logo-white

תוכן עניינים

הלכות סוכות

הלכות סוכות מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

פרק ה - דיני הסכך. פרק ה - דיני הסכך

העמדת הסכך בדבר הפסול לסיכוך מדרבנן

facebook email whatsapp

גם לדעת הסוברים שאין להעמיד את הסכך בדבר שאינו ראוי לשמש סכך, דין זה הוא מדרבנן. לכן גם לדעה זו, אין להעמיד את הסכך בדבר שאינו ראוי לשמש סכך מהתורה, אך ניתן להעמיד את הסכך בדבר שאינו ראוי לשמש סכך מדרבנן1. דין זה מבוסס על העיקרון ש'אין גוזרים גזרה לגזרה', כלומר חכמים אינם גוזרים שלא לעשות דבר מסוים מחשש שמא יבואו לעשות דבר איסור, אם גם דבר האיסור הוא רק מדרבנן. לכן אין גוזרים שלא להעמיד את הסכך בדבר שפסול לסיכוך, כאשר הוא פסול רק מדברי חכמים2. מכך עולה כי מותר לקשור את הסוכה בחוט כותנה, כיוון שמהתורה, חוט שאינו עשוי מצמר או מפשתים אינו מקבל טומאה, והסיבה שאין לסכך בחוט כותנה היא מדברי חכמים, כיוון שצורתו השתנתה ולא ניכר עליו שהוא גדל בקרקע3.

חוט פשתן, מותר להעמיד בו את הסכך, כיוון שהוא פסול לסיכוך רק מדברי חכמים4, שכן לא ניכר שהוא גדל בקרקע5. ויש מחמירים וסוברים שאין להעמיד את הסכך בחוט פשתן, כיוון שיש לחשוש לדעת הראשונים הסוברים שחוט פשתן מקבל טומאה מהתורה, והוא אינו ראוי לסיכוך מהתורה6.

6 הערות

1.
באור הלכה סימן תרל סעיף א ד"ה כל, כף החיים תרכט נה, מנחת שלמה תניינא סימן נה ד"ה וכמו כן, חזון עובדיה עמ' כה, אור לציון חלק ד פרק כד הערה יא, חוט שני עמ' ריא, קיצור הלכות מועדים לגר"ש דבליצקי פרק ח סעיף ל, הגר"י אריאל שליט"א בשו"ת רבבות אפרים חלק ח סימן תקכג ובשו"ת באהלה של תורה חלק ה סוף סימן נב. ועיין  משנ"ב תרכט כה, שסותר דברי עצמו ואוסר להעמיד את הסכך בדבר המקבל טומאה מדרבנן, ועיין שונה הלכות סימן תרכט סוף סעיף יט.
2.
ריטב"א סוכה כא ב ד"ה וחד, כף החיים תרכט נה.
3.
אור לציון חלק ד פרק כד הערה יא ד"ה וכיוון שחוטי, תשובות אביגדר הלוי עמ' תכא, ספר הסוכה (תשע"ח) פרק יח הערה 43, ובית דוד (שאול) פרק ו הערה 7 אותיות ב-ג. ועיין משנ"ב תרכט יב. 
4.
חזון עובדיה עמ' כד ד"ה עתה נבאר, אור לציון חלק ד פרק כד הערה יא ד"ה וכיוון שחוטי, וכן משמע מדברי הגר"י אריאל שליט"א בשו"ת רבבות אפרים חלק ח סימן תקכג. 
5.
עיין רמב"ם סוכה ה ד, ומשנ"ב תרכט יב, בפירוש הראשון.
6.
עיין אשרי האיש פרק כה אות יא, בית דוד (שאול) פרק ו הערה 7 אות ב. ביתר ביאור: חוטי פשתן המצויים היום הם טוויים ושזורים (מקראי קודש לרב הררי פרק ד הערה קח, הליכות מועד עמ' שה), ונחלקו ראשונים מדוע הם פסולים לסיכוך. לדעת רש"י (מובא בשער הציון תרכט יד) הם מקבלים טומאה, ופסולים לסיכוך מדאורייתא, ולדעת הרמב"ם (מובא במשנ"ב תרכט יב) הם אינם מקבלים טומאה, ופסולים לסיכוך מדרבנן מפני שהשתנתה צורתם ולא ניכר שהם גדלו בקרקע. לכן, לפי שיטת הרמב"ם מותר להעמיד בהם את הסכך, כיוון שהם פסולים לסיכוך מדרבנן, אך לפי שיטת רש"י לכתחילה לא ניתן להעמיד בהם את הסכך, כיוון שהם פסולים לסיכוך מדאורייתא.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ