logo-white

תוכן עניינים

הלכות סוכות

הלכות סוכות מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

פרק ו - סוכה תחת בית או תחת עץ

facebook email whatsapp

הסוכה צריכה להימצא תחת כיפת השמים ולא תחת גג או קירוי אחר1. דבר זה נלמד מהפסוק: "בַּסֻּכֹּת תֵּשְׁבוּ שִׁבְעַת יָמִים"2. המילה "בַּסֻּכֹּת" כתובה בתורה ללא האות ו"ו, ומכך למדו חכמים שצריך להיות רק סכך אחד מעל היושב בסוכה, ולא שניים או שלושה סככים. לכן העושה סוכה בתוך בית או תחת מרפסת - סוכתו פסולה, כיוון שמעל היושב בסוכה ישנם שני סככים - סכך הסוכה ותקרת הבית או רצפת המרפסת3. ועוד, שהיושב בסוכה כזו יושב תחת צל תקרת הבית או תחת צל רצפת המרפסת, שהם סכך פסול4.

1.
רמ"א תרכו א, ומשנ"ב שם.
2.
ויקרא כג מב.
3.
משנ"ב תרכו א.
4.
ערוך לנר סוכה ט ב ד"ה ת"ר בסוכות וד"ה בסוכת, וכן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א.

כשם שסוכה העשויה תחת תקרת בית היא סוכה פסולה, כך פסולה גם סוכה העשויה תחת עץ שצלו מרובה מחמתו, כיוון שעץ שצלו מרובה מחמתו נחשב גם הוא לסכך, ונמצא שהיושב בסוכה יושב תחת שני סככים - סכך הסוכה וסכך העץ1

עץ שענפיו ועליו מועטים וחמתו מרובה מצלתו אינו נחשב סכך, ולכן סוכה הנעשית תחתיו היא סוכה כשרה, כיוון שהיושב בסוכה יושב תחת סכך אחד בלבד. אמנם חלקי הסכך שנמצאים תחת ענפי העץ או עליו פסולים לשמש סכך, ולכן צריך שיהיה בגג הסוכה שיעור סכך כזה, שגם אם נגרע את חלקי הסכך שנמצאים תחת ענפי העץ ועליו, צלתה של הסוכה תהיה מרובה מחמתה2 (איור 21).

1.
שו"ע תרכו, משנ"ב שם.
2.
שו"ע תרכו: דעה ב, וביאור הלכה שם ד"ה ויש אומרים. ועיין כף החיים תרכו ו, שלכתחילה אין לעשות סוכה תחת האילן כדי שלא להיכנס לספקות, ועיין בכורי יעקב תרכו א, והלכות חג בחג עמ' רסד הערה 11.

עוד בנושא ממכון התורה והארץ

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ