logo-white

תוכן עניינים

הלכות סוכות

הלכות סוכות מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

פרק יז - דיני לולב. פרק יז - דיני לולב

לולב המכוסה ב'קורֵה'

facebook email whatsapp

כאשר הלולב גדל על העץ, ישנה קליפה חומה דקה המכסה אותו, ונקראת 'קורֵה' (תמונה 8819 – לא צריך את כל הלולב מספיק את הרבע העליון שלו). קליפה זו נושרת בתהליך גידול הלולב, אך ישנם לולבים שנקטפים מהעץ לפני שהקורֵה נושרת, והם מגיעים לשוק כאשר הם עטופים בקליפה זו. לולב המכוסה בקורֵה - כשר, ואין צורך להסיר את הקורֵה כדי לבדוק אם תיומתו נחלקה או נסדקה כהימנק1, כיוון שפסולים אלו אינם מצויים2. ועוד שלדעת פוסקים רבים, גם אם העלים שתחת הקורֵה נחלקו או נסדקו, הלולב כשר, כיוון שהקורֵה נחשבת חלק מהלולב והיא מחברת אותם3

למנהג יוצאי ספרד, לולב עם קורֵה הוא לולב מהודר יותר4, כיוון שהקורֵה שומרת על התיומת שלא תיפתח5. אך רבים מיוצאי אשכנז מעדיפים לולב ללא קורֵה, כיוון שלמנהגם, בזמן שמנענעים את הלולב יש להרעיד את העלים שיתרחקו זה מזה וישמיעו קול6, ובלולב עם קורֵה לא ניתן להרעיד את העלים7. לפי מנהג יוצאי ספרד אין חיסרון בכך שלא ניתן להרעיד את עלי הלולב בזמן הנענועים, כיוון שלמנהגם אין מרעידים את הלולב בזמן הנענועים8

אדם הקונה לולב ורוצה להסיר את הקורֵה כדי להתבונן בראש הלולב אינו רשאי לעשות כן מבלי לקבל את הסכמת המוכר, כיוון שיש קונים החפצים בלולב סגור על ידי קורֵה, ובהסרת הקורֵה ערך הלולב יורד ויש בכך נזק למוכר9.

9 הערות

1.
מאמר מרדכי תרמה ד, כף החיים תרמה כד, עיין הליכות שלמה פרק י סעיף ב, חזון עובדיה עמ' רחצ, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק נב סעיף לט, אור לציון חלק ד פרק לב שאלה ב. ועיין אשרי האיש פרק כח סעיף ו, שחולק וסובר שצריך להסיר את הקורֵה כדי לוודא שאין בראש הלולב איזה פסול.
2.
מאמר מרדכי תרמה ד, כף החיים תרמה כה, חזון עובדיה עמ' רחצ, אור לציון חלק ד פרק לב שאלה ב.
3.
עיין ארחות רבנו (תשע"ד) חלק ג עמ' כט ואילך, חוט שני עמ' רעו, קובץ מבית לוי חלק ב עמ' לב, ילקוט יוסף (תש"פ) עמ' קיד. ועיין מאמר מרדכי תרמה ד, וכף החיים תרמה כה, שמשמע מדבריהם שחולקים וסוברים שהקורֵה אינה נחשבת חיבור.
4.
עיין הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק נב סעיף לט, אור לציון חלק ד פרק לב שאלה ב, ילקוט יוסף (תש"פ) עמ' קד ועמ' קיג. ועיין אור לציון שם הערה ב, שטעמם של יוצאי ספרד שאינם חוששים שמא נחלקה התיומת שתחת הקורֵה הוא שמעיקר הדין הלכה כשלחן ערוך, שרק אם נחלקה התיומת ברוב עלי הלולב, הלולב פסול, וזה אינו מצוי.
5.
אור לציון חלק ד פרק לב הערה ב. ועיין מטה יהודה תרנא א: "מצוה מן המובחר בלולב שעליו מהודקים יפה דומה ללב שהוא גוף אחד".
6.
רמ"א תרנא ט.
7.
עיין בכורי יעקב תרמה א, עיין הליכות שלמה פרק י סעיף ב. ועיין הליכות שלמה פרק י הערה 3, שהיו מיוצאי אשכנז בירושלים שהידרו ליטול לולב המכוסה בקורֵה, ועיין שדי שדי חמד חלק ו אסיפת דינים מערכת ארבעה מינים סימן ב אות א עמ' 147, שכתב כעין זה, ועיין שו"ת משנה הלכות חלק ג סימן נט ד"ה גם נראה, וארחות רבנו (תשע"ד) חלק ג עמ' כט ואילך.
8.
שדי חמד חלק ו מערכת ארבעה מינים סימן ב אות א ד"ה והנה, חזון עובדיה עמ' רחצ, אור לציון חלק ד פרק לב שאלה ב.
9.
אור לציון חלק ד פרק לב שאלה ב.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ