פרק יג - המצווה לאכול פת בסוכה בליל יום טוב ראשון. פרק יג - המצווה לאכול פת בסוכה בליל יום טוב ראשון
כאשר יורד גשם בחג הסוכות אין צורך לשבת בסוכה בזמן ירידת הגשם, כיוון שישיבה בסוכה במצב זה כרוכה בצער, והמצטער פטור מהסוכה. הראשונים נחלקו האם פטור זה של 'מצטער' נאמר גם בנוגע למצוות האכילה בסוכה בלילה הראשון של החג, או רק בנוגע למצווה הכללית לשבת בסוכה בכל ימי החג.
לדעת הרשב"א, אין הבדל בין המצווה הכללית לשבת בסוכה בכל ימי החג למצווה המיוחדת לאכול בסוכה בליל החג, וכשם שמצטער פטור ממצוות ישיבה בסוכה בכל ימי החג, כך הוא גם פטור מהמצווה לאכול בסוכה בלילה הראשון של החג. לדבריו, אם יורד גשם בלילה הראשון של חג סוכות, אין צורך לאכול כזית פת בסוכה אלא יש לאכול את סעודת החג בבית, כבכל יום טוב1; וכן פסק השלחן ערוך2. יתר על כן, לדעת הרשב"א לא רק שכאשר יורד גשם פטורים מהמצווה לאכול בסוכה, אלא שגם אם אדם יאכל את כזית הפת בסוכה בזמן הגשם, הוא לא יצא ידי חובת המצווה, שכן האוכל בסוכה מתוך צער אינו מקיים את המצווה.
הרא"ש חולק על כך. לדבריו פטור 'מצטער' נאמר רק בנוגע למצווה הכללית לשבת בסוכה בכל ימי החג, אך הוא לא נאמר בנוגע למצווה לאכול בסוכה בלילה הראשון של סוכות. ולכן אם יורד גשם בלילה הראשון של סוכות, יש לאכול כזית פת בסוכה אף שאכילה זו כרוכה בצער. הטעם לכך הוא שכאמור לעיל, המקור למצוות אכילה בסוכה בלילה הראשון של סוכות היא מצוות אכילת מצה בליל הסדר, ובמצוות אכילת מצה בליל הסדר אין פטור של 'מצטער'3. כדעה זו פסק הרמ"א4.
יש לציין שלדעת הרא"ש, החובה לאכול בסוכה בלילה הראשון כאשר יורד גשם חלה רק על כזית הפת שבו מקיימים את המצווה המיוחדת לאכול בסוכה בליל יום טוב הראשון של החג. אך את שאר הסעודה אפשר לאכול בבית, כיוון שדין סעודה זו כשאר סעודות החג, שלגביהן נאמר הפטור של 'מצטער'5.
למעשה, כאשר יורד גשם בליל יום טוב ראשון של סוכות, הטוב ביותר הוא להחמיר כשתי הדעות - לאכול כזית פת בסוכה על אף הגשם, כדעת הרא"ש, ואם הגשם פוסק בהמשך הלילה, לחזור ולאכול פת בסוכה, כדי לקיים את המצווה גם לדעת הרשב"א6.