logo-white

תוכן עניינים

הלכות סוכות

הלכות סוכות מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

פרק טו - פטוֹר הולכי דרכים ועוסקים במצווה מסוכה. פרק טו - פטוֹר הולכי דרכים ועוסקים במצווה מסוכה

פטוֹר הולכי דרכים מסוכה

facebook email whatsapp

הולכי דרכים פטורים מהסוכה בשעת הליכתם, כלומר אדם ההולך או נוסע מעיר לעיר, פטור ממצוות סוכה בשעת הליכתו, ורשאי לאכול ולישון מחוץ לסוכה1. גם היתר זה נלמד מהפסוק "בַּסֻּכֹּת תֵּשְׁבוּ שִׁבְעַת יָמִים"2, שמשמעותו היא שבחג הסוכות יש לשבת בסוכה ולעשותה למקום המגורים של האדם, במקום בית הקבע שלו; ומכך למדו חז"ל שהישיבה בסוכה צריכה להיעשות כדרך שבה אדם דר בביתו ("תשבו כעין תדורו"). וכשם שאדם עוזב את ביתו לצורך עסקיו ואוכל וישן מחוץ לביתו, כך גם אדם רשאי לעזוב את סוכתו לצורך עסקיו, לאכול ולישון מחוץ לסוכתו3. לדוגמה: אדם הנוסע באוטובוס מעיר לעיר והוא רעב או עייף, רשאי לאכול ולנמנם באוטובוס4

הולכי דרכים שיש באפשרותם לאכול או לישון בסוכה והדבר אינו כרוך בטורח, אינם רשאים לאכול או לישון מחוץ לסוכה5. לכן אדם הנוסע ברכב, ובתחנת דלק סמוכה ישנה סוכה, אינו רשאי לאכול במכוניתו ועליו לאכול בסוכה. 

אדם שהולך בדרך ביום, ובלילה עוצר לישון במקום יישוב, צריך לחפש במקום סוכה שיוכל לישון בה בלילה, כיוון שבלילה הוא אינו הולך בדרך6. ואם לא מצא סוכה, רשאי הוא לישון מחוץ לסוכה, כגון בחדר במלון, ואין הוא חייב לטרוח ולבנות סוכה בעצמו7. זאת כיוון שאין דרכו של אדם ההולך בדרך לבנות לעצמו בית, ולכן גם אין עליו חובה לבנות לעצמו סוכה8.

8 הערות

1.
שו"ע תרמ ח, ועיין להלן.
2.
ויקרא כג מב.
3.
משנ"ב תרמ לט.
4.
חזון עובדיה עמ' קסו, אשרי האיש פרק כו אותיות לא-לב. ועיין חזון עובדיה שם, ואשרי האיש שם, ותשובות אביגדר הלוי אורח חיים עמ' תכה, שמשמע שאדם נחשב הולך דרכים גם אם הוא עתיד לחזור לביתו ביום שיצא בו, ועיין הלכות חג בחג פרק יז עמ' קכ הערה 29, בשם הגר"ח קנייבסקי, שחולק. ועיין אשרי האיש שם, והלכות חג בחג שם, שאדם ההולך ממקום למקום בתוך העיר, אינו נחשב הולך דרכים אף אם הוא הולך כמה שעות. ועיין חוט שני עמ' רמ, שהנוסע בדרך ותקפה אותו עייפות רשאי לנמנם קצת, אף אם אינו נחשב הולך דרכים, כיוון שגם במשך השנה אדם אינו נמנע מלנמנם במצב זה, אך אם אין לו דין של הולך דרכים, אסור לו לישון בכוונה בדרך כדי לנצל את זמן הנסיעה לשינה, ועיין שבות יצחק חלק ג (סוכה) פרק א עמ' ד, בשם הגרי"ש אלישיב, שחולק ואוסר לנמנם בדרך, ועיין פרק יא הערה 90.
5.
משנ"ב תרמ מ.
6.
שו"ע תרמ ח, ומשנ"ב שם.
7.
משנ"ב תרמ מב, ובאור הלכה שם סעיף ח ד"ה הולכי. ועיין באור הלכה שם, שהמגן אברהם חולק וסובר שעליו לבנות סוכה.
8.
ערוך השלחן תרמ יז.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ