logo-white

תוכן עניינים

הלכות סוכות

הלכות סוכות מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

פרק טז - מצוות נטילת ארבעת המינים. פרק טז - מצוות נטילת ארבעת המינים

דין 'לכם'

facebook email whatsapp

כדי לקיים את מצוות ארבעת מינים לא די ליטול ארבעה מינים כשרים, אלא גם יש צורך שארבעת המינים יהיו שייכים לנוטל. דבר זה נלמד מהפסוק: "וּלְקַחְתֶּם לָכֶם בַּיּוֹם הָרִאשׁוֹן פְּרִי עֵץ הָדָר כַּפֹּת תְּמָרִים וַעֲנַף עֵץ עָבֹת וְעַרְבֵי נָחַל"1, ודרשו חכמים: "לכם - משלכם"2. לכן אדם שנטל ארבעה מינים של חברו, לא יצא ידי חובה, כיוון שארבעת המינים לא היו שייכים לו3. ואף אם הוא ביקש מחברו ליטול את ארבעת המינים שלו, וחברו השאיל לו את ארבעת מיניו, לא יצא ידי חובה4. כדי שאדם יקיים את המצווה בארבעת המינים של חברו, על חברו לתת לו אותם במתנה, וכך ארבעת המינים יהיו שייכים לו והוא יוכל לקיים בהם את המצווה. כדי שהנוטל לא ישאיר אצלו את ארבעת המינים, נוהגים לתת את ארבעת המינים 'במתנה על מנת להחזיר', וכך לאחר שהמקבל נטל את ארבעת המינים וקיים את המצווה, הוא חייב להחזירם לנותן5

הדין שאדם יוצא ידי חובה רק בארבעה מינים השייכים לו, נאמר רק לגבי היום הראשון של סוכות, אך בשאר ימי חג הסוכות אדם יוצא ידי חובה בארבעה מינים שהושאלו לו6. הטעם להבדל בין היום הראשון לשאר הימים הוא שנטילת ארבעה מינים ביום הראשון היא מצווה מהתורה, אך בשאר הימים המצווה היא מדרבנן, וחכמים הקלו בה7.

7 הערות

1.
ויקרא כג מ.
2.
שו"ע סימן תרמט סעיף ב וסימן תרנח סעיף ג. ועיין משנ"ב תרנח י, ושו"ת שבט הלוי חלק ז סימן פג, ואור לציון חלק ד פרק לו שאלה ד, שלכתחילה נכון לשלם על ארבעת המינים לפני החג. ועיין בכורי יעקב סימן תרנז ס"ק ה, וכף החיים תרנח טז, שאדם המקנה ארבעה מינים לאישה נשואה, יקנה לה אותם על מנת שלא יהיה לבעלה רשות בהם, כדי שארבעת המינים יהיו שייכים לאישה ולא לבעלה, ועיין הליכות שלמה פרק יא סעיף י, שחולק וסובר שאין צורך בכך, כיוון שהבעל אינו קונה את גוף ארבעת המינים אלא רק את פירותיהם, ודי בקניין הגוף השייך לאישה כדי לצאת ידי חובה, ועיין חזון עובדיה עמ' תכה, שכתב כעין זה, ועיין פסקי תשובות תרנח ה, שמנהג העולם כדעה זו, וכן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א. ועיין תהלה לדוד (אורטנברג) סימן יד אות ז, שחולק וסובר שאין צורך להקנות את ארבעת המינים לאישה, כיוון שאישה יוצאת בארבעה מינים שאולים, ועיין שו"ת רבינו יעקב מליסא סימן א, שחולק, וכן משמע מדברי הפוסקים הנזכרים לעיל. ועיין ביאור הלכה תרנח ו ד"ה סוף ד"ה לא יתננו, והליכות שלמה פרק יא הערה 14, ואור לציון חלק ד פרק לז הערה ו, שלא כדאי לקנות ארבעה מינים מקטן, כיוון שישנן דעות שקטן אינו יכול להקנות את ממונו לאדם אחר, ונמצא שהמינים אינם קנויים לקונה, ועיין הגר"ש ווזנר בקובץ מבית לוי גיליון ד עמ' סג, ושונה הלכות עם הערות תורת המועדים סימן תרנח הערה כא, שאם המינים אינם שייכים לקטן והוא רק מתעסק במכירתם, אפשר לקנות ממנו.
3.
רמ"א תרמט ה, ומשנ"ב שם לג.
4.
עיין משנ"ב תרמט טו. ועיין משנ"ב תרנח ט, בשם המגן אברהם, שאדם שהשאיל לחברו אתרוג כדי לצאת בו ידי חובה, החבר יצא ידי חובה, כיוון שיש להניח שהמשאיל התכוון לתת את האתרוג במתנה, שאם לא כן, החבר לא יצא ידי חובה, ועיין משנ"ב שם, בשם הט"ז, שחולק, ועיין משנ"ב שם, וכף החיים תרנח יא, שהכריעו שעל הנוטל לחזור וליטול ללא ברכה, ועיין משנ"ב תרמט טו. 
5.
שו"ע תרנח ד. ועיין באור הלכה תמח ג ד"ה מכירה, שכדי שארבעת המינים יחזרו לרשות הנותן, עליו לעשות מעשה קניין ולהתכוון לקנותם חזרה. ועיין חזון עובדיה עמ' תכד, ושמירת שבת כהלכתה פרק כט סעיף לא, שאף שאסור לתת מתנה ביום טוב, לצורך מצווה מותר.
6.
שו"ע ורמ"א סימן תרמט סעיף ב וסעיף ה.
7.
עיין תוספות סוכה כט ב ד"ה בעינן.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ