logo-white

תוכן עניינים

הלכות סוכות

הלכות סוכות מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

פרק יד - פטוֹר מצטער וחולה מן הסוכה

facebook email whatsapp

"מצטער פטור מן הסוכה"1, כלומר אדם שהישיבה בסוכה גורמת לו צער אינו צריך לשבת בה. לדוגמה: כאשר קר מאוד או חם מאוד והישיבה בסוכה כרוכה בצער, או כאשר יש בסוכה זבובים או יתושים המצערים את היושב בה, וכן כאשר יורד גשם - אין חיוב לשבת בסוכה ואפשר לאכול ולישון בבית2

היתר זה נלמד מהפסוק "בַּסֻּכֹּת תֵּשְׁבוּ שִׁבְעַת יָמִים"3. משמעותו של פסוק זה היא שבחג הסוכות יש לשבת בסוכה ולעשותה למקום המגורים של האדם, במקום בית הקבע שלו, ומכך למדו חז"ל שהישיבה בסוכה צריכה להיעשות כדרך שבה אדם דר בביתו ("תשבו כעין תדורו"). וכשם שבכל ימות השנה, אדם מוכן לצאת מביתו ולשהות בבית סמוך כדי למנוע מעצמו צער, כך גם בסוכות רשאי הוא לצאת מהסוכה ולשהות בביתו כדי למנוע מעצמו צער4.

שיעור הצער שבקיומו מותר לאדם לצאת מהסוכה הוא צער כזה שאדם היה יוצא מביתו לבית אחר הסמוך לביתו, כדי להינצל ממנו5

אדם שמצטער לשבת בסוכה ואף על פי כן נשאר לשבת בה, אינו מקבל על כך שכר, ונקרא הדיוט. ובוודאי שאין לו לברך במצב זה "לישב בסוכה", כיוון שאדם אינו מצווה לשבת בסוכה כאשר הוא מצטער6.

1.
שו"ע תרמ ד.
2.
עיין שו"ע סימן תרלט סעיף ה וסימן תרמ סעיף ד, ומשנ"ב תרלט לא. ועיין רמ"א תרמ ד, שמצטער פטור מהסוכה רק אם הכניסה לבית תמנע את הצער. ועיין רמ"א תרמ ד, ומשנ"ב שם כח, שאדם המצטער מדבר שדרך בני אדם שלא להצטער ממנו, חייב בסוכה, כיוון שבטלה דעתו אצל כל אדם. ועיין חוט שני עמ' רנח, שאדם שאשתו מפחדת לישון לבדה בבית והוא מצטער בצערה, רשאי לישון עמה בבית, ועיין תשובות והנהגות חלק ד סימן קסה, והגר"א וייס שליט"א בקובץ מוריה אלול תשע"ה (גיליון ת-תב) עמ' שכג, שכתבו כעין זה, ועיין קובץ הלכות לגר"ש קמינצקי פרק טז סעיף ד, ופסקי ההלכות (ינאי) על משנה ברורה חלק ו עמ' קנח הערה 11, בשם הגר"ח קנייבסקי, שחולקים, וכן נראה מדברי הגרי"ש אלישיב שהובאו בספר חשוקי חמד על סוכה כה א עמ' קנא, והגר"י אריאל שליט"א כתב לנו שאם הדבר מפריע לו לישון הוא רשאי לישון עם אשתו בבית. ועיין שו"ת התעוררות תשובה חלק ג סוף סימן תכח, וחזון עובדיה עמ' קנד, שאדם שאביו מצטער מכך שהוא ישן בסוכה, שכן הוא חושש שבנו יצטנן ויחלה, רשאי לישון בבית כדי למנוע מאביו צער.
3.
ויקרא כג מב.
4.
עיין אשל אברהם (בוטשאטש) סימן תרמ סעיף ד, ומשנ"ב תרמ יג, והליכות שלמה פרק ט סעיף יח.
5.
רמ"א תרלט ה, ואשל אברהם (בוטשאטש) סימן תרמ סעיף ד.
6.
רמ"א תרלט ז, ומשנ"ב שם מה. ועיין ביאור הלכה תרלט ז ד"ה וכל, שהסיבה לכך ש'מצטער' שנשאר לשבת בסוכה אינו מקבל על כך שכר הוא שאדם המצער עצמו בחג פוגע בכבוד החג. ועיין שו"ת מנחת אלעזר חלק ד סימן לא, ושו"ת מהרש"ג חלק ב סימן לט, ואוצר מנהגי חב"ד אלול-תשרי סוכות עמ' שב אות קכט ואילך, שאדם שנשאר לשבת בסוכה כאשר יורד גשם בסוכה, כיוון שלרוב שמחתו במצווה הגשם אינו גורם לו צער, אינו נקרא הדיוט.

פטוֹר 'מצטער' נאמר רק כאשר לא ניתן לשבת בסוכה ולהינצל מהצער, אך כאשר ניתן להינצל מהצער והדבר אינו כרוך בטרחה רבה, חובה לעשות כן ולשבת בסוכה1. לדוגמה: כאשר קר בסוכה והשינה בה כרוכה בצער, אך ניתן להביא אליה שמיכה עבה שתגן מהקור - יש להביא לסוכה שמיכה עבה, ולישון בסוכה2. כמו כן, כאשר חם בסוכה, וניתן להביא אליה מאוורר בלא טרחה רבה, יש להביאו ואין נפטרים מהשהות בה מדין 'מצטער'3. כמו כן, כאשר כבה החשמל בסוכה בליל שבת או בליל יום טוב, וישנו צער לאכול בחושך, אין להמשיך את הסעודה בבית אלא יש לעבור לסוכה אחרת שיש בה אור. אך אם המעבר לסוכה אחרת כרוך בטרחה רבה, אין צורך לטרוח טרחה רבה לשם כך ואפשר להמשיך את הסעודה בבית4

הטעם לכך שאין פטור של 'מצטער' כאשר אפשר להינצל מן הצער הוא שכאמור לעיל, פטור זה מבוסס על דרשת חכמים "תשבו כעין תדורו", שממנה לומדים שעל האדם לשבת בסוכה כדרך שבה הוא דר בביתו; וכשם שבשבתו של אדם בביתו, הוא אינו יוצא לבית אחר אלא טורח להינצל מן הצער כאשר יש לו אפשרות לכך, כך גם בשבתו בסוכה, עליו לטרוח להינצל מן הצער אם יש באפשרותו, ואינו רשאי לצאת מהסוכה ולהיכנס לביתו5.

1.
עיין רמ"א תרמ ד, ושו"ע הרב תרלט ח, וביאור הלכה שם ד"ה מפני, ומשנ"ב סימן תרלט ס"ק יז וס"ק לא.
2.
אור לציון חלק ד פרק ל שאלה ד, עיין פסקי תשובות תרלט יז.
3.
עיין הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק נא סעיף נו, והליכות מועד עמ' שצ, ופסקי תשובות תרלט יז, וכן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א, שאם יש מאוורר בהישג יד, יש להביאו לסוכה. ועיין הליכות שלמה פרק ט הערה 131, ומועדים וזמנים חלק ח הערות למועדים וזמנים חלק ב סימן קז.
4.
רמ"א תרלט ד.
5.
שו"ע הרב תרלט ח.

אף ש"מצטער פטור מן הסוכה", אין לעשות את הסוכה במקום שהאכילה או השינה בה תהיינה כרוכות בצער, ולהשתמט מאכילה או שינה בה בטענה של 'מצטער'1. לדוגמה: אין לעשות את הסוכה ליד מנוע חיצוני של מזגן המפיץ חום ורעש, ולהשתמט מישיבה בסוכה בטענה שחם ורועש בה.

1.
שו"ע תרמ ד. ועיין רמ"א תרמ ד, שאדם העושה סוכה במקום שהשינה בה כרוכה בצער והאכילה בה אינה כרוכה בצער (וכן להפך), כגון במקום שיש בו רעש המפריע לישון אך אינו מפריע לאכול - סוכתו פסולה, וגם לאכול בה אסור, כיוון שדירה שאינה ראויה גם לאכילה וגם לשינה איננה דירה, ועיין משנ"ב תרמ כ, שיש אחרונים שחולקים וסוברים שהסוכה אינה נפסלת מחמת זה, ומותר לעשות בסוכה את הדברים שאינם כרוכים בצער. ועיין משנ"ב תרמ יח, וערוך השלחן תרמ ט, שמותר לעשות סוכה במקום שהאכילה או השינה בה כרוכים בצער, כאשר אין אפשרות אחרת.

כאמור לעיל, אדם שאכל בסוכה ותוך כדי הסעודה התחיל לרדת גשם, רשאי להיכנס לביתו ולהמשיך את הסעודה בבית. ואם הגשם פסק לאחר שהוא התיישב לאכול בבית, יכול הוא לסיים את הסעודה בבית, ואינו צריך לחזור לסוכה ולסיים בה את הסעודה1

גם דין זה מבוסס על דרשת חכמים "תשבו כעין תדורו", שלפיה הישיבה בסוכה צריכה להיעשות כדרך שאדם דר בביתו. כשם שאדם שיצא מביתו והלך לאכול בבית סמוך כדי להינצל מצער, אינו מפסיק את אכילתו באמצע כדי לחזור לביתו, גם אם סיבת הצער חלפה - כך גם אדם שנאלץ לצאת מהסוכה כדי להינצל מצער, יכול לסיים את סעודתו בבית ואינו צריך לחזור ולסיים את סעודתו בסוכה, גם אם סיבת הצער חלפה2

כיוצא בזה, אדם שהלך לישון בסוכה ובאמצע הלילה התחיל לרדת גשם, רשאי לצאת מהסוכה ולישון בבית. ואם הגשם פסק לאחר שנכנס לביתו ושכב במיטתו, אין הוא צריך לחזור לסוכה אלא יכול להמשיך לישון בביתו, עד שיתעורר משנתו ותגיע השעה שהוא רגיל לקום בה בבוקר3.

1.
שו"ע תרלט ו. ועיין משנ"ב תרלט לח, וכף החיים תרלט פב, שההיתר להמשיך את הסעודה בבית הוא רק אם האדם התיישב לאכול בבית, ועיין חזון עובדיה עמ' רו, שחולק וסובר שדי בכך שהאדם נכנס לביתו. ועיין ביאור הלכה תרלט ז ד"ה הדיוטות, שאדם המחמיר לחזור לסוכה אף שהוא באמצע הסעודה, מקבל על כך שכר, ואין הוא נקרא הדיוט, כיוון שבשעת קיום המצווה אין לו צער.
2.
בכורי יעקב תרלט לד, ערוך השלחן תרלט כד.
3.
הליכות שלמה מועדים חלק א פרק א הערה 108, חזון עובדיה עמ' רה. עיין שו"ע ורמ"א תרלט ז, שההיתר להמשיך לישון הוא רק עד שיעלה עמוד השחר וייעור משנתו, ועיין הליכות שלמה שם, וחזון עובדיה שם, שבזמננו, שרוב העולם נוהגים להמשיך לישון לאחר עלות השחר, המתעורר לאחר עלות השחר אינו חייב לחזור לסוכה, וכן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א, ועיין סוכה כהלכתה פרק ט הערה לג, שהסתפק בזה, ועיין חוט שני, שחולק. ועיין משנ"ב תרלט מ, שכאשר החזרת כלי המיטה לסוכה כרוכה בטורח, יש להסתפק אם מותר לישון בבית, גם כאשר הגשמים פסקו לפני שהאדם נשכב במיטתו. ועיין בכורי יעקב תרלט לז, וחזון עובדיה עמ' רו, שאדם שישן בסוכה ביום, ויצא מהסוכה מחמת גשמים והמשיך לישון בבית, והתעורר משנתו לאחר שפסקו הגשמים, אינו רשאי להמשיך ולישון בבית ועליו לחזור לסוכה. ועיין משנ"ב תרלט יח, שאדם שאינו יכול לקיים מצוות עונה בסוכה יקיימה בבית, ולאחר קיום המצווה אין הוא צריך לחזור לסוכה, אלא רשאי הוא לישון בבית עד הבוקר. 

גשם היורד בסוכות ואינו מאפשר לקיים את מצוות סוכה אינו סימן טוב, כיוון שהוא מורה שה' אינו חפץ במצוותינו. לכן היוצא מהסוכה מחמת גשם, יצא בהכנעה וירגיש כעבד שמזג כוס לרבו, ורבו שפך אותה בפניו להראות לו שאינו חפץ בשירותו1. אך יש להקפיד שתחושת ההכנעה לא תבטל את שמחת החג, כיוון שמצווה לשמוח בחג2.

1.
רמ"א תרלט ז. ועיין חשוקי חמד סוכה כח ב עמ' רג, שרק אם לא ניתן לשבת בסוכה מחמת גשם יש להרגיש כעבד שמזג כוס לרבו ורבו שפך אותה בפניו, אך אם לא ניתן לשבת בסוכה מחמת חום כבד, אין צריך להרגיש כך, כיוון שסוכות אינו זמן גשמים, אך הוא זמן שעלול להיות בו חם מאוד, ועיין הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק נא סעיף נו, שחולק. ועיין בכורי יעקב תרלט לט, בשם ספר חמדת ימים, שגשמים בסוכות הם סימן קללה רק אם לא ירדו גשמים קודם ימי החג, אך אם ירדו גשמים לפני החג ונמשכו בחג, גשמים אלו הם גשמי רצון, ברכה ונדבה. ועיין בכורי יעקב שם, שהפוסקים נחלקו אם כל הגשמים היורדים בסוכות הם סימן קללה, או רק אלו היורדים בלילה הראשון של סוכות.
2.
בכורי יעקב תרלט לט.

חולה שהישיבה בסוכה אינה נוחה לו, פטור מהסוכה1. כשם שבכל ימות השנה חולה היה מוכן לעזוב את ביתו וללכת למקום שנוח לו בו יותר, כך גם מותר לו לצאת מהסוכה וללכת למקום שנוח לו בו יותר2.

1.
שו"ע תרמ ג, ומשנ"ב שם ט, ובן איש חי שנה ראשונה פרשת האזינו סעיף יב. ועיין שו"ע שם, שאדם שחש בראשו או בעיניו, נחשב חולה לעניין זה. 
2.
משנ"ב תרמ ו.

משמשי החולה פטורים גם הם מהסוכה בשעה שהחולה צריך להם1, כיוון שהם עוסקים במצווה, וכלל בידינו: 'העוסק במצווה פטור מן המצווה'2.

לא רק אדם שאינו מרגיש טוב נחשב חולה, אלא גם ילד קטן המתעורר בלילה בבכי וזקוק להוריו. לכן אדם שבנו הקטן מתעורר בלילה בבכי בדרך כלל, ואשתו חלושה ואינה יכולה לקום אליו להרגיעו, ואין שומעים את בכי הילד בסוכה - רשאי לישון בבית כדי לטפל בבנו כאשר יתעורר3.

1.
שו"ע תרמ ג, ואליה רבה שם ה, ומשנ"ב שם יא, וחזון עובדיה עמ' קנח. ועיין משנ"ב שם י, שאם יש לחולה שני משמשים ודי באחד מהם, אין הם פטורים מהסוכה, ועיין נשמת אברהם חלק א סימן תרמ ס"ק ה, שלכן בבתי רפואה, רופא או אח שיוצאים להפסקת אוכל חייבים לאכול בסוכה אם יש סוכה בקרבת מקום. ועיין משנ"ב תרמ יא, שהמשמש חולה שיש בו סכנה פטור מהסוכה גם בשעה שהחולה אינו צריך לו, ועיין בית לחם יהודה למהר"י עייאש סוכה פרק ו הלכה ב, שהטעם לכך הוא שצורכי החולה משתנים מרגע לרגע, ופעמים חולה זקוק למשמשו גם כשהיה נראה שלא יזדקק לו.
2.
משנ"ב תרמ ז. ועיין ערוך השלחן תרמ ד, שחולק וסובר שפטור משמשי חולה ממצוות סוכה מבוסס על דין "תשבו כעין תדורו" - כשם שבכל השנה, משמשי חולה מוכנים לעזוב את ביתם כדי לשהות ליד החולה ולסעוד אותו, כך גם הם רשאים לעזוב את הסוכה כדי לשהות ליד החולה ולסעוד אותו. ועיין תורת היולדת (תשע"ו) מוספים ובאורים סימן עג, שרופא נחשב עוסק במצווה גם אם הוא מקבל שכר על עבודתו.
3.
שו"ת שבט הקהתי חלק א סימן קצח, עיין הגר"א וייס שליט"א בקובץ מוריה אלול תשע"ה (גיליון ת-תב) עמ' שכג, וכן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א, שבמצב זה האב רשאי לישון בבית.

עוד בנושא ממכון התורה והארץ

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ