logo-white

תוכן עניינים

הלכות סוכות

הלכות סוכות מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

פרק ח - אוויר או סכך פסול המשוכים לאורך הסוכה או לרוחבה

facebook email whatsapp

רווח אוויר שרוחבו הוא שלושה טפחים (24 ס"מ) או יותר, והוא משוך לכל אורך הסוכה או לכל רוחבה - חוצץ ומפריד בין שני חלקי הסוכה, ומחשיב כל חלק מחלקי הסוכה לסוכה בפני עצמה. לכן סוכה שיש לה שלוש דפנות, ורווח אוויר שרוחבו שלושה טפחים משוך לכל אורכה - היא סוכה פסולה, כיוון שהיא נחשבת שתי סוכות, ולכל אחת מהסוכות יש רק שתי דפנות1 (איור 27). 

רווח אוויר שרוחבו שלושה טפחים (24 ס"מ) חוצץ ומפריד בין שני חלקי הסוכה, רק אם הוא משוך לכל אורך הסוכה או לכל רוחבה. אך אם משוך רק על פני רוב אורכה של הסוכה או רוב רוחבה, ויש שיעור מועט של סכך המחבר את שני חלקי הסוכה, אין הוא חוצץ ומפריד בין שני חלקי הסוכה, וכל הסוכה נחשבת סוכה אחת. לכן סוכה העשויה כדוגמת הסוכה שבאיור (איור 28) היא סוכה כשרה2.

1.
שו"ע ורמ"א תרלב ב, ומשנ"ב שם. ועיין רמ"א תרלב ב, ומשנ"ב שם, שסוכה שיש לה שלוש דפנות, ורווח אוויר ברוחב שלושה טפחים משוך לכל רוחבה, נחשבת גם היא לשתי סוכות - חלקה הפנימי נחשב סוכה אחת, וחלקה החיצוני נחשב סוכה שנייה. הסוכה הפנימית כשרה כיוון שיש לה שלוש דפנות, והסוכה החיצונית פסולה כיוון שיש לה רק שתי דפנות (איור 29). ועיין להלן שסכך פסול המשוך לאורך הסוכה או לרוחבה, חוצץ ומפריד בין חלקי הסוכה רק אם רוחבו ארבעה טפחים או יותר, לכן אפשר להכשיר סוכה שרווח אוויר של שלושה טפחים ויותר משוך בה לכל אורכה על ידי נתינת סכך פסול ברווח האוויר, ובלבד שרוחב הרווח פחות מארבעה טפחים.
2.
משנ"ב תרלב טז, ובית דוד (שאול) פרק ח סעיף י. ועיין משנ"ב תרלב יח, שדין זה הוא בסוכה גדולה, אך בסוכה קטנה שאם ממעטים את שטח האוויר לא נשאר סכך כשר בשיעור של שבעה על שבעה טפחים, רווח אוויר שאורכו ורוחבו שלשה טפחים פוסל את הסוכה גם אם הוא לא נמשך לכל אורך הסוכה או לכל רוחבה.

אין לישון בסוכה תחת שולחן שגובהו עשרה טפחים (80 ס"מ), כיוון שהחלל שתחתיו נחשב אוהל, ומפסיק בין האדם לבין הסוכה1.

1.
עיין שו"ע תרכז א, ומשנ"ב שם, וכף החיים תרכז ד. ועיין הליכות שלמה פרק ט דבר הלכה ה, שמותר שמיעוט הגוף שאינו כולל את הראש יהיה תחת השולחן. ועיין הליכות שלמה פרק ח סעיף כא, ושו"ת שבט הלוי חלק ז סימן לו, שמותר לישון בסוכה במיטה התחתונה של מיטת קומתיים אם אין עשרה טפחים בין המיטה התחתונה למיטה העליונה, ועיין אשרי האיש פרק כה סעיף כ, שחולק וסובר שאין לישון במיטה התחתונה גם כשאין עשרה טפחים בין המיטה התחתונה לעליונה, כיוון שיש עשרה טפחים בין הקרקע לבין המיטה העליונה, ועיין אור לציון חלק ד פרק כג שאלה א.

עוד בנושא ממכון התורה והארץ

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ