תוכן עניינים
הלכות סוכות מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א
סוכה המסוככת כראוי ויש בסככה מעט סכך פסול שאורכו או רוחבו פחות משלושה טפחים, מותר לאכול ולישון תחתיו, כיוון שדין לבוד מחשיב את הסכך הפסול כאילו אינו1. לדוגמה: יריעת בד שרוחבה פחות משלושה טפחים (24 ס"מ), והיא נמשכת לאורך הסוכה, בטלה לסוכה, ומותר לאכול ולישון תחתיה (איור 33).
סוכה המסוככת כראוי ויש בסככהּ סכך פסול שאורכו שלושה טפחים (24 ס"מ) או יותר, ורוחבו שלושה טפחים (24 ס"מ) או יותר, אין לאכול ואין לישון תחת הסכך הפסול,2 כאשר רוב ראש האדם או רוב גופו מכוונים כנגד הסכך הפסול3. לדוגמה: סוכה שיריעת בד ברוחב שלושה טפחים נמשכת לאורכה, אין אוכלים ואין ישנים תחת יריעת הבד (תמונה). וכן רמקול התלוי בסוכה ואורכו ורוחבו הם שלושה טפחים, אין אוכלים ואין ישנים תחתיו4 (איור 36).
סוכה שצלתה מרובה מחמתה ויש בסככהּ חורי אוויר שגודלם כגודל רוב ראשו של אדם או יותר, אין לאכול ולישון תחתם כאשר רוב ראש האדם או רוב גופו מכוונים כנגד אותם חורים1 (איור 37).
שיעור "רוב ראשו של אדם" הוא שיעור קטן משלושה על שלושה טפחים. נמצא שדין חורי אוויר חמור יותר מדין סכך פסול, שכן תחת חורי אוויר אין אוכלים כשהם בשיעור רוב ראשו של אדם, ותחת סכך פסול אין אוכלים רק כאשר שיעורו הוא שלושה על שלושה טפחים. הטעם לכך הוא שהפסק של אוויר בולט וניכר יותר מהפסק של סכך פסול, ולכן חכמים החמירו בו יותר2.
סוכה שצלתה מרובה מחמתה, ויש בסככהּ שטח בגודל שבעה על שבעה טפחים שחמתו מרובה מצלתו (איור 26), יש להחמיר שלא לאכול ולא לישון תחתיו1.