logo-white

תוכן עניינים

הלכות סוכות

הלכות סוכות מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

פרק ה - דיני הסכך. פרק ה - דיני הסכך

סוכה שנעשתה שלא לשם החג

facebook email whatsapp

סוכה שנעשתה שלא לשם החג אלא כדי לשבת בה ולהנות מֵצִילָהּ כל ימות השנה, היא סוכה כשרה, כיוון שדי בכך שהסוכה תיעשה לשם צל ואין צורך שהיא תיעשה בכוונה מיוחדת לשם החג1. אמנם לקראת החג יש להוסיף לה מעט סכך בשיעור של טפח על טפח (שמונה ס"מ על שמונה ס"מ)2, כדי שיהיה ניכר שהישיבה בה בחג היא לשם מצווה, ולא לשם תענוג כפי שיושבים בה בכל ימות השנה3.

3 הערות

1.
שו"ע תרלה א, ומשנ"ב שם.
2.
שו"ע תרלו א. ועיין שם, שאפשר להוסיף סכך בעובי הפחות מטפח, אם הוא נמשך לכל אורך הסוכה או לכל רוחבה. ועיין משנ"ב תרלו ד, ושער הציון שם ד, וחזון עובדיה עמ' סב, שהסוכה כשרה גם אם לא מוסיפים לה סכך, ותוספת הסכך היא מצווה לכתחילה, ועיין כף החיים תרלו ו, שחולק וסובר שיש לחשוש לדעות שהסוכה פסולה אם לא מוסיפים לה סכך, ואין לברך "לישב בסוכה" בסוכה שנעשתה שלא לשם החג ולא הוסיפו לה סכך. ועיין משנ"ב תרלו ז, שסוכה שנעשתה לשם החג והיא עומדת משנה לשנה, יש לחדש בה דבר כל שנה לקראת החג, ועיין ערוך השלחן תרלו א, וחזון עובדיה עמ' סד סוף הערה ל, שחולקים. ועיין משנ"ב תרלו ד, שדין סוכה שנעשתה על ידי גוי כדין סוכה שנעשתה שלא לשם החג, וצריך לחדש בה דבר, ועיין חזון עובדיה עמ' נו, שסוכה שנעשתה על ידי פועל גוי עבור ישראל, מן הדין אין צריך לחדש בה דבר, אך טוב לחדש בה דבר. ועיין חזון עובדיה עמ' נז, שטוב שלא לבנות את הסוכה על ידי גוי כיוון שקדושת הסוכה גדולה מאוד.
3.
ב"ח סימן תרלו ד"ה ומ"ש ואם עשאה. ועיין משנ"ב תרלו ד, שכתב טעם אחר, כדי שלא יטעו להכשיר סוכה שנעשתה כדי לדור בה, שהיא פסולה מהתורה, ועיין לבוש תרלו א, שכתב טעם אחר, משום חיבוב מצווה.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ