי הלכות לחפץ חיים חלק ב הקדמה ראשונה דף ד ב.

כמבואר לעיל, השלחן ערוך והרמ"א נחלקו בדרך הכשרתם של כלים שמשתמשים בהם לכמה שימושים, ובכל שימוש רמת הבליעה שלהם שונה. לדעת השלחן ערוך, יש להכשיר את הכלי לפי השימוש המצוי, ולדעת הרמ"א, יש להכשיר את הכלי לפי רמת השימוש החמורה יותר בו. לפי זה, כלי שמשמש בדרך כלל לבישול חמץ בנוזל, אך לפעמים מחממים בו חמץ ללא נוזל, לדעת השלחן ערוך די להכשיר אותו בהגעלה, כפי רוב שימושו, ולדעת הרמ"א יש להכשיר אותו בליבון, כפי שימושו החמור. אלא שבעניין זה הרמ"א מקל מעט, ומחדש שבמצב זה אין צורך ללבן את הכלי בליבון חמור, אלא די ללבנו בליבון קל1. הטעם לכך הוא שישנם פוסקים הסוברים שכדי להכשיר כלי על ידי ליבון, אין צורך לחמם אותו בשיעור חום שניצוצות יהיו ניתזים מהכלי (ליבון חמור), אלא די לחממו בשיעור שקש נשרף על גביו (ליבון קל)2. ואף שאין הלכה כדבריהם, במקרה זה סומכים על דעה מקילה זו, שחימום הכלי בשיעור שקש יהיה נשרף על גביו נחשב כליבון; כיוון שלדעת רוב הפוסקים, די להכשיר את הכלי בהגעלה, והצורך להכשיר את הכלי על ידי ליבון הוא חומרה שמחמירים כדי לחשוש לדעת מיעוט הפוסקים3.

 

1.
רמ"א תנא ד, ומשנ"ב שם מח.
2.
עיין הגהות מיימוניות הלכות מאכלות אסורות פרק יז הלכה ג אות ה, ופרי מגדים סימן תנא אשל אברהם ס"ק כב.
3.
פרי מגדים סימן תנא אשל אברהם ס"ק כב.

כלי שהכשרתו עלולה לקלקל אותו, אין להכשירו, כיוון שיש לחשוש שמא האדם יחוס על הכלי ולא יכשיר אותו כראוי1.

1.
עיין שו"ע סימן תנא סעיף א וסעיף ז, ומשנ"ב תנא כג, וקיצור שלחן ערוך (פויפר) בשר וחלב חלק ב פרק יב סעיף ח.

במקומות שעושים בהם הגעלת כלים מרכזית, רצוי שיהיה במקום אדם הבקי בהלכות הגעלת כלים, כדי שיוכל להדריך את האנשים לעשות את ההגעלה כראוי, ולהשיב לשאלות שעולות תוך כדי ההגעלה1

1.
משנ"ב תנב ח.

כלי שהחמץ שניתן בו הוא קר, טעם החמץ אינו נבלע בו, ואם רוצים להכשיר אותו לפסח, כל מה שצריך לעשות הוא לשטוף אותו היטב ולוודא שאין בו שאריות חמץ1. לדוגמה: צנצנת המיועדת לאחסון עוגיות או סכין גדולה המיועדת לחיתוך לחם, יש לנקותן היטב, ואפשר להשתמש בהן בפסח. ואם יש סיכוי שהניחו בכלים אלו חמץ חם, או שיש סיכוי שהכניסו אותם לתוך סיר חם, יוצאי אשכנז נוהגים להחמיר ולהכשירם לפי הדרך שיש סיכוי שהשתמשו בהם2.

 

1.
שו"ע סימן תנא סעיף כב וסעיף כה, ומשנ"ב שם ושם.
2.
רמ"א תנא כה.

אף שחמץ קר אינו נותן טעם בכלי, ישנם כמה מצבים שבהם חמץ קר נותן טעם בכלי. מצב אחד הוא שהיית חמץ נוזלי קר בכלי עשרים וארבע שעות (כבישה). במצב זה, טעם החמץ חודר לדפנות הכלי, וכדי להוציאו יש להגעיל את הכלי1. לדוגמה: כלי שמאחסנים בו דייסת חמץ נוזלית קרה, טעם הדייסה נבלע בכלי, ואם רוצים להשתמש בכלי בפסח, יש להגעיל אותו

מצב נוסף שבו חמץ קר נותן טעם בכלי הוא כאשר החמץ חריף או מלוח. במצב זה, חריפות החמץ או מליחותו מבליעים טעם בכלי, וכדי להוציא את הטעם הבלוע בכלי, יש להגעיל אותו2. לדוגמה: גביע כסף שמזגו לתוכו ויסקי צריך הגעלה, אף שהוויסקי היה קר

כלי שבלע חמץ על ידי כבישה או מדבר חריף, הטוב ביותר הוא להכשירו על ידי הגעלה בכלי ראשון3, אך אפשר להכשיר אותו גם על ידי כבישתו במים שלושה ימים, וכך הוא סדר הכשרתו: מנקים את הכלי, מכניסים אותו לכלי אחר, מלא מים, כך שהכלי שאותו מכשירים יהיה שקוע כולו במים, ומשאירים אותו כך עשרים וארבע שעות. לאחר עשרים וארבע שעות, מחליפים מים, ושוב מכניסים את הכלי למים למשך עשרים וארבע שעות, ולאחר עשרים וארבע שעות מחליפים שוב את המים, ומכניסים את הכלי למים בפעם השלישית, למשך עשרים וארבע שעות4.

 

1.
שו"ע יורה דעה קה א, וסידור פסח כהלכתו פרק ו סעיף ה. ועיין פרי מגדים סימן תנא אשל אברהם ס"ק יז, וכף החיים תנא קג, שדי להגעילו בכלי ראשון שהוסר מהאש וחום מימיו הוא בשיעור שהיד סולדת בהם.
2.
שו"ע תנא כב, ומשנ"ב שם קכז, וסידור פסח כהלכתו פרק ו סעיף ה. ועיין דרכי תשובה יורה דעה סימן קה ס"ק מב, שיש סוברים שמשך הזמן שהדבר החריף צריך להיות בכלי כדי שהכלי יקבל את טעם הדבר החריף הוא שמונה עשרה דקות, ויש סוברים שדי בשש דקות. ועיין רמ"א יורה דעה צב ב, ויד יהודה שם בפירוש הקצר ס"ק כב, ולבושי עוז בשר בחלב עמ' שמה, שמאכל נחשב חריף רק כאשר החריפות מורגשת בו מאוד. ועיין שו"ע תנא יז, שכלים המיועדים לעריכת בצק ולישתו, בולעים טעם אף שהחמץ קר, ויש להכשירם על ידי הגעלה, ועיין רמ"א שם, ומשנ"ב שם צז, וביאור הלכה שם ד"ה בפסח, שלדעת הרמ"א לכתחילה יש להכשירם על ידי ליבון קל, ואם אי אפשר, יש להכשירם על ידי הגעלה, ועיין הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק ה סעיף פט, וקובץ מבית לוי פסח עמ' ל, בשם הגר"ש ווזנר, שנוהגים שלא להשתמש בכלים המיועדים לעריכת בצק ולישתו, אף על ידי הכשרתם.
3.
כן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א, ועיין לעיל הערה 44.
4.
עיין שו"ע תנא כא, ומשנ"ב שם קיח, וסידור פסח כהלכתו פרק ו סעיף ב.

כלֵי חרס שחיממו בהם חמץ או שפכו לתוכם חמץ חם, לא ניתן להכשירם לפסח1. אי אפשר להכשירם על ידי הגעלה, כיוון שבחרס ישנם נקבים זעירים, ואין בכוח ההגעלה להוציא את כל הטעם שבלוע בהם2. ואי אפשר להכשירם על ידי ליבון, כיוון שכלֵי חרס עלולים להתקלקל מחמת הליבון, ויש חשש שאדם לא ילבן אותם כראוי3

כלים העשויים מחרסינה, מחמר, מקרמיקה ומפורצלן, דינם ככלי חרס4.

 

1.
שו"ע תנא א.
2.
שו"ע תנא א, ושו"ת חמדה גנוזה חלק א שאלה טז אות ג ד"ה ועוד יש לומר.
3.
שו"ע תנא א. ועיין רמ"א שם, שגם אם כלֵי החרס בלעו טעם חמץ מחמץ הנמצא בכלי שני, אי אפשר להכשירם על ידי הגעלה, ועיין כף החיים תנא כ, שלדעת רוב הפוסקים גם השלחן ערוך מודה לזה, ועיין אור לציון חלק ג הערה א ד"ה ועל כל פנים, ושו"ת יביע אומר חלק ג אורח חיים סימן כד אותיות ב-ג.
4.
משנ"ב תנא קסג, וחזון עובדיה פסח חלק א עמ' קמט, ואור לציון חלק ג פרק י שאלה א, והלכות חגים לגר"מ אליהו פרק ה סעיף פח, וסידור פסח כהלכתו פרק ט סעיף יב.

כלי זכוכית, נחלקו הפוסקים בדינם. יש סוברים שכיוון שזכוכית היא חומר חלק וקשה, כלי זכוכית אינם בולעים את טעם האוכל הניתן בהם, גם אם הוא חם, ומספיק לנקות אותם היטב וניתן להשתמש בהם בפסח1. ויש חולקים וסוברים שכלי זכוכית בולעים את טעם האוכל הניתן בהם, ואי אפשר להכשירם בהגעלה, כיוון שאחד המרכיבים שמהם מייצרים זכוכית הוא חול, ולכן דינם ככלי חרס, שאין בכוח הגעלה להפליט את הטעם הבלוע בהם2. להלכה, נחלקו בכך השלחן ערוך והרמ"א. השלחן ערוך פסק כדעה המקלה, שכלי זכוכית אינם בולעים את טעם האוכל הניתן בהם, ודי להכשירם בשטיפה3, וכן נוהגים חלק מיוצאי ספרד4. והרמ"א פסק כדעה המחמירה, שכלי זכוכית בולעים את טעם האוכל הניתן בהם, ולא ניתן להכשירם בהגעלה5, וכן נוהגים יוצאי אשכנז וחלק מיוצאי ספרד6.

 

1.
עיין שו"ת הרשב"א חלק א סימן רלג.
2.
מרדכי עבודה זרה סימן תתכו בשם רבנו יחיאל מפריז.
3.
שו"ע תנא כו.
4.
חזון עובדיה פסח חלק א עמ' קנב, שמ"ש ומגן חלק ד סימן סא, אור לציון חלק ג פרק י שאלה יב, קיצור שלחן ערוך (טולידאנו) סימן ת סעיף קה.
5.
שו"ע תנא כו.
6.
עיין שיירי כנסת הגדולה סימן תנא הגהות בית יוסף אות כט, ושדי חמד חלק ה מערכת ה"א אות כט: גם מבני הספרדים ראיתי מן המהדרין נזהרים בזה, עיין בן איש חי שנה ראשונה פרשת צו אות ד, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק ה סעיף נג, הגדה של פסח כה לחי (חזן) עמ' לה בהערה, נר ציון פסח פרק ג סעיף ח. ועיין משנ"ב תנא קנד, שגם כלי זכוכית שבלעו טעם חמץ על ידי כבישה, אי אפשר להכשירם על ידי הגעלה, ועיין בן איש חי שם, וערוך השלחן תנא נ, והלכות חגים לגר"מ אליהו שם, שחולקים וסוברים שכלי זכוכית שבלעו טעם חמץ על ידי כבישה, אפשר להכשירם על ידי הגעלה או על ידי שרייתם במים שלוש פעמים מעת לעת.

כלי פיירקס ודורלקס, יש סוברים שדינם ככלי זכוכית, ויוצאי אשכנז אינם יכולים להכשירם1. ויש סוברים שאפשר להקל בהם יותר, ויוצאי אשכנז יכולים להכשירם בהגעלה2, אך יחמירו ויגעילו אותם שלוש פעמים3, כיוון שיש סוברים שהגעלת כלי שלוש פעמים מוציאה את הטעם מכל כלי, אפילו מכלי חרס4.

 

1.
מהר"ם בריסק בקובץ ירושת פליטה סימן כ, שמעתתא דמשה שמועות משה סימן תנא אות טו, קובץ מבית לוי גיליון א עמ' לה.
2.
שו"ת שרידי אש חלק א סימן מה (מהדורת תשנ"ט), ציץ אליעזר חלק ט סימן כו אות ב, בשם הגרצ"פ פרנק, קובץ תשובות לגרי"ש אלישיב חלק ד סימן כז אות ב, חזון עובדיה פסח חלק א עמ' קנז.
3.
ציץ אליעזר שם, חזון עובדיה שם.
4.
עיין טור יורה דעה סימן קכא בשם בעל העיטור.

כלי אמייל עשויים ממתכת ומצופים בחומר חלק העשוי מחוֹל1. הפוסקים נחלקו אם דינם ככלי חרס או ככלי מתכת2, ולמעשה נוהגים שלא להכשירם לפסח3. ויש מיוצאי ספרד שמקילים להכשירם בהגעלה4.

 

1.
סידור פסח כהלכתו פרק ט הערה 8.
2.
עיין שו"ת מהר"ם שיק יורה דעה סימן קמ, שדינם ככלי חרס, ועיין שו"ת חתם סופר יורה דעה סימן קיג, שהאומנים מסתירים ממה עשוי ציפוי האמייל, ולכן מספק, יש להחשיבם ככלי חרס, ועיין אבני נזר חלק יורה דעה סימן קיב אות ד, שחולק וסובר שדינם ככלי מתכות, ועיין סידור פסח כהלכתו פרק ט הערה 8, שהרחיב בזה.
3.
שער הציון סימן תנא הגהה לאחר ס"ק קצא (בחלק מהדפוסים הגהה זו נשמטה), אור לציון חלק ג פרק י שאלה יד, פסקי תשובות תנא נז. והגר"י אריאל שליט"א כתב לנו שבשו"ת הרי בשמים חלק ד סימן קסא ובשו"ת חשב האפוד חלק א סימן קיז, כתבו שאפשר להכשירם אם הם שלמים ואינם פגומים, ויש שנוהגים כדבריהם.
4.
חזון עובדיה פסח חלק א עמ' קנז, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק ה סעיף לט. ועיין חזון עובדיה שם, והלכות חגים שם, שמעיקר הדין אפשר להגעילם פעם אחת, אך טוב להגעילם שלוש פעמים. ועיין הלכות חגים שם, שאם משתמשים בהם ללא רוטב, אי אפשר להכשירם.

כלי פלסטיק, יש סוברים שאי אפשר להכשירם, כיוון שפלסטיק הוא חומר חדש שלא היה בזמן חז"ל, ואין ביכולתנו להחליט אם חומר זה פולט את כל הבלוע בתוכו על ידי הגעלה1. ויש סוברים שאפשר להכשירם2, כיוון שרק את כלי החרס החריגה התורה וקבעה שאינם פולטים את הבלוע בהם, אך כל שאר הכלים פולטים את הבלוע בהם3, וכן הלכה, ובלבד שכלי הפלסטיק חלקים ואין בהם שריטות4.

1.
אגרות משה אורח חיים חלק ב סימן צב, ושמעתתא דמשה שמועות משה סימן תנא אות יז, אשרי האיש פרק נג אות טז, עיין קובץ מבית לוי גיליון ג עמ' כ אות ט, בשם הגר"ש ווזנר, שו"ת להורות נתן חלק ו סימן סט.
2.
ציץ אליעזר חלק ד סימן ו, חזון עובדיה פסח חלק א עמ' קנא, אור לציון חלק ג פרק י שאלה יג, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק ה סעיף פו.
3.
ציץ אליעזר חלק ד סימן ו, חזון עובדיה פסח חלק א עמ' קנא, אור לציון חלק ג פרק י שאלה יג.
4.
כן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א.

עוד בנושא ממכון התורה והארץ

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ