לולב שנחלקה התיומת שלו - פסול1, ונחלקו השלחן ערוך והרמ"א מהי תיומת. לדעת השלחן ערוך, כל עלה בלולב מורכב משני עלים המחוברים בגבם זה לזה (תמונה 9223), ונקודת החיבור ביניהם נקראת תיומת2, כיוון שהיא משלימה את שני חלקי העלה להיותם אחד (תם=שלם)3. לולב שנחלקה התיומת שלו ברוב עלי הלולב, דהיינו ששני חלקי העלה ברוב עלי הלולב נחלקו ונפרדו זה מזה - הלולב פסול4. הטעם לכך הוא שחיבור שני חלקי העלה זה לזה הוא אחד המאפיינים הייחודיים של ענפי הדקל, וחסרונו הוא חיסרון משמעותי בשלמות הלולב5. לעומת זאת, לדעת הרמ"א התיומת היא העלה האמצעי של הלולב (תמונה 8892), ואם שני חלקי העלה האמצעי נפרדו זה מזה - הלולב פסול, אף אם בכל עלי הלולב הנותרים חלקי העלה מחוברים זה לזה6 (תמונה 8871). לשיטתו העלה האמצעי נקרא תיומת, כיוון שהוא מתאם ומחבר בין העלים שמימין לשדרה ובין העלים שמשמאל לה7. והטעם לכך שדינו של עלה זה חמור יותר משאר העלים בלולב הוא שעלה זה בולט וניכר יותר משאר עלי הלולב, וכאשר אדם מסתכל על לולב הוא ממקד בו את מבטו, ולכן חיסרון בו בולט יותר מחיסרון בשאר עלי הלולב8.
לדעת השלחן ערוך, לולב שהעלה האמצעי שלו נחלק הוא לולב כשר, כיוון שרוב עלי הלולב לא נחלקו9. אף שיוצאי ספרד נוהגים בדרך כלל כדעת השלחן ערוך, בעניין זה הם מחמירים לכתחילה כדעת הרמ"א ונמנעים מליטול לולב שהעלה האמצעי שלו נחלק10. זאת כיוון שמצוות ארבעת המינים היא מצווה חשובה שראוי להחמיר בה כאשר אפשר לעשות זאת בקלות. וכיוון שלולבים שהעלה האמצעי שלהם לא נחלק מצויים לרוב, ראוי להחמיר בכך ולקיים את המצווה לפי כל הדעות11.
לולב שהעלה האמצעי שלו נחלק הוא פסול רק אם רוב העלה נחלק, אך אם מיעוט העלה נחלק, הלולב כשר12. אך מצווה מן המובחר לקחת לולב שהעלה האמצעי שלו לא נחלק כלל13, משום שכאשר העלה נחלק אפילו במעט, נענועי הלולב עלולים להרחיב את הסדק שבין העלים ולגרום לשני חלקי העלה להיפרד זה מזה לרוב אורך העלה14.
אדם הבוחר לולב ובודק אם נחלקה התיומת שלו, ייזהר מאוד שלא לגרום לפתיחת התיומת, ואם הוא גרם לפתיחת התיומת, עליו לשלם למוכר על הנזק שגרם לו. ויש לזכור שנטילת לולב שתיומתו סגורה לגמרי היא מידת חסידות, וגזל הוא איסור דאורייתא15.