logo-white

תוכן עניינים

הלכות סוכות

הלכות סוכות מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

פרק יב - ברכת "לישב בסוכה" . פרק יב - ברכת "לישב בסוכה"

ברכת "לישב בסוכה" אחר שינוי מקום

facebook email whatsapp

נחלקו אחרונים אם שינוי מקום מצריך לברך "לישב בסוכה" פעם נוספת. לדוגמה: אדם שאכל בסוכה על דעת להמשיך את הסעודה בסוכת חברו, נחלקו אחרונים אם עליו לברך שוב על המשך הסעודה בסוכת חברו. לדעת המגן אברהם, עליו לברך שוב "לישב בסוכה", כיוון שיציאתו ממקומו הראשון נחשבת סיום האכילה באותו מקום, והאכילה במקום החדש היא מצווה חדשה, המצריכה ברכה חדשה1. ולדעת הבית מאיר, שינוי המקום אינו מחשיב את האכילה למצווה חדשה, והוא אינו מצריך ברכה מחודשת2. להלכה, שינוי מקום אינו מצריך ברכה מחודשת, כיוון שהדבר שנוי במחלוקת, וכלל בידינו: "ספק ברכות - להקל"3.

אמנם ישנו מצב שבו שינוי המקום מצריך ברכה מחודשת, וזאת כאשר נוסף על שינוי המקום יש גם סעודה חדשה4. כדי להבין דין זה כראוי, יש להקדים ולבאר שלדעת הט"ז, כל סעודה בסוכה מצריכה ברכה בפני עצמה. לדבריו, אדם שאכל ארוחת בוקר בסוכה ובירך "לישב בסוכה", ולא יצא מהסוכה עד ארוחת צהריים, צריך לחזור ולברך "לישב בסוכה" לפני ארוחת הצהריים5. רוב האחרונים חולקים על הט"ז, וסוברים שכל עוד האדם שוהה בסוכה, הברכה שבירך בתחילת היום פוטרת את כל הדברים שהוא עתיד לעשות בסוכה, וכך ההלכה6. אך כאשר אדם משנה את מקומו ונוסף על כך גם סועד סעודה חדשה, מצרפים את סברת הט"ז (המצריך לברך על כל אכילה חדשה) לסברת המגן אברהם (הסובר ששינוי מקום מצריך ברכה חדשה), ומכריעים שעליו לברך שוב "לישב בסוכה"7

יש לציין כי יציאה מהסוכה למקום אחר נחשבת שינוי מקום, גם אם האדם חזר לאחר מכן לסוכתו. לדוגמה: אדם שיצא מהסוכה להתפלל תפילת מנחה, יציאתו נחשבת שינוי מקום, אף שמיד לאחר התפילה הוא חזר לסוכתו8. אמנם שינוי מקום נחשב רק כאשר אדם שהה זמן מה באותו מקום, אך אדם שיצא מסוכתו לרגע קט, וחזר מיד לאחר מכן לסוכה, אין יציאתו נחשבת לשינוי מקום. לדוגמה: אדם שיצא מהסוכה כדי להביא ספר או כדי להתפנות, יציאתו אינה נחשבת שינוי מקום9.

מכך עולה שאדם שיצא מסוכתו לזמן מה וחזר אליה לאחר מכן, עליו לברך "לישב בסוכה" כאשר יאכל בה סעודה חדשה. לדוגמה: אדם שאכל ארוחת צהריים ובירך "לישב בסוכה", ולאחר הארוחה נשאר בה, ולקראת ערב יצא לבית הכנסת לתפילת מנחה וחזר מיד לאחריה לסוכה - בבואו לאכול ארוחת ערב, עליו לחזור ולברך "לישב בסוכה", כיוון שהוא גם שינה את מקומו וגם אוכל סעודה חדשה. אך אדם שאכל ארוחת ערב, ובאמצע הארוחה יצא לבית הכנסת לתפילת ערבית - בשובו לסוכה להמשך ארוחתו, אין הוא צריך לחזור ולברך "לישב בסוכה", כיוון ששינוי המקום לבדו אינו מחייב לברך שוב "לישב בסוכה", אלא רק כשנוספת לו סעודה חדשה10. ואם אותו אדם שהה שעה שלמה מחוץ לסוכה, בשובו לסוכה להמשך ארוחתו עליו לחזור ולברך "לישב בסוכה", כיוון שכאמור, יציאה מהסוכה למשך שעה שלמה היא הפסק גמור, הקוטע את הרצף שבין הברכה לאכילה ומחייב בברכה חדשה11

עוד יש לציין שאדם המשנה מקומו באמצע הסעודה, פעמים שעליו לברך שוב ברכה ראשונה, ופרטי דין זה יבוארו בעזרת ה' באהלי הלכה הלכות ברכות.

11 הערות

1.
מגן אברהם תרלט יז.
2.
בית מאיר תרמ ח.
3.
משנ"ב תרלט מח. ועיין שער הציון תרלט צד, שלא כדאי לצאת באמצע הסעודה לסוכה אחרת, כדי שלא להיכנס לספק.
4.
שער הציון תרלט צא.
5.
ט"ז תרלט כ.
6.
משנ"ב תרלט מז, ושער הציון שם פו
7.
שער הציון תרלט צא. ועיין הליכות מועד פרק י הערה נא, שאין בעניין זה הבדל בין יוצאי אשכנז ליוצאי ספרד.
8.
עיין שער הציון תרלט צא. 
9.
בכורי יעקב תרלט מ, וחתן סופר על שו"ע אורח חיים חלק ב עמ' קכב ד"ה ודע, ומשנ"ב תרלט מו-מז.
10.
שער הציון תרלט צא.
11.
עיין שו"ע הרב תרלט יג, ומשנ"ב תרלט מז.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ