logo-white

תוכן עניינים

הלכות סוכות

הלכות סוכות מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

פרק יא - מצוות הישיבה בסוכה. פרק יא - מצוות הישיבה בסוכה

זמנה של מצוות הסוכה בחודש תשרי

facebook email whatsapp

יציאת ישראל ממצרים הייתה בחודש ניסן וממילא גם זמן ישיבתם בסוכות היה בחודשי הקיץ, ואם כן נשאלת השאלה מדוע נחגג חג הסוכות דווקא בחודש תשרי? בעל הטורים משיב על כך כי אם היו ישראל יושבים בסוכות בחודשי הקיץ, לא היה ניכר שהם עושים זאת במצוות הבורא יתברך, כיוון שדרך כל אדם לעשות סוכה לצל ולשבת בה בחודשי הקיץ. אבל כאשר ישראל יושבים בסוכה דווקא בחודשי החורף, שבהם עלולים לרדת גשמים, ודרך כל אדם להיכנס מן הסוכה לביתו כדי להישמר מהם - בכך ניכרת כוונתם לשבת בסוכה במצוות ה' עליהם, ולא מתוך הנאתם ותועלתם1.

תשובה נוספת לשאלה זו מביא בעל ערוך השלחן. לפי דבריו, בכך שנצטווינו לשבת בסוכה בתשרי ולא בניסן, רצה ה' להראות לנו את גודל אהבתו, שאף שחטאנו כל השנה, מכל מקום השגחתו לא סרה מאתנו ובצל כנפיו אנו יושבים. בדור המדבר כאשר עם ישראל חטא בעגל, הסתלקו מהם ענני הכבוד. אך לאחר שנתרצה ה' לישראל ואמר למשה "סלחתי כדבריך", הוא נתן להם את הלוחות השניים, וציווה עליהם את המשכן להשרות שכינתו בתוכם; ובט"ו בתשרי, כאשר עם ישראל התחיל לבנות את המשכן, חזרו ענני הכבוד. חזרתם הורתה שהשגחתו של ה' ואהבתו לא סרו מעם ישראל אף שחטאו בחטא חמור, כמו שנאמר: "אַף כִּי עָשׂוּ לָהֶם עֵגֶל מַסֵּכָה וַיֹּאמְרוּ זֶה אֱלֹקֶיךָ אֲשֶׁר הֶעֶלְךָ מִמִּצְרָיִם וַיַּעֲשׂוּ נֶאָצוֹת גְּדֹלוֹת, וְאַתָּה בְּרַחֲמֶיךָ הָרַבִּים לֹא עֲזַבְתָּם בַּמִּדְבָּר, עַמּוּד הֶעָנָן לֹא סָר מֵעֲלֵיהֶם בַּיּוֹם לְהַנְחֹתָם בַּדֶּרֶךְ וְעַמּוּד הָאֵשׁ בַּלַּיְלָה לְהָאִיר לָהֶם אֶת הַדֶּרֶךְ אֲשֶׁר יֵלְכוּ בָהּ"2. וכמו שלא סרה אהבת ה' לישראל על אף חטא העגל, כך גם לאחר שחוטא האדם במשך השנה, מקבל ה' את תשובתו ביום הכיפורים, ומצווה עליו לשבת בסוכה מיד לאחר מכן, להורות שאחר כל החטאים לא סרה אהבתו ממנו, והוא משגיח עליו מכל צרה ופגע, מושיב אותו בצלו הקדוש והטהור וסוכך עליו3.

3 הערות

1.
טור סימן תרכה.
2.
נחמיה ט יח-יט. ועיין באור הגר"א לשיר השירים מהדורת מוסד הרב קוק פרק א הערה 253.
3.
עיין באור הגר"א לשיר השירים א ד, וערוך השלחן תרכה ה. ועיין באור הגר"א שם, שמשה ירד מהר סיני ביום הכיפורים, למחרת בי"א בתשרי הקהיל את עם ישראל וצווה אותם על מלאכת המשכן, בי"ב בתשרי ובי"ג בתשרי, הביאו בני ישראל את נדבתם למשכן, בי"ד בתשרי נטלו חכמי הלב שבנו את המשכן את הזהב ממשה במניין ובמשקל, ובט"ו בתשרי התחילו לבנות את המשכן. 

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ