logo-white

תוכן עניינים

הלכות סוכות

הלכות סוכות מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

פרק יג - המצווה לאכול פת בסוכה בליל יום טוב ראשון. פרק יג - המצווה לאכול פת בסוכה בליל יום טוב ראשון

קיום המצווה כאשר יורד גשם

facebook email whatsapp

כאשר יורד גשם בחג הסוכות אין צורך לשבת בסוכה בזמן ירידת הגשם, כיוון שישיבה בסוכה במצב זה כרוכה בצער, והמצטער פטור מהסוכה. הראשונים נחלקו האם פטור זה של 'מצטער' נאמר גם בנוגע למצוות האכילה בסוכה בלילה הראשון של החג, או רק בנוגע למצווה הכללית לשבת בסוכה בכל ימי החג.

לדעת הרשב"א, אין הבדל בין המצווה הכללית לשבת בסוכה בכל ימי החג למצווה המיוחדת לאכול בסוכה בליל החג, וכשם שמצטער פטור ממצוות ישיבה בסוכה בכל ימי החג, כך הוא גם פטור מהמצווה לאכול בסוכה בלילה הראשון של החג. לדבריו, אם יורד גשם בלילה הראשון של חג סוכות, אין צורך לאכול כזית פת בסוכה אלא יש לאכול את סעודת החג בבית, כבכל יום טוב1; וכן פסק השלחן ערוך2. יתר על כן, לדעת הרשב"א לא רק שכאשר יורד גשם פטורים מהמצווה לאכול בסוכה, אלא שגם אם אדם יאכל את כזית הפת בסוכה בזמן הגשם, הוא לא יצא ידי חובת המצווה, שכן האוכל בסוכה מתוך צער אינו מקיים את המצווה. 

הרא"ש חולק על כך. לדבריו פטור 'מצטער' נאמר רק בנוגע למצווה הכללית לשבת בסוכה בכל ימי החג, אך הוא לא נאמר בנוגע למצווה לאכול בסוכה בלילה הראשון של סוכות. ולכן אם יורד גשם בלילה הראשון של סוכות, יש לאכול כזית פת בסוכה אף שאכילה זו כרוכה בצער. הטעם לכך הוא שכאמור לעיל, המקור למצוות אכילה בסוכה בלילה הראשון של סוכות היא מצוות אכילת מצה בליל הסדר, ובמצוות אכילת מצה בליל הסדר אין פטור של 'מצטער'3. כדעה זו פסק הרמ"א4.

יש לציין שלדעת הרא"ש, החובה לאכול בסוכה בלילה הראשון כאשר יורד גשם חלה רק על כזית הפת שבו מקיימים את המצווה המיוחדת לאכול בסוכה בליל יום טוב הראשון של החג. אך את שאר הסעודה אפשר לאכול בבית, כיוון שדין סעודה זו כשאר סעודות החג, שלגביהן נאמר הפטור של 'מצטער'5.

למעשה, כאשר יורד גשם בליל יום טוב ראשון של סוכות, הטוב ביותר הוא להחמיר כשתי הדעות - לאכול כזית פת בסוכה על אף הגשם, כדעת הרא"ש, ואם הגשם פוסק בהמשך הלילה, לחזור ולאכול פת בסוכה, כדי לקיים את המצווה גם לדעת הרשב"א6.

6 הערות

1.
שו"ת הרשב"א חלק ד סימן עח, באור הגר"א תרלט ה ד"ה וכל זה.
2.
עיין שו"ע תרלט ה, ובאור הגר"א תרלט ה ד"ה וכל זה, וכף החיים תרלט עג, וחזון עובדיה עמ' קכג, והלכות חגים לגר"מ אליהו פרק נא סעיף נט.
3.
רא"ש ברכות פרק ז סוף סימן כג.
4.
רמ"א תרלט ה.
5.
משנ"ב תרלט לו.
6.
משנ"ב תרלט לו. עיין משנ"ב שם, ובן איש חי שנה ראשונה פרשת האזינו אות יב, וכף החיים תרלט עג, ושדי חמד אסיפת דינים מערכת סוכה סימן א אות ב, שהצורך לחשוש לשתי הדעות הוא מעיקר הדין, ועיין חזון עובדיה עמ' קכה, שליוצאי ספרד ההלכה היא כדעת הרשב"א, כיוון שכך פסק השלחן ערוך, והצורך לחשוש לדעת הרא"ש הוא ממידת חסידות. ועיין משנ"ב סימן תרלט ס"ק לה וס"ק לו, שיש לקדש בסוכה, לברך ברכת "שהחיינו", לאכול כזית פת מבלי לברך לפני כן "לישב בסוכה" (שמא הלכה כדעת הרשב"א, הסובר שאין מקיימים מצווה באכילה זו), ולהמשיך את הסעודה בבית, ואם לאחר מכן פסקו הגשמים, יש לחזור ולאכול בסוכה מעט יותר מכביצה, ולברך לפני כן את ברכת "לישב בסוכה". הטעם לכך שיש לאכול בפעם השנייה יותר מכביצה הוא כדי שניתן יהיה לברך לפני אכילה זו את ברכת "לישב בסוכה". ואם הגשמים פסקו לאחר שאדם הלך לישון, אין הוא צריך לקום ממשכבו כדי לאכול בסוכה; לדעת הרא"ש אין הוא צריך לקום ממשכבו, כיוון שכבר הוא קיים את המצווה בזמן ירידת הגשם, ולדעת הרשב"א אין הוא צריך לקום ממשכבו, כיוון שהקימה כרוכה בצער ומצטער פטור ממצוות סוכה גם בלילה הראשון של החג. ועיין משנ"ב תרלט לה, שכאשר יורד גשם, ראוי להמתין כשעה שמא הגשם ייפסק ואפשר יהיה לקיים את המצווה ללא צער, ואם הגשם אינו פוסק לאחר שעה, יש לאכול את כזית הפת בסוכה על אף הגשם, ועיין שושנת ישראל פרק ה הערה לא, שהטעם להמתנה הוא כדי שניתן יהיה לברך "לישב בסוכה" לפני אכילת הכזית, ועיין ליבון הלכות חלק ב סימן י אות ח, שהטעם הוא כדי שהמצווה תתקיים בחביבות ולא מתוך צער, ועיין בירורי ברכות עמ' תכא, ועיין שער הציון תרלט סז, שאם ההמתנה כרוכה בצער, אין צורך להמתין להפסקת הגשם.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ