logo-white

תוכן עניינים

הלכות סוכות

הלכות סוכות מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

פרק יז - דיני לולב

facebook email whatsapp

נאמר בתורה: "וּלְקַחְתֶּם לָכֶם בַּיּוֹם הָרִאשׁוֹן פְּרִי עֵץ הָדָר, כַּפֹּת תְּמָרִים וַעֲנַף עֵץ עָבֹת וְעַרְבֵי נָחַל"1. "כַּפֹּת תְּמָרִים" הם ענפי הדקל הפנימיים שבלב הדקל, הנקראים בלשון חז"ל ובשפתנו - לולבים2, והם מכונים "כַּפֹּת תְּמָרִים" כיוון שעליהם דבוקים זה בזה, כאילו הם כפותים (קשורים)3. מכך שהמילה "כַּפֹּת" כתובה בתורה בכתיב חסר (ללא האות וי"ו) למדו חז"ל שצריך ליטול לולב אחד בלבד4.

1.
ויקרא כג מ.
2.
פרי מגדים סימן תרנא משבצות זהב ב.
3.
עיין סוכה לב א, ופסקי ריא"ז סוכה פרק ג הלכה א אות א.
4.
סוכה לב א, וריטב"א שם.

אורך שדרת הלולב צריך להיות ארבעה טפחים1 (32 ס"מ, ויש מחמירים: 40 ס"מ2). הטעם לשיעור זה הוא שהלולב ניטל מעץ דקל, שהוא גבוה יותר משאר המינים, ולכן כאשר אוגדים את ארבעת המינים, שדרת הלולב צריכה לבלוט לפחות טפח מעל ההדסים והערבות3; וכיוון שאורכם של ההדסים והערבות הוא שלושה טפחים, אורך שדרת הלולב צריך להיות ארבעה טפחים4.

1.
שו"ע תרנ א: ויש אומרים, רמ"א שם, חזון עובדיה עמ' שסב: טוב להדר לכתחילה, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק נב סעיף ל, אור לציון חלק ד פרק לב שאלה ז. ועיין שו"ע שם דעה א, שדי שאורך הלולב יהיה מעט יותר משלושה טפחים. ועיין חזון איש אורח חיים סימן קמו ס"ק כא וס"ק כד-כה, שלולב שאין יוצאים עלים בחלק התחתון של שדרתו, אותו חלק אינו עולה לשיעור ארבעה טפחים, ועיין ערוך השלחן תרנ א, שחולק, ועיין באור הלכה תרמה ב ד"ה ועדיין.
2.
שיעור 32 ס"מ הוא לפי הגרא"ח נאה, ושיעור 40 ס"מ הוא לפי החזון איש.
3.
רש"י סוכה לב ב ד"ה שיהא, ושפת אמת שם סוף ד"ה בשיעור.
4.
שו"ע תרנ א.

לולב עקום מעט הוא לולב כשר1 (תמונה 8799), אך מצווה מן המובחר שהלולב יהיה ישר לגמרי, כיוון שלולב ישר נאה יותר2.

1.
שו"ע תרמה ח, ומשנ"ב שם: עקום כמגל - פסול. ועיין כפות תמרים סוכה לב א ד"ה והתניא, ואוצר ארבעת המינים (תשפ"ב) פרק ו סעיף ט, שהכוונה כחצי עיגול. ועיין שו"ע שם, שאם הלולב עקום לאחוריו, הלולב כשר, ועיין משנ"ב שם לז, שהכוונה היא שכאשר אדם אוחז את הלולב כאשר שדרת הלולב מופנית כלפיו, הלולב מתעקם לכיוונו. 
2.
חיים וברכה סימן סו, אוצר ארבעת המינים (תשפ"ב) פרק ו הערה 16, בשם הגרי"ז, ארחות רבנו (תשע"ד) חלק ג עמ' לו, הליכות שלמה פרק י הערה 32, חזון עובדיה עמ' שא, אור לציון חלק ד פרק לב שאלה ה. ועיין אור לציון שם, שדי להעמיד את הלולב מול הפנים ולראות אם הוא ישר, ואין צריך להעמידו מול העין בצורה מאוזנת.

לולב שנחלקה התיומת שלו - פסול1, ונחלקו השלחן ערוך והרמ"א מהי תיומת. לדעת השלחן ערוך, כל עלה בלולב מורכב משני עלים המחוברים בגבם זה לזה (תמונה 9223), ונקודת החיבור ביניהם נקראת תיומת2, כיוון שהיא משלימה את שני חלקי העלה להיותם אחד (תם=שלם)3. לולב שנחלקה התיומת שלו ברוב עלי הלולב, דהיינו ששני חלקי העלה ברוב עלי הלולב נחלקו ונפרדו זה מזה - הלולב פסול4. הטעם לכך הוא שחיבור שני חלקי העלה זה לזה הוא אחד המאפיינים הייחודיים של ענפי הדקל, וחסרונו הוא חיסרון משמעותי בשלמות הלולב5. לעומת זאת, לדעת הרמ"א התיומת היא העלה האמצעי של הלולב (תמונה 8892), ואם שני חלקי העלה האמצעי נפרדו זה מזה - הלולב פסול, אף אם בכל עלי הלולב הנותרים חלקי העלה מחוברים זה לזה6 (תמונה 8871). לשיטתו העלה האמצעי נקרא תיומת, כיוון שהוא מתאם ומחבר בין העלים שמימין לשדרה ובין העלים שמשמאל לה7. והטעם לכך שדינו של עלה זה חמור יותר משאר העלים בלולב הוא שעלה זה בולט וניכר יותר משאר עלי הלולב, וכאשר אדם מסתכל על לולב הוא ממקד בו את מבטו, ולכן חיסרון בו בולט יותר מחיסרון בשאר עלי הלולב8

לדעת השלחן ערוך, לולב שהעלה האמצעי שלו נחלק הוא לולב כשר, כיוון שרוב עלי הלולב לא נחלקו9. אף שיוצאי ספרד נוהגים בדרך כלל כדעת השלחן ערוך, בעניין זה הם מחמירים לכתחילה כדעת הרמ"א ונמנעים מליטול לולב שהעלה האמצעי שלו נחלק10. זאת כיוון שמצוות ארבעת המינים היא מצווה חשובה שראוי להחמיר בה כאשר אפשר לעשות זאת בקלות. וכיוון שלולבים שהעלה האמצעי שלהם לא נחלק מצויים לרוב, ראוי להחמיר בכך ולקיים את המצווה לפי כל הדעות11.

לולב שהעלה האמצעי שלו נחלק הוא פסול רק אם רוב העלה נחלק, אך אם מיעוט העלה נחלק, הלולב כשר12. אך מצווה מן המובחר לקחת לולב שהעלה האמצעי שלו לא נחלק כלל13, משום שכאשר העלה נחלק אפילו במעט, נענועי הלולב עלולים להרחיב את הסדק שבין העלים ולגרום לשני חלקי העלה להיפרד זה מזה לרוב אורך העלה14.

אדם הבוחר לולב ובודק אם נחלקה התיומת שלו, ייזהר מאוד שלא לגרום לפתיחת התיומת, ואם הוא גרם לפתיחת התיומת, עליו לשלם למוכר על הנזק שגרם לו. ויש לזכור שנטילת לולב שתיומתו סגורה לגמרי היא מידת חסידות, וגזל הוא איסור דאורייתא15.

1.
שו"ע תרמה ג.
2.
שו"ע תרמה ג, על פי הרמב"ם.
3.
תוספות סוכה לב א ד"ה נחלקה התיומת, בשם בה"ג, ואוצר ארבעת המינים (תשפ"ב) פרק ב הערה 2.
4.
שו"ע תרמה ג, על פי הרמב"ם. ועיין משנ"ב תרמה יא, שכדי שעלה ייחשב עלה שתיומתו נחלקה, צריך ששני חלקי העלה יהיו מופרדים זה מזה לאורך רוב העלה.
5.
ארבעת המינים המהודרים עמ' רמז. ועיין שו"ע הרב תרמה י, שדין זה נלמד מהפסוק "וּלְקַחְתֶּם לָכֶם" (ויקרא כג ל), ודרשו חכמים שהלולב צריך להיות תם (וּלְקַח - תָם), כלומר שלם, כפי שלמות תבניתו וצורתו (אוצר ארבעת המינים בירורים סימן ב).
6.
רמ"א תרמה ג, על פי רש"י ותרומת הדשן. ועיין הליכות שלמה פרק י סעיף ד, ואשרי האיש פרק כח סעיף טו, שאם שני חלקי העלה האמצעי אינם שווים ברוחבם, הלולב כשר, ובלבד שהעלה הצר מכסה את רוב רוחבו של העלה הרחב, ועיין חוט שני עמ' רעו, שחולק וסובר שגם אם העלה הצר מכסה את מיעוט העלה הרחב, הלולב כשר, וכן משמע מארחות רבנו (תשע"ד) חלק ג עמ' כה. ועיין הליכות שלמה פרק י דבר הלכה ה ובהערה 13, שאם שני חלקי העלה האמצעי אינם מסתיימים בשווה והאחד גבוה מחברו, הלולב כשר, ובלבד שלא יהיה ביניהם מרחק של טפח. ועיין משנ"ב תרמה טו, שלולב שיש לו שני עלים אמצעיים, שני העלים האמצעיים מקבלים את דין התיומת, ואם אחד מהם נחלק, הלולב פסול, ועיין חזון איש אורח חיים סימן קמה ס"ק ד, וחזון עובדיה עמ' ש, שחולקים וסוברים שהלולב נפסל רק אם שני העלים האמצעיים נחלקו.
7.
שבלי הלקט סדר חג הסוכות סימן שנא, ואוצר ארבעת המינים (תשפ"ב) פרק ב הערה 2.
8.
עיין שו"ע הרב תרמה י.
9.
שו"ע תרמה ג, ומשנ"ב שם יב.
10.
חזון עובדיה עמ' רצו, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק נב סעיף מ, אור לציון חלק ד פרק לב שאלה ב, ילקוט יוסף (תש"פ) עמ' קיח-קיט. ועיין אור לציון שם, שיוצא ספרד הנוטל לולב שהעלה האמצעי שלו פתוח ברובו, לא יברך עליו, כיוון שלדעת הרמ"א לולב זה פסול, ועיין ילקוט יוסף עמ' קד ואילך, שמשמע שחולק וסובר שיברך עליו.
11.
ילקוט יוסף (תש"פ) עמ' קיח.
12.
משנ"ב סימן תרמה ס"ק טז וס"ק יט, על פי הגר"א. ועיין רמ"א תרמה ג, שחולק וסובר שהלולב פסול רק אם העלה האמצעי נחלק לכל אורכו עד השדרה.
13.
רמ"א תרמה ג, חזון עובדיה עמ' ש, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק נב סעיף מ. ועיין משנ"ב תרמה יט, בשם הט"ז, שלולב שהעלה האמצעי שלו נחלק בשיעור של פחות מטפח הוא לולב מהודר, ועיין משנ"ב שם, בשם החיי אדם, שחולק.
14.
משנ"ב תרמה יט. ועיין הליכות שלמה פרק י דבר הלכה ח, שאם העלה האמצעי נפתח ברובו, לא ניתן להכשיר את הלולב על ידי הדבקתו בדבק, ועיין הליכות שלמה שם, ואשרי האיש פרק כח אות א, שאם העלה האמצעי נחלק מעט והדביקו אותו שלא יחלק יותר, הלולב כשר לכתחילה, ועיין אשרי האיש פרק כח אות ב, שלולב שעלהו האמצעי נפתח מעט והדביקו אותו, המוכרו חייב להודיע זאת לקונים.
15.
הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק נב סעיף מא.

הלולב צריך להיות נאה והדור. זאת למדים מכך שהציווי ליטול לולב כתוב יחד עם הציווי ליטול אתרוג. סמיכות הציוויים זה לזה מלמדת שיש להשוות את דיניהם, וכשם שהאתרוג צריך להיות נאה והדור, כיוון שהוא נקרא "פרי עץ הדר", כך גם הלולב צריך להיות נאה והדור1. לכן לולב שהעלה האמצעי שלו נחתך או נשבר ('נקטם ראשו') - פסול2 (תמונה 9239 - צריך רק את החלק העליון של הלולב איפה שהעלה חתוך), כיוון שהדבר פוגע בנויו ובהדרו3.

1.
שו"ע הרב תרמה ב.
2.
רמ"א תרמה ו, עיין כף החיים תרמה מז, עיין חזון עובדיה עמ' רצו, עיין הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק נב סעיף לז, עיין אור לציון חלק ד פרק לב הערה ב ד"ה ואם נקטם. ביתר ביאור: לדעת הרמ"א 'ראשו' הוא העלה האמצעי של הלולב, ועיין באור הלכה תרמה ו ד"ה רב, שלדעת הנהר שלום והמאמר מרדכי, גם השלחן ערוך סובר כן, ולדעת הב"ח הט"ז והגר"א, השלחן ערוך חולק על הרמ"א וסובר ש'ראשו' הם רוב העלים העליונים הגבוהים מהשדרה, ואם רק העלה האמצעי נקטם, הלולב כשר, ועיין כף החיים שם, וחזון עובדיה שם, והלכות חגים לגר"מ אליהו שם, ואור לציון שם, שיוצאי ספרד מחמירים לכתחילה כדעת הרמ"א. ועיין אור לציון שם, שיוצא ספרד הנוטל לולב שעלהו האמצעי נקטם, יברך על נטילתו, כיוון שגם לדעת הרמ"א בשעת הדחק יש לברך על לולב שעלהו האמצעי נקטם. ועיין משנ"ב תרמה כז, שקטימת העלה האמצעי פוסלת את הלולב, גם אם הוא נקטם מעט, ועיין באור הלכה שם, שלדעת השלחן ערוך קטימת מקצת מהעלה האמצעי בוודאי אינה פוסלת את הלולב, וכן מקל בחזון עובדיה עמ' רצו, ועיין חזון עובדיה שם, שלכתחילה טוב להדר שלא ליטול לולב שהעלה העליון שלו נחלק אפילו במקצת. ועיין הליכות שלמה פרק י דבר הלכה ד, ושלמי תודה (פלמן) סוכות עמ' תקטו, בשם הגראי"ל שטיינמן והגר"נ קרליץ, וארבעת המינים למהדרין (תשס"ז) עמ' צב, שקטימה כלשהי פוסלת רק אם היא נראית לרוב בני אדם בהשקפה ראשונה ללא הסתכלות מעמיקה, כיוון שפסול נקטם ראשו הוא מדין "הדר" (עיין פרק כ), ועיין הלכות חג בחג עמ' מח הערה 22, ואוצר ארבעת המינים (תשפ"ב) בירורים סימן י. ועיין הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק נב סעיף לז, שקוץ היוצא מראש העלה האמצעי של הלולב (תמונה 8876 – להגדיל את התמונה קצת ולתת את החלק העליון שרואים את הקוץ יוצא מהעלה) נחשב חלק מהעלה, ואם הוא נקטם, הלולב פסול, וכן משמע מדברי הגרי"ש אלישיב בספר אשרי האיש פרק כח סעיף ד, ועיין קובץ מבית לוי גיליון ד (תשרי תשנ"ד) עמ' כא, בשם הגר"ש ווזנר, וארבעת המינים למהדרין (תשס"ז) עמ' צה, בשם הגר"נ קרליץ, שחולקים וסוברים שהוא אינו נחשב חלק מהעלה ואם הוא נקטם הלולב כשר, ועיין חזון עובדיה עמ' רצז, שכתב כעין זה. ועיין משנ"ב תרמה כט, שיש המכשירים לולב שיש לו שתי תיומות שאחת מהן נקטמה, ועיין אשרי האיש פרק כח סעיף ח, שפוסל.
3.
משנ"ב תרמה כז.

לולב שהעלה האמצעי שלו נחלק כ'הימנק', כלומר כמזלג בעל שתי שיניים1 (תמונה 2400), ושני חלקי העלה פונים כל אחד לכיוון אחר עד שהם נראים כשני עלים (תמונה 8767 – העיקר הוא החלק העליון) - הוא לולב פסול2. הטעם לפסול זה הוא שחכמים דרשו מהפסוק "וּלְקַחְתֶּם לָכֶם"3 שהלולב צריך להיות תם (וּלְקַח - תָם), כלומר שלם כפי שלמות תבניתו וצורתו; וכיוון שהמבנה האופייני של לולב הוא ששני חלקי העלה האמצעי שלו צמודים זה לזה ומקבילים זה לזה - כאשר הם נוטים לצדדים שונים, הם פוגמים את שלמות צורת הלולב4.

1.
רבנו חננאל בבא מציעא כה ב, ערוך ערך הימנק. ועיין דעת תורה למהרש"ם סימן תרמה סעיף ז, שיש מפרשים שהכוונה למחוגה.
2.
רמ"א תרמה ז, ובאור הלכה שם ד"ה נסדק, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק נב סעיף מב, ילקוט יוסף (תשע"ו) עמ' קכב. ועיין באור הלכה שם ד"ה נסדק, שיש להסתפק אם לדעת השלחן ערוך די בכך שהעלה האמצעי נסדק כהימנק כדי לפסול את הלולב, או שצריך שרוב עלי הלולב ייסדקו כהימנק (ועיין חזון איש אורח חיים סימן קמה ס"ק ט, שכוונת הביאור הלכה לרוב העלים העליונים). ועיין לבושי שרד על ט"ז תרמה ט, וחיי אדם קמט י, שסדק בעובי כלשהו בין העלים פוסל את הלולב מדין נסדק כהימנק, ועיין דעת תורה למהרש"ם סימן תרמה סעיף ז, שחולק וסובר שסדק בעובי כלשהו בין העלים אינו פוסל את הלולב, ורק אם העלים רחוקים זה מזה מחמת הסדק, הלולב פסול מדין נסדק כהימנק, ועיין חוט שני עמ' רעח אות א, וארחות רבנו (תשע"ד) חלק ג עמ' לב-לג, שכתבו כעין זה בשם החזון איש, ועיין הליכות שלמה פרק י דבר הלכה ט, שגם לדעת הלבושי שרד צריך שהעלים יתרחקו זה מזה, אלא שלשיטת לבושי שרד די בכך שיתרחקו מעט, ולשיטת מהרש"ם צריך שיתרחקו יותר, ועיין הליכות שלמה שם, ותשובות והנהגות חלק ג סימן קפא, שפסקו כמהרש"ם. ועיין דעת תורה שם, וקובץ מבית לוי גיליון ד עמ' כב, שאם כאשר מניחים את הלולב או כאשר מנענעים אותו, שני חלקי העלה נוגעים זה בזה, אין זה נסדק כהימנק, והלולב כשר.
3.
ויקרא כג ל.
4.
שו"ע הרב תרמה יב, ועיין אוצר ארבעת המינים (תשפ"ב) בירורים סימן ב.

כאשר הלולב גדל על העץ, ישנה קליפה חומה דקה המכסה אותו, ונקראת 'קורֵה' (תמונה 8819 – לא צריך את כל הלולב מספיק את הרבע העליון שלו). קליפה זו נושרת בתהליך גידול הלולב, אך ישנם לולבים שנקטפים מהעץ לפני שהקורֵה נושרת, והם מגיעים לשוק כאשר הם עטופים בקליפה זו. לולב המכוסה בקורֵה - כשר, ואין צורך להסיר את הקורֵה כדי לבדוק אם תיומתו נחלקה או נסדקה כהימנק1, כיוון שפסולים אלו אינם מצויים2. ועוד שלדעת פוסקים רבים, גם אם העלים שתחת הקורֵה נחלקו או נסדקו, הלולב כשר, כיוון שהקורֵה נחשבת חלק מהלולב והיא מחברת אותם3

למנהג יוצאי ספרד, לולב עם קורֵה הוא לולב מהודר יותר4, כיוון שהקורֵה שומרת על התיומת שלא תיפתח5. אך רבים מיוצאי אשכנז מעדיפים לולב ללא קורֵה, כיוון שלמנהגם, בזמן שמנענעים את הלולב יש להרעיד את העלים שיתרחקו זה מזה וישמיעו קול6, ובלולב עם קורֵה לא ניתן להרעיד את העלים7. לפי מנהג יוצאי ספרד אין חיסרון בכך שלא ניתן להרעיד את עלי הלולב בזמן הנענועים, כיוון שלמנהגם אין מרעידים את הלולב בזמן הנענועים8

אדם הקונה לולב ורוצה להסיר את הקורֵה כדי להתבונן בראש הלולב אינו רשאי לעשות כן מבלי לקבל את הסכמת המוכר, כיוון שיש קונים החפצים בלולב סגור על ידי קורֵה, ובהסרת הקורֵה ערך הלולב יורד ויש בכך נזק למוכר9.

1.
מאמר מרדכי תרמה ד, כף החיים תרמה כד, עיין הליכות שלמה פרק י סעיף ב, חזון עובדיה עמ' רחצ, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק נב סעיף לט, אור לציון חלק ד פרק לב שאלה ב. ועיין אשרי האיש פרק כח סעיף ו, שחולק וסובר שצריך להסיר את הקורֵה כדי לוודא שאין בראש הלולב איזה פסול.
2.
מאמר מרדכי תרמה ד, כף החיים תרמה כה, חזון עובדיה עמ' רחצ, אור לציון חלק ד פרק לב שאלה ב.
3.
עיין ארחות רבנו (תשע"ד) חלק ג עמ' כט ואילך, חוט שני עמ' רעו, קובץ מבית לוי חלק ב עמ' לב, ילקוט יוסף (תש"פ) עמ' קיד. ועיין מאמר מרדכי תרמה ד, וכף החיים תרמה כה, שמשמע מדבריהם שחולקים וסוברים שהקורֵה אינה נחשבת חיבור.
4.
עיין הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק נב סעיף לט, אור לציון חלק ד פרק לב שאלה ב, ילקוט יוסף (תש"פ) עמ' קד ועמ' קיג. ועיין אור לציון שם הערה ב, שטעמם של יוצאי ספרד שאינם חוששים שמא נחלקה התיומת שתחת הקורֵה הוא שמעיקר הדין הלכה כשלחן ערוך, שרק אם נחלקה התיומת ברוב עלי הלולב, הלולב פסול, וזה אינו מצוי.
5.
אור לציון חלק ד פרק לב הערה ב. ועיין מטה יהודה תרנא א: "מצוה מן המובחר בלולב שעליו מהודקים יפה דומה ללב שהוא גוף אחד".
6.
רמ"א תרנא ט.
7.
עיין בכורי יעקב תרמה א, עיין הליכות שלמה פרק י סעיף ב. ועיין הליכות שלמה פרק י הערה 3, שהיו מיוצאי אשכנז בירושלים שהידרו ליטול לולב המכוסה בקורֵה, ועיין שדי שדי חמד חלק ו אסיפת דינים מערכת ארבעה מינים סימן ב אות א עמ' 147, שכתב כעין זה, ועיין שו"ת משנה הלכות חלק ג סימן נט ד"ה גם נראה, וארחות רבנו (תשע"ד) חלק ג עמ' כט ואילך.
8.
שדי חמד חלק ו מערכת ארבעה מינים סימן ב אות א ד"ה והנה, חזון עובדיה עמ' רחצ, אור לציון חלק ד פרק לב שאלה ב.
9.
אור לציון חלק ד פרק לב שאלה ב.

לולב שעליו העליונים עקומים מעט כמין זיגזג הוא לולב כשר1 (איור 1001).

1.
קובץ מבית לוי חלק ד עמ' כב, ארחות רבינו (תשע"ד) חלק ג עמ' לה, ארבעת המינים למהדרין (תשס"ז) עמ' קכד, בשם הגר"ח קנייבסקי.

לולב שעליו העליונים כפופים הוא לולב כשר1 (תמונה 8845 – 2 לא צריך את כל התמונה, מספיק החצי העליון), כיוון שדרכם של לולבים רבים לגדול כך ואין בכך מום2. יש סוברים שלולב זה עדיף על לולב שעליו העליונים אינם כפופים, וכך כותב הרא"ש: "ואני אוהב אותו יותר לצאת בו, לפי שאין עליו נחלקים ותיומתו קיימת"3. ויש מחמירים שלא ליטול לולב שעליו העליונים כפופים, כיוון שיש סוברים שהוא פסול4, שכן אינו הדור5.

1.
שו"ע תרמה ט, משנ"ב תרמה ט, חזון עובדיה עמ' שא, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק נב סעיף לח.
2.
באור הגר"א תרמה כא.
3.
שו"ת הרא"ש כלל כד סימן י.
4.
משנ"ב תרמה מב, על פי הר"ן והריטב"א, כף החיים תרמה סג, אשרי האיש פרק כח סעיף י, אור לציון חלק ד פרק לב שאלה ו. ועיין משנ"ב שם, שהמנהג להקל.
5.
עיין משנ"ב תרמה לט.

עוד בנושא ממכון התורה והארץ

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ