logo-white

תוכן עניינים

הלכות סוכות

הלכות סוכות מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

פרק יז - דיני לולב. פרק יז - דיני לולב

לולב שנחלקה בו התיומת

facebook email whatsapp

לולב שנחלקה התיומת שלו - פסול1, ונחלקו השלחן ערוך והרמ"א מהי תיומת. לדעת השלחן ערוך, כל עלה בלולב מורכב משני עלים המחוברים בגבם זה לזה (תמונה 9223), ונקודת החיבור ביניהם נקראת תיומת2, כיוון שהיא משלימה את שני חלקי העלה להיותם אחד (תם=שלם)3. לולב שנחלקה התיומת שלו ברוב עלי הלולב, דהיינו ששני חלקי העלה ברוב עלי הלולב נחלקו ונפרדו זה מזה - הלולב פסול4. הטעם לכך הוא שחיבור שני חלקי העלה זה לזה הוא אחד המאפיינים הייחודיים של ענפי הדקל, וחסרונו הוא חיסרון משמעותי בשלמות הלולב5. לעומת זאת, לדעת הרמ"א התיומת היא העלה האמצעי של הלולב (תמונה 8892), ואם שני חלקי העלה האמצעי נפרדו זה מזה - הלולב פסול, אף אם בכל עלי הלולב הנותרים חלקי העלה מחוברים זה לזה6 (תמונה 8871). לשיטתו העלה האמצעי נקרא תיומת, כיוון שהוא מתאם ומחבר בין העלים שמימין לשדרה ובין העלים שמשמאל לה7. והטעם לכך שדינו של עלה זה חמור יותר משאר העלים בלולב הוא שעלה זה בולט וניכר יותר משאר עלי הלולב, וכאשר אדם מסתכל על לולב הוא ממקד בו את מבטו, ולכן חיסרון בו בולט יותר מחיסרון בשאר עלי הלולב8

לדעת השלחן ערוך, לולב שהעלה האמצעי שלו נחלק הוא לולב כשר, כיוון שרוב עלי הלולב לא נחלקו9. אף שיוצאי ספרד נוהגים בדרך כלל כדעת השלחן ערוך, בעניין זה הם מחמירים לכתחילה כדעת הרמ"א ונמנעים מליטול לולב שהעלה האמצעי שלו נחלק10. זאת כיוון שמצוות ארבעת המינים היא מצווה חשובה שראוי להחמיר בה כאשר אפשר לעשות זאת בקלות. וכיוון שלולבים שהעלה האמצעי שלהם לא נחלק מצויים לרוב, ראוי להחמיר בכך ולקיים את המצווה לפי כל הדעות11.

לולב שהעלה האמצעי שלו נחלק הוא פסול רק אם רוב העלה נחלק, אך אם מיעוט העלה נחלק, הלולב כשר12. אך מצווה מן המובחר לקחת לולב שהעלה האמצעי שלו לא נחלק כלל13, משום שכאשר העלה נחלק אפילו במעט, נענועי הלולב עלולים להרחיב את הסדק שבין העלים ולגרום לשני חלקי העלה להיפרד זה מזה לרוב אורך העלה14.

אדם הבוחר לולב ובודק אם נחלקה התיומת שלו, ייזהר מאוד שלא לגרום לפתיחת התיומת, ואם הוא גרם לפתיחת התיומת, עליו לשלם למוכר על הנזק שגרם לו. ויש לזכור שנטילת לולב שתיומתו סגורה לגמרי היא מידת חסידות, וגזל הוא איסור דאורייתא15.

15 הערות

1.
שו"ע תרמה ג.
2.
שו"ע תרמה ג, על פי הרמב"ם.
3.
תוספות סוכה לב א ד"ה נחלקה התיומת, בשם בה"ג, ואוצר ארבעת המינים (תשפ"ב) פרק ב הערה 2.
4.
שו"ע תרמה ג, על פי הרמב"ם. ועיין משנ"ב תרמה יא, שכדי שעלה ייחשב עלה שתיומתו נחלקה, צריך ששני חלקי העלה יהיו מופרדים זה מזה לאורך רוב העלה.
5.
ארבעת המינים המהודרים עמ' רמז. ועיין שו"ע הרב תרמה י, שדין זה נלמד מהפסוק "וּלְקַחְתֶּם לָכֶם" (ויקרא כג ל), ודרשו חכמים שהלולב צריך להיות תם (וּלְקַח - תָם), כלומר שלם, כפי שלמות תבניתו וצורתו (אוצר ארבעת המינים בירורים סימן ב).
6.
רמ"א תרמה ג, על פי רש"י ותרומת הדשן. ועיין הליכות שלמה פרק י סעיף ד, ואשרי האיש פרק כח סעיף טו, שאם שני חלקי העלה האמצעי אינם שווים ברוחבם, הלולב כשר, ובלבד שהעלה הצר מכסה את רוב רוחבו של העלה הרחב, ועיין חוט שני עמ' רעו, שחולק וסובר שגם אם העלה הצר מכסה את מיעוט העלה הרחב, הלולב כשר, וכן משמע מארחות רבנו (תשע"ד) חלק ג עמ' כה. ועיין הליכות שלמה פרק י דבר הלכה ה ובהערה 13, שאם שני חלקי העלה האמצעי אינם מסתיימים בשווה והאחד גבוה מחברו, הלולב כשר, ובלבד שלא יהיה ביניהם מרחק של טפח. ועיין משנ"ב תרמה טו, שלולב שיש לו שני עלים אמצעיים, שני העלים האמצעיים מקבלים את דין התיומת, ואם אחד מהם נחלק, הלולב פסול, ועיין חזון איש אורח חיים סימן קמה ס"ק ד, וחזון עובדיה עמ' ש, שחולקים וסוברים שהלולב נפסל רק אם שני העלים האמצעיים נחלקו.
7.
שבלי הלקט סדר חג הסוכות סימן שנא, ואוצר ארבעת המינים (תשפ"ב) פרק ב הערה 2.
8.
עיין שו"ע הרב תרמה י.
9.
שו"ע תרמה ג, ומשנ"ב שם יב.
10.
חזון עובדיה עמ' רצו, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק נב סעיף מ, אור לציון חלק ד פרק לב שאלה ב, ילקוט יוסף (תש"פ) עמ' קיח-קיט. ועיין אור לציון שם, שיוצא ספרד הנוטל לולב שהעלה האמצעי שלו פתוח ברובו, לא יברך עליו, כיוון שלדעת הרמ"א לולב זה פסול, ועיין ילקוט יוסף עמ' קד ואילך, שמשמע שחולק וסובר שיברך עליו.
11.
ילקוט יוסף (תש"פ) עמ' קיח.
12.
משנ"ב סימן תרמה ס"ק טז וס"ק יט, על פי הגר"א. ועיין רמ"א תרמה ג, שחולק וסובר שהלולב פסול רק אם העלה האמצעי נחלק לכל אורכו עד השדרה.
13.
רמ"א תרמה ג, חזון עובדיה עמ' ש, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק נב סעיף מ. ועיין משנ"ב תרמה יט, בשם הט"ז, שלולב שהעלה האמצעי שלו נחלק בשיעור של פחות מטפח הוא לולב מהודר, ועיין משנ"ב שם, בשם החיי אדם, שחולק.
14.
משנ"ב תרמה יט. ועיין הליכות שלמה פרק י דבר הלכה ח, שאם העלה האמצעי נפתח ברובו, לא ניתן להכשיר את הלולב על ידי הדבקתו בדבק, ועיין הליכות שלמה שם, ואשרי האיש פרק כח אות א, שאם העלה האמצעי נחלק מעט והדביקו אותו שלא יחלק יותר, הלולב כשר לכתחילה, ועיין אשרי האיש פרק כח אות ב, שלולב שעלהו האמצעי נפתח מעט והדביקו אותו, המוכרו חייב להודיע זאת לקונים.
15.
הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק נב סעיף מא.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ